Dziunia87- Ostrości na Bagienku - paprykowy Growlog 2015
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ostrości na Bagienku - paprykowy Growlog 2015 od Dziunia87
No to ja też się pochwalę:
1) Growboxa zrobiłem z czterech luster podklejonych do płyty pilśniowej w kształcie prostokąta- one posłużyły za dno, sufit i dwie ściany boczne. Tylna ściana też jest zrobiona z płyty od jakiegoś starego stolika, ale ona została oklejona folią aluminiową. Brakuje mi jeszcze drzwiczek, które dorobię w najbliższym czasie. Będą na zawiasie i zamykane na skobelek, od wewnątrz podkleję folią aluminiową.
2) Oświetlenie wczoraj zamówione. Jest to świetlówka T8 LED do uprawy roślin, składająca się z 48 diód typu SMD- to te nowsze, płaskie. Stosunek czerwonych diod do niebieskich- 4:1. Kosztowało mnie to 170 zł + oprawa 30 zł (w tym wysyłka).
3) Na razie papryk mam 5 odmian: Pimenta de Neyde, Trinidad Scorpion Butch T, Bhut Jolokia Chocolate, 7 pot White i mój Big -. Pojawiają się już pierwsze kiełki. Wyłożyłem je na waciki, namoczyłem i naniosłem po kropelce Topsinu na każde nasiono, aby zabezpieczyć je przed grzybem, którego się najbardziej obawiam.
Niedługo dodam jakieś zdjęcia.
Teraz pytanie: W którym momencie przenieść kiełki z wacika do doniczki z ziemią i jak to zrobić ? Tzn. ten kiełek w stronę ziemi czy do góry ?
1) Growboxa zrobiłem z czterech luster podklejonych do płyty pilśniowej w kształcie prostokąta- one posłużyły za dno, sufit i dwie ściany boczne. Tylna ściana też jest zrobiona z płyty od jakiegoś starego stolika, ale ona została oklejona folią aluminiową. Brakuje mi jeszcze drzwiczek, które dorobię w najbliższym czasie. Będą na zawiasie i zamykane na skobelek, od wewnątrz podkleję folią aluminiową.
2) Oświetlenie wczoraj zamówione. Jest to świetlówka T8 LED do uprawy roślin, składająca się z 48 diód typu SMD- to te nowsze, płaskie. Stosunek czerwonych diod do niebieskich- 4:1. Kosztowało mnie to 170 zł + oprawa 30 zł (w tym wysyłka).
3) Na razie papryk mam 5 odmian: Pimenta de Neyde, Trinidad Scorpion Butch T, Bhut Jolokia Chocolate, 7 pot White i mój Big -. Pojawiają się już pierwsze kiełki. Wyłożyłem je na waciki, namoczyłem i naniosłem po kropelce Topsinu na każde nasiono, aby zabezpieczyć je przed grzybem, którego się najbardziej obawiam.
Niedługo dodam jakieś zdjęcia.
Teraz pytanie: W którym momencie przenieść kiełki z wacika do doniczki z ziemią i jak to zrobić ? Tzn. ten kiełek w stronę ziemi czy do góry ?
Oj, to Marconi_exe poszedłeś na całego
A ja tu się cieszę, że dostanę do użytku 100 litrowe akwarium, które na dniach będzie wymieniane na nowe
Moje nasionka również zamawiałam pod wpływem m.in tych zdjęć
Tylko nie wiem jaką wysokość ma red cherry large?
Widzę, że również rośnie w doniczce?

Moje nasionka również zamawiałam pod wpływem m.in tych zdjęć

Widzę, że również rośnie w doniczce?
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Red Cherry Large miała w gruncie 70-80cm. Nic jej nie atakowało i bardzo plenna do 25 sztuk z krzaka. W mieszkaniu nie zawiąże tylu owoców bo do tego potrzebna jest wysoka wilgotność powietrza. Miałem ją też w doniczce, szkoda że skasowałem bo nie wiedziałem że można ją jako wieloletnią traktować.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Myślę, że tak. To po prostu kwestia poprowadzenia sadzonki, warto pourywać większość liści z pionowej łodygi, to wpierw sadzonka wypuści nowe i może nie będzie chciała od razu się rozkrzewiać, wytworzysz sobie w ten sposób odpowiedniej wysokości pieńMariola54 pisze:Jestem laikiem w tym temacie.
Pierwszy raz mam nasionka i będę je uprawiać.
Mam pytanie czy każdy gatunek można wyprowadzić na drzewko?
Przez ile lat może rosnąć papryka w doniczce i owocować?

