Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Asiu - Honoratko - Iwonko - Beatko - Henryku - Pati - bardzo Wam dziękuję za wizytę, jak zawsze miło mi się czyta Wasze wpisy. Wpadłam tu tylko na chwilę, bo gorący mam ten tydzień w pracy, i tak krótko odpowiadam.
Asiu - witam Cię, i dziękuję że tu wpadłaś, bo przecież kaktusów tu niewiele, i dziękuję za pochwałę Seti :D
Honoratko - kogo nie spotkasz, każdy mówi, że to łatwa i chętna do kwitnienia hoja. Całe jej szczęście, bo z liści urodziwa specjalnie nie jest, ale dla mnie pokrój ma też bardzo ładny. Taki krzaczek. A wszystko nadrabia tymi niesamowitymi kwiatami. Jak to Kasia - kubasia nazwała: rośnie i śmieci kwiatami ;:306 Aha - to już pisałam: straszna z niej pijaczka.
bebos pisze: Czy wszystkie tak pachną? Chociaż dla takich stworków, jak u H. multiflora może by jednak radę dała :roll:
Beatko, niektóre nawet niestety pachną inaczej, jak stapeliaki :? Natomiast multiflora wcale nie pachnie. Specjalnie dla Ciebie wsadziłam nos w kwiaty i nic nie czułam. Zresztą - przyjedziesz, to zobaczysz sama, jeśli jeszcze się utrzymają :D
Iwonko - pochorowałam, fakt, ale powoli kończy się czerwiec, a więc i ostatnie zakupy są planowane. Potem mają rosnąć - i mam nadzieję, że będą Was i mnie cieszyć :D
Henryku - dziękuję i również podtrzymuję, co ja napisałam :D
Pati - bardziej rakiety! Ale śliczne, fakt. I również dziękuję!

Życzę Wam mocnego słonka i wielu kwitnień, pewnie niedługo i u mnie coś może wyskoczy, ale póki co muszę wracać do pracy. Pozdrawiam Was mocno i ciepło - nie szalejcie tylko podczas nocy świętojańskiej! Chyba, że jakieś nocne kwiaty będą kwitnąć - niekoniecznie paproci ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie tylko roślin gratuluję - poczucia humoru również. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Kolejne porcje interesujących hojek. Gratuluję powiększenia kolekcji. :) O innych roślinach nie piszę, bo wiadomo, że nice. :wink:
Mateusz
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Pastwisko świetnie się prezentuje, a one normalnie stoją tak, że też mokną w razie deszczu?
I starce fajnie wyglądają, ja swojego S. articulatus chyba też wystawię na dwór, bo się jakoś dziwnie wyciąga - w ogóle to to rośnie jakoś tak, że nie wiem nawet jak go ogarnąć :roll:
No i gadzinka - Gunung Gading - jak pięknie unerwiona! ;:167
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, Mateusz, Dorotko - wielkie dzięki za miłe słowa i wizytę. Czas szybko leci, a ja troszkę miałam ganianki w minionym czasie, tak więc tym bardziej dziękuję Wam za czas, jaki poświęciliście by tu zajrzeć.

Muszę Wam się przyznać, że choć zabiegana, to jednak skaktusiłam się nieco. To znaczy, nie jest tak źle, żaden "skok w bok", a raczej powrót do korzeni, ale o tym może innym razem. Słońca nie ma, jednak co chce, to się stara. Jak większość z Was wie, moje rośliny nie są chętne w warunkach domowych do kwitnienia, a te co mogą to są za młode, więc każdy kwiat to dla mnie szczególna radość. Kilka dziś fotek na rozjaśnienie pogody z tego, co mi kwitnie:

Po ataku mewy Chamaecereus silvestrii rozwijał kolejne pąki, w nagrodę za pracowitość niech ma kilka fotek:

