Ogród za borem - Danio

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nigdy bym nie przypuszczała ze aż tak będę się cieszyła z deszczu :P
Ale ty chyba bardziej ;:1
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Dziewczyny, dziękuję za odwiedziny. Wpadałam na forum, tylko na chwilkę, bo u mnie zrobiło się teraz imprezowo. W piątek była impreza integracyjna z mojej firmy, a za chwilę idę na "złote gody" do wujostwa.
Haniu na lilie św. Józefa polowałam już od dłuższego czasu, niestety na allegro były bardzo drogie. Udało mi się kupić w ubiegłym roku w agrocentrum na Paderewskiego /myślę, że znasz to miejsce/.
Paprocie rosną w cieniu i w próchniczej glebie, radzą sobie same, a nawet są dosyć ekspansywne. Wody dostają tylko trochę, przy okazji podlewania hortensji.
Coma dawo nic mnie tak nie cieszyło jak te deszcze. Niestety mam trochę strat - uschła mi jedna borówka i buk purpurowy ma przypalone liście, może jednak odbiją?
Dorotko lawenda lubi taką pogodę i już myślę nad powiększeniem ilości krzaczków
Joluś zaczęłam się uczyć robić zdjęcia na makro, ale teraz nastąpi przerwa, bo córka pojechała na obóz i zabrała aparat. Moja psinka też uwielbia bieganie za krowami. Jutro muszą się wybrać do sklepu i kupić jej taki tekstylny kaganiec.
Kończę, bo rodzinka się wścieka, że jeszcze nie wychodzę na imprezę. Zdjęcia wkleję po powrocie od szanownych jubilatów
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane fotki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wrzosowisko, tu ostatnio bardzo się napracowałam, bo doszczętnie zarosło powojem
Obrazek
Obrazek
Niestety ostatnia z lilii i rudbrekia pełnokwiatowa - wyhodowana z nasion
Obrazek
Obrazek
Hortensja krzaczasta i ogrodowa
Obrazek
Rojniki w garnku
Obrazek
Widok z drzwi chatki - nasze miejsce do grilowania
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko
Mam z nasion lilie ale tygrysie,a ty wyhodowałaś azjatycką?Azalie masz piękne ,zdrowe.Ja przez trzy lata próbowałam przygody z azaliami i tak jak clematisy za cholerę,nie chcą u mnie rosnąć.Zrezygnowałam,chociaż nie wiem czy nie wrócę do nich raz jeszcze.Na Paderewskiego,przyznam,nie zaglądam bo trudno tam zaparkować,jeżdżę na Sandomierską i do Obi a po środki ochrony na Żeromskiego, właściciel tego sklepu jest tak miły i zna się na tym co robi-biorę listek czy gałązkę chorą i on bezbłędnie dobierze odpowiedni środek.A do domu jadę w stronę Buska.Wrzosy masz już duże i takie zieleniutkie,hortensja też bogata
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko,trafiła do Twojego ogrodu.
Masz przepiękne miejsce na ziemi,z taką przyrodą ;:154
Uwielbiam takie klimaty... .
Piękne kwiatuszki i beczki ;:154 ;:154 ;:154
Jestem świrem beczkowym.
Pozdrawiam cieplutko Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciła córcia z wakacji i wreszcie mogę robić zdjęcia. Po ostatnich deszczach wszystko rośnie jak na drożdżach, a najbardziej chwasty, ale nie narzekam, bo lepsze to od suszy. W warzywniku zaczęły się zbiory, a co za tym idzie czas przetworów. Ostatnio robiłam korniszony i mroziłam fasolkę.
A teraz kilka fotek:
Obrazek Obrazek
Powojnik Polish Spirit i bezimienna lilia /na opakowaniu pisało Hybryda/
Obrazek Obrazek
Rozwar i Kosmos
Obrazek
Widok na rabatę z krzewami hortensji.
Obrazek
Mój nowy nabytek rzeźba sowy - w mojej rodzinie trwa konkurs na jej imię
Pozdrawiam Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Dorotko miałaś pięknie kwitnące azalie i rododendrony :lol: ja też dałam szczepionkę 2 lata temu, kwitły pięknie ,ja na wet dałam to cudo pod borówkę i wiesz co się dzieje mam jej tyle ,że w tym roku nawet mrożę :lol: Zdjęcia z ogrodu bardzo ładne ,i jak konkurs rozstrzygnięty :lol:
Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za odwiedziny ,zapraszam ponownie Obrazek
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu witam serdecznie w moim ogrodzie. U mnie borówki jeszcze młode, ale również zaszczepione. Na razie owoce zjadane są na bieżąco z krzaczka.
Sowa otrzymała zaszczytne imię Mądrala.
Ale jestem szczęśliwa, dziś zakwitła mi taka różyczka /nie wytrzymam, muszę się pochwalić/.
Obrazek
Jutro więcej zdjęć, bo dziś trzeba iść spać. Wczorajszą noc spędziłam w pracy, a potem cały dzień na nogach
Pozdrawiam Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś obiecane fotki

