Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Amanita, Green Sausage dojrzewając robi się lekko żółtawy i mięknie.
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Pyxis jak na moje niedoświadczone oko dobrze ,zielone ,górne liście wyprostowane lekko w dół,tak jakby im nic nie brakowało,ale chyba
muszą coś dostać idą na 3 pędy ,gron sporo

-- 23 lip 2014, o 22:19 --

Jeżeli dokarmić to czym?
pozdrawiam Karina
palians
100p
100p
Od: 18 lip 2010, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pyxis: możliwe, bo u nas teraz straszna gorączka, ale też w tę gorączkę jakiś czas podlewałam co drugi dzień dosyć obficie i dlatego pomysł, że może to od wody. Teraz staram się pomimo gorąca podlewać co 4 dzień. Ale oprysk z siarczanu potasu lepiej zrobić tak?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

aria pisze:Amanita, Green Sausage dojrzewając robi się lekko żółtawy i mięknie.
Dzięki ;:333
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

pouder: Ja podlalem obficie Florovitem do pelargonii (8ml/l). Ma odpowiednie proporcje NPK, wiec jeśli jest OK, to tego raczej nie "zburzysz". Planuje w okresie wegetacji przynajmniej 3 takie nawozenia poglowne. 2 juz wykonane.

palians: Tak. W tej fazie pomidorki potrzebija go duzo, wiec im nie powinno zaszkodzic. Rozrobic 4ml/l siarczanu potasu i opryskac. On sie tak srednio dobrze rozpuszcza, wiec mozna w letniej wodzie, bo to chyba pomaga. Zachowalem sobie taka butelke PET 1,5l z duzym wlewem i do niej wsypuje i shake'ruje do skutku.
Co do podlewania, to sa takie wilgotnosciomierze z lanaca wbijana w glebe. Bardzo fajnie mozna tym oszacowac stopien wilgotnosci gleby na roznej glebokosci. Takie ocenianie tego na oko (zwlaszcza jak masz sciolkowane geowloknina) moze wyprowadzic ogrodnika mocno - nomem omen - w pole. :)
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

Pyxis: dziękuję Ci za radę, włókniny nie mam, ale szacowałam jak już powierzchnia była mocno przesuszona. Na pewno nabędę taki gadzet, powiedz mi tylko proszę jaką wilgotność to ustrojstwo powinno wskazywać dla pomidorów? :)

A możesz mi polecić jakiś sprawdzony tester który używasz?
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

To nie jest bardzo precyzyjne urzadzenie pomiarowe, ale mozna dojsc do pewnej wprawy. Ja przy pierwszych kilku testowych pomiarach zapamietalem wskazanie i rozkopalem miejsce pomiaru. Mialem punkt odniesienia.
Jak pokazuje na 10-15cm w okolicach 3-4 to juz pora, zeby dolac troszke wody.

Ja uzywam dokladnie tego modelu:

Obrazek
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

http://www.conrad.pl/Opinie.htm?websale ... 92_0510041

myślisz, że ten może mieć większą dokładność, czy to bez znaczenia, błąd mają te urządzenia podobny?
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

To "moje" kosztuje na Allegro cos kolo 17 zl. Ten z Conrada 4x wiecej i nic nowego nie wnosi. Temperatura moze jeszcze jest jakas informacja, zwlaszcza wiosna, ale pH gleby toto nawet nie oszacuje. Ja bym sie w jakies bardzo skomplikowane nie ladowal. Ten tani swietnie spelnia swoja role. Pomiary powtarzalne, bo mam druga sztuke i pokazuje tak samo. :)
To naprawde nie jest apteka!
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

To w takim razie wezmę ten sam co masz ;) a wiesz może co dolega mojemu pomidorowi z drugiego zdjęcia? Czy to faktycznie jakieś uszkodzenia mechaniczne? Niektóre pomidory na tej piętce też mają lekko rozrośnięte te linie, ale ten to już przesada ;)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, na drugim zdjęciu to jest blizna po kwiatku, każdy pomidor to ma, jeden większą, drugi malutką.
Pozdrawiam! Gienia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jerrysia26
50p
50p
Od: 2 kwie 2014, o 18:03

Post »

Witam ponownie,

Mam pytanie do forumowiczow. Moje pomidory maja po ok. 100 owocow na jednym krzewie. W wiekszosci sa prowadzone na 1, 2 pedach. Moje pytanie jest nastepujce. Czy to mozliwe zeby jeden krzak dawal tyle owocow? Na jednym gronie jest po 11-15 owocow. Pomidory nadal rosna i owocuja. Od jakiegos czasu zauwazylam ze stanely w miejscu a moze to mi sie tylko tak wydaje. Kiedy dokladnie pomidory dojrzewaja? W lipcu czy w sierpniu? Czy powinnam je oglowic juz teraz zeby nie dopuscic do kolejnego owocowania a tym samym oslabienia krzaczka? Moja odmiana to malinowki (beef stake). Prosze o info co zrobic w takiej sytuacji. To moj pierwszy sezon pomidorowy.

Dodam jeszcze ze grona sa tak ciezkie ze sie lamia i musze je podwiazywac.

Ponizej zalaczam zdjecia.

Dziekuje za info
Pozdrawiam
Magda

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)
jednak mam kolejne ;);) chyba mnie coś prześladuje, albo to moja obsesja. Dzisiaj poszłam zrobić oprysk z siarczanu potasu, bo jak pisałam wcześniej, pomidory nie wybarwiały się dobrze, a tam dostrzegłam kilka różnych obrazów:

Obrazek

czy powyższe zdjęcie to nie są zmiany związane z brakiem magnezu? Wcześniej był brak magnezu, a teraz znowu potasu? ;]

Obrazek Obrazek Obrazek

A tutaj co się dzieje? Czy to jakiś grzyb, czy znowu objawy niedoboru potasu? Grzyb przy takim upale?

Obrazek

na paru krzakach takie odpadające zawiązki, jakby szara pleśń, tylko u nas ciągle praży, a te zmiany mają nawet krzaki rosnące przy wyjściu z foliaka, czyli dobrze wentylowane (foliak nie ma frontów, więc ma przewiew od samego dołu na całej powierzchni)
A może to jest efekt suszy i niezawiązanych owoców? Tylko czy takie zbrązowienia występują jak owoc się nie zawiąże?

to chyba koniec pytań ;) dziękuję wszystkim za pomoc
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Palianas
Na Twoim drugim zdjęciu to typowy przykład zgnilizny wierzchołkowej,zastosuj cytrynian wapnia.przepis na wykonanie w temacie" pomidory w pigułce"
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

janhel41
mówisz o tym zdjęciu gdzie jest ten żółty otok? A co z pozostałymi dwoma, które mają takie porażenia na krawędziach?

Jeżeli to sucha zgnilizna, a ja dzisiaj zrobiłam oprysk siarczanem potasu, to czy nie pogłębię tej suchej zgnilizny? Czy mam teraz zrobić oprysk saletrą wapniową?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”