Mam działkę, której nie jestem pierwszym właścicielem.
Wiem, że poprzedni właściciel zakopał/zasypał piwnicę i zabetonował wejście. Chodzi oczywiście o piwnicę w domku murowanym.
Chciałbym taką piwnicę odtworzyć. A właściwie to może nie piwnicę, ale bardziej schowek o wielkości około 1 metra sześciennego.
Niestety nie wiem nic o budownictwie i będzie to pierwszy taki mój projekt w życiu, dlatego wszelkie rady są mile widziane.
Mam też kilka pytań:
1. Czy jest to bezpieczne? Czy powinienem o czymś wiedzieć? Czy mogę od tak po prostu zacząc kopać taką piwnicę/schowek i nie będzie to stanowiło żadnego zagrożenia dla struktury całego domku?
2. Wejście do piwnicy/schowka stanowiłoby to samo miejsce, co do kiedysiejszej piwnicy. Jak mogę sobie poradzić z zabetonowanym wejściem, które obecnie stanowi betonową podłogę domku? Czy mogę np. użyć sprzętu takiego jaki mam - szlifierką kątową o bardzo szerokiej tarczy wyciąć kilka płatów tej podłogi? Czy raczej trzeba by tu posłużyć się jakimś młotem wyburzeniowym (tego już nie mam)?
3. Po wykopaniu piwnicy/schowka, chciałbym go całkowicie z każdej strony zabetonować - czy to będzie wykonalne?
4. Być może jest coś jeszcze o czym powinienem wiedzieć przed zabieraniem się za realizację takiego projektu?
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wsparcie i życzę udanego dnia