Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Daysy witaj siostro :lol: nie nie mam Crocusa chyba Moniczka pomyliła ją z inną różą u ciebie ;:218 Lawendzie dostało się niemiłosiernie do tej pory cięłam ją na grzybka teraz jest kwadratowym murkiem :;230
Róże u ciebie takie świeże jak ty to robisz ? I jak wiele u ciebie róż kwitnie ;:oj
Chyba wszyscy już życzą wzajemnie sobie deszczu,ale czy te życzenia się spełnią ;:47
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tolinko raczej nie ma co liczyć na zmianę pogody. Dzisiaj patrzyłam na Interii takie temperatury mają być jeszcze przez 2 tygodnie, a na jakiekolwiek opady można liczyć ok 17-tego.
Być może, myślałam, że jeśli Monisia nas myli przez avatarki :D , to może u Ciebie widziała Crocusa ;:173
Tolinko już zaczyna mi wody w studni brakować, przez to codzienne podlewanie. Ale na taki komfort mogły liczyć tylko róże posadzone w tym roku, reszta podlewana jest znacznie skromniej i niestety widać to na rabatach, których nie pokazuję, bo po prostu żal patrzeć na ledwie żywe krzaki. Dawno nie było takiego roku i mam nadzieję, że chociaż jesień okaże się łaskawsza. Już chyba nigdy nie będę narzekała na opady deszczu a już na pewno nie w tym roku.
Jakby gdzieś w pobliżu Ciebie popadało, to dmuchnij w moją stronę. Ja podam dalej :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

Już jestem i rozwiązuje problem. Widziałam u Dorotki. Wczoraj otworzyłam sporo linków i się chyba zamieszałam ;:124 ;:124

Ja lawendę mam opłakaną, bo mi psiary wskakiwały i zrobiły dziury w lawendzie. Taka była ładna, takie kłębuszki puchate ;:145 ;:145
Teraz ją przycięłam bardzo mocno, z boku prawie do suchych gałęzi - zobaczymy czy wypuści z nich. Podebrałam do środka by dziurska nie było bardzo widać. ech
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jakie piękne róże mimo upałów ;:138 ja też pokazuję tylko to co jakoś wygląda :) może zaczniemy pokazywać szkody jakie nam upały zrobiły ? :wink:
Różowe hortensje mam , białej ogrodowej nie , chętnie się zaopiekuję kawałeczkiem :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tegoroczne ogrodówki wyglądają i u mnie opłakanie .Niestety chyba one potrzebują więcej wody i chyba większego cienia pogoda wyjątkowo im nie sprzyja.Cudny Novalis i oczywiście Garden of Roses w lawendzie ;:167Daysy kuś mnie kuś :wink: nią to na pewno zagości w moim ogródku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, mnie też się zdarza pomylić wątki, więc nie ma sprawy :D . Lawenda powinna odbić, ja swoją tnę bardzo nisko, odbija wówczas znacznie dłużej, ale krzewinka robi się zwarta i nie dorasta do nie wiadomo jakich rozmiarów.
Wiosna tego roku kilka mi nie odbiło i wykopałam, jedną zostawiłam i mocno przycięłam. Okazało się, że po miesiącu zaczęła się zielenić, tak, że nie warto się spieszyć z usuwaniem lawendy, nawet wówczas, kiedy wydaje się nie do uratowania. To wbrew pozorom bardzo silna roślina.

Karolinko
mówisz i masz, szczegóły domówimy na PW :D Wczoraj miałam zrobić zdjęcie białym jeżówkom, którym słoneczko spaliło płatki do połowy i teraz mam nowy gatunek jeżówek ;:224 Musiałam jednak naładować baterię, a później juz nie miałam ochoty wychodzić do ogrodu.
Po południu miałam nadzieję, że pojawiające się gdzie nie gdzie burze i opady dotrą i do nas, ale niestety nic takiego się nie zdarzyło zamiast deszczu wieczorem na termometrze mieliśmy +31 ;:145

