Pomidory samokończące, ich uprawa i smak
Re: Pomidory samokończące, ich uprawa i smak
Szanso, a Faworyt miał nasiona od Ciebie?
Ja sądzę, że to nie jest K/178, bo nie jest samokończący i ma zupełnie inny kształt i rozmiar owoców. Budowa krzaków też na to nie wskazuje. To nie mogła być taka niska f-ka, bo F3 dostaliśmy od Kozuli, już po jednym sezonie uprawy odmiana była praktycznie ustalona, a tu dalej się rozszczepia.
Jeśli pomidor dobry i plenny to i tak warto go uprawiać bez względu na nazwę.
Ja sądzę, że to nie jest K/178, bo nie jest samokończący i ma zupełnie inny kształt i rozmiar owoców. Budowa krzaków też na to nie wskazuje. To nie mogła być taka niska f-ka, bo F3 dostaliśmy od Kozuli, już po jednym sezonie uprawy odmiana była praktycznie ustalona, a tu dalej się rozszczepia.
Jeśli pomidor dobry i plenny to i tak warto go uprawiać bez względu na nazwę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aria
Faworyt miał od kogoś innego i już wyższą F-kę niż ja.Ja nie przekazywałam nikomu nasion z mojego K 178 z 2013 r.
Faworyt miał od kogoś innego i już wyższą F-kę niż ja.Ja nie przekazywałam nikomu nasion z mojego K 178 z 2013 r.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 kwie 2016, o 11:39
W tym roku dałam do samokończących - Czernomor i Siletz - podpory pierścieniowe i bardzo dobrze się sprawdzają. W zeszłym roku wypróbowałam to na Green Sausage i krzaczek świetnie rósł i plonował, ale smak owoców okropny i więcej nie będę go uprawiać. Z samokończących zrezygnowałam też z Olki Polki z podobnego powodu, kwaśny kartofel.
Mam też Legenda w donicy i jestem zdumiona jak świetnie rośnie. Okropnie się rozkrzaczył i jest obwieszony pomidorami. Jeszcze nie dojrzewają, ale wyglądają pięknie.
Mam też Legenda w donicy i jestem zdumiona jak świetnie rośnie. Okropnie się rozkrzaczył i jest obwieszony pomidorami. Jeszcze nie dojrzewają, ale wyglądają pięknie.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj ten Green Sausage, mało komu smakuje a jednak znajduje chętnych. Też kiedyś się na niego nacięłam i gdy 2 lata temu dostałam Cream Sausage to wcisnęłam głęboko w szufladę, myśląc że smakuje podobnie. W tym roku dostał swoją szansę i mogę z czystym sumieniem polecić, smaczny soczysty i plenny.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Pewnie nie poczytałaś co piszą o Green Sausage w sklepach netowych i nie wiesz, że to super smaczna odmiana
U mnie wyleciał w ubiegłym roku w połowie sezonu. Pomimo, że był zdrowy i miał pełno owoców.

U mnie wyleciał w ubiegłym roku w połowie sezonu. Pomimo, że był zdrowy i miał pełno owoców.
W pomi?.landii piszą, że ,,potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych ogrodników tak pod względem smaku jak i bardzo ciekawego wyglądu". Nic, że smaczne nie napisali
, tylko prawdę, że zaskoczy smakiem 

Kasia
Ja uprawiam Green Sausage zawsze w donicy, tam lepiej się sprawuje niż w gruncie i jego wiotkie krzaczki mnie nie denerwują
Samokończące K/152 i K/32 bardzo obiecująco się zapowiadają
nie mogę się doczekać kiedy dojrzeją.

Samokończące K/152 i K/32 bardzo obiecująco się zapowiadają

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Widać jeszcze nie ich czas. Mogą mieć pewne braki nawozowe zwłaszcza potasu. Oberwij trochę liści z dolnej części krzaka tylko nie za dużo na raz, zaleca się max 3 liście na raz, ale jak bujny krzak to i 5 nie zaszkodzi. U mnie w tym roku też dość późno zaczęły dojrzewać (pierwsze wielkoowocowe 2 tygodnie temu), z niektórych odmian jeszcze nic nie zerwałam, więc cierpliwości.
Dorota
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam dwa krzaki tego pomidora. Są jeszcze zilone ,ale zanoszą sie na wielkie pomiodrasy. Plenne, ciągle wiążą, choć dopadała je szara pleśń.
Ciekawa jestem opinii o smaku
Zanim ja swoje spróbuję ,trochę czasu minie
Asia
Ciekawa jestem opinii o smaku

Asia
Pomidory Rodeo są bardzo smaczne i mięsiste podobnie jak Bawole serce bez zielonych piętek,uprawiam je w gruncie 

-
- 100p
- Od: 2 paź 2013, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam kilka krzaczków Awizo F1 w donicach 15 l czy odrywać wilki czy w tej chwili jeśli mam 3 pędy bo tak się sam podzielił zostawić je czy zmniejszyć ilość. Czy urywać wilki wyrastające z kątów pierwszych 3 liści pod gronem?? Czy jeśli okres wegetacji traw cały rok mam szanse doczekać owoców z każdego wilka przy odpowiednim dokarmianiu donica 15 l .
Wilki należy wyłamywać. Po wsadzeniu do ziemi powinne się przyjąć. Kiedyś gdy późny przymrozek zdziesiątkował moje pomidory takie wilki wydały owoce przy końcu lata, na początku jesieni.