Doniczkowce zjawki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowce zjawki

Post »

Zdjęcia nie są najlepszej jakości :roll: ale coś tam na nich chyba widać :D
W małopolsce wreszcie dzisiaj zagościło słonko ;:3 oj dawno go nie było.

Cytrynka niestety NN pokazała pierwsze kwiaty.W szklarni pachnie przepięknie ;:173 cudny
Obrazek

Może ktoś wie, co to może być za odmiana:?: Podobno bardzo stara,dość wolno rosnąca. Na mateczniku widziałam owoc tylko ciut mniejszy niż cała roślina a jeszcze nie był dojrzały ;:oj .

I świeżo ukorzeniona nowinka beaumontia grandiflora :heja
Obrazek

Obrazek

Jacobinia Pauciflora pomyliła pory roku. ;:219 Cały sezon się leniła a teraz cała w pączkach;:124

Obrazek

Psianki nie chcą iść spać.
Obrazek

Obrazek

W domu też coś kwitnie
Obrazek
Obrazek

Na kwitnienie nowych rarytasów juanulloi,petrei,tibouchini,passi itd... niestety będę musiała jeszcze dłuuuugo poczekać ;:222
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anetko masz niewiarygodnie wielką kolekcję pięknych roślin ;:oj ;:108
Gratuluję , wszystko jest piękne i zadbane.
Jeśli chodzi o cytrynę to być może Skierniewicka ;:168
Masz pięknego pomarańczowego hibiskusa o pełnych kwiatach. Kolor naprawdę mnie urzekł ;:108 ;:oj
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Anetko :wit
Ja też sądzę że jest to cytryna skierniewicka, nazywana też cytryną Dr. Pieniążka, ponieważ to on ją wyhodował. Też ją kiedyś miałam, zaowocowała w drugim roku po ukorzenieniu sadzonki, duże owoce i pięknie pachnące kwiaty.
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ze względu na brak czasu, chociaż tak króciutko....

By Święta u Was były spokojne , radosne i pełne miłości ;:196
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Anetko cudne masz rośliny ;:oj .Iza mówiła mi o Twoich cudnych zielonych...ale zobaczyć te kolorki ;:138
Nie wiedziałam,że ołowniki mają inne kolory niż niebieski :oops: .Przepiękne ;:219 .Gratuluję kolekcji roślin.

I gratuluję wiewióreczek ;:215 .Z wielką ciekawością czytałam o tym,jak je oswajaliście.Zazdroszczę.U nas niestety w lasach rzadko widuję te zwierzątka.Kiedyś bywało ich więcej.Takie mam wrażenie.
Teraz tylko często widuję ogromne stada jeleni :evil: ...które niszczą nam zasiewy i nasadzenia ;:223

Dziękuję za życzenia.A Tobie poświątecznie-wszystkiego najlepszego ;:196 :wit
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko kwiaty cudne ;:196
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny dziękuje za wszystkie odwiedzinki te oficjalne jak i te mniej ;:196

Ula123 ten hibiskus zmienia kolory jak kameleon od różu po rażący pomarańcz :heja Może to odmiana Double tequila sunrise ?

Uleńko i Ula 123 to chyba faktycznie skierniewicka.Pachnie cuuudownie.Jedna sadzonka przyniesiona do domu zrzuciła 99% pączków :roll: .Stojąca w szklarni zawiązuje ogrom pączków;:oj

Obrazek

Dorotko i Jolu ;:196

Wiewiórki się chyba obraziły, albo zrobiły duże zapasy z naszych leszczyn i mają nas gdzieś ;:306

20 grudnia siedziałam w szklarni i patrze :shock: ....jeszcze raz zerkam a za oknem zasuwa mały
Obrazek

To jeden z dwóch późnojesiennych chłopaków (może od wcześniej uratowanej Jeżynki ;:224 )
Jeżyk ważył tylko 365 gram :roll: .Pojadł i został odniesiony do szopy w której mieszka.Oczywiście jedzonko ma zanoszone .

A to już domowy przytulas , już dorosły.

