Róże w krainie winem płynącej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże w krainie winem płynącej

Post »

Ja się nie wahałam nad zakupem Laguny jak tylko zobaczyłam ją w A zaraz chapnęłam ,rosła w oczach ale jak zakwitła okazało się że to nie Laguna ;:202 Twoja to okaz ;:173 piękna i bardzo ładnie wkomponowana w ogród ;:303 Herzogin Christiana bajkowa róża ,chyba już mam dla niej miejsce :wink: Cykaj foteczki ,bardzo lubię twoje klimatyczne zakątki ;:168
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga, dziękuję za odwiedziny i pochwałę moich panienek ;:196 . Laguna faktycznie przechodzi teraz samą siebie i dostojnie góruje nad ogrodem, tworząc punkt, na którym każdy musi zaczepić oko. Sąsiedzi też :wink: . Jeśli tylko masz dla niej odpowiednie miejsce, to sadź i czekaj na spektakl :D .

Tolinko, twoja "Laguna"-nie-Laguna też jest przecież piękna. Inna ale również obdarowuje Cię (i nas przy okazji też :wink: ) kwiatami, do których można powzdychać :D . Ale Ty masz dużo przestrzeni, więc i może na prawdziwą Lagunę znajdzie się jakiś kącik? :wink:
Herzogin Christianę fotografuję codziennie, bo rzeczywiście jest cudnej urody i tak wdzięcznie rośnie. Oczywiście powstawiam fotki po kolei, tylko tyle tego mam, w dodatku ciągle coś nowego się pojawia, że nie nadążam :lol: .

Mam jeszcze do pokazania zaległości w postaci mojego cienistego kącika kawowego przy różach. Dzięki zeszłotygodniowemu długiemu weekendowi udało nam się trochę prac pchnąć do przodu i kącik jest prawie gotowy. Pozostały jeszcze do zamontowania lampki i obelisk dla Rosarium Uetersen oraz zakup reszty "wyposażenia" i przycięcie żywopłotu (który z tyłu jest nieco dziurawy ale przed budową tego zakątka wyeksmitowaliśmy panoszące się tam laurowiśnie, które powoli "zjadały" nam dom i rosły jak dzika dzicz; na ich miejsce weszły tuje, których nie kocham szczególnie ale na bardzo małych przestrzeniach się sprawdzają). Tak to teraz wygląda:

Obrazek

Róże posadzilam w nieco podwyższonych skalnych mini-rabatkach by dać im ciut więcej światła w tym mocno zacienionym kącie (podnieśliśmy tam też z tego powodu poziom gruntu o dobre 15 cm). Po lewej za naszym zywopłotem jest garaż sąsiada z przylegającym do niego domem, które zasłaniają słońce po godzinie 17.00, a do godz. ok. 14.00 słońce zasłania nasz dom. W tylnej rabatce rośnie Rosarium Uetersen, które w cieniu kwitnie bardzo dobrze i nieustająco już od 4 tygodni. Mam już dla tej róży zakupiony obelisk i bardzo liczę, że go szybko zarośnie ;:65 . Aktualnie RU prezentuje się tak:

Obrazek

Obrazek

Jestem bardzo zadowolona z tej róży. Niesamowicie długo trzyma kwiaty, które w dodatku ładnie, choć delikatnie pachną. Kwitnie już od 4 tygodni i wciąż ma nie rozwinięte pączki, którymi jeszcze się nacieszę. Gdy tak będzie kwitła na wysokości całego 2-metrowego obelisku, to będę przeszczęśliwa :tan .

Za Rosarium Uetersen mam drugi mniejszy "tarasik", na którym stanie fotel bujany, a za nim jest cienista rabatka z paprocią, tawułkami i hostą:

Obrazek

Przed głównym "tarasikiem" z kącikiem kawowym mam drugą mini-rabatkę skalną ze Stadt Rom, która teraz dopiero zaczyna pełnię kwitnienia (większość bukietów jeszcze w pąkach):

Obrazek

Obrazek

Już po zakończeniu wykładania kostki i ułożeniu trawnika doszłam do wniosku, że nie podoba mi się, że rabatka ze Stadt Rom wychodzi w większości z trawnika i lepiej będzie przedłużyć kostkę aż do końca tych kamieni z różą. Czeka nas więc kolejna praca, żeby nie było nudno :wink:, a eMek nawet tym razem mnie zaskoczył i chętnie przystał na te zmiany, mówiąc, że i jemu tak się będzie bardziej podobało ;:oj .

Chciałabym Wam jeszcze pokazać w jak głębokim cieniu rosną te dwie moje róże. Na poniższej fotce udało mi się uchwycić to podczas słonecznego dnia (w oddali skapany słońcem ogród, a tu "czarna noc" :wink: ). Z jednej strony to super, bo w czasie tropikalnych upałów mamy gdzie się schronić, ale z punktu widzenia róż może to nie być takie dobre. Zobaczymy jak panny będą się zachowywać w dłuższej perspektywie czasowej i jak zniosą ten "eksperyment":