Obrazek Obrazek
Obrazek

Niezawodnie kwitnie każda Euphorbia milii, w dodatku każda innym kwiatem:

dla przypomnienia - czerwona ma taki kwiat:
Obrazek

a różowa właśnie się niezmordowanie produkuje:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Jednak największą radochę mam z roślinek, które dostałam od naszego Marka L. Chyba im dobrze u mnie, bo...:

Mammillaria elongata 'Rubra':
Obrazek Obrazek

i maleństwo, cudowne: Mammillaria haehneliana, tak się zaczęło:
Obrazek

a tak, gdy słoneczko wyjrzało (na jeden dzień niestety:)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Śliczne są te kwiatuszki! Kilka innych się również szykuje, ale jeśli tak będzie ze słońcem, to nic nie wyjdzie.

Przybyło mi kilka nowości - kaktusowych tym razem, własnie ów powrót do korzeni, ale i nie tylko: miałam fantastycznego Gościa z naszego Forum - o tym jednak następnym razem, bo muszę wszystko jeszcze "ogarnąć" zdjęciowo, a z czasem nieco ostatnio krucho.
Pozdrawiam, z góry dziękuję za wizyty i słoneczka życzę!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne kwiatuszki, choć jak widzę, słonka każdemu brakuje ;:131
piasek pustyni pisze:Po ataku mewy Chamaecereus silvestrii rozwijał kolejne pąki
a co ptaszysko chciało od Twojej ślicznej roślinki ;:306
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wszystko ładne ale to Chamaecereus silvestrii dla mnie najładniejszy. Taki na bogato czerwony... ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

A mnie się bardzo podoba różowa euphorbia millii :wit
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze:Przybyło mi kilka nowości - kaktusowych tym razem, własnie ów powrót do korzeni, ale i nie tylko: miałam fantastycznego Gościa z naszego Forum - o tym jednak następnym razem
No Ty to człowieka naprawdę potrafisz wprowadzić w nastrój! Hitchcoca Ci się zachciało uprawiać!!! Nie wiem czy wiesz, ale niektórzy tutaj się moga niecierpliwić Obrazek

ale chamaczek super kolorek! ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Chamaczek ładny ,Euphorbia różowa śliczna -jeszcze o takim kolorku nie widziałam ;:215
Mammillaria haehneliana- na miejscu pierwszym :D
Robisz się cierniowa jak widzę ...super ;:215 chociaż nie powiem ,Twoją zieleninkę bardzo lubię oglądać :D .
Nawet mam kilka faworytów :D
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

I ja lubię Twoje roślinki, a co do kłujaczków to Mammillaria jest górą ...choć wszystkie są przecież ładne ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Honoratko, Henryku, Pati, Lucynko, Małgosiu, Agnieszko - bardzo dziękuję za miłe słowa w kierunku moich roślinek. Gadatliwa dziś nie jestem, więc opowiem zdjęciami. Ale od początku:
honorka22 pisze:a co ptaszysko chciało od Twojej ślicznej roślinki ;:306
A to jest, Honoratko, nie zgłębiona do tej pory tajemnica. Nie spodobały się jej białe doniczki najwyraźniej, ale co chciała od szklarenki, że i ją podziobała, to nie wiem. Pisałam o tym kilka stron wcześniej, więc już zanudzać nie będę, ale ptaki mnie w tym sezonie wyjątkowo "prześladują" ;:202
Henryku - mnie też ten kolor kwiatu najbardziej się podoba. Wśród wszystkich kaktusów właśnie ta czerwień zwraca moją uwagę. Cieszę się, że i tym pełnym nasyceniem mogłam się cieszyć u siebie :D
Pati - a mnie - w myśl tego, co powyżej - właśnie czerwona bardziej zachwyca. Ale to jest kwestia gustu, a prawda jest taka, że każda roślina pięknie kwitnie :D
nolina pisze:Chamaczek ładny ,Euphorbia różowa śliczna -jeszcze o takim kolorku nie widziałam ;:215
Mammillaria haehneliana- na miejscu pierwszym :D
Robisz się cierniowa jak widzę ...super ;:215 chociaż nie powiem ,Twoją zieleninkę bardzo lubię oglądać :D .
Nawet mam kilka faworytów :D
Ciekawe jakich, Małgosiu? Ale masz rację - dziś w tym zestawie M. haehneliana była i dla mnie nr 1, bo do chamaczka niejako się człowiek już przyzwyczaił, a mamilarka to u mnie debiut.
onectica pisze:
piasek pustyni pisze:Przybyło mi kilka nowości - kaktusowych tym razem, własnie ów powrót do korzeni, ale i nie tylko: miałam fantastycznego Gościa z naszego Forum - o tym jednak następnym razem
No Ty to człowieka naprawdę potrafisz wprowadzić w nastrój! Hitchcoca Ci się zachciało uprawiać!!! Nie wiem czy wiesz, ale niektórzy tutaj się moga niecierpliwić Obrazek

