Soniu - Czy ja czegoś nie doczytałam? Też oczekujesz na wnuka? Piszesz o wiośnie, ja już za chwilkę ...nie mogę się doczekać i jednocześnie mam dużo strachu. Młodzi będą na razie mieszkali u nas, mam nadzieję że jakoś to będzie. Zuza już zakomunikowała, że ona nocnych płaczów nie wytrzyma, bo musi być wyspana do szkoły.

Jakoś to będzie.
Violka - Ziemia liściowa jest bardzo cenna. Ja wykorzystuję ją co roku, chociaż różnie, w zależności od możliwości ją robiłam. Czasami na skrót, czyli do kompostownika, albo zakopywałam w dziurze po wybraniu ziemi na kopcowanie róż. W tym roku idzie do worków.
Kota sobie spraw, kot wychowa Kokosów dwóch
Zuziu - Liście do worków, zawiąż, zrób małe dziureczki, żeby oddychał , przedtem wlej wody bo musi mieć wilgoć do rozkładu. I worki do ciemnego rogu ogrodu, żeby sobie stały cały rok. Nic nie tracisz a wiele zyskujesz. Zimą procesy rozkładu owszem, spowalniają, ale proces ten zależy od wielu rzeczy. Od rodzaju liści, wilgotności, dodatków...poniżej ciut więcej opisałam Kasi
Kasiu - Liście z orzecha włoskiego się nie nadają. Mają za dużo różnych związków, które powodują powolne rozkładanie i chyba mają garbniki, one też nie pomagają. Moje liście z orzecha włoskiego spadają sobie w jedno miejsce, zgrabiam i wrzucam do ognia. Kiedyś czytałam o złym oddziaływaniu rozkładających się liści orzecha na inne rośliny i drzewa w ogrodzie. Chodziło o uwalnianie niekorzystnych substancji...ale nie jestem ekologiem, więc nie wiem dokładnie jakich

W każdym razie liściom orzecha włoskiego dziękujemy. Liście dębu też nie nadają się na kompost liściowy, długo się rozkładają. Najlepsze są liście z drzew owocowych, brzóz, leszczyn. Szybko się rozkładają. Można, a raczej dobrze by było sypnąć mocznika, kurzeńca, albo innych preparatów zawierających azot, wtedy szybciej się rozkładają liście i jest bogatszy kompost. Ja jeszcze dosypuję ziemi, żeby i szybciej i lepiej się kompostował. Polecam
Aniu - Dziękuję

Sposób przerabiania liści na kompost, czyli jak ja to robię, opisałam dziewczętom w powyższych postach. Do dzieła