Na dalekiej północy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na dalekiej północy

Post »

Kupiłaś dziesięć kilo cebulek tulipanow? Ale zaszałałaś ;:oj Będzie się działo ;:oj Dałaś radę już wszystko wysadzić? Jesień pokazałaś piękną, u nas nie ma jeszcze złocistej jesieni, skraj lasu jeszcze jest zielony, dziwne to, na tę porę roku. Sporo warzyw miałaś :) selery też mi w tym roku nie urosły, poszły w liście a korzeń nie urósł, zastanawiam się czy nie posadziłam selerów naciowych ;:224 Jesteś już zrowa? Ja na zwolnieniu :?
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Tak, wszystko juz dawno siedzi w ziemi, wsadzone razem z Ziemkami, ktore, jak widzisz, zdazyly juz nawet zakwitnac. Ogromnie jestem ciekawa co bedzie wiosna, bo nie wyciagalam z ziemi zeszlorocznych cebul i ciekawi mnie czy przezyly.

Zdrowa jestem, ale poki co obowiazki sluzbowe zagnaly mnie tu:
Obrazek

wiec nie mam pojecia, co sie dzieje w ogrodzie. Za to skusilam sie na grzybnie w ogrodniczym i Piotrek pokazywal mi wczoraj przez Skypa, jakie ufo z tego wyroslo, jak mi podesle zdjecia to wam pokaze :D
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

A to zdjecia wyroslych przez moja nieobecnosc boczniakow.Strasznie przypominaja mi jakiegos koralowca :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aguś, wpadłam do Ciebie i już mnie nie wygonisz. Piękne krajobrazy pokazujesz, świetne zdjęcia roślin, ja nie wiedziałam, że jarmuż kwitnie ;:oj I chyba nabrałam ochoty na podróż w krainy skandynawii ;:108
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie będę wyganiac, bardzo ciesze sie z wizyty! :D
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

:D Ależ u ciebie pięknie!!! Ale to już chyba inni ci powtarzali wielokrotnie aż do znudzenia ;) Ale co tam, jeszcze raz - ale u ciebie pięknie!!!!!! ;:oj I robisz przecudne zdjęcia, widać że masz niezły sprzęt i super talent ;:63

Ogródek już teraz w takiej dzikawej postaci jest śliczny, mam nadzieję że zachowa taki naturalny charakter. Wiele z roślin, które u ciebie rosną same z siebie i się same pojawiają znikąd, ja u siebie na siłę próbuję sadzić, ale jakoś nie za bardzo chcą współpracować :( U mnie też klimat leśny, kwaśny, ale przy tym suchy, więc o rozsiewających się samopas naparstnicach tylko mogę pomarzyć.

Planujemy może za rok wyprawę po Norwegii, ale myśleliśmy bardziej o południu - jednak jak na północy jest tak bajecznie to teraz mam chęć cały plan wywalić i wszystko od nowa obmyślić :D Jaki miesiąc byś najbardziej poleciła? Biorąc też pod uwagę, że planujemy spać pod namiotem (więc temperatury dodatnie mile widziane) 8-)
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Czesc Kachat! :D

Ale... moj dom jest na poludniu Norwegii - po prostu to dalej jest polnoc w stosunku do Polski :D Na polnoc wyslano mnie teraz na dwa tygodnie roboty :)

Zdziwilas mnie tymi naparstnicami, myslalam, ze one potrafia rozrosnac sie wszedzie, jak perz. W przyszlym roku będę miec ich zatrzesienie, jeśli dobrze rozpoznaje liscie :)
Co do dzikawego ogrodu, moj ideal to angielskie cottage garden, gdzie wszystko rosnie z nieokielznanym przepychem. Na razie daje sobie czas, bo ogrod to zabawa na lata, z kazdym rokiem dosadzam jednak nowe rosliny, to tu, to tam... :D Piotrek blednie jak wchodze do ogrodniczego, bo wie, ze z pustymi rekoma na pewno nie wyjde. Mam zawsze ustawione czujki na wszelkie przeceny, budleje, jablon, jasmin, sliwe i kilka innych udalo mi sie wylapac za 30% ich normalnej wartosci.

Ktore miejsca chcesz odwiedzic? Najlepiej jest jechac pod koniec maja tak, zeby zahaczyc o swieto narodowe 17 maja, prawie kazda miejscowosc organizuje wtedy interesujace pochody. jeśli nie maj, to poczatek czerwca.
kachat
200p
200p

Post »

Ha, spojrzałam na mapkę na którejś z poprzednich stron i myślałam, że zaznaczyłaś tam miejsce, gdzie mieszkasz - a to praca :) Uff, to dobrze, bliżej będzie :D :lol: Naprawdę cudownie tam u was, i te wielkie, puste przestrzenie... Zazdroszczę! Choć z mapy widziałam, że chyba lasów tam nie za wiele w okolicy..? My planowaliśmy jechać przez południową Szwecję do Oslo, może dalej do Stavanger, które ponoć też jest piękne.

No u mnie nawet chwasty się nie chcą siać :( Suchy kwaśny piach to jednak nie jest to, co rośliny lubią najbardziej. Też mi się taki angielski przepych marzył, ale u mnie to raczej nie przejdzie. Ale u ciebie będzie przepięknie, jak zrealizujesz plany :D Jak ci tak wszystko ładnie rośnie teraz i się samo sieje, to pewnie nie będziesz miała problemów i co wsadzisz to urośnie :)

Będę zaglądać i obserwować postępy :D
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Trasa z Oslo do Stavanger jest sliczna! jeśli wybierzecie te bardziej na polnoc (polecam!) obejrzycie sobie zapierajace dech w piersiach gory, a w okolicach Stavanger fjordy. jeśli poludniowa, czyli wzdluz wybrzeza, to co prawda kilometrow wychodzi wiecej, ale jest cieplej, i po drodze miniecie Lindesnes, poludniowy przyladek Norwegii. Osobiscie bardziej podoba mi sie trasa przez gory, ale koniecznie sprawdzajcie pogode, bo moze sie okazac, ze jest za zimno na namiot.