Lucynko - ustalmy jedno: jak jeszcze raz zasugerujesz cokolwiek powiązanego z "Ptakami", to nie odpowiadam za siebie :;230
brombiel pisze:I ja lubię Twoje roślinki, a co do kłujaczków to Mammillaria jest górą ...choć wszystkie są przecież ładne ;:oj
O właśnie, Agnieszko - wszystkie są piękne :D

OK, dośc gadania, przejdźmy do rzeczy.
Jak wspomniałam, miałam fantastycznego Gościa - ponownie dodam, że odwiedziła mnie nasza Beatka (bebos). Jak fajnie było pogadać o czymś normalnym ;:138 Oczywiście wizyta zaowocowała kilkoma roślinkami, więc pokażę je tutaj:

Ceropegia aristolochoides ssp. deflersiana:
Obrazek

Ceropegia denticulata ssp. brownii
Obrazek

Oczywiście wylądowały w moim semi - hydro ;:oj
Nie mogę pominąć jeszcze:
Saxifraga stolonifera 'Tricolor'
Obrazek

i listka przepięknego:
Obrazek

Natomiast mój zbiór roślin z Wyspy wzbogacił się o dwie kolejne pozycje (w tym jedna od Beaty właśnie), ale o tym też później.

Wspomniałam, że skaktusiłam się nieco, i tylko "nieco", nic wielkiego, ale co ja poradzę, że jestem stała w uczuciach. Zimą mi ubył pięknie niegdyś kwitnący i jeden z moich najstarszych astraków, pięciożebrowy A. myriostigma 'nudum'. No to musiałam nabyć trochę towarzystwa i są:
Obrazek

Dopszedł też drugi, nieco mniejszy:
Obrazek

i dwie kolorówki:
Obrazek

Obrazek

i przepiękna, która już miałam, ale która zimą padła: Escobaria minima
Obrazek

Mam nadzieję, że Wam się spodobały roślinki, ja zaś miłego dzionka życzę, dziękując ciepło za wizyty :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Astrophytum to również moja wielka miłość, jest tyle różnych form!
Gdyby nie ograniczenia związane z miejscem miałbym ich mnóstwo.
W tym roku zakochałem się i posiałem Astrophytum myriostigma v. kikko nudum wyrósł mi jeden, ale rośnie :)

Koniecznie pokaż jak zakwitnie :)
Pozdrawiam!!!
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne nowości, ciekawa jestem jakim gatunkiem roślin za chwilę się zainteresujesz? Twoje grupy roślin co chwilkę się powiększają i to tworzy piękne widoki :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur, Pati - dzięki! Astraki to moje pierwsze kaktusy, i uwielbiam je od lat, więc to powrót do korzeni. Zawsze je będę miała, czy one mnie lubią, czy nie. Saxifraga natomiast to dla mnie nowość i będę o nią dbała najlepiej jak się tylko zdołam nauczyć. Z kolei ceropegie to przy okazji roślin z Madagaskaru zainteresowały mnie całą rodziną asklepiadaków.
A poza tym - lubię gdy jest zbiorek roślin urozmaicony, co się będziemy ograniczać :D
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”