Kaktusy Gracesz

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy Gracesz

Post »

Dziękuje wszystkim za wizytę i dobre słowo. Co do astrophytum, to macie racje... Tak tylko pisałam dla przekory :twisted:

Pogoda u mnie upalna, to kaktusy pięknie kwitną :-)
Na początek Thelocactus bicolor, którego mam od 6 lat i jest to jego 5 kwiat w tym sezonie.
Obrazek

Obrazek

Powtórzyły również kwitnienie:
Gymnocalycium mihanovichii
Obrazek

Parodia ottonis (Notocactus ottonis)
Obrazek

Rebutia flavistyla FR 756
Obrazek

Ku mojej ogromnej radości zakwitł też po raz pierwszy Parodia leninghausii (Notocactus leninghausii), który ma już z 9 cm średnicy...
EDIT: Zgodnie z sugestią Henryka i Joanny poprawiam: to jest Eriocactus warasii
Obrazek Obrazek

Nie zawozi mnie też od 8 lat Mammillaria polythele var. nudum (znana jako Mammillaria Jaroslav Śuba)
Obrazek

Obrazek

Dostałam też w prezencie sukulenta i nie wiem, czy to jakaś mała agawa, czy może aloes?? Pomożecie w identyfikacji? :)
Obrazek

A na koniec rzut na całą moją kolekcję
Obrazek
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak widzę masz dużo ładnych, dorodnych i ślicznie kwitnących roślin których nam jeszcze nie pokazywałaś. Doskonale. :D

Dla mnie dziś palmę pierwszeństwa przyznać należy dla Notocactus ottonis i Eriocactus magnificus(?) czyli... żółte jest piękne! ;:215

Ale stara, dostojna Mammillaria polythele var. nudum z tak dużym wianuszkiem kwiatów urocza a i Thelocactus bicolor sroce przecież nie wypadł...

Doskonały pokaz, brawo! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Grażynko - to jest E. magnificus (ew. warasii), a nie E. leninghausii - tak czy inaczej gratuluję kwiatków.
Możesz sobie tu porównać: http://cactusgarden.ru/gallery/eriocactus.html
I nie mogę wyjść z szoku - piąty kwiat na telaku - ;:oj Muszę z moimi poważnie porozmawiać. :lol:
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Ładna zbiorówka. :) Ten sukulent to Aloe erinacea.
Mateusz
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Obrazek
- rośliny mają dogodną miejscówkę do bardzo dobrego wzrostu, "produkcji" pąków kwiatowych i ich rozkwitania. Roślin nie zazdroszczę, ale takiego tuneliku ....... nie powiem, że nie :oops: . Chciałbym taki mieć dla moich Adenium, "piękna" sprawa, mogłyby korzystać dużo więcej czasu z bezpośrednich promieni słonecznych i dopiero by wzrastali moi podopieczni.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p

Post »

Henryku i Joanno bardzo dziękuje za rozpoznanie poprawnej nazwy i za dobre słowo ;:196 ;:196
mataan pisze:Ładna zbiorówka. :) Ten sukulent to Aloe erinacea.
Dziękuje ;:196
Akwelan_2009 pisze:
- rośliny mają dogodną miejscówkę do bardzo dobrego wzrostu, "produkcji" pąków kwiatowych i ich rozkwitania. Roślin nie zazdroszczę, ale takiego tuneliku ....... nie powiem, że nie :oops: . Chciałbym taki mieć dla moich Adenium, "piękna" sprawa, mogłyby korzystać dużo więcej czasu z bezpośrednich promieni słonecznych i dopiero by wzrastali moi podopieczni.
Co do "miejscówki"... Kolekcja stoi w tunelu moich rodziców, gdzie "wywalczyłam" miejsce między pomidorami i fasolką :heja
Ale od przyszłego sezonu będę mieszkać "na swoim" i już rozglądam się nad zgrabnym lokum tylko na kaktusy. Nie wiem tylko czy będzie to szklarenka z poliwęglanu, czy może tzn. parzeniszcze.... Mój M raczej jest za tym pierwszym rozwiązaniem.... Ale jak już powstanie, to dopiero zaczną się zakupy i wysiewy ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O! I wtedy to się będzie działo... ;:224
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p

Post »

