Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu jak ty mocno przycinasz hortensje?
Moje nie są duże , wysokością tak za kolano i czy przyciąć je nisko czy tylko trochę?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia lista bardzo fajna i wcale nie jest tak, że wszystko jest na pełne słońce: Funkie, Orliki, Jarzmianki i Bodziszki zdecydowanie wolą półcień ;:108 Ostróżki, mam wrażenie, poradzą sobie wszędzie. Rozchodników nie mam więc się nie wypowiem, Szałwie i Przetaczniki zdecydowanie słońce
Powojniki wybrałaś piękne. Asao mam u siebie :heja Kupiłam go jako Mazowsze, a zakwitł Asao :;230 Nie będę z tego powodu płakała, bo okazał się bardzo ładny i nawet nie złapał uwiądu jak większość. Jedyne co go "męczyło" to takie rdzawe plamki :roll: na JP II choruję od dawna, ale podobno jest trochę kapryśny i chyba dlatego ciągle z nim zwlekam. Mam nadzieję, że twój będzie piękny i zarażę się nim na nowo. Justa miałam kupować dla mojej siostry Justyny ;:224 Podobał mi się baaardzo i jeszcze miałaby w ogrodzie imienniczkę. Niestety wszystko powychodziło inaczej i jakoś plany zakupowe się rozwiały ;:130
Będę kibicowała nowym nasadzeniom ;:215 . A powiedz mi jeszcze zamawiałaś wszystko w jednym miejscu? I co z różami, dosadzasz jakieś na wiosnę, bo mi chyba umknęło ;:218 ;:218
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko Sonia róż by nie posadziła..? No coś Ty... ;:183
Mojego JPII stale coś męczyło. Jak dla mnie, to może już tej wiosny z ziemi nie wyłazić. ;:223 Nie mniej niech innym rośnie nawet i do nieba i kwitnie obficie. Ja się zraziłam.
Asao za to bajka... Obrazek Przez dwa sezony u mnie i mimo przesadzania ani razu nie zakaprysił a kwiaty ma cudne. Obrazek
U mnie rozchodniki świetnie radziły sobie w półcieniu. I nie były wyciągnięte. ;:333 Jednak Sonia to zdecydowanie więcej ma miejsc słonecznych, więc w sumie jej to nie dotyczy. :wink:
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Re: Ogród zielonejjest taki

Post »

Asao mówicie, gdzie wlezę to coś mi w oko wpadnie oszaleć można :wink: Soniu Twój ogród taki elegancki a u mnie wszystko na wariackich papierach poligon doświadczalny hihi a nie ogród. Pozdrawiam cieplutko ;:196
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Pashmina2006 pisze: Co do Jana Pawła (tu pewnie podpadnę Ani :D) nie jestem z niego aż tak zadowolona. Wyrósł mi pod niebo a kwitł skromnie. Nie chorował, to fakt. Ale nie pogniewałabym się gdyby wydał więcej kwiatków.
Hm... miałam go trzy sezony urósł bardzo wysoki, kwitnienie było dość marne i tylko w górnych partiach, na mojej wysokości ani kwiatka. To był powojnik, którego podziwiało się z poddasza. Piszę ,że był bo w trzecim sezonie dopadl go uwiąd i już nie odbił. Nie płakałam. Teraz testuję M.Skłodowską.

Wnusio słodki. Niech zdrowo rośnie. Gratulacje dla Rodziców i Babci.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, gratulacje Babciu ,pięknego wnusia ;:180 ;:180
teraz on będzie najważniejszym i najpiękniejszym kwiatuszkiem w ogrodzie -niech zdrowo się chowa. ;:136
Piękne zamówienie ja chyba też zamówię tego bodziszka - pełny kwiat i kolor bardzo mnie kusi.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Jak to się mogło stać, że nie zauważyłam otwarcia wątku :shock: i przybywam dopiero na 8 stronie ;:14
Kochana gratuluje małego Karolka ;:167
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, bardzo fajna lista zakupów.
Udało ci się zlikwidować pleśń w siewkach? Powierzchnię ziemi można też przysypać cienką warstwą piasku, piasek szybciej przesycha i pleśń się nie pojawia.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Soniu.
Lista zakupów ;:215 Już Ci przyszły? Życzę ;:3
A Karolek jak się ma?Rośnie? ;:196 :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Pashmina2006 pisze: Co do Jana Pawła (tu pewnie podpadnę Ani :D) nie jestem z niego aż tak zadowolona. Wyrósł mi pod niebo a kwitł skromnie. Nie chorował, to fakt. Ale nie pogniewałabym się gdyby wydał więcej kwiatków.
U mnie to tak jak u fiskomp. JPII ;:222 Także mi Madziu nie podpadłaś. :;230
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Mój JPII pomyłkowy rosnący razem z różą pnąca łapie uwiąd jak szalony, a kwiatów doczekałam się dwa na dwa sezony :;230
Fakt że rośnie wysoko, ale cóż z tego... ;:192
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Soniu - ale ten twój wątek pędzi - zmotywowałaś mnie do siewów - właśnie na trawy się nastawiałam ubiegłej wiosny - może w tym roku czas najwyższy je posiać... Będzie czym zapełniać miejsce po tulipanach - te się w tym roku u mnie bardzo rozmnożyły.
No i hortensje - czas rozmnażać - spróbuję w wodzie - tylko muszę być uparta i cierpliwa - póki co koleżanki w pracy wiedzą, że gdy będę sprzątać w ogrodach (ciąć) - to ja przyjeżdżam po śmieci :) - czytaj patyczki do ukorzeniania :):)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu posadzę Asao z Justą przy róży pnącej, to mam nadzieję, że choć jeden zakwitnie. :)