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Ale ;:oj śliczny zakątek dla dwojga, będzie mi się śnił po nocach ;:224 Mebelki - rewelacja, też takich szukam do swojego kącika ;:108 . Póki co, siadam i poranną kawę piję u Ciebie. :D Z tobą lub bez Ciebie ;:196. Szybko się mnie nie pozbędziesz, no chyba, że kupię takie mebelki ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak samo jak daysy, podziwiam ogród i mebelki i róże, jednak Twoja Laguna powala na kolana ;:180
Jest tak ogromnym, okwieconym, pięknym krzewem, że pewnie budzi podziw całej okolicy, a jak jeszcze pachnie to już :shock:
Wspaniale ją wkomponowałaś w ogrodzie, i mimo innych pięknych roślin to ona króluje.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hi.hi.hi to widzę że wszystkie mamy słabość do takich mebelków :lol: i ja takich poszukuję ,bo ładnie komponują się z różanymi zakątkami ;:108 Mam już tyle róż że chyba na tym poprzestanę ,a Lagunę będę oglądać i podziwiać u Ciebie ;:333 Ze zdjęciami mam podobnie ,już mi się nawet mylą zdjęcia ,a że sporo róż ma podobne kwiaty ,to się gubię która jest która ;:306
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

No właśnie, okazuje się, że obojętnie jakie róże każda z nas lubi, to mebelki chcemy podobne :lol: . Cieszę się, że jestem w gronie różanie zakręconych amatorek mebelków pasujących do róż :D .

Daysy, oczywiście zapraszam na kawkę, siedź jak długo zechcesz, a ja czasem też się przysiądę :wink: . Bo dobra kawka najbardziej smakuje w dobrym towarzystwie ;:108 . Nie zamierzam się Ciebie pozbywać, nawet jak nabędziesz już mebelki, ale wtedy to pewnie już z własnej woli pójdziesz delektować się siedzeniem przy kawce we własnym ogrodzie (też tam przyjdę ;:306 ).

Heniu, masz rację - Laguna króluje teraz nad ogrodem i budzi powszechny zachwyt. Pachnie wokół niej ślicznie ;:173 . No i wciąż, od tylu dni trwa niestrudzenie "na stanowisku" (kwiaty zaczęła otwierać 24 maja, więc dziś mamy 20. dzień jej kwitnienia i wciąż wygląda bosko). Zaraz ją oczywiście pokażę, bo jakże by inaczej :lol: .

Tolinko, ja się jeszcze nie gubię (bo w porównaniu z Tobą mam maleńko róż :( ), ale za chwilę dysk w komputerze pęknie mi w szwach ;:oj .
Zapraszam Cię w takim razie na kawkę i podziwianie Laguny, a potem ja pójdę podziwiać do Ciebie twoje piękności, których sama mieć nie mogę ;:173 .

Teraz pora na foty :D . Na początek oczywiście królowa ogrodu - wieczorna Laguna (zdjęcia z wczoraj):

Obrazek

Obrazek

I Laguna o poranku (zdjęcia z dzisiaj):

Obrazek

Obrazek

Mam na nią widok z wielkiego okna kuchnio-jadalni, które jest wyjściem na taras. Co dzień rano, zaraz po wstaniu z łóżka, biegnę do kuchni nastawić kawkę i od razu widzę jak miewa się moja królowa. Potem przy kawce "pasę" oczy widokiem mojej miss ;:170 .
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Pedrowa , tak ogladam Twoje zdjecia... , wiesz , kolor Kinga to cosik miedzy Laguna a Pomponella . Ciezko ze mna o kolorach gadac ! :wink:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

Alexia, dzięki za precyzyjne określenie koloru króla Jerzego ;:196 :lol: . To już jest coś i wiem, że będzie pasował do mojego "kramu" ;:108 .

Teraz aktualne foty innych moich księżniczek :D .

Herzogin Christiana - najpierw wieczorem, potem o poranku:

Obrazek

Obrazek

H. Christiana z bliska:

Obrazek

Obrazek

Pomponella:

Obrazek

Pomponella z Aspiryną:

Obrazek

Obrazek

Gruß an Aachen:

Obrazek
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

Gärtnerfreude:

Obrazek

Aspirin:

Obrazek

Obrazek

Stadt Rom:

Obrazek

Rosarium Uetersen:

Obrazek

Obrazek

Schneeflocke:

Obrazek

;:100
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

:wit
Dziś w nocy była straszna ulewa, rzucało żabami i woda lała się z nieba strumieniami. Byłam przekonana, że róże będą w opłakanym stanie o świcie. Ale nie, panienki dały radę :D . Najbardziej bałam się o Lagunę, bo po tak długim już kwitnieniu (od 24 maja) miała szansę stracić wszystkie powoli przekwitające kwiaty. Tymczasem ona wciąż trwa, jak posąg ;:oj . Tak wyglądała dzisiaj w promieniach zachodzącego słońca:

Obrazek

A na dobranoc, coś dla miłośniczek Herzogin Christiany :wink: :

Obrazek

;:100
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dla Rosarium szykuj pergolę, i to dużą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p

Post »

Ewa, mówisz i masz :D . Może być taka? :wink:

Obrazek

Jeśli moja RU będzie tak miła i wypuści kiedyś odpowiednie pędy, to chciałabym pociągnąć ze dwa dodatkowo na ścianę domu, nad stolikiem z krzesłami i zawiesić na hakach. Marzy mi się mieć ją nie tylko na obelisku z boku ale i nad głowami podczas spożywania kawki ;:170 .
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Padrowa odpowiem za Ewe moze byc ;:138 a tak naprawde to slicznie :-)
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jak szeroki jest obelisk u podstawy? Bo że ładny, to widzę. Długo szukałam takiego dla LO, w końcu gdzieś na all...o znalazłam, niestety jest wąski, ma tylko 40 cm. Nie wiem, gdzie kupić szerszego, choć wiem, kto może zrobić taki na zamówienie.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale superowy obelisk ;:oj chyba robiłaś na zamówienie ;:224 muszę też pomyśleć i też dla Rosarium :D
H.Christiana jest zachwycająca ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”