Dokładnie Henryku:-)
A jeszcze wracając do
annaoj pisze:Grażynko - to jest E. magnificus (ew. warasii), a nie E. leninghausii - tak czy inaczej gratuluję kwiatków.
Możesz sobie tu porównać: http://cactusgarden.ru/gallery/eriocactus.html
Mam wszystkie trzy prezentowane na cytowanej stronie gatunki. Ale teraz nie wiem, czy to są eriocactusy, czy może wg obecnej klasyfikacji parodie?? czyli nie Eriocactus warasii tylko Parodia warasii :?:
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaka parodia? To do parodii wcale nie jest podobne... :roll:

Tzn. żebyśmy się dobrze zrozumieli: wg. najnowszych badań rodzaj Eriocactus jest przeklasyfikowany do parodii właśnie. Ale... Bardzo duża grupa hodowców i miłośników kaktusów (w tym i ja) posługuje się starą nomenklaturą która obowiązuje od wielu lat i według nas jest dalej prawidłowa. Dla nas więc rodzaj Eriocactus był, jest i będzie. :idea:

Ty żeby sobie wyrobić własne zdanie proponuję poczytaj coś na ten temat, popatrz na rośliny (np. swoje parodie i eriocactusy czy też te w necie) i zadecyduj czy są identyczne, podobne czy może różne. I wtedy zadecyduj jak podpisać te swoje. :)
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie też Eriocactus! No w końcu zdecydowanie się różnią od parodii czy czegoś tam. Powiesz eriocactus i każdy wie o co chodzi. ;:172
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p

Post »

Heniu, Joanno czytałam już trochę.... Następne kwestia w tym temacie, to włączenie notocactusów do parodii.... Od ponad dziesięciu lat mam Notocactus ottonis, a teraz mam na niego mówić Parodia ottonis ;:223 Powyżej tak podpisałam, ale "nie leży" mi ta nazwa w ogóle ;:222
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gracesz pisze: Od ponad dziesięciu lat mam Notocactus ottonis, a teraz mam na niego mówić Parodia ottonis ;:223 Powyżej tak podpisałam, ale "nie leży" mi ta nazwa w ogóle ;:222
To po co sobie utrudniać życie? Czy ktoś nam broni stać przy "swoim"?
Podobnie jak z Dolichothele - też włączone do Mammillaria. Jak powiesz dolichotele to każdy wie - żółto kwitnie, brodawy itd, a jak mammillaria to nie wiadomo czy "biała" czy wielkokwiatowa, czy jednak żółto kwitnąca
Kolejno - Rebutia - wg nowej klasyfikacji trzeba by włączyć Rebutia , Aylostera, Mediolobivia , Sulcorebutia , i Weingartia
ciekawy artykuł: http://www.kaktusy-sukulenty.pl/ayloste ... gartia.htm
Za jakiś czas znowu ktoś coś będzie chciał zmienić, niestety.
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p

Post »

Dziękuje za komentarz Joanno :-)
Zauważyłam na tym forum, że większość, tak jak Ty i Heniu, nie akceptuje tej nowej klasyfikacji. I dobrze ;:138
Bo jak tak dalej będą redukować rodzaje to na końcu zostanie nam jeden - cactus ;:223
Wszystkim bardzo dziękuje za uwagi co do nazewnictwa moich cierniaków, bo w którymś momencie uległam tej nowej klasyfikacji i w niektórych nazwach mam jeszcze ślady tej chwilowej "fascynacji" :;230 :;230
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

annaoj pisze:
gracesz pisze: Od ponad dziesięciu lat mam Notocactus ottonis, a teraz mam na niego mówić Parodia ottonis ;:223 Powyżej tak podpisałam, ale "nie leży" mi ta nazwa w ogóle ;:222
To po co sobie utrudniać życie? Czy ktoś nam broni stać przy "swoim"?
Podobnie jak z Dolichothele - też włączone do Mammillaria. Jak powiesz dolichotele to każdy wie - żółto kwitnie, brodawy itd, a jak mammillaria to nie wiadomo czy "biała" czy wielkokwiatowa, czy jednak żółto kwitnąca
Kolejno - Rebutia - wg nowej klasyfikacji trzeba by włączyć Rebutia , Aylostera, Mediolobivia , Sulcorebutia , i Weingartia
ciekawy artykuł: http://www.kaktusy-sukulenty.pl/ayloste ... gartia.htm
Za jakiś czas znowu ktoś coś będzie chciał zmienić, niestety.
A mówią, że kobieta zmienną jest ;:131 masakra z tymi nazwami ;:222
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nyskadu pisze: ;:131 masakra z tymi nazwami ;:222
Masakra masakrą,ale dobrze jest też wiedzieć,jak te nazwy się zmieniają.
Może się zdarzyć tak,że kupisz 3 te same kaktusy,a każdy będzie miał inną nazwę.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”