Co można wrzucać/wysypywać na kompost ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Brygida608
50p
50p
Od: 9 sty 2016, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompostownik i jego rola.

Post »

Czytam właśnie ten artykuł z Twojego linka(dziękuję) i znowu zdziwienie:"Do kompostownika nie należy wrzucać popiołu z drewna"...
Już sama nie wiem, czytałam gdzieś, że można, że to dobry materiał, że węgiel kamienny się nie nadaje po spaleniu na kompost. Wrzucacie popiół z węgla drzewnego np.po grillu?
Julia
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wrzucam gotowanych warzyw, ze względu na dodawaną sól, ale skórki banana, pomarańczy, cytryny idą na kompost i wszystko się pięknie rozkłada co roku.
Awatar użytkownika
Brygida608
50p
50p

Post »

Czy skórki cytrusów myjesz,czy sparzasz wrzątkiem,czy wrzucasz takie,jakie są?
Julia
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Ja dzisiaj właśnie wrzuciłam skórki od bananów, przecież to dobre źródło potasu i fosforu, chyba nie rozkłada się dłużej niż gałęzie i grube korzenie?
http://krokdozdrowia.pl/skorka-banana-24-zastosowan/
http://nasze-srodowisko.blogspot.com/20 ... postu.html - podane co można wrzucać a co nie.
Awatar użytkownika
Brygida608
50p
50p

Post »

Ten artykuł o bananach świetny i pouczajacy. " Banan jako nawóz dla roślin. Możesz umieścić skórki od banana w dużym słoiku i zalać je wodą. Następnie użyć tej wody do podlewania roślin". Wniosek z tego,że do kompostu również się nadają.
Julia
Jarek_St
50p
50p
Od: 11 wrz 2007, o 12:27

Post »

Nie myślę, żeby ilość soli jaka jest w warzywach gotowanych miała jakikolwiek wpływ na przebieg kompostowania. Jej ilość w porównaniu do masy całego kompostu jest zerowa. W moim przypadku na kompost wrzucam wszelkie odpadki organiczne.
JS
Awatar użytkownika
Brygida608
50p
50p

Post »

Juz o to pytałam,ale nikt mi nie odpowiedział:
Mam watpliwość co do opakowań kartonikowych po rozmaitych produktach spożywczych, na których -mimo kolorowych nadruków-jest info-produkt(czyt.opakowanie) biodegradowalny,bezpieczny dla srodowiska. Mam rozumieć,że takie opakowania mogą znaleźć się pocięte i rozdrobnione w kompoście? Czy ich miejsce jest gdzieś indziej?
Julia
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22

Post »

Do Brygida608, obmywam wszystkie skórki owoców przed wyrzuceniem do kompostownika.

Co do gotowanych warzyw to zgadzam się, że tej soli nie jest aż tak dużo, ale u mnie dodatkowo te warzywa powodowały, że kompost wyglądał jak gnijąca maź, więc zaprzestałem dodawania czegokolwiek gotowanego i problemu już nie ma. Myślę, że gdybym dodawał więcej suchych liści i/lub trocin to gotowane warzywa nie miałyby, aż tak złego wpływu na konsystencję.

Odnośnie dodawania papieru do przymy, to jak na razie dodaję tylko szary karton bez nadruku, a reszta ląduje w koszu na śmieci.
Awatar użytkownika
Brygida608
50p
50p

Post »

Dziękuję. Nie będę już miała wątpliwości ,co do mojego kompostownika.Warto podglądać innych w tej sprawie. Jakość tego materiału musi być dobra,bo na mojej działce ziemia jest ciężka i dawno nie była niczym nawożona,potrzebuję dobrego kompostu.Stąd moje pytania,bo kompost robię po raz pierwszy.
Julia
Jarek_St
50p
50p
Od: 11 wrz 2007, o 12:27

Post »

Ja kompostuję na wybiegu dla kur więc tego problemu nie mam. Kury wszystko przerobią.
JS
Awatar użytkownika
Brygida608
50p
50p

Post »

U mnie kur brak,ale za to mam rozmiaty materiał do kompostowania,bo wokół mnóstwo ciekawych roślin i drzew wszelkiej maści. Trawy skoszone i przesuszone popakowałam w worki,porobiłam dziury i ładnie się kompostują.Worki stoją w przewiewnej altance i wcale nie czuć żadnego przykrego zapachu. A kompostownik właściwy stoi na zewnątrz przykryty agrowłókniną i kartonami.I chyba pracuje,bo trochę materiał opadł ;:138 ;) Obawiam się tylko,czy krety nie namierzą mojego kompostownika,bo czytałam na forum,że potrafią tam nieźle się zadomowić.
Julia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja do kompostownika daję wszystko ale gotowanych ziemniaków, chleba - w ogóle jedzenia nie daję. Nie daję również owoców cytrusowych, jedynie skórki banana rzucam pod krzaki różom ale też na kompostownik. Sporo rzucam wytłaczanek po jajkach /nie plastikowych/, zwykłych gazet /nie kolorowych/ i kartonów - wcześniej trzeba porwać na mniejsze kawałki. Wszelkie trawy, liście - przywożę nawet workami. Popiół z kominka wiadomo drewno.
Warstwy wapnuję - nigdy nie miałam żadnych gryzoni.
Jeśli chodzi o cytrusy to z tego co wyczytałam są one pryskane i dlatego nie powinno się ich dawać na kompostownik, nasze owoce ok.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie zdarzają się gryzonie w kompoście i w dodatku mają swoje spiżarnie :D Nie daję żadnych odpadków spożywczych bo u mnie są zjadane przez drób. Myślę że, chętnie wchodzą do niego z powodu ciepła jakie jest wewnątrz kompostu. Ja wszelakie odpady jak już kiedyś wspominałam namaczam we wiaderku z EMami. Zdarza się jednak że, skórki cytrusowe choć są ,,ciapkowate" nie rozkładają się nawet po pół roku. Przy wybieraniu ziemi z kompostu nieraz widziałam pomarańczowe resztki. Nieraz zastanawialiśmy się jaką ciężką chemią są traktowane cytrusy że, nie rozkładają się pomimo EMów, czy podlane kurzeńcem. Robale tego nie ruszają.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Re: Co można wrzucać/wysypywać na kompost ?

Post »

Czy wrzucacie na kompost usunięte liście roślin domowych? Nie mam na myśli raczej bluszczu, myślałem bardziej o storczykach, papirusach, palcach :D
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Re: Co można wrzucać/wysypywać na kompost ?

Post »

Ja wyrzucam, oczywiście bez wyraźnych oznak chorób grzybowych. Co prawda niektórzy mówią, że każdy grzyb zginie w kompoście ale ja mam wątpliwości.
Nie radzę jedynie wyrzucać na kompost kaktusów, bowiem ich kolce nie rozkładają się albo dzieje się to bardzo długo. Kiedyś moja Babcia wyrzuciła dość sporego kaktusa po kolejnej kłótni z Dziadkiem o to że się pokłuł. Kępę rozdrobniła dokładnie szpadlem i rozrzuciła po pryzmie. Po tamtym kompoście dawno nie ma śladu a do tej pory zdarza nam się znaleźć kaktusową kępkę z kolcami wśród grządek i wierzcie mi, że kłują jak za życia.
Nie znam się na kaktusach ale tamten miał kępki bardzo drobnych igiełek, które mocno wpijają się w ciało ale są na tyle małe, ze trudno je usunąć.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”