Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.

Post »

Po zmianie podłoża z organicznego na granulat ceramiczny, hoja po reanimacji odbudowuje swój wygląd i możliwe, że latem pokaże swoje walory - kwiatuszki:

Obrazek

Również bardzo liczę, że w tym sezonie zobaczę kwiaty na tych hojach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- bardzo źle zniosła tegoroczny czas zimy jedna z moich pierwszych hoj. Widać już maleńkie oznaki na plus we wzroście - pojawiają się maleńkie pąki kwiatowe na szypułkach, ale to jeszcze nie jest to, co chciałbym zobaczyć w wyglądzie tej rośliny. Spróbuję ukorzenić sadzonki i posadzić w hydroponice:

Obrazek

Mimo bardzo łagodnej zimy, nie potrafiłem dopasować podlewania moich hoj, rosnących w organicznym podłożu. W obawie przed przelaniem, najprawdopodobniej zbyt przesuszałem podłoże wraz z korzeniami roślin.

Przesadzona do większej doniczki i w świeży granulat, bardzo przyhamowała wzrost niżej pokazana roślina. Wszystkie stożki wzrostu obumarły - zaschły. Nie widzę nowych przyrostów, jak również dalszego zasychania pędów, stan taki trwa już m/w 3 - 4 tygodnie:

Obrazek

- stoi na południowym parapecie, czekam cierpliwie aż zaakceptuje nowy "domek" i rozpocznie wzrost.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proponował bym zauważyć więcej pozytywów - bo wyszczególniasz tylko negatywne cechy swoich roślin.
Dla mnie one wyglądają bardzo dobrze, w porównaniu z moimi to pięknoty! :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, zauważam pozytywy tam gdzie są, ale tam gdzie mam niepowodzenia - nie potrafię odpowiednio w porę dostrzec potrzeb roślin lub przez moją "nadgorliwość" coś "przesolę", muszę się przyznać. Byłoby zbyt prosto i pięknie, gdyby wszystko szło jak z przysłowiowego "płatka". Na roślinie pokazanej niżej bardzo mi zależy ze względu na bardzo ładne w kształcie i kolorze listki. Rosła bardzo ładnie, miała listki zieloniutkie i w czasie zimy prawdopodobnie w obawie przed przelaniem, zbytnio przesuszałem podłoże i efekt widoczny na fotce niżej:

Obrazek

- zrobiłem kilka sadzonek i ukorzeniam. Odcięte gałązki są "żywe", obficie "płaczą" białym sokiem. Chciałbym żeby udała się próba ukorzeniania sadzonek, jeszcze u mnie nie kwitła. Wszystkie hoje, które u mnie rosną w organicznym podłożu, traktowałem - podlewałem w identycznym terminie, rosną "obok" siebie w niewielkich doniczkach w bardzo luźnym podłożu. Prawdopodobnie mój błąd polegał na niewłaściwej ocenie stanu przesuszenia podłoża :oops: . Niestety wszystkie hoje rosnące w takim podłożu, bardzo źle zniosły tegoroczną zimę, część reanimuję - ukorzeniam jako kilku węzłowe sadzonki.
Mieczysław
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Witaj Mieczysławie przydreptałam do Ciebie by się przekonać czy mogę zarazić się choróbskiem o imieniu adenium,masz przepiękne roślinki,dla mnie jedynym lekarstwem na to choróbsko jest niewiedza na temat tych roślinek i brak wiedzy gdzie ją nabyć ;:219
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w wątku i dziękuję za odwiedziny.
/ ... / by się przekonać czy mogę zarazić się choróbskiem o imieniu adenium, / ... /
- podobny dylemat miałem ponad pięć lat temu, a "zainfekowany" tą "chorobą" trwam w niej nadal, to jest nie do wyleczenia ;:306 .
/ ... / dla mnie jedynym lekarstwem na to choróbsko jest niewiedza na temat tych roślinek / ... /
- to tylko takie samo usprawiedliwianie siebie. Po przeczytaniu tego wątku, będziesz miała minimum podstaw - wiadomości do opieki nad tymi pięknymi roślinami. Ja właśnie w ten sposób zostałem "porażony - zainfekowany" tą chorobą z której nie mam zamiaru wyleczyć się :wink: .
/ ... / i brak wiedzy gdzie ją nabyć ;:219
- 90% roślin mam z własnego wysiewu nasion, jedynie pierwsze dwie rośliny Adeniu obesum - mini sadzonki, kupiłem w 2009 roku w tym jedna do dzisiaj przeżyła i z sentymentu opiekuję się nią oraz kupiłem w ubiegłym roku kupiłem dwie sadzonki Adenium thai socotranum. Gdybym w 2010 roku dostał ich nasiona, zapewne miałbym własne rośliny. W tamtym czasie nasiona tych Adenium były u nas w kraju niedostępne.
Mieczysław
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Mieczysławie :wit
Widzę , że Iwonka chwyciła bakcyla na całego :;230

