Mój fuksjowy zawrót głowy i nie tylko........

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój fuksjowy zawrót głowy i nie tylko........

Post »

Rene Dahlen cudna, jak sukieneczka elfów:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p
Od: 25 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jiaogulan to mnie w tym roku troszkę przeraża swoją siłą wzrostu ;:202
Jak tak dalej będzie się zachowywać to już w marcu zacznę przycinać pędy. No i może wreszcie się skuszę by zaparzyć z niego herbatkę :heja

cez_92 ja wysiałam daturę jednoroczną dorastającą do 80 cm. Na taką dużą drzewiastą to nie mam miejsca, wiec nawet nie próbuję.
Popodziwiam sobie na innych watkach ;:108

Przemku fuksja Belize pokazała co potrafi dopiero w październiku i większość tych pięknych pąków wylądowała na kompoście ;:145

Mati zapraszam :wit zaraź się fuksjozą ,to bardzo przyjemna choroba :heja
Ogromu roślin to się u mnie nie spodziewaj. Muszę realnie podchodzić do moich możliwości finansowych i fizycznych. Ale postaram się na pewno coś ładnego pokazać ;:108
Niestety ta cudna pelargonia Gentle Georgia prawdopodobnie padła ;:145 To kolejny dowód na to, że pelargonie lepiej zimują w jasnym pomieszczeniu.

Nasiona datury zakupiłam w necie, widziałam też je w sklepie ogrodniczym.
Fuksje zimowałam w zimnym i ciemnym garażu . To dopiero moja druga zima z fuksjami i kilka niestety wypadło ;:222

Ewuniu fuksja Rene Dahlen jest bardzo piękna i naprawdę nie wiem jak to się stało, że mam tylko jedno jej zdjecie ;:223 Ze wszystkich fuksji które posiadam najpiękniej rozwijają jej się pąki. Działki kielicha najpierw delikatnie podwijają się do góry na samych końcach tworząc śliczny dzwoneczek ;:oj

;:196
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p

Post »

Monia, koniecznie rób więcej fotek ;:333
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia może odmiana Belize należy do późniejszych odmian. Szkoda bo piękna jest. Po mimo to warto czekać rok chociaż na kilka kwiatków.
Na herbatkę z Jiaogulana to może i ja się załapie ;:306 . Nie piłem nigdy ;:185 . Ciekawe jak smakuje :uszy
Awatar użytkownika
Paulinaaa
1000p
1000p
Od: 9 sty 2013, o 15:35

Post »

Oj tak urocza jest Rene Dahlen nawet bardzo ;:oj
you1
50p
50p
Od: 10 sty 2015, o 18:03

Post »

Kirunia - jak na razie nic mi nie wzeszło oprócz kocanek ale trzymam kciuki za będzie dobrze :)
Kasia
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Dzień dobry kochani ;:196 ;:196

Właśnie skończyłam szykować swoje roślinki by jakoś przetrwały moją tygodniowa nieobecność. Troszkę się martwię, że nie będę mogła co chwila do nich zaglądać ;:145 one pewnie się cieszą bo ja z tych nadgorliwych jestem ;:124

Fuksje bardzo powoli wypuszczają nowe listki. Brak dostatecznej ilości światła słonecznego nie sprzyja wzrostowi.

Nie martwię się tym za bardzo bo porównałam zdjęcia robione rok temu w marcu i też nie wyglądały lepiej, a do lata urosły jak trzeba ;:333

Ewuniu na pewno się poprawie z tymi zdjęciami w tym roku, obiecuje ;:108 Będzie dużo więcej odmian fuksji, dojdzie tez kilka pelargonii i innych roślin balkonowych.
Zanim ślimaki wylezą na dobre i zeżrą wszystko ;:223 może uda mi się też pokazać troszkę roślin które mam w ogrodzie.

Fuksja Belize Przemku kwitła też latem ale kwiaty były dużo mniejsze. Generalnie na jesieni to wszystkie fuksje lepiej kwitną, bardzo lubią mgliste poranki.

