Moje zielone nieszczęścia - anoli

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemo pisze:
Poczekam za fotkami lepszej jakości jak Ci pisałem nie wiesz jakie cuda można z takiego fikusa zrobić. :D
Oki, poczekamy, zobaczymy :D Ale z braku reakcji juki trochę się boję drastycznych cięć :?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to co?I nie krzyczcie na mnie, siedzi na razie z fikusem, przytargane przez brata, bo znalazł przy zsypie podsuszone. Część po delikatnym (naprawdę delikatnym )podlaniu przegniła. Rośnie z fikusem już kilka miesięcy. Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anoli pisze:Jak kupiłam miało o gałązkę więcej ale woda się z doniczki lała. Teraz wypuszcza takie małe. Podpisane było jako Zamia - i niby donicza od Tomaszewskiego, ale jednak z marketu. Może to jednak zamiokulkas? :oops: Obrazek Obrazek
I jest to Zamia a nie zamioculcas. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, wiem każda prawie moja roślinka ma jakąś historię :oops: To ukradłam kawałeczek od babci, na balkonie rosło ładnie. Co to? W domu się wyciąga brzydko. Obrazek
Przemo pisze: I jest to Zamia a nie zamioculcas. :D
Aj na pewno masz rację a podobne takie przecież. Przemo dziękuję, ale SPAĆ się już wybierałeś :D :lol:
Oczywiście będę czekała na porady forumowiczów co do Zami. Bo wygląda jak było widać.
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:A to co?I nie krzyczcie na mnie, siedzi na razie z fikusem, przytargane przez brata, bo znalazł przy zsypie podsuszone. Część po delikatnym (naprawdę delikatnym )podlaniu przegniła. Rośnie z fikusem już kilka miesięcy. Obrazek Obrazek
To Haemanthus albiflos Jacq. Nie nadaje się by rosła razem z fikusem.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I to moje małe zbiory całe, był jeszze aloes drzewiasty, już go nie ma. I cissus wspominany. na razie batalia o zroślichę. I dużo chciajstw mam, odkąd naoglądałam się Waszych pięknych kolekcji. Jeszcze kaktusik-miluś czeka na identyfikację. A ja oczywiście na wszystkie porady.
Na koniec drobne wspomnienie mojego balkonowego lata:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze mi tylko zdjęcie zostało z mojego fijołeczka, może ktoś ma listek takiego odstąpić?
Obrazek
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:Tak, wiem każda prawie moja roślinka ma jakąś historię :oops: To ukradłam kawałeczek od babci, na balkonie rosło ładnie. Co to? W domu się wyciąga brzydko.
[Zdjęcie wykasowałam. Jest powyżej na tej samej stronie, nie ma potrzeby powtarzać :) Nalewka]
Wygląda mi na kalanchoe a wyciąga sie z braku światła najprawdopodobniej i z uwagi na zbyt wysoką temp. w okresie powegetacyjnym. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To się na razie będzie musiała powyciągać, bo stoi na najjaśniejszym parapecie w mieszkaniu. Jaka jest jej potrzebna temp. zimowania?
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:To się na razie będzie musiała powyciągać, bo stoi na najjaśniejszym parapecie w mieszkaniu. Jaka jest jej potrzebna temp. zimowania?
Najlepsza pomiędzy 12 a 16 stopni. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pojawił się problem z kaktusikiem kupionym w Wigilię, najprawdopodobiniej, problem już był, tylko zauważyliśmy dopiero dziś licząc mu żeberka. Przenoszony ze sklepu był bezpiecznie, pod płaszczem, zawinięty w papier i w torebce foliowej - a transport trwał 15min.
Obrazek - plamka pod kolcami
A tak wygląda w całokształcie:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A problem nr 2, to palemka - jedna z roslinek w dotyku zdaje się być zasuszona, listek mocno ściągnięty. Przemo ratuj - robię wszystko jak kazałeś,a tu taki klops - aż tak jej zaszkodzili w sklepie? Obcinać to, czy dać jej na razie spokój?
Obrazek

A tak optymistyczniej, to znalazłam w szafce nasionka aksamitki i surfini, zebrane na balkonie - dużo tego nie jest ale może ktoś chce troszeczkę? :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ratujcie - ze Zroślichą coraz gorzej. Co robić? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:A problem nr 2, to palemka - jedna z roslinek w dotyku zdaje się być zasuszona, listek mocno ściągnięty. Przemo ratuj - robię wszystko jak kazałeś,a tu taki klops - aż tak jej zaszkodzili w sklepie? Obcinać to, czy dać jej na razie spokój? Obrazek
Póki co zostaw niech zaschnie całkowicie dopiero obetniesz (mam nadzieję i trzymam kciuki że odbije teraz po przesadzeniu, nie zalej jej tylko w tym markecie strasznie ją zalali) :D
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:Ratujcie - ze Zroślichą coraz gorzej. Co robić?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Wyjmij roślinę z doniczki, delikatnie obkrusz bryłę korzeniową zobacz jak wyglądają korzenie jeśli są zgniłe pozostaje zrobienie sadzonek poprzez ponowne ukorzenienie w wodzie jeśli rokują na dalszy rozwój rośliny pousuwaj wszystkie żółknące liście korzenie umocz w wodzie, oprósz miałem z węgla grillowego i ponownie posadź do ziemi (po posadzeniu nie podlewaj z tydzień dopiero potem małymi dawkami wody zacznij ponownie roślinę podlewać.) Kup słuchawki do skype rozmawiając można widzieć oczami rozmówcy i dokładniej pomóc.:D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzonki ma faktycznie chore, ale nie zgniłe, tylko dziwnie skórczone i pokręcone. Będę ciąć, i modlić się by się chociaż kawałek ukorzenił. Palemki podleje jak kazałeś termin jeszcze nie nadszedł - keramzyt w podstawku jest i codziennie zraszam. Słuchawki dostaliśmy na gwiazdkę :D i tym razem trzymam psinę z daleka od nich.

Czy ktoś może pomóc kaktusikowi?Przejmować się tą plamką, czy o niej zapomnieć?
A inne moje sierotki?
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”