Pomidory samokończące, ich uprawa i smak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory samokończące, ich uprawa i smak

Post »

Szanso, a Faworyt miał nasiona od Ciebie?
Ja sądzę, że to nie jest K/178, bo nie jest samokończący i ma zupełnie inny kształt i rozmiar owoców. Budowa krzaków też na to nie wskazuje. To nie mogła być taka niska f-ka, bo F3 dostaliśmy od Kozuli, już po jednym sezonie uprawy odmiana była praktycznie ustalona, a tu dalej się rozszczepia.
Jeśli pomidor dobry i plenny to i tak warto go uprawiać bez względu na nazwę.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Aria
Faworyt miał od kogoś innego i już wyższą F-kę niż ja.Ja nie przekazywałam nikomu nasion z mojego K 178 z 2013 r.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
EvitaM
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2016, o 11:39

Post »

W tym roku dałam do samokończących - Czernomor i Siletz - podpory pierścieniowe i bardzo dobrze się sprawdzają. W zeszłym roku wypróbowałam to na Green Sausage i krzaczek świetnie rósł i plonował, ale smak owoców okropny i więcej nie będę go uprawiać. Z samokończących zrezygnowałam też z Olki Polki z podobnego powodu, kwaśny kartofel.
Mam też Legenda w donicy i jestem zdumiona jak świetnie rośnie. Okropnie się rozkrzaczył i jest obwieszony pomidorami. Jeszcze nie dojrzewają, ale wyglądają pięknie.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj ten Green Sausage, mało komu smakuje a jednak znajduje chętnych. Też kiedyś się na niego nacięłam i gdy 2 lata temu dostałam Cream Sausage to wcisnęłam głęboko w szufladę, myśląc że smakuje podobnie. W tym roku dostał swoją szansę i mogę z czystym sumieniem polecić, smaczny soczysty i plenny.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Pewnie nie poczytałaś co piszą o Green Sausage w sklepach netowych i nie wiesz, że to super smaczna odmiana :;230
U mnie wyleciał w ubiegłym roku w połowie sezonu. Pomimo, że był zdrowy i miał pełno owoców.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W pomi?.landii piszą, że ,,potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych ogrodników tak pod względem smaku jak i bardzo ciekawego wyglądu". Nic, że smaczne nie napisali :lol:, tylko prawdę, że zaskoczy smakiem :D
Kasia
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

No, mnie też zaskoczył...plennocią i wysokością ;:306
Trzydziesci cm w kapeluszu i jedno grono, dobrze, że dzięki Waszym wpisom, nie zaskoczy mnie smakiem. :D

Obrazek

Pozdrawiam Irena
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja uprawiam Green Sausage zawsze w donicy, tam lepiej się sprawuje niż w gruncie i jego wiotkie krzaczki mnie nie denerwują :uszy
Samokończące K/152 i K/32 bardzo obiecująco się zapowiadają :D nie mogę się doczekać kiedy dojrzeją.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Widać jeszcze nie ich czas. Mogą mieć pewne braki nawozowe zwłaszcza potasu. Oberwij trochę liści z dolnej części krzaka tylko nie za dużo na raz, zaleca się max 3 liście na raz, ale jak bujny krzak to i 5 nie zaszkodzi. U mnie w tym roku też dość późno zaczęły dojrzewać (pierwsze wielkoowocowe 2 tygodnie temu), z niektórych odmian jeszcze nic nie zerwałam, więc cierpliwości.
Dorota
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Polecam do uprawy pomidory Rodeo niskie samokończące owoce malinowe bardzo duże średnio o wadze 0,5 kg Warto stosować większe odstępy miedzy rzędami 100 cm a w rzędzie co 80 cm co zabezpieczy aby się nie zagęściły.Poniżej zdjęcie jednego z pomidorów.Przypomina wyglądem pomidory Bawole Serce

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam dwa krzaki tego pomidora. Są jeszcze zilone ,ale zanoszą sie na wielkie pomiodrasy. Plenne, ciągle wiążą, choć dopadała je szara pleśń.
Ciekawa jestem opinii o smaku :wink: Zanim ja swoje spróbuję ,trochę czasu minie ;:173
Asia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Pomidory Rodeo są bardzo smaczne i mięsiste podobnie jak Bawole serce bez zielonych piętek,uprawiam je w gruncie :D
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najplenniejsze w tym roku pomidorki keczupowe K/113 i Super Roma
Obrazek

Obrazek
gabi77
100p
100p
Od: 2 paź 2013, o 23:37

Post »

Mam kilka krzaczków Awizo F1 w donicach 15 l czy odrywać wilki czy w tej chwili jeśli mam 3 pędy bo tak się sam podzielił zostawić je czy zmniejszyć ilość. Czy urywać wilki wyrastające z kątów pierwszych 3 liści pod gronem?? Czy jeśli okres wegetacji traw cały rok mam szanse doczekać owoców z każdego wilka przy odpowiednim dokarmianiu donica 15 l .
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Wilki należy wyłamywać. Po wsadzeniu do ziemi powinne się przyjąć. Kiedyś gdy późny przymrozek zdziesiątkował moje pomidory takie wilki wydały owoce przy końcu lata, na początku jesieni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”