Muszę ususzyć jioagulana bo świeży nie pachnie zachęcająco ;:185 Zaproszę Cię wtedy na degustację. I będziemy po nim żyli długo i szczęśliwie, to ponoć zioło długowieczności :tan

Paulinko mam nadzieję, że i w tym roku będzie taka piękna ;:167

you1 super, że chociaż kocanki wzeszły ;:333 Do nasion to trzeba mieć nieziemską cierpliwość ;:223

U mnie prawie wszystkie datury wykiełkowały, a rodochiton żaden. Cały czas mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu i zobaczę choć jedno kiełkujące nasionko :shock:

Tak wyglądały moje fuksje 20 marca zeszłego roku

Obrazek

A tak trzy miesiące później

Obrazek

Tak było jesienią

Obrazek

Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

Super tak patrzeć, jak one się rozwijają w takim tempie. A powiedz mi, w jakiej wielkości sadzisz młode sadzonki?? Dajesz je w mniejsze i później przesadzasz, czy od razu sadzisz w docelowej wielkości?? Ja chcę młode fuksje wsadzić od razu do większych, aby nie mieć problemu z późniejszym przesadzaniem. Bez strat raczej by się nie obyło, przy przesadzaniu dużej rozrośniętej rośliny.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Sadzonki Gosiu wsadzam już od razu do docelowych doniczek ;:108

Masz rację, że przesadzanie większej rośliny w sezonie zawsze wiąże się z jakimiś stratami.

Tylko nie zawsze wiem jaki będzie wzrost danej odmiany ;:174 Zdarzyło mi się już, że mocno rosnącą fuksję wsadziłam

nieświadomie do za małej doniczki i odwrotnie ;:223

Brakuje mi w sklepach internetowych opisu dotyczącego siły wzrostu danej odmiany.

W większości wszyscy skupiają się wyglądzie kwiatu i pokroju fuksji.

Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

No cóż, dlatego oplatwy dobre, bo przesadac nie trzeba :uszy
A jak formować fuksjom koronę na drzewo?
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

A doniczki masz jakiej wielkości?? Ja na all.chciałam zamówić o śr.27cm, ale dziś byłam w sklepie i kupiłam 24cm a i tak jakieś takie wielkie mi się wydają :shock:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam :wit przeczytałam "fuksje" w tytule wątku i musiałam zajrzeć - nie zawiodłam się ;:oj wspaniała kolekcja fuksji ;:173 z przyjemnością dodaję wątek do obserwowanych ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Monia gdzie nam uciekłaś chyba wyjechałaś bo cos wspominałaś ostatnio. Bezpiecznego powrotu do domciu no i szybko wracaj do nas. ;:168
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p

Post »

Moniczko, ja widzę że niektóre fuksje to kilkuletnie okazy całkiem spore ;:333
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Cześć kochani :wit

Troszkę mnie nie było w domku i teraz to nie wiem co mam Wam napisać ;:174
Myślałam, że po powrocie zobaczę ładne przyrosty na matecznikach fuksji a spotkała mnie bardzo niemiła niespodzianka ;:202
Na wielu roślinach pousychały młode pędy ;:145 Kompletnie nie wiem co zrobiłam źle ;:223 nie wiem czy one jeszcze odbiją czy
straciłam je bezpowrotnie :(
To taki moment w którym się zastanawiam czy powinnam się dalej zajmować uprawą fuksji ;:219
Pelargonie jakoś dały radę i w nich strat raczej nie będzie.

Mati może i ja się na oplątwy przerzucę. Muszę to poważnie przemyśleć ;:219
Jeśli chodzi o formowanie fuksjowych drzewek to polecam super wątek na naszym forum http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=43167.
Założycielka tego wątku alenaa krok po kroku dokładnie tłumaczy jak to zrobić i obrazuje wieloma zdjęciami, od momentu
pobrania sadzonki do kształtowania korony ;:215
Ja osobiście zniechęciłam się do drzewek ;:174 moje roczne już okazy podczas zimowania zasuszyły korony i teraz straszą
samymi patykami ;:223

Doniczki Gosiu mam różnej wielkości od 23 do 27 cm. Dla nowych fuksji w tym roku planuję dokupić takie 23-24 cm bo
łatwiej mi je będzie na zimę pochować ;:218

Natalio witam Cię serdecznie na moim wątku. Mam nadzieję, że nie zawiodę Twoich oczekiwań ;:333 i mimo ciągłych
strat w fuksjach pokażę jeszcze inne ciekawe odmiany ;:215

Przemku jestem, wróciłam i teraz będę nadrabiać forumkowe zaległości ;:131 a nazbierało się czytania że ho ho ;:oj

Ewuniu moje najstarsze fuksje mają dwa lata ;:108 na zdjęciach wydają się większe niż w rzeczywistości.

Drzewko z pelargonii Appleblossom Rosebud. Ta sama sadzonka w końcu kwietnia i we wrześniu ;:167

Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”