Jadziu
to prawda hortensje ogrodowe są wrażliwe na brak wody, szybciutko tracą wilgoć. Moje rosną w półcieniu w sąsiedztwie sosen, ale w obecnym czasie to niewiele daje. Jedyny ratunek dla nich to deszcz, ogrom deszczu, bo podlewanie to kropla w morzu potrzeb.
Prognozy niestety nie napawają optymizmem, coraz dalej odsuwa się termin z zapowiadanymi opadami dla naszego rejonu. Jeszcze kilka dni temu miał pojawić się ok 17-go a ostatnio sprawdzałam i okazuje się, że niewielkich opadów mogę spodziewać się po 20-tym.
Myślę, że wówczas już nie będzie co podlewać. ;:224
A jak u Ciebie padało wczoraj :?:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich serdecznie :wit . Jeśli macie jeszcze ochotę i siły pospacerować po moim ogrodzie to zapraszam :D
Spacerek jest wieczorny, więc zdjęcia może niezbyt ładne, ale za to nie będzie problemu ze słonkiem. Proszę jednak nie liczyć na chłód, bo tego niestety brak. Wieczorem mieliśmy +28 ;:202

Zapraszam wszystkich umęczonych tegorocznymi upałami :D

Na początek obiecana nowa odmiana jeżówek :D - jeżówka podpalana ;:306

Obrazek

Przypieczony Cream Abundance

Obrazek

Podpisy brzmią jak nazwy dań ;:224 , ale tak w rzeczywistości wyglądają rośliny, albo upieczone, albo ugotowane ;:145

A to moja Daysy pilnująca węża ogrodowego :D , też wychodzi tylko wieczorem ;:108

Obrazek
Obrazek

Flammentanz chyba zadowolona z nowej pergoli bo nadal wygrzewa się w słońcu /Madziu u mnie po raz pierwszy powtórzyła kwitnienie ;:oj /

Obrazek

Za chwilkę zaproszę na dalszy spacer ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak więc zapraszam na dalszy spacer :D , jest coraz ciemniej, więc niektóre zdjęcia będą troszkę tajemnicze ;:224

Winchester Cathedral nadal kwitnie i tworzy nowe pąki a kwiatuszki nie przypalone

Obrazek

Stephanie Baronin zu Guttenberg

Obrazek Obrazek

Dwupiętrowy krzaczek Alexandry, piętro zapączkowane

Obrazek Obrazek

Zapączkowana Jubilee Celebration

Obrazek

Obok przesadzana Ilse Krohn Superior z jednym kwiatuszkiem, ale pączuszków maleńkich ma sporo, więc już mogę odetchnąć z ulgą - ma się jej na życie ;:224

Obrazek

Może Novalis :?: Muszę przyznać, że kwitnie pięknie, nie jest to kolor moich marzeń, ale może z czasem się ładniej wybarwi ;:131 , zobaczymy - to są dwa różne krzaczki

Obrazek Obrazek
Obrazek

Ogólna z Novalisem

Obrazek

Swoje drugie kwitnienie rozpoczyna również Princess of Wales, na razie skromniutko

Obrazek
Obrazek

Z ubiegłorocznych róża rozpoczyna pokaz Gruss an Aachen o dziwo kwiaty na krzaczku są 3-ci dzień ;:oj

Obrazek

drugi krzaczek tez mocno zapączkowany

Obrazek

Rabatowa nn-ka

Obrazek Obrazek

LD Braithwaite

Obrazek

Odpocznijcie chwilkę ;:108, nie mam co prawda jeszcze ławeczki, ale na rozgrzanym murku proszę bardzo ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na koniec spaceru zostawiłam sobie dwie moje wielkokwiatowe nn-ki, jedna w pełnym rozkwicie, druga dopiero w pąkach
Mimo takich upałów świetnie trzyma kwiaty i wygląda nadal przepięknie ;:167

Obrazek

Druga nie chce wyglądać gorzej od sąsiadki, chociaż jeszcze w pąkach, to widać, że w niczym nie ustąpi pierwszej

Obrazek

Na koniec jeszcze kilka ujęć pierwszej nn-ki - nie mogę się oprzeć ;:131

Obrazek Obrazek Obrazek

Spacerek zakończymy przy wrzosach, które zapowiadają zbliżającą się jesień, porę grzybobrania, chociaż w tym roku możemy chyba tylko o nich pomarzyć ;:224 , a także o większą ilości opadów - przynajmniej mam taką nadzieję.
Tego sobie i wszystkim ogrodnikom życzę :D ;:108

