Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
To ja jeszcze sprostuje,że wymiary 5cm średnica i 5cm wysokość dotyczą palety 3x7rzędów+3x8rzędów . Łącznie 45 oczek 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Rozmiar ma znaczenierosea pisze:... -rozmiar nie ma znaczenia !! Takiego przekonania nabrałam po obejrzeniu filmików z Julią, która wcale nie w doniczki pikuje pomidory, a robi dla nich foliowe kiełbaski / link powyżej/.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
A w skorupkach od jajek mieści się jeszcze mniej ziemi,a wysiewa się do nich ogórki na rozsadę od niepamiętnych czasów.
-
- 200p
Kaja,pojemność multipalety 45 oczek,o której pisałem wcześniej jest zbliżona do pojemności skorupki jajka 

Oczywiście po to,aby zarobić.Ja poszukuję metod prostych i jednorazowych ,bo nie mam gdzie przechowywać palet.
Ja jednak przetestuję kiełbaski i to nie ze względu na ciasnotę, bo produkuję tak małą ilośc sadzonek /ok. 20 szt., że upchnę je na parapecie bez problemu. Co mnie zaintrygowało w kiełbaskach to to,że może właśnie ta mała ilośc ziemi stymuluje roślinę do wytworzenia silnego systemu korzeniowego? Kalina, a jaki sposób produkcji rozsady pasuje Tobie najbardziej? Wyczytałam między wierszami, że nie jesteś przekonana o przewadze kiełbasek nad doniczkami? Czy dobrze odebrałam Twoją wypowiedź?
Już widzę tej wielkości doniczki na parapetach u forumowiczów, a w nich krępą rozsadę.ekopom pisze:Tylko po co produkują doniczki, w których rozsada najlepiej się czuje
W przypadku ogórków, to szczerze życzę powodzenia.rosea pisze:Ja jednak przetestuję kiełbaski. Może właśnie ta mała ilośc ziemi stymuluje roślinę do wytworzenia silnego systemu korzeniowego?
-
- 200p
rosea pisze:Ja jednak przetestuję kiełbaski. Może właśnie ta mała ilośc ziemi stymuluje roślinę do wytworzenia silnego systemu korzeniowego?
Nie wiem co to są te kiełbaski,ale domniemam,że jest tam odrobina podłoża i ograniczona powierzchnia?
I na tej ograniczonej powierzchni oraz w ograniczonej ilości podłoża ma powstać silny system korzeniowy?
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w ubieglym roku przygotowałem rozsade w największych paletach czyli 4x6lub7. siane po jednym ziarenku, rozsada od początku przygotowywana w foliaku. Żadnych problemów podczas wysadzania. Myślę że liczy się też sposób sadzenia rozsady na miejsce stałe, bo co z tego ze mamy świetną rozsade skoro przy sadzeniu ugniatamy i kombinujemy jak taką kiełbaske dobrze posadzić. Rozsada z palety ma super kompaktowy i o optymalnym kształcie korzeń, który bezproblemowo umieszczamy w gruncie, a to przy dyniowatych ma ogromne znaczenie.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
W tym roku spróbuje ogórków na podporach ,2 rządki przy jednej podporze i o ile zapamiętałam ,że rozstaw ok.80 cm.od rządka do rządka to nie mogę znależć ,czy też się sadzi gniazdkowo ,czy po jednej szt.i co ile centymetrów.A na pewno to czytałam ,może ktoś wie i pomoże
.
Pozdrawiam Teresa

Pozdrawiam Teresa
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Tak, mniej, więcej
Tam miałam w ubiegłym roku, tu lipiec/sierpień 2014 i bardzo byłam zadowolona
Początek lipca -
suszony czosnek, a później, tylko ogórki

suszony czosnek, a później, tylko ogórki

Pozdrawiam Eugenia
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne ogórasy.. Mi w zeszłym roku jakoś nie wyszło w pionie.. Były liche a tu taki piękny gąszcz... Spróbuję jeszcze raz w tym roku.
Pozdrawiam ;)
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Justyna - pierwsze koty za płoty, bo naprawdę warto tak uprawiać!
Pozdrawiam Eugenia
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Posadź inną odmianę niż w poprzednim roku.