Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

czy ktoś posadzil już pomidory do gruntu? Zastanawiam się czy to zrobić teraz czy po przymrozkach.
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 13:50

Post »

ja dzisiaj sadzę pomidory do gruntu :)
nie wszystkie na wszelki wypadek ;)
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;

Życie jest pełne niespodzianek.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kacper pisze:czy ktoś posadzil już pomidory do gruntu? Zastanawiam się czy to zrobić teraz czy po przymrozkach.
Trzymałem je 2 miesiące to potrzymam i 3 dni 8)
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 13:50

Post »

wronek89 pisze:
Kacper pisze:czy ktoś posadzil już pomidory do gruntu? Zastanawiam się czy to zrobić teraz czy po przymrozkach.
Trzymałem je 2 miesiące to potrzymam i 3 dni 8)
a skąd wiesz, że za 4 dni nie będzie przymrozków?? :D:D:D
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;

Życie jest pełne niespodzianek.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

moje pomidory (40 szt) siedzą w gruncie już od dwóch tygodni, niektóre już kwitną. Z rurek pcv zrobione kabłąki , powiązane sznurkami, by się to wszystko za bardzo nie chwiało i przykryte grubszą włókniną.
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Witam
z moimi pomidorami coś się dzieje żółkną liście takie te u góry co to może być pryskałem dzisiaj na choroby grzybowe bardzo prosze o odpowiedź
Lukasz uki94
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

uki94 pisze:Witam
z moimi pomidorami coś się dzieje żółkną liście takie te u góry co to może być pryskałem dzisiaj na choroby grzybowe bardzo prosze o odpowiedź
Uki najpierw podaj co robiłeś ze swoimi pomidorami przez ostatni miesiąc, w jakich warunkach rosły, czy miały ciepło, czy zimno w dzień i nocą , jak często je podlewałeś,czym, czy dokarmiałeś je, jeżeli tak to czym, oraz czy naczynia w których je posadziłeś były odpowiednie do wielkości rośliny i czy posiadają otwory w dnie. Jestem pewien że na tym etapie uprawy pomidorów nie zostały zainfekowane chorobą grzybową, tylko żółkną na skutek niewłaściwej pielęgnacji. To że pryskałeś od chorób grzybowych to nie jest błąd, po wysadzeniu , na etapie silnego wzrostu rośliny winny być opryskiwane prewencyjnie ( zabezpieczająco) przed chorobami grzybowymi. Jeżeli krzak pomidora zachoruje to na pryskanie już za późno. Załączam zdjęci moich pomidorów.Tadeusz. Obrazek Obrazek
uki94
200p
200p

Post »

Witam moje pomidory podlewam codziennie temperatura w jakich rosną to 35 stopni celcjusza dzień i 18 stopni celcjusza noc nawóź jakiego stosuje to florovit tunel mam wiertzony.
Lukasz uki94
marck
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 maja 2008, o 20:59

Post »

Witam wszystkich! Proszę o pomoc, wysadziliśmy do tunelu 30 sadzonek różnych gatunków wyhodowanych "na parapecie", po kilku dniach wszystkim zaczęły żółknąć dolne liście. Sadzonki były hodowane w małych pojemnikach więc pomyślałem że to problem ukorzenienia i sprawę uznałem za zamkniętą. Po kilku dniach dosadziliśmy 20 sadzonek od ogrodnika (piękne, masywne, super) i historia znów się powtórzyła, 3 dni i zaczynają żółcieć dolne liście. Dodam że gleba nie jest nam znana, ale w zeszłym roku "posiałem" (wysypane i zadeptane) słoneczniki pięknie obrodziły, a w tym roku słoneczniki i kukurydza po ok 12 dniach od posadzenia mają po ok 10 cm z kolei posadzone w zeszłym roku czereśnie praktycznie ledwo ruszyły i wygląda jakby padały. Może ktoś ma jakieś podobne doświadczenia? Pozdrawiam
uki94
200p
200p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Oto zdjęcia bardzo prosze o jak najszypsze danie odpowiedzi
Lukasz uki94
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli je masz w tunelu to w dzień masz 35( za dużo jak na maj) a nocą (nie licząc ostatnich nocy) poniżej 10, rośliny mogą reagować w ten sposób na duże różnice temperatur. Nie wiem dlaczego nawozisz florowitem, czyżbyś jesienią nie przygotował gleby pod uprawę pomidorów. Być może również że nadmiar nawozu powoduje żółknięcie liści. Jeżeli pierwsze listki(dopiero co wyrosłe) są zielone a pozostałe czerwone lub żółte to nie jest źle. Ja swoje pomidory podlewam teraz co 5-10 dni, w zależności od pogody, Pomidory lubią wilgoć , ale nie mokro. Swoich pomidorów w czasie wegetacji niczym nie nawożę, jesienią daję kompost z trawy ,który przekopuję i rosną jak oszalałe do samego dachu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
drwionek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2008, o 23:39

Post »

Witam:) proszę o rzut oka na jedną z moich sadzonek pomidorów,czy wszystko z nią ok?Czy to początek problemów?Bardzo mnie niepokoją te małe dziurki na liściu po prawej i obecność dziwnego i bardzo pracowitego pajączka,czy to ma związek?Obrazek
amator,balkonowiec
uki94
200p
200p

Post »

Witam co sądzicie o zapylaniu pomidorów środkiem betoksen zapylać nim czy nic nie robić
Lukasz uki94
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

uki94 pisze:Witam co sądzicie o zapylaniu pomidorów środkiem betoksen zapylać nim czy nic nie robić
Środek ten jest bardzo dobry, zwiększa wielokrotnie ilość zapylanych kwiatów pomidorów sadzonych pod osłonami, a tym samym zwiększa ilość owoców.Tadeusz
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pomidory są wiatropylne i wystarczyłoby potrząsanie krzaczkami, ale w normalnej temperaturze. Gdy jest za zimno lub zbyt gorąco trzeba zanurzać kwiatostany w roztworze. Poza tym zapylanie przyśpieszy zawiązywanie owoców i tym samym pierwszy zbiór o około tygodnia. Ale być może Tadeusz ma troszkę inne zdanie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”