Obrazek

Dziękuję, za wspólny spacer ;:173
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Daysy to ja dziękuję za spacerek po twoim ogrodzie ;:196 piękne zdjęcia wyszły wieczorową porą ;:138
Wstawię zdjęcie z rosebook ... ciekawa jestem jak odbierzesz połączenie kolorystyczne z Novalisem.... ja jestem zachwycona, a ten czajniczek to cudeńko dopełniające całość ;:180
http://www.rosebook.ru/components/users ... 110309.jpg
:D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju czajniczek, bardzo piękny akcent, ale zestawienie kolorystyczne.... hmm, no nie w moim typie, ale może w realu wygląda to lepiej ;:131 Na zdjęciu oba kolory mnie przytłoczyły. Wolałabym Novalisa z czymś lżejszym, lub o podobnym, ciemniejszym odcieniu. Ale to tylko moje zdanie. U Ciebie widziałam piękniejsze łączenia kolorów, nie piszę tego, by Ci schlebiać, tak po prostu myślę ;:108 . To mnie nie porwało ;:185

Wieczorne zdjęcia troszkę nieudane, bo nie włączyłam lampy ;:224 , z tego upału już sama nie wiem co robię, ale jeśli się spacer udał, to się ogromnie cieszę i zapraszam na następny. Może już jak miną upały ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Daysy , ja tez po spacerze po Twoim ogrodzie... , tylko moge powiedziec ; super !
Zycze Twojemu ogrodowi wspanialego deszczu !
Tu , gdzie obecnie " rezyduje" , rano spadly 3 krople ... , a teraz prawdziwa sauna...
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Alexio za miłe słowa ;:196 Upał daje nam popalić ;:oj , więc każda chwilka wolna od żaru lejącego się z nieba jest na wagę złota :D . Właśnie dzisiaj rano przez taki krótki momencik mogłam pooddychać w miarę rześkim powietrzem na termometrze było +20 i lekki wiaterek, czułam jak wszystkie siły do mnie wracają, chciało mi się krzyczeć, tańczyć z radości :heja :tan . Czekałam na chociaż odrobinę upragnionego deszczu, ale niestety próżne moje marzenia ;:185 nic takiego nie nastąpiło.
Wczoraj jak wróciłam do domu zastałam ogród w opłakanym stanie. Na hortensjach część kwiatów po prostu została spalona przez słońce ;:145, róże jakoś się trzymały.
Późnym wieczorem podlałam co tylko się dało wodą ze studni. Okazało się, że przez dwa dni naszło sporo wody, więc znowu szalałam z wężem i wypompowałam całą jej zawartość ;:224 . Pomalutku robi się nam Sahara w ogrodzie. Trawa miejscami wysycha, pod drzewami już jej praktycznie nie ma ;:202 .
Życzę, aby tak długo wyczekiwany przez nas deszcz pojawił się wszędzie tam, gdzie go oczekują.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Daysy u mnie wczoraj popadało 5 min i napadało mniej niżby kot napłakał. Najlepszy było to ,że na chwilkę się ochłodziło .Pięknie kwitną NN i czy róża potrzebuje nazwę ;:224 .Te bez nazw czasem są ładniejsze i zdrowsze od tych mianowanych ,chociaż i te na pewno mają jakieś imię.Deszczu nam wszystkim potrzeba
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, obie róże mam od bardzo dawna ale dopiero teraz trafiłam z miejscem dla nich, rozrosły się pięknie, kwitną cudownie a ja zakochałam się w nich po raz drugi. Myślę dosadzić tam jeszcze Kronenbourg i Sutter's Gold,które w obecnym miejscu rosną bardzo słabiutko. Zupełnie nie trafiłam z miejscem w ich przypadku ;:185
Dobrze wiedzieć jak pannę przedstawić a mogę tylko przedstawić nn=ka nr 1, nr2 itd., chyba, że dla własnego użytku ochrzcić je po swojemu, jak moja różowa Daisy, czy róża rabatowa, którą nazywam Różową Landrynką :wink: to właśnie ona ,

Zdjęcie z lipca

Obrazek

Możesz śmiało powiedzieć, że miałaś opady deszczu ;:306 bo u mnie nawet koty nie chcą zapłakać ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”