Też miałem podobną sytuację i walczyłem z tym żwirkiem szlamówką szło jak krew z nosa wyciągałem śladowe ilości ale suma summarum po 2 metrach mordęgi przebiłem się przez ten żwirek i pokazał się piasek z niewielką ilością kamyków.max1215 pisze:Witam. zaczałem wiercić ręcznie studnie głebinowa swidrem 180mm pod rure 160mm. PO 2 metrach ziemi , gliny dotarłem do zwiru , którego nie dałem rady juz wybierac bo sie zesypywał. Wiec kupiłem 2 wiertło 145mm i zaczałem wiercić, ale co pojawia sie znowu problem , bo albo zwir mi blokuje sie pod rura i nie dam rady wyciagąć swidra i dzwigam z cała rurą.Wody jest juz ok 30 cm . A szlamówka tez sie nie da wybrac bo szlamówka sie nie chce wbic w ten żwir. Moze ktos miał taki przypadek i podpowie. Czy moze spróbowac wypompowac ta wodę..
Studnia ręczne wiercenie,kopanie
Re: Studnia ręczne wiercenie,kopanie
Własnie powoli dochodzę do tego momentu , jest lepiej ale niewiele.Ale powoli widać efekty na rurze.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co te twoje wypociny miały wnieść ??? studnię wierci się do podlewania masz z tym problem ??dziad_Jag pisze:Obawiam się że zdrowsza od takiej wody byłaby gnojówka z obory. Przynajmniej ekologiczna.
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Mam pytanie, jak myślicie, mam wbitą rurę osłonową fi 160 na 8m, wody w środku jest 3,5m i teraz moje pytanie. Zostawić już tak przy tych 8m, czy zejść jeszcze o metr głębiej na 9m?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czemu się ciskasz bertholdzie? Wyraziłem swoją opinię na temat wody powierzchniowej opisanej w poście ekopoma. I tyle!
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
To nie była taka powierzchniowa woda, bo studnię kopano do 12 metrów w glinie i w pewnym momencie w ciągu jednej minuty studnia wypełniła się wodą prawie do powierzchni ziemi po próbie wyjęcia kamienia z dna studni. Przypuszczam, że jakaś żyła wodna podeszła na 12 metrów z głębi ziemi.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Z tego wynika, że trafiliście na wodę artezyjską. W mojej okolicy też jedna pani wierciła studnię. Na głębokości prawie 40 m pojawiła się woda i to jak! Siknęła na 3 m w górę.
Witam i przepraszam już na wstępie, że będzie OT.
Też walczę ze studnią do podlewania tarasu (Szczecin, glina jak beton i bogactwo kamieni), stąd trafiłem na ten ciekawy wątek.
Ale zarejestrowałem się wyłącznie by napisać:
Berthold61 zmień opis pod swoimi postami, bo jest BARDZO nieaktualny!
Też walczę ze studnią do podlewania tarasu (Szczecin, glina jak beton i bogactwo kamieni), stąd trafiłem na ten ciekawy wątek.
Ale zarejestrowałem się wyłącznie by napisać:
Berthold61 zmień opis pod swoimi postami, bo jest BARDZO nieaktualny!

i weszło ok 1 metra rury i znowu problem . W szlamówce wyciagam znikome ilosci piaski i zwirku drobnego, w sumie to prawie czysta woda , no i rura nie schodzi w dółmax1215 pisze:Własnie powoli dochodzę do tego momentu , jest lepiej ale niewiele.Ale powoli widać efekty na rurze.
u mnie to samo weszło metr i znów po milimetrze
u mnie to samo weszło metr i znów po milimetrze[/quote]
czyli dalej szlamujesz w takim tempie to jeszcze pół roku.
czyli dalej szlamujesz w takim tempie to jeszcze pół roku.

Witam,
Od wczoraj wiercimy studnie specjalna wiertnica ręczna na działce. Zwykła studnia na rurę 110 i abisynka do zwykłego podlewania.
Zatrzymaliśmy się na 6 metrze i jest piach z woda. i co wyciągniemy mokry piach nachodzi następny i tak w kółko.
Co mamy robić ? wiercić dalej ? za każdym razem wyciągamy całe wiertło mokrego piasku.
Pozdrawiam
Od wczoraj wiercimy studnie specjalna wiertnica ręczna na działce. Zwykła studnia na rurę 110 i abisynka do zwykłego podlewania.
Zatrzymaliśmy się na 6 metrze i jest piach z woda. i co wyciągniemy mokry piach nachodzi następny i tak w kółko.
Co mamy robić ? wiercić dalej ? za każdym razem wyciągamy całe wiertło mokrego piasku.
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Na siłę wciskać rurę i lać wodę, wówczas wyrówna się ciśnienie i nie będzie wlatywał piach do rury
pozdrawiam Ludwik
myślę kolego że masz "kużawke " jeśli woda cały czas idzie + piach
Dziękuję za szybko odpowiedz.
Czyli wiercenie nic już nie da ? Myślisz ze wciśniemy tak jeszcze 2m bo taki był wstępnie plan na 9m.
Filtr zrobiliśmy na rurze 110 z siatka studniarska 1m (do abisynki powinno raczej starczyć ?). Mamy szlamówkę ale jak próbowaliśmy bez rury to zapychała się piachem i nic nie nabierała a lustro wody znikało. Dno rury z filtrem otwarte aby wyciągać szlamówka. studnie 30m obok na głębokości 8-9m
Czyli wiercenie nic już nie da ? Myślisz ze wciśniemy tak jeszcze 2m bo taki był wstępnie plan na 9m.
Filtr zrobiliśmy na rurze 110 z siatka studniarska 1m (do abisynki powinno raczej starczyć ?). Mamy szlamówkę ale jak próbowaliśmy bez rury to zapychała się piachem i nic nie nabierała a lustro wody znikało. Dno rury z filtrem otwarte aby wyciągać szlamówka. studnie 30m obok na głębokości 8-9m