ObrazekObrazek

Święta były mocno zwariowane i dopiero teraz odpoczywamy.
Na Wigilię zakwitła taka ala poinsencja ;:128
Obrazek
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam jeszcze o Pandoreii

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witaj Anetko
Na początek spóźnione ale szczere życzenia wszystkiego naj, naj na ten Nowy Rok 2015. Roślinki u Ciebie zawsze ciekawe i wyjątkowe, ale tym razem zaciekawił mnie mały jeżyk, dobrze że zadomowił się u Ciebie, ma jedzonko i tym samym szansę na przeżycie. U nas nie spotykam jeży, może dlatego że są psy i boją się podejść.
Anetko, tak przypadkowo udało mi się znaleźć nazwę tej roślinki o białych kwiatach, brzmi bardzo podobnie do nazwy, którą Ty mi podałaś, to Whitfieldia elongata
Pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

U Ciebie wciąż jakieś "niespodzianki" zwierzęce. Jak nie wiewiórki, to znowu jeże...
Kwitnienia roślin piękne, bardzo egzotyczne ;:215
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Cudniaste egzotyki ;:oj , a ta ala poinsencja, to chyba wiem co to za roślinka :heja
Roślinki pięknie Ci kwitną , a zwierzaczki do Ciebie lgną.
Miłego dnia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Roślinki fajne owszem, ale zdecydowanie wygrywa sierściuch ;:138
Jak tam kabelki w domu? Całe jeszcze? Bo u mnie są pochowane z dala od ząbków ;:224
PS a do zabawy i wyżywania się artystycznego mój króliczek uwielbia rolki od ręczników papierowych :uszy jak ma zajęcie to nie myśli o tapicerce i narożnikach :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam, że odpisuje jak zwykle z wielkim poślizgiem oops:

Ula tak to ta sama .Różne są synonimy jej nazwy :D
Moją wyprowadziłam na mini drzewko nie mogę się doczekać jak ją w końcu uformuje i zakwitnie.
Zastanawialiśmy się nad jego zabraniem do domu, ale ze względu na przyszłe roboty z dachem wszystko jest w piwnicy i nie bardzo było go gdzie dać.

Justus27 faktycznie zwierzaków u nas pełno, ale jeżyk więcej się nie pokazał.Cały czas zanoszę im jedzonko, ale czy zjadają je koty czy jeże?:roll:

Anka159 tak to ołownik :D .Już dość chwile po kwitnieniu, ale jak ładnie zaczął rosnąć.

Jak zwierzaki wiedzą ,że krzywdy nie zrobimy tylko jedzenie dostaną to lgną ;:306

Niunia1981 króliś przed sterylizacją był już duży przytulas, ale i bardzo,,samczy,, ;:306 Usiłował bzyknąć nawet naszą psicę amstaffkęa ;:131.Zjadł 3 ładowarki (chyba jakaś wielka miłość do kabelków z ładowarek).Obrazek
Jakiś miesiąc po kastracji problemy się skończyły.Teraz cały dzień jest poza klatką, tylko noc spędza zamknięty tak by Córa się wyspała.Uwielbia leżeć na łóżku, albo siedzieć na parapecie.
ObrazekPotrafi tak pół dnia siedzieć.Jak otwiera się drzwi do pokoju to prawie zawsze przybiega i,, na rączki ,,. Można go godzinami nosić, a jemu zawsze mało.
Pielęgnacja to full spa czyli myzianie /czesanie przycinanie ząbków i pazurków .
Wystarczy go ułożyć kołami do góry na własnych kolanach i tak spokojnie leży .

Dziewczyny egzotyków ciąg dalszy .Byście nie myślały, że jest tak super kolorowo ?.Mam okropny wysyp mszyc i nie mogę opryska ze względu na wielki kwiatowy prezent .O tym później jak się maluszek rozwinie :heja .

A teraz pierwsze kwiatuszki Bignoni
Mam nadzieje ze to faktycznie ona :roll: , kolor miał być czerwono-pomarańczowy a tu jakieś białe futerko wyłazi.
Obrazek

Wysiałam jesienią kilka swoich nasionek i siewka wyszła taka sama jak mamusia :roll:

Obrazek

ObrazekObrazek
Na zakupach w Casto nie mogliśmy się z M powstrzymać by go nie zabrać ze sobą ;:226
ObrazekObrazek

Sola Var. dobrze dokarmiana a rośnie jak na lekarstwo ;:223
Obrazek

Dość często mamy takie poranki
Obrazek
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Jakby niebo płonęło, to zapowiada wiatr, ale fotka urocza.
Sama jestem ciekawa tego kwiatuszka Bignonii. Kiedyś widziałam na zdjęciu, ale żółte. Niech Ci zdrowo rośnie i pięknie kwitnie.
Miłego dnia.
Pewno jest tak pięknie jak u mnie ;:3
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Anetko to u mnie tak samo, Albercik chciał najpierw bzyknąć moją sunię a jak oberwał od niej po dupie to wziął się ... za mojego papcia :;230 :;230 Po kastracji - anioł, no poza wygryzieniem dziury w kanapie ;:306 a ładowarki to chyba działają na króliki jak afrodyzjaki - mój ma tak samo.
Storczyk prześliczny ;:167 szkoda że nie mam do nich ręki, no ale nie można mieć wszystkiego ;:173
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”