Suszone bukiety -jak i z czego?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
emmi53
200p
200p
Od: 20 sty 2010, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawy i byliny które możemy suszyć

Post »

Chętnie zobaczę kompozycje z żołędzi i szyszek. Czy te Ukraińskie ozdoby są sztuczne czy suszone kwiaty? Bardzo ładnie wyglądają.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na razie nic nie robię z kompozycji. Dopiero na Święto Zmarłych. Teraz sadze, zbieram nasiona,porządkuje.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jesienne remanenty....
Obrazek
Pojemnik z dyni wysuszonej a drzewko pora zostawiona na nasiona

A co na Święto Zmarłych?..
Obrazek
Kompozycja ze sztucznych kwiatów , a aniołek z gipsu
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zaczyna się następny okres, - kompozycje jesienno zimowe. Jedna z koleżanek z forum napisała mi, że woli grzebać w ziemi niż robi stroiki. No tak, ja chyba też wole. Ale grzebanie w ziemi niedługo się skończy, a my z tęsknoty za latem zaczynamy siać już w styczniu. Obstawiamy okno po to, by w marcu stwierdzić, że wszystko padło. Tak jest co roku.A można stwierdzić w listopadzie, że na stole musi być coś z naszej działki i zrobić na przykład wianek:
Jest pracochłonny, ale ile możliwości!
Obrazek
Prosta kompozycja z miechunką

Obrazek
winek śr. 23 cm, by był efektowny musi być gruby

Obrazek
Razem jako kompozycja na duży stół

Obrazek
albo z dynią...

Obrazek
Na święto Zmarłych
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Jesteś prawdziwą mistrzynią.
Kusisz i kusisz.
No chyba dam się namówić
i jeden zrobię wianeczek. :D
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56

Post »

A ja w tym roku suszę klonowe liście ;)
Zaplotłam je w różyczki i zapakowałam do wydrążonej dyni razem z owocami dzikiej róży.
Oczywiście inspiracje internetowe 8-)

Oczywiście inspiracje się nie wyświetlają, bo zdjęcie się nie wyświetla.

KaRo
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Te róże są bardzo efektowne szczególnie świeże, kiedy są jeszcze żywe jesienne kolory,potem niestety ciemnieją. Aby nabrały zimowego akcentu warto prysnąć je starym złotem w aerozolu , albo końce pomalować lakierem bezbarwnym i zanurzyć w startym styropianie. Można te róże też łączyć z gałązkami brzozy. Końce gałązek trzeba pomalować białą farbą emulsyjną i całość nabierze zimowego charakteru.
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zazdroszczę Ci takiego artystycznego spojrzenia, jestem pod ogromnym wrażeniem ;:433.
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p

Post »

Emalio - dzięki za inspirację ;:196
Mam takie podejście, że nie trzymam ozdób długo - lubię kiedy są na czasie. Ta kompozycja raczej nie zdąży zbrzydnąć, bo na Boże Narodzenie zawsze jest mnóstwo pomysłów.
Tym niemniej szkoda ozdobę będzie całkiem wyrzucić - o ile nie skiśnie dynia ;) - więc spróbuję. Masz jakieś foto tak dopracowanych suszków? Coś nie jestem pewna tego styropianu ;:218
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie wysuszona dynia faktycznie nie jest trwała ,a nie wszystkie odmiany nadają się do suszenia. Ale wysuszona to jest bardzo, bardzo trwała. Jeżeli się ją przetnie wleje na spód trochę gipsu, by była stabilna potem włoży się styropian, albo gąbkę florystyczną, to może służyć przez wiele lat jako pojemnik do różnych kompozycji. Ja zimowych kompozycji jeszcze nie mam, ale za tydzień dwa zacznę robić i postaram sie omówić wszystkie techniki które stosuje. Skończą się prace polowe, będzie więcej czasu.
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p

Post »

KaRo! Ależ uroczyście zaświadczam, że zdjęcia są mojego autorstwa, tylko tyle że opublikowane na innej stronie nie na image ani fotosiku! Mam problem z tymi portalami, zwłaszcza z fotosikiem (antywirus go wyklucza bo wykrywa próby włamania!). Nie wiem dlaczego ustawiony jest zakaz hotlinkowania, bo zdjęcie ustawiałam jako publiczne! Masz możliwość odblokowania lub wklejenia sama?
. L. Staff

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ok Moniko :wit
Jednak zdjęcie było niedostepne i dlatego zostalo usunięte.

Problem z portalami do wgrywania zdjęć,jest w istocie wielkim problemem...
Z mojego doświadczenia w tej sprawie wynika,że tam gdzie się nie rejestrujemy zdjęcia znikają jeszcze szybciej niż tam gdzie swoje dane pozostawiamy...
Nie ma chyba miejsca gdzie ktoś tak zupełnie za darmo zechce przechowywać nasze pliki już na zawsze...
Nie jest już bezpieczny ani Imageshack ani tez Fotosik,który jak wiem od naszych użytkowników, dopomina się ciągle o dopłaty do transferu...
Na pewno nie narzucamy nikomu obowiązku korzystania z tego czy tamtego hostingu,każdy z nas musi sam dopasować sobie do swoich potrzeb.
I ten problem dotyczy nas wszystkich,mnie również.
Ostatnio Imageshack poszatkował nasze wątki totalnie...
Muszę wyjaśnić,że zdjęcie na forum udostępnia hosting z którego korzystamy ,na którym lokujemy swoje zdjecia.
Tu , na forum wstawiamy tylko link do adresu pod którym tamten portal przechowuje nasze zdjecie.
Dlatego administracja forum nie ma możliwości odblokowania takiego zdjecia ...
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p

Post »

No cóż - będę szukała innego sposobu :(
. L. Staff

emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przykro mi , że Monika nie może umieścić zdjęcia swojej kompozycji z róż, jestem i pewnie nie tylko ja ciekawa jak różne jest ujęcie tego samego tematu. Ja przegapiłam liście klonowe. Teraz sa już brzydkie, ale są liście dębu, troche ciemniejsze, ale też ładny kolor. Dąb jest trudniejszy, bo liście są wąskie, nierówne, ale bardzo dobre są liście topoli srebrnej jeżeli robi się tym "zamszem" na zewnątrz. Kwiaty robimy gdy liście są świeże, elastyczne i zrobione suszymy.
Wróce jeszcze do dyni, należy ja wydrążyć i potem co pewien czyścić wewnątrz jak jest dobra odmiana to wyschnie, chociaż trochę się zdeformuje.Ta dynia która jest na zdjęciu jest świetna i do jedzenia i do suszenia. Wyśle jej nasiona w mixie na akcje.

Obrazek
Trwałość tej kompozycji obliczam tak