W moim ogrodzie - reniazt cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bea -cieszę się, że odwiedziłaś mój ogród. jak każdy ogród, tak i ten wymagał trochę wysilku, ale cieszę się, że jest efekt. Ogród w domu, to w zasadzie nic takiego - po prostu jesienią niektóre rzeczy trzeba pozbierać z ogrodu. U mnie cały problem z tym trawnikiem jest w tym, że niestety tutaj nie ma możliwości wjechania czymkowiek. Tak jest usytuowany - górki, pagórki, skarpy, suche murki - i to jest przyczyna. Dlatego "andrius53" Zosia i Jędruś napisali mi, że można wypożyczyć glebogryzałkę spalinową - i to chyba będzie rozwiązanie.
Dzięki za odwiedziny i chęć porady. Ale mam pytanie - ten walec do ubijania trawy to jakiś specjalny, czy też coś co można wykombinować. Bo nie chce mi sie czegoś takiego kupować - w zasadzie na jeden raz.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p
Od: 6 maja 2007, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu i walec też wypożyczysz, bo to jest nieduża maszynka tylko trochę ciężkawa i może będzie miała nawet kółeczka . My mamy w Kielcach takową. ;:33
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

andriu53 - Zosiu Jędrusiu - super - dzięki za informację - w końcu Kielce to nie koniec świata - jak nie znajdę w Tarnowie - to pojadę do Kielc.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Tak wyglądał mój krzew teraz już wiem chyba to rododendron.
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Reniu co tydzień samochód z Tarnowa jest u mnie . Widzisz jaki ten świat mały . ;:33
Spis wątków
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

I jadą przez Kielce ;:49
Spis wątków
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu Jędrusiu - jestem Wam niezmiernie wdzięczna za te informacje - mam alternatywę - jak u siebie nie uda mi sie znależć wypożyczalni i bardzo, bardzo chętnie skorzystałabym z możliwości wypożyczenia u Was. I jeszcze ten transport - byłaby super sprawa - myślę, że dogadamy się w tym temacie. Boże jak się cieszę, bo kiedy spoglądam na mój ogród przez okno - to teraz tak sobie myślę, że już jest mi lżej. A byłam przerażona.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Dorotko - tak to jest rododendron. On jest chory i jak mnie się wydaje to na fytoftorozę. Tutaj podam ci adres strony to poczytasz o tej chorobie:
http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/185.php
A tak na marginesie - to u mnie też kiedyś miałam ten problem i jeden z pięciu krzewów niestety nie udalo mi się uratować. Ale inne teraz rosną już ze 4 lata ij ednak są zdrowe. Pryskałam je specjalnym środkiem dokładnie na "fytoftorozę u różaneczników". A czy twój już wcześniej kwitł? Doradzę ci, że ja już teraz swoje zakryłam na zimę - i ty też jak będzie plusowa temp. w dzień(może jeszcze ci się uda) to go opryskaj pierwszy raz a potem zaraz jak wyschnie ten środek na liściach i łodygach okryj go najlepiej agrowłókniną. Spryskać trzeba dokładnie każdą część rośliny - liście z każdej strony i łodygi też. Potem to pryskanie powtórzysz na wiosnę. Może się uda. ;:12
Pozdrawiam, Renia
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Reniu ten walec to po to, by wbić ziarnka posianej trawy no i oczywiście trochę niweluje teren. To nie chodzi o samo narzędzie tylko o to, by ziarnka nie przemieszczały się pod wpływem wiatru. Właśnie dlatego trawę sieje się w bezwietrzny dzień. Jak siałam trawę w miejscach niedostępnych to po prostu ubijałam własnymi nogami. Trochę się nałaziłam, ale trawa rośnie.

Co do oranżerii w domu to trudno ją zrobić jak się ma mały domek. Ja mam kwiaty przyniesione z dworu w pokoiku komputerowym, ale nie można nazwać tego oranżerią. Jest to jedyne miejsce gdzie jest więcej światła. Właśnie dlatego taka oranżeria jak u ciebie to tylko marzenie :D .
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea - skarbie jaka tam oranżenia, tak sobie poustawiałam - faktycznie mam trochę miejsca w domu, bo nie jest on mały. Budując wiedzieliśmy z moim M. i ja szczególnie, że kwiatów musi być duuużo - dlatego też tak to poukładaliśmy te sprawy, że dziś zimą możemy łapać oddech siedząc wśród roślin. A jak nam się znudzi - wtedy urządzimy taki normalny pokój. Ale nie martw się - marzenia się spełniają - a na dodatek jeżeli ktoś czegoś tak bardzo bardzo pragnie - to uwierz mi nic nie stanie na przeszkodzie. Trzeba takiej silnej determinacji.
Pozdrawiam, Renia
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52

Post »

Masz rację. Ja się zawzięłam, żeby mieszkać na wsi i wszystkich zadziwiłam. Oni myśleli, że ja tak tylko sobie gadam. Mam pomysł na takie miejsce, ale wymaga inwestycji. Może wygram w totolotka ;:112 . Też mam sporo kwiatów w domu (wziąwszy pod uwagę metraż domku) i uważam, że dom bez kwiatów jest bez życia. Buduj swoją oranżerię, a ja będę tu wpadać i podziwiać ;:113 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Reniu, azalie i rododendrony masz cudne - nie ujmując nic pozostałym roslinkom! :D
A ja wciąż czekam na obiecane zdjęcia Twoich tarasów ;:113
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Reniu dzięki za odpowiedż ,on kwitł już 3krotnie w tym roku tak wyglądał po zimie, dałam mu kwaśnego torfu, zasilałam odpowiednim nawozem, teraz jest okryty, liście ma już dużo ładniejsze. Opryskam go jak będę miała możliwość i pojadę na działkę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea - i tak trzymać, przemyśleć dokładnie - postanowić - głośno o tym sobie powiedzieć - i realizować. "Głosno o tym sobie powiedzie" - chodzi o to, że jak sobie postanowisz, to dążąc do celu trzeba choć przed samym sobą poczuwać się do tego by dotrzymać slowa. Mówię ci to jest moja dewiza w życiu i naprawdę pomaga. A w totolotka to ja ci radzę nie bierz tego tak na serio - ale to jest podatek od "głupoty". A kwiaty to faktycznie skarb i w 100 % zgadzam sie z tobą, że bez nich dom nie ma duszy. Zapraszam cię - wpadaj do mnie tak często jak tylko będziesz chciała. ;:106
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza dzięki za słowa uznania dla moich kwaśnolubnych. Wiesz, ja je bardzo lubię choć tak krótko kwitną - ale za to wszyscy wiemy jakie one śliczne wtedy. A te zdjęcia to kilka ich mnie sie udalo zrobić, ale to jeszcze nie oddają chyba jak ten mój ogród wygląda. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Renia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”