Co do żywotności papryk w donicach zapraszam do zdjęć kolegi z zaprzyjaźnionego FO, te okazy to już prawdziwe drzewa: Papryczkowe drzewka
Marconi_exe Ależ masz zapas nasion

Geniodekt Ty też się pochwal zdjęciami. A jak przenosisz podkiełkowane nasionko do ziemi to najlepiej przy pomocy pęsety i korzonkiem w dół, bo to zaczątek korzenia.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Sylwia skiełkowało mi pierwsze nasionko Explosive Ember - takie malutkie te nasionka.Ale się cieszę-jeszcze raz dzięki
A z tym siewkami tak jak myślisz?

- Dziunia87
Robi mi się coraz mniej miejsca, więc pewnie wyślę je w tym tygodniu 

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Jestem Ci wdzięczna za nasionka i w ogóle za zarażenie tymi papryczkami - jak dla mnie fajne,pożyteczne zajęcie i nowe doświadczenia.
- Dziunia87
Nic tak nie cieszy ogrodnika jak dzień w którym patrzy na wyhodowaną przez siebie plonującą roślinę i nagle dociera do niego świadomość, że na początku to było takie małe niepozorne nasionko
Cud i piękno natury

Cud i piękno natury

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 sty 2015, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć 
Obserwuje wątek od pewnego czasu i postanowiłem się zarejestrować i włączyć. W ubiegłym roku posadziłem pierwszy raz papryki chili. Plon był dosyć duży, mam bardzo duży balkon na którym mogę uprawiać roślinki (niestety mieszkam na parterze, dlatego dopływ światłą jest ograniczony). Niestety nie wiedziałem, że papryki można przezimować. Growboxa jeszcze się nie doczekałem (może w przyszłości). Dzisiaj wrzucam nasionka do wody w celu rozpoczęcia kiełkowania.
Mam pytanie do "Dziunia87". Przezimowane papryki i przełożone do growboxa gdy zaczynają puszczać pąki (w styczniu/lutym), rozumiem że je obrywasz, czy jednak zostawiasz?

Obserwuje wątek od pewnego czasu i postanowiłem się zarejestrować i włączyć. W ubiegłym roku posadziłem pierwszy raz papryki chili. Plon był dosyć duży, mam bardzo duży balkon na którym mogę uprawiać roślinki (niestety mieszkam na parterze, dlatego dopływ światłą jest ograniczony). Niestety nie wiedziałem, że papryki można przezimować. Growboxa jeszcze się nie doczekałem (może w przyszłości). Dzisiaj wrzucam nasionka do wody w celu rozpoczęcia kiełkowania.
Mam pytanie do "Dziunia87". Przezimowane papryki i przełożone do growboxa gdy zaczynają puszczać pąki (w styczniu/lutym), rozumiem że je obrywasz, czy jednak zostawiasz?
- Dziunia87
Na tych 3 zimowanych sztukach zostawiłam pąki, co by wcześniej cieszyć się owocami, ale np. Purple Cayenne po kilku dniach sama zrzuciła pierwsze pąki, widać nie czuła się jeszcze na siłach ;) Dopiero następne się utrzymują, póki co....
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
SylwiaDziunia87 pisze:Nic tak nie cieszy ogrodnika jak dzień w którym patrzy na wyhodowaną przez siebie plonującą roślinę i nagle dociera do niego świadomość, że na początku to było takie małe niepozorne nasionko![]()
Cud i piękno natury
święte słowa, ta radość też niech dotyczy Ogrodniczki.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Marconi_exe czy będziesz miał jakiś regulator temperatury,bo w spisie materiałów do budowy g-xa nie było?Pytam,bo każda świetlówka,tradycyjna,czy ledowa, ma sprawność ok 20% ,więc 80 % zainstalowanej mocy i tak podgrzeje szafki.Wydaje mi się,że koce grzejne powinny mieć regulację.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Sorry Sylwia, że też się tu pcham z buciorami, jednak widzę, że tu temat growboxowy się rozpoczął.
Jako, że w niedziele położyłem kilka nasionek na waciki, to też na szybko przy kawie, skleciłem growboxa. na razie prezentuje się tak.

Ma dwie półki gdyż chce porównywać działanie dwoóch różnych źródeł światła.
Nad drugą żarówką się jeszcze zastanawiam. Szukam jakiejś taniej i oszczędnej, no i by spełniała swoje zadanie. 

Ma dwie półki gdyż chce porównywać działanie dwoóch różnych źródeł światła.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Też się szarpnąłeś na LED-y?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To żarówka, a nie panel. O taka: 
Niby jest specjalna do doświetleń, jednak chce zakupić jeszcze jedną żarówke, zastosowaną z powodzeniem w swoich growboxach przez forumków, by zrobić sobie porównanie.
Tylko jeszcze mam mętlik jaką. Nie mam zamiaru oczywiście bulić jak za zboże. 

Niby jest specjalna do doświetleń, jednak chce zakupić jeszcze jedną żarówke, zastosowaną z powodzeniem w swoich growboxach przez forumków, by zrobić sobie porównanie.