Obrazek

Liliowiec

Obrazek Obrazek Obrazek

Hortensje

Obrazek

Lilia o nieznanym imieniu

Obrazek Obrazek Obrazek

A na koniec plony z ogrodu - coś dla ducha i ciała
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam cię kochanie :lol: hortensje masz piękne ,ja mam tyko różową ,lilia o nie znanym imieniu bardzo ładna .Sowa otrzymała imię pasujące do niej ,a kto takie fajne wymyślił :lol: róża ma bardzo ładny kolor , Dorotko maje borówki mają 3lata i właśnie w tym roku jest ich najwięcej :lol: ale ja mam dużo krzaczków bo chyba 12 szt w tym roku to nawet mrożę :lol:
Zobaczyłam u Ciebie patisony ,bardzo je lubię nie wiem czemu nie posadziłam u siebie ,ot przeoczenie :wink: w przyszłym roku na pewno będą na mojej działce . :lol:
Dorotko pozdrawiam Cię serdecznie Obrazek
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dorotko
Ostatnio nie miałam dużo czasu to i trochę zaniedbałam wizyty na forum ale już nadrabiam.Pogoda wiesz jaka u mnie dziś taka jak i u ciebie co chwila leje,burza .
Tyle sobie naobiecywałam dziś zrobić w ogrodzie i co -nic.Siedzę w kuchni i robię coś dla podniebienia.Hortensje masz wspaniałe a i cały twój ogród w kwiatach.U mnie róże ratują sytuację bo lilie już ostatnie kwitną i robi się smutno.Wiosną zaniedbałam i nie posiałam jednorocznych i teraz mam puste place tam gdzie przekwitły lilie.Ale przy mojej pracy,czas tak szybko leci,że nieraz gubię się w dniach.
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu lubię hortensje i co roku staram się dokupić jakiś nowy okaz. Hortensję ogrodową udało mi się rozmnożyć przez sadzonki.
Patisony sadzę dla mojej córci, bo bardzo lubi marynowane. W tym roku udało mi się kupić nasiona odmiany, wydającej dużo małych owoców. Niestety, nie zapisałam nazwy ;:14
Haniu, byłam u Ciebie i wcale nie masz pusto. Ja wczoraj cały dzień byłam w pracy, więc deszcz mógł mnie tylko ucieszyć, zwłaszcza, że u mnie wszystko zaczynało już padać.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda ,że nie zapisałaś nazwy :( Dorotko a może wiesz czy one występują jako zielone i żółte czy te zielone to jeszcze nie dojrzały , i dlatego maja taki kolor .Bo dostałam od znajomej właśnie zielone :?: Przyznam ,że te żółte wizualnie ładniej wyglądają :lol: Nie wiem czy wiesz ,że można pokroić je w krążki zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej i na patelnie ,bardzo smaczne. :lol:
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotka
współczuję ci,że musisz pracować w soboty ale w dzisiejszych czasach nie ma co narzekać-ale żal
Myślałam,że dziś wstawisz nowe fotki,przecież niedziela a tu nie ma
Zaczyna mnie już nosić /jesienna choroba kupowania coś do ogrodu/ myślę jutro podjechać do Agrocentrum zobaczyć co mają ciekawego i do Obi.Chcę kupić parę róż angielek i nie wiem czy kupić wysyłkowo czy u nas w Kielcach.Zawsze lepiej się czuję jak widzę co kupuję
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ta odmiana jest żółta od początku. Pamiętam tylko tyle, że nasiona kupiłam w Lidlu, może na wiosnę znowu będą, to kupię więcej torebek.
Patisona w panierce wypróbuję jutro, bo wraca córcia od mojej Mamy. Myślałam, że w taki sposób robi się tylko cukinię.
A teraz dzisiejsze fotki
Obrazek
Słońce zachodzi za kukurydzą :lol:
Obrazek
Karczoch wypuszcza pęd kwiatowy
Obrazek
A to kard. Uprawiam go pierwszy raz. Na razie służy mi jako dodatek do bukietów. We wrześniu spróbuję go wybielić i ... zjeść.
Obrazek
A to ciekawa roślinka o nazwie Rodochiton. Rośnie u mnie w donicy na balkonie.
W ubiegłym tygodniu miałam zajęcie przy przetważaniu jabłek. Wykorzystałam sposób mojej Mamy. Jabłka pokroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i miejsca uszkodzone i wstawiłam do sokownika, przesypując cukrem. Otrzymałam sok jabłkowy, a resztę przetarłam przez sito i mam przecier do szarlotek i naleśników
Obrazek
Obrazek
Polecam ten sposób, bo nie jest pracochłonny
Pozdrawiam Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”