A jak wrocisz to koniecznie pokaz zdjecia! :D
kachat
200p
200p

Post »

Dzięki za wskazówki :D Tyle pięknych miejsc jest do zobaczenia w Skandynawii, że chyba się nie obejdzie bez dwóch wypraw - jedna planowa południową Szwecją do Oslo i druga przez fiordy od Oslo przez Stavanger na północ. Wszędzie pięknie! W przyszłym roku z pewnych względów pojedziemy najpewniej w sierpniu - mam nadzieję, że ta pora też jest ok na południową Norwegię :)

Mam taką małą prośbę, jeśli to nie kłopot - czy mogłabyś przy okazji wizyty w centrum ogrodniczym zobaczyć, czy nie mają różanecznika fińskiego Peter Tigerstedt (ma białe kwiaty z bordowym środkiem)? Nigdzie nie mogę go znaleźć, kiedyś był w Polsce a potem nagle znikł kompletnie ze sprzedaży, w sklepach internetowych polskich i zagranicznych też go nie widziałam :( Ciekawa jestem, czy u was jest ta odmiana - a powinna niby być, jak wszystkie fińskie.
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Serdecznie zapraszam! Fakt, wszedzie jest pieknie.

Hm, krotkie przepatrzenie internetu nie przynioslo rezultatow, a krzaczory teraz w ogrodniczych zostaly juz pochowane na zime. Przypomnij mi sie na wiosne, to poszukam :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wyobraźcie sobie, że był u nas CAŁY TYDZIEŃ zimy! Takie ze śniegiem i lodem, a jednego dnia temperatura spadła nawet do -10! Szok, co? (Czytelników z okolic Suwałków uprasza sie o odłożenie broni miotanej :P )

Tak to wyglądało u nas na wsi:
Obrazek

Obrazek

Nasze jezioro zamarzło. Odgarnęliśmy śnieg, robiąc miejsce na hokeja i ścieżki z rondami, pół wsi miało przez tych parę dni masę radochy.

Obrazek

Nawet jednej nocy poszłam ustrzelić Pas Oriona.

Obrazek

Ale wczoraj przyszło +5 i po śniego zostało ledwie wspomnienie.

Koty wróciły do ulubionego hobby, czyli mordowania sikorek wzrokiem przez szybkę

Obrazek

A rośliny czekają na wiosnę w pokoju gościnnym (chwilowo przemianowanym na "jungle room").

Obrazek

W październiku dostałam od przyjaciół w prezencie ogromną jeżynę, która owocowała całą zimę - jeszcze w styczniu dojadałam słodkie owoce.

Obrazek

Obrazek

Najnowszy pęd tego maleństwa najchętniej przebiłby już sufit.

Obrazek

W grudniu poczyniłam trochę zakupów ogrodniczych w Polsce, które teraz czekają w domu na bardziej sprzyjającą aurę. Jednym z nowych nabytków jest perukowiec podolski, który chyba zaczyna właśnie kwitnąć.

Obrazek

Innym jest rokitnik, męski i żeński, którego u mnie w domu zwie się oblepichą, z rosyjska.

Obrazek

Różowa trawa pampasowa, z którą wiążę spore nadzieje

Obrazek

Gingko średnio się czuje w mieszkaniu, listki mu żółkną i opadają, mam nadzieję, że będę mogła go wystawić na dwór stosunkowo szybko

Obrazek

Psianka w ogóle nie zrzuciła zimą liści, rośnie jak szalona, ale coś mi podżera jej liście. Niestety, trudno ustalić sprawcę w takiej gęstwinie.

Obrazek

Pierwsza bugenwila, która mi nie padła przez zimę, dumna jestem bardzo

Obrazek
kachat
200p
200p

Post »

Ale piękne zdjęcia ;:oj Ślicznie tam u was, zazdroszczę lodowiska - u nas też jezioro zamarzło, ale na powierzchni utworzyły się takie jakby lodowe gwiazdki, i się nie dało na łyżwach jeździć :(
Super zakupy, też bym chciała jeżynę albo malinę, ale one są jak potwory ponoć, więc niestety sobie podaruję, już mam kiepskie doświadczenia z kolczastymi krzaczorami ;) Ale może twoja jest ta bezkolcowa..?

U nas w Polsce zima dopiero od paru dni, niedawno było grubo na plusie i zaczęłam już snuć plany, by wyruszyć gdzieś dalej w poszukiwaniu zimy. Chciałam do Alty wyskoczyć, zorzę zobaczyć, ale jak do Oslo są bilety lotnicze za grosze, to na północ niestety już "ciut" droższe :/
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Ja myślałam, że u Ciebie jest dużo,dużo więcej śniegu, a Ty piszesz że śnieg całkiem zniknął.
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja mieszkam w tej mocno nietypowej czesci Norwegii, ktora ogrzewa cieply prad zatokowy :)

Tak, jezyna jest bezkolcowa. Jest tez gogantyczna, ma ponad dwa metry wysokosci. W ogrodzie, w tej lesnej czesci mam duzo mniejsze kolczaste dzikusy, wiec rozumiem twoja meke :D Sa nie do opanowania, trzy skosisz, natychmiast wyrosnie piec nowych przez noc.

Loty na polnoc niestety zawsze sa drogie, zakwaterowanie tez. A zorza, niestety, na zywo nie wyglada tak dobrze, jak na zdjeciach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”