Paulinko Jan Paweł też będzie z włoskimi, to nie będzie tragedii, jak nie zakwitnie. Jest tak ładny, że nie oparłam się. ;:131

Lucynko właściwie już rozplanowałam sadzenie nowych nabytków. Mam parę miejsc przed krzewami, można uznać, że będą rosły w lekkim cieniu. :wink:

Olu w pierwszym roku moje hortensje były przycięte na jedno oczko, tak na 15 cm. W tym roku jak przytnę dwuletnie, to pokażę. Będę cięła nisko, żeby się rozkrzewiły. Zrobię też eksperyment z dwoma zrośniętymi Limelight przy garażu. Przytnę bardzo nisko, może nie będą tak na siebie wchodziły. ;:218 Myślę, że koło połowy marca, jak mrozów nie będzie, przytnę.

Sabinko ostróżki i rozchodniki zaplanowałam na pełne słońce. Pozostałe udaję, że będą mieć trochę cienia. ;:306 Wszystkich kapryśnych roślin się pozbywam, więc jeszcze jeden powojnik nie zrobi różnicy. ;:173 Wiara jednak czyni cuda i JP ma zakwitnąć. ;:108 Zamawiałam w dwu sklepach, bo wyjątkowo trudno kupić to co się chce w jednym miejscu. Jesienią posadziłam dwanaście róż, na razie to koniec zakupów różanych. Jak będą się dobrze spisywać, to kto wie. ;:131

Aniu wiesz wszystko. ;:180 Jak włoskie w pierwszym roku tak pięknie mnie zaskoczyły kwitnieniem, to i w nowe muszę uwierzyć. :D

Ewuniu ale jesteś miła. ;:196 Spoglądam z okna na piętrze i myślę, że straszny miszmasz wokół. Wszystkie nowe nabytki ocenimy latem. Niektórym może ze dwa lata pozwolę kaprysić. ;:108

Podzielę odpowiedzi, bo zawsze mi uśmieszków brakuje. Tulipany coraz wyżej się pokazują.

Obrazek

Nornice nawet do czosnku główkowatego się dobrały i zburzyły mi równe rzędy.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu w takim razie czekam na instrukcję pokazową cięcia hortensji... :lol:
Moje trzy krzaczki to 3 latki, ale nigdy nie wiem jak je traktować...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Basiu dziękuję. ;:196 Karol ma 17 dni, urósł. ;:167 Dobrze, że dzielicie się doświadczeniem z JP, ;:180 ale jak nie przetestuję, nie uwierzę. :;230

Marysiu dzięki. ;:196 Wnusio teraz w centrum uwagi. ;:108 Bodziszkami zaraziła mnie Wandzia. Mam białego od Ali Biedronki i teraz kupiłam kolejne.

Anitko za bardzo nie ma co pokazywać w wątku, ale niecierpliwość zakręconych ogrodników musi gdzieś być wyartykułowana. ;:306 Karolka ucałuję od ciebie w pięty. :)

Małgosiu zdecydowanie mniej pleśni w doniczkach. Dzięki, ;:196 może wypróbuję jeszcze piasek.

Alu poprosiłam o przysłanie roślin po 15 marca, mam nadzieję, że tak wyślą. ;:218 Karol nareszcie nabrał siły do ssania piersi, bo wolał butelkę, którą dostał dwa razy w szpitalu.

Zuza na pewno u mnie JP będzie się zachowywał inaczej. ;:224

Agnieszko przyjaciółki forumowe motywują nas nieustannie. ;:113 Jedna wysieje, już kolejne się spieszą. W tym roku wysiałam własne nasiona ostnicy, turzycy i rozplenic. Wszystkie wzeszły, więc warto się pomęczyć i pocieszać zimą oczy, przynajmniej tym co na parapetach. ;:65 Ja hortensje ukorzeniam trzeci rok, ale patentu nie mam. Nie nastawiam się też na wielkie sukcesy, bo i tak kupuję kolejne odmiany. Miło jednak obdarować innych młodymi hortensjami. ;:32

Olu mnie się podobają krzewy,które mają kwiaty wokół, dlatego tnę na jeża. Widzę też w ogrodach prowadzone wyżej, wtedy mają dół przysłonięty innymi roślinami. Takie hortensje mają mniej kwiatów, ale wszystkie są jednakowej wielkości, okazalsze, bo roślina ma ich mniej do wykarmienia.

Przez ostatnie dni udało mi się ze trzy godziny popracować w ogrodzie. Ścięłam trochę niskich traw, poczyściłam rabaty z jesiennych liści i pozaglądałam na wszystkie rabatki. Większość róż ma bardzo nabrzmiałe pąki. Już zaglądam do prognoz pogody, bo szkoda mi energii, którą zużyją na coś, co zetnę. ;:222 Pamiętają pewnie niektóre z was, walkę ze śniedkiem na skarpie. Przycięłam kocimiętkę, a tam śniedek w najlepsze się zieleni. ;:223 Nie są to duże ilości, ale kilkanaście roślin już widać. ;:145 Nie mam pojęcia czy nasiona przetrwały trzy lata, czy jakieś cebulki się uchowały. Chyba kupię Randap, bo po raz trzeci nie będę wykopywać bylin.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”