Bób cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.3
Musisz policzyć sobie ile masz nasion w każdej z torebek i przyjmij, że na mb wysiejesz 10 nasion. Potrzebujesz więc ok. 550 nasion dolicz trochę nasion na dosadzenie w miejsca gdzie nasiona nie powschodziły. Bezpieczna ilość to zatem ok. 600 nasion. W końcowym rzędzie wysiej gęściej by mieć rośliny na przepikowanie w miejsca gdzie nasiona nie skiełkowały. Przeważnie w 1 małym opakowaniu jest od 15 do 30 nasion (ale to zależy od odmiany oraz od tego jaka jest masa nasion w opakowaniu).
Dzięki Przemek
. jutro rozpakuję i będę liczyć.

Witaj, będziesz bób uprawiał w szklarni/tunelu foliowym?Biotit pisze:Mój bób odmiana Witkiem po 4 dniach zaczyna wschody w temp 24 C.
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Po 15.3 pójdzie do gruntu. Dziś wsadziłem do doniczek spiralnych kolejną partię nasion, ziemia mocno wilgotna, temp .inkubacji 23-24C, pierwsze doba :Towarzystwo jest przykryte pokrywą, później mają światło. Mentorem bobu jest Przemek 

- Kimli
- 50p
- Od: 6 lut 2011, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Biotit , piszesz że wysadzisz rozsade po 15 marca a co jeśli sypnie śniegiem i mróz w nocy uniemożliwi przyjęcie się roslinek. Pisze to bo wiem i chyba każdy to wie jak może być nieprzewidywalna pogoda .
Pozdrawiam Robert;)
Pozdrawiam Robert;)
Człowiek uczy się na błędach, lecz czasami te błędy powtarza
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Bób to nie kwiatek, spokojnie wytrzyma do - 5 C, a jak będzie gorzej to przykryję go agrowłókniną i po sprawie.
W tamtym roku sadziłam White Windsor, w tym również tak zrobię - nasionka już zasuszone, pewnie jutro powędrują do ziemi
. Odmiana bardzo nam smakowała. Mąż, który ogólnie nie przepada za bobem wcinał aż mu się uszy trzęsły
i co ciekawe nie powoduje wzdęć 

Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
Czy można już sadzić (siać) bób? Temperatura w dzień 6-8 stopni, w nocu 3-4. Do gruntu, ziemia gliniasta i ostatnio dużo padało ale działka nie jest zalana ani podmokła.
-
Jeżeli ktoś uprawia bób na niewielkiej powierzchni można zaryzykować wysiew bezpośrednio do gruntu. Najwyżej będzie wolno kiełkował. Nawet gdyby rośliny zmarzły straty nie będą wielkie a w to same miejsce będzie można dosiać nasiona w późniejszym terminie. Warto po siewie przykryć ziemię włókniną. Kiedyś przymrozek mocno zniszczył mi części nadziemne roślin ale z ziemi odbiły nowe łodygi i rośliny były nawet bardziej rozkrzewione. Do najwcześniejszych wysiewów warto jednak wybrać jakąś wczesną odmianę. White Windsor jest odmianą średnio późną i ją raczej warto wysiać w połowie a nawet pod koniec marca.
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Nikogo nie namawiam do siewu bobu już teraz (mam za małą wiedzę w tym temacie; sama wysiałam kilka dni temu do doniczek, na rozsadę), ale na jesień wykiełkowało mi kilka samosiejek i przetrzymały w nocy co najmniej -8. Nie wiem co to za odmiana, obstawiałabym Aquadulce, bo samosiejki były blisko grządki, na której właśnie tę siałam. Zgadzałoby się to z tym co wyczytałam przed chwilą - to bardzo wczesna odmiana, którą niby można wysiewać już w lutym na rozsadę.
-
- 50p
Właśnie mam aquadulce napisane siać luty marzec do gruntu, w ciepłych regionach jesienią.
-
.....mod.jokaer
Aneta Ka W wielu poradnikach warzywnictwa tłumaczonych z innych języków a czasem także na opakowaniach nasion tłumacz nawet nie orientuje się, że w Polsce panują inne warunki wegetacji roślin. W Polsce, z tego co się orientuję próby jesiennego wysiewu bobu nie powiodły się, choć trwają w tym zakresie prace.
Aneta Ka W wielu poradnikach warzywnictwa tłumaczonych z innych języków a czasem także na opakowaniach nasion tłumacz nawet nie orientuje się, że w Polsce panują inne warunki wegetacji roślin. W Polsce, z tego co się orientuję próby jesiennego wysiewu bobu nie powiodły się, choć trwają w tym zakresie prace.
-
- 50p
Przemek, mieszkam we Francji,dlatego podałam w pytaniu temperaturę jaką mam aktualnie. Ale na razie pada więc nici z siania bobu .
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja na waciku wyłożyłam kilkanaście nasion Bolko w czwartek. Przykryłam podziurkowaną folią. Miseczkę z nasionami ustawiałam na ciepłej półce kominka.Godzinę temu zauważyłam że kiełki wydostają się z pod skorupki. W doniczki nasypałam ziemi ogrodowej z kompostem. Doniczki ustawiłam w skrzynce. Zimną ziemię podlałam gorącą wodą. Teraz grzeje się przy kominku. Wieczorem posadzę kiełkujące nasiona do doniczek. Po wykiełkowaniu wystawię do szklarni. Zastanawiam się kiedy wysadzić kiełkujące na miejsce stałe. Chyba jak wyrosną pierwsze liście właściwe ?
-
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4565523
Tacca Jeżeli masz możliwość przetrzymania rozsady w tunelu to nie ma się co spieszyć z wysadzaniem do gruntu. Jeżeli rozsada nie jest wybiegnięta to najlepiej wysadzać 3-4 tygodniową rozsadę.
Aneta Ka Bób może być siany podczas deszczu.
Tacca Jeżeli masz możliwość przetrzymania rozsady w tunelu to nie ma się co spieszyć z wysadzaniem do gruntu. Jeżeli rozsada nie jest wybiegnięta to najlepiej wysadzać 3-4 tygodniową rozsadę.
Aneta Ka Bób może być siany podczas deszczu.