Projekt ogrodu,propozycje czym i jak zagospodarować

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 sty 2009, o 17:20

Re: Mój projekt ogródka przydomowego.

Post »

Dookoła mam lasy,obok jezioro ze strefą ciszy z nieprzylegającymi łąkami gdzie zawsze coś kwitnie,na działce będę miał Rugose i pigwowiec które na okres lotów zapewnia nektarem,stare poniemieckie aleje lipowe ,leśnicy zasiewają poletka rzepakiem i facelią,parę kilometrów ode mnie leżą parędziesiąt hektarowe wrzosowiska(jest możliwość wywozu ulów).
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To masz miejsce wprost idealne dla pasieki :D
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

avok pisze:Proszę o oceny (...)
To pytanie - nie krytyka: na pewno chcesz tak zapełnić działkę ? Częsć warzywno-sadownicza zajmuje bardzo duży procent powierzchni...

Przed planowaniem nasadzeń warto na projekcie zaznaczyć funkcje, jakie ma pełnić konkretny zakątek: sad, warzywniak, trawnik, placyk zabaw itp.

Potem do tego dobieramy rośliny.
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Łysy - to jest działka budowlana 2500m2 i jest pobieżnie przemyślane założenie kwater z poszczególnymi gatunkami roślin,wszystko na półkarłowych podkładkach,możliwe że cześć warzywna za mała,ale to projekt i dla tego proszę o recenzje.
Wzdłuż ścieżek ,dookoła placyku<wypoczynek>planuje kwietniki.
halszka31
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 20:54

Post »

W moim starym ogrodzie pigwowiec rósł razem ze złotlinem. Fantastyczny kontrast roślin kwitnących w jednym czasie...
Kiedy patrzę na uporządkowane, symetryczne ogrody , postanowienie o takim prowadzeniu jest we mnie mocne - podobają mi się.
Gdy przychodzi do urządzania swojego ogrodu zawsze się wyłamuję i końcowym efektem jest zawsze rozbuchana różnorodność.
Właśnie urządzam piąty ogród w swoim życiu. Zaczyna się jak na Twoim planie... ;:108
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Żywopłot z Rugosy i pigwowca chińskiego w przyszłości planuje prowadzić w stylu <luźny-nie formowany> do 2-ch metrów wysokości.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

No no widzę że owocowe masz praktycznie takie same jak ja. :D Ja tylko nie sadzę malin bo nie przepadam za tym owocem.
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Malina nie zastąpiona na nalewki i winka - musi być,jak również jeżyna.

EDYT:
20009-11-14
Stało się,dziś podszykowałem teren do posadzenia w zeszłym tygodniu rugosy,pigwowca,derenia,rokitnika wzdłuż ogrodzenia.
Poniedziałek-wtorek reszta karczowania i czekam na kuriera z sadzonkami.
Trzymajcie kciuki. :uszy
Awatar użytkownika
avok
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziś skończyłem sadzenie żywopłotu (rugosa) i za namową fachowca zmieniłem chiński pigwowiec (bo będzie przemarzał) na japoński,derenie i rokitnik zasadzone.Działka zaorana na ostrą skibę,czekamy na wiosnę.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witam
Patrzę na projekt ogrodu i widzę że został przez Ciebie mocno przemyślany .
Jest to projekt działki w 100 % użytkowej.
Szklarnia oparta o ścianę budynku jest od strony północnej ocieplona i doświetlona od strony południowej i zachodniej ?czyli dobrze.
obok jest zadaszony taras ? też miejsce praktyczne.
Grill jest nieco oddalony od miejsc wypoczynkowych ,ale można mieć tu wędzarnie a gril np. na kółkach a kiedy byłby potrzebny blisko kąta wypoczynkowego wystarczy go przeciągnąć
Natomiast drugi taras jest w sadzie i w bliskości warzywnika ,uroda drzew i uroda niektórych warzyw ,odciągnie uwagę od pustych miejsc po zbiorach
Potrzebne będzie miejsce do przechowywania warzyw ,owoców, i piwniczka do przechowywania wina własnej produkcji
Życzę powodzenia w realizacji marzeń
Pozdrawiam Elżbieta
fantomek
100p
100p
Od: 9 cze 2010, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Projekt wymarzonego ogrodu, pomożecie?

Post »

Witam wszystkich zakładam ten wątek gdyż chciałbym z jednej strony bardzo dobrze przygotować się do jego zaprojektowania
a z drugiej strony chciałbym aby powstał także przy waszym udziale. Poniżej w linkach zamieszczam dwie fotki stanu obecnego z prośbą o pomoc i sugesie w jego zagospodarowaniu. Jak widać trawka już jest -)) Przedmiotem projektu jest ta lewa połowa budynku (trawnik)
Jeżeli chodzi i założenia i trend to mam w zamyśle podejście nowoczesne jak chyba wiekszość przy nie zadużych możliwościach finansowych
połówka bliźniaka którą widzicie jeszcze nie wykończone balkony a górna cześć nie obłożona drewnem w połaciach szarej powierzni
Dzięki wszystkich za czynny udział....

Obrazek

Obrazek
http://static.pokazywarka.pl/i/2943693/ ... -12-00.jpg
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
fantomek
100p
100p

Re: zaczynam projektować wymarzony ogród pomożecie?

Post »

I jak, ktoś z Was ma pomysły?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Witaj! :wit
Najprawdopodobniej pomysły są, tylko chyba nawet za dużo. Bo to "początek" ogrodu i możliwości aranżacji jest sporo. No i może ogólnik "nowoczesny" a nie za drogi też troszkę miesza gusty. :D Podaj może więcej szczegółów Twojej wizji, Twoich oczekiwań a zobaczysz, że każdy pomysł tu z Forum będzie bardzo inetresujący i ciężko będzie wybrać jeden najciekawszy spośród nich. Więc pewnie trzeba będzie wybierać te najciekawsze myśli z danych propozycji.
Czy pytasz tylko o aranżację roślinną, czy np o część wypoczynkowo - grillową także? Jakiś basen, jakieś oczko, większy taras, jakś placyk zabaw skoro już jest tam trampolina, itp?
Fakt - trawniczek już jest ;:215 , żywopłot też już ładnie się prezentuje.
Powodzenia!
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Najpierw proponowałabym napisać jaka to jest powierzchnia oraz pooglądać ogrody innych użytkowników, zapoznać się trochę z roślinami bo przecież nikt nie będzie ich za ciebie pielęgnować. :D Zobaczyć co ci się podoba bo gusta są różne ja np nie lubię tuj naokoło dla mnie to smutno wygląda, każdy jest inny. Można by było postawić jakieś donice z kwiatami na tarasie żeby to miejsce ożywić, posadzić jakieś drzewa zrobić rabatę z bylin, dodać jakieś róże. Na razie to życia tutaj brakuje.
fantomek
100p
100p

Post »

Dzięki za odzew
oczywiście możliwości aranżacji jest bardzo wiele, ale od czegoś trzeba zacząć
co do wyboru roślin jesteśmy otwarci na propozycje
co to thuj to musieliśmy tak obsadzić aby stworzyć żywopłot dla zachowania trochę intymności okolica jest nie zabudowana
myśle że chcielibyśmy zaaranżowac go w połowie roślinami z kątem wypoczynkowym
co do sugestii donic z kiwatami na tarasie to już istnieją czego nie widać na fotkach -)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”