Bardzo podoba mi się hoja Lithophytica ;:108 . Ma śliczną fakturę listków i stosunkowo duże ładne kwiaty ;:108

Pisałeś , że po przesadzeniu zapadła w ,,letarg,, może spróbuj ją całą wraz z doniczką włożyć do dużego worka żeby zwiększyć jej wilgotność . Ja tak ratowałam swoją Krohnianę która w ziemi ćwiczyła mnie przez rok . W końcu wylądowała w hydro i powolutku zaczynamy się dogadywać choć przyrosty jak na razie ma minimalne .
W porównaniu do Twoich to moja jest ogryzkiem ;:108 :;230
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze adenium zauważyłam u Ulki ma piękne ,potem przeniosłam się to do Ciebie Mieczysławie i będę się zarażać aż trafi się okazja i nabędę to cudo. :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Forumowiczom za odwiedziny w wątku i miłe wpisy o moich roślinach.
/ ... / będę się zarażać aż trafi się okazja i nabędę to cudo. :D
- lepiej dla rośliny oraz Opiekunki, poznawać wymagania i przyzwyczajać roślinę od "małego" do warunków jakie możemy zapewnić, nie będzie "przechodziła" stresu po zmianie warunków bytowania.
Na jednym z moich Adenium rozkwitł jeden z pąków na kolejnej gałązce. Na tej gałązce są tylko dwa pąki kwiatowe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- czekam na rozkwitnięcie pąka kwiatowego na Adenium, które ma pąki kwiatowe po raz pierwszy. Coś jednak "idzie" nie tak, ponieważ pąk kwiatowy, który jest już bardzo "dojrzały", wygląda jakby wiądł - przyjął pozycję horyzontalną, natomiast młode listki przy szypułkach mają zbyt brązowy kolor:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niezmordowanie produkuje paki kwiatowe i kwitnie Hoja lacunosa 'Eskimo' - o drobnych listkach:

Obrazek

Obrazek

- pąki kwiatowe oraz kwiaty są na roślinie zarówno od strony "słonecznej", jak również z drugiej strony gdzie dociera mało naturalnego światła:

Obrazek

Obrazek
Mieczysław
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Takie śliczności pokazujesz, że aż boję się zarazić :;230
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wspaniałe adenia ale to hoje u Ciebie mi się najbardziej podobają. Są po prostu super! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Potwierdzam, Henryku ;:215 Wątek pełen kwiecia i radosnych zdjęć, naprawde miło się tu zagląda :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękności masz Mieczysławie,to ja może nasiona nabędę adenium,żeby zaraz dużej roślinki nie unicestwić? ;:219
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / ,to ja może nasiona nabędę adenium, / ... /
- im wcześniej tym lepiej ;:306 i szybciej będzie można oglądać kwiaty wyhodowane od "podstaw" .

Pisałem wyżej, że mam obawy o dalszy rozwój pąka kwiatowego na po raz pierwszy kwitnącym Adenium. Dzisiaj już jestem bardziej optymistycznie nastawiony, pąk kwiatowy jest duży, szybko rośnie i pod własnym ciężarem przyjął pozycję horyzontalną, chyba tak jest mu wygodniej rosnąć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- możliwe, że już jutro będzie w pełni rozkwitnięty.
Mieczysław
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja zacznę polować na nasiona adenium :D natomiast jeśli chodzi o Twoje kwitnienie kwiat duży i życzę by na samą Wielkanoc się rozwinął :wink:
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie mogę oderwać oczu od Twoich adeniumMietku :shock: Wspaniałe rośliny i kwiaty ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”