Na zachód od Wisły III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły III

Post »

Witam

Ostatnio miałam okazję być w ładnym, ciekawym i zadbanym mieście Chełmno. Rynek wraz z murami okalającymi prawie całe stare miasto jest w bardzo dobrym stanie.

Obrazek

W jednym z parków obecne były ciekawe i starannie wykonane dekoracje z roślin.

Obrazek

Obrazek

Może jeszcze kiedyś tam wrócę :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu :D cudny ten motyl na trawie ;:oj
Zegar też mi się podoba , ale gdzieś już widziałam podobne.
Czy ta Barbula ma szansę przeżyć u nas w ogrodzie ?
Kiedyś zamawiałam przez internet ale dla mnie zabrakło.
Chyba chciałam mieć ją jako roślinę tarasową , wystawianą na lato.
:wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Olu masz rację - przy upale i suszy niektóre kwiaty wyjątkowo krótko kwitły i np niektóre dalie były mniej wybarwione. Teraz to nie te same kwiaty bo wysycone cudnie az miło patrzeć. W tej chwili byliny późnego lata nadrabiają za letnie i przedłużają sezon .
Uwielbiam kwiaty dzielżanów , już kilka odmian mam i póki co brak mi koncepcji na ich wyeksponowanie bo muszę zmienić miejsce - za duże zagęszczenie w tej chwili .
Barbule juz kwitną - ten kolor urzeka. Mam od wieli lat kilka krzewów. Dobrze zimują i niewiele miejsca zajmują bo wiosną krótko je tnę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu Igniś :) Mi także bardziej spodobał się motyl, dość dużo w nim aksamitek :) Czytałam że można zabezpieczyć się przed utartą tej rośliny z ogrodu pobierając z niej sadzonkę.

Krysiu ChrinkKysiu, Jak miło czytać że udaje się Tobie od kilku lat zimować barbule w gruncie :)

Tutaj rabatka którą zmieniałam już od wiosny aż w końcu chyba zakończyłam. Rosły tu wcześniej smagliczki górskie i ubiorki wieczniezielone, teraz są tu rośliny miododajne (liatie, perowskie, rozchodniki okazałe, a także przegorzan, liliowce, mydlnice, trawa miłka, chryzantema, żagwiny, delosperma, naradki, czosnki..).
Barubula, którą posadziłam w tym roku (rośnie w bardzo przepuszczalnym podłożu, liczę na to że dzięki temu przezimuje). Poniżej niej są świeżo posadzone jastrzębce pomarańczowe od Limonki :uszy

Obrazek Obrazek

Obok barbuli pod jałowcem rośnie młody klematis Błękitny Anioł, facelia to kwiat wiosenno-letni, jednak zamieściłam jej zdjęcie dla porównania z kwiatem barbuli do którego jest podobna.

Obrazek Obrazek

Lobelia siphitica oraz cynie

Obrazek Obrazek

Kwiaty do ścięcia na suche bukiety, które cieszą mnie w domu zimą - kocanki nieśmiertelnik

Obrazek Obrazek

Gaura, obok niej dzielżan.

Obrazek Obrazek

Dziś zaczęłam wysadzać cebulki jesienne. Zamówiłam też cebulki przez internet (B..x) oraz śliwę węgierkę dąbrowicką :)
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

U Ciebie jeszcze takie letnie klimaty, tyle kolorowych roślin kwitnie. Twój ogród wzbogacił się w tym roku o wiele nowych roślin. Pięknie masz ;:215
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu dziękuję :) i cieszę się że mnie odwiedzasz. Ostatnio ociepliło się za dnia, ale noce są zimne. Dlatego niektóre rośliny za dnia wyglądają smutno, np winobluszcz 5-klapowy rosnący na płocie i bramie. Ostatnio wysiałam jeszcze 2 warzywa: roszponkę i koper.

Oto prezentacja części roślin na zagonie za domem, gdzie słońce świeci zaledwie kilka godzin w ciągu dnia.

Sadziec i widoczek m.in na lewkonię

Obrazek Obrazek

Lobelia i widoczek na świecznicę

Obrazek Obrazek

Omżyn

Obrazek Obrazek

Rudbekia i nachyłek

Obrazek Obrazek

Ognik rośnie troszkę dalej, między malinami i truskawkami i obok piennych porzeczek czarnych. Maliny, porzeczki i truskawki dosadziłam do ognika.
Co roku przemarzał po zimie i planowałam go usunąć, jednak póki co krzewy jagodowe chyba mu służą za sąsiedztwo
bo nie dość że opiera się mrozom to od 2-3 lat zaczął owocować, z roku na rok coraz obficiej. Nie bez znaczenia pewnie jest też to że jest coraz starszy.

Obrazek Obrazek

Tak na prawdę to pewnie troszkę przypadek, choć podobno w świecie roślin przypadków nie ma jak powiedział p. profesor w jednym z ostatnich programów Mai w ogrodzie. Mówił też o tym że rośliny są inteligentne, o tym że liście na jednej roślinie komunikują się ze sobą za pomocą impulsów elektrycznych, a także o tym że zmienia się temperatura rośliny i np. jest wyższa gdy ona choruje (by zwalczyć chorobę lub szkodnika). Stwierdził że roślina czuje z jakim nastawieniem się do niej zbliżamy i wie jakie mamy zamiary względem niej.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ciekawe, to co napisałaś o roślinach.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z zaskoczeniem ale i przyjemnością słuchałam wypowiedzi pana profesora tu można jej odsłuchać:
http://majawogrodzie.tvn.pl/maja-poleca.html
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To niec h każdy pomyśli zanim jakąs roślinę wyrzuci
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Albo może lepiej przemyśli zanim posadzi :wink:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przymrozek zaliczony. Październik dobry czas na sadzenie: cebulki, dwa iryski karłowe (różowy i czarny), drzewo śliwy węgierki dąbrowickiej, dwie róże. Poplon skopany. Majeranek wykopany powędrował do doniczki. Stanie na parapecie obok curry, rozmarynu, lauru i mięty. Seler naciowy i burak (łodygi) poszły na mrożonki. Pomidorek koktajlowy też już zebrany. Zielone owoce będą dojrzewać w domu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas wykopać zważone przez przymrozek kłącza dalii, paciorecznika, kalii no i zielone jeszcze mieczyki, choć może te ostanie mogłyby jeszcze chwilkę poczekać. Na szczęście nie mam zbyt dużo kwiatów letnich do wykopania.

Kilka ogólnych widoków sprzed przymrozkowych nocy.

Tu ścieżkę nieco przesłania krzewuszka, ma miękkie pędy więc nie usuwam ich. Poza tym, że wolałabym więcej takich roślin które zasłaniają mnie od ciekawych spojrzeń, a to bardzo ciężko na tak usytuowanej powierzchni ogrodu (poniżej ulicy) i z wielbiącym trawnik M, na szczęście pewne ustępstwa udaje mi się mi z czasem uzyskać :)

Obrazek

Tu na oczy rzuca się hosta Streptease, pięciornik Lovely Pink, dzielżan Helena Gold i nagietki. Wojtek (cis) ładnie rośnie, aczkolwiek nie za szybko.
Jednej z największych roślin jeszcze nie widać (zasłania go gaura rosnąca obok dzielżana), bo jest młody - mowa o lilaku chińskim.

Obrazek

Kwitnienie rozpoczęły jednoroczne chryzantemki :)

Obrazek

Fasolka

Obrazek

A tu moja rabatka "kserotrmiczna"

- dalej (na przedzie krzewuszka Folils Purpureus)

Obrazek

- i bliżej.

Głównymi osiami są krzewy: jałowce pospolite Arnold i Suesica oraz berberysy Anna Maria i Kórnik.
W tle widać jałowca chinesis (taki trochę łuskowaty typek) Blue Apls i moszeniec południowy.
W pustej zdawałoby się plamie z przodu rosną przesadzone dziewięściły, naradki, delosperma i rozchodnik przypominający kształtem celozję grzebieniastą

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy przymrozek, a Ty już jesteś przygotowana do zimy. Warzywa i owoce zebrane. Poplon przekopany, nowe nasadzenia w trakcie. Robota pali Ci się w rękach.
Czy mięta dobrze rośnie w doniczce?
Tak wspaniale opisałaś zakątki Twojego ogrodu i pokazałaś na zdjęciach, że poczułam się jakbym w nim była. Cudnie masz.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu nie do końca jestem przygotowana do zimy.. czekam jeszcze na cebulki które ostatnio zamówiłam gdyż były w promocji :) Przymierzam się jeszcze do przesadzenia dwóch berberysów, oraz na posadzenie oczekuje wierzba sekka rosnąca w doniczce, winorośl i mięty które chcę wysadzić do gruntu. Dobrze rosły w doniczkach, jednak w nich na pewno by nie przezimowały. Dziękuję ;:196

Dziś kilka jesiennych, październikowych portretów:

Przetacznikowiec

Obrazek

Jednoroczna chyzantema

Obrazek

Róża

Obrazek

Kalina

Obrazek

Żółwik

Obrazek

I chryzantemy wieloletnie