Judaszowiec (Cercis),odmiany,wymagania,pielęgnacja
-
- 100p
- Od: 25 sie 2011, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Judaszowiec
mateo dziękuję. No to mi jeszcze przyjdzie poczekać czy cos z niego będzie
Pogoda długo była taka, że uśpiła moją czujność. W listopadzie kwitły maki jeszcze, w grudniu większośc roslin jak jesienią wyglądała, a potem jak sieknęło mrozem to brrrr...

Pozdrawiam. Bianka
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
Witam. Zakupiliśmy nasionka judaszowca kanadyjskiego i co dalej? Nigdzie nie znaleźliśmy dokładnej instrukcji wysiewu. Prosimy o pomoc.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do doniczki albo innego pojemnika z wilgotnym piaskiem i do lodówki na 3 miesiące. Albo na zewnątrz, dopóki jest zimno.
Potem lekko podpiłować łupinę i wysiać.
Albo najpierw podpiłować, a potem do piasku. Nie wiem, który sposób jest skuteczniejszy.
Teraz ja tak traktuję nasiona judaszowca południowego (na oba sposoby) i niedługo okaże się, co było lepsze.
Potem lekko podpiłować łupinę i wysiać.
Albo najpierw podpiłować, a potem do piasku. Nie wiem, który sposób jest skuteczniejszy.
Teraz ja tak traktuję nasiona judaszowca południowego (na oba sposoby) i niedługo okaże się, co było lepsze.
- polemika_schola
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lut 2012, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wzeszła mi 1 siewka (były 4 nasiona)
jak pomyśle ile jeszcze lat musi minąć żeby to był krzew.... o matko

jak pomyśle ile jeszcze lat musi minąć żeby to był krzew.... o matko

- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Trochę pracy z nim będziesz miała żeby zabezpieczyć go na zimę.
Bez chochoła takiej zimy jak tegoroczna nie przeżyje na lubelszczyźnie. Ale jak się postarasz to da radę
Polecam kupić starsze sadzonki, bo młode wielkości ok 40 cm to na pewno padną.

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- polemika_schola
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lut 2012, o 12:50
Hmm... byłoby szkoda
Zastanawiam się czy nie zostawić go w doniczce a potem przezimować w piwnicy teściów przy oknie (w zimę jak robiłam tam stroiki to było myśle jakieś 15 stopni). Może być?

- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Mój kanadyjski po 6 latach walki i nadziei odleciał w niebyt, miałem dość przemarzania mimo że rósł w zacisznym miejscu
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
W jakiej ziemi uprawiacie Judaszowce? Będę niedługo sadzić ...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 maja 2009, o 20:52
Dzień dobry
Jesienią posadziłam judaszowca chińskiego, duża sadzonka, z pąkami kwiatowymi. Zimą był owinięty agrowłókniną. W ogrodzie ruszyło wszystko, z wyjątkiem właśnie judaszowca (i powojnika górskiego).
Gałązki w środku zielone, jednak często na tę zieleń w środku dałam się nabrać
Czy one zawsze tak późno ruszają? Pocieszcie
tani nie był, mąż bardzo chciał taki większy już z pączkami kwiatowymi, choć były małe niedrogie sadzonki w szkółce. Może bidak nie zdążył się porządnie ukorzenić, może zmarzł, a może zwyczajnie mu się nie spieszy?
Ogród - wieś podpoznańska, jednak wygwizdowo, na górce i mało zabudowań dookoła.
Jesienią posadziłam judaszowca chińskiego, duża sadzonka, z pąkami kwiatowymi. Zimą był owinięty agrowłókniną. W ogrodzie ruszyło wszystko, z wyjątkiem właśnie judaszowca (i powojnika górskiego).
Gałązki w środku zielone, jednak często na tę zieleń w środku dałam się nabrać

Czy one zawsze tak późno ruszają? Pocieszcie

Ogród - wieś podpoznańska, jednak wygwizdowo, na górce i mało zabudowań dookoła.
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Jutro przyjdą mi nasiona Judaszowca, drugie podejście z poprzedniego nie uzyskalem ani jednej siewki:( więc zobaczymy czy coś teraz wzejdzie:)trzymam kciuki gleameil 

- mateo
U mnie rośnie w glinie... Ciekawe, jak sobie poradził bez okrycia tej zimy 

No ja też te kciuki trzymam, nasionka w lodówce już prawie miesiąc sobie siedzą. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
- xxxkrystian
- 100p
Otrzymałem od sprzedawcy instrukcje wysiewu nasionek, i nie wiem czy postępować według podanej instrukcji czy użyć sposobu opisanego przez forumowiczów czyli do wilgotnego piasku i do lodówki na 3miesiące. W instrukcji pisze żeby moczyć przez 24h w 60stopniowej wodzie i wsadzić. Doradzicie który lepszy sposób??
- mateo
Różnie piszą, wg niektórych można siać bez stratyfikacji nasiona dopiero co zebrane z drzewa, przed uzyskaniem dojrzałości. A. Baertels pisze, że należy stratyfikować 3 miesiące w temp. 4 st. C, a potem skaryfikować i wysiać. Coś takiego było też napisane w instrukcji, którą dostałem do nasion.
- xxxkrystian
- 100p
Aha, ja zrobiłem tak jak w instrukcji, ale przed moczeniem naciąłem trochę :P ładnie napęczniały więc myślę że coś wyrośnie. A jak długo kiełkują nasiona?? bo nie widziałem żeby ktoś pisał po jakim czasie pojawiają się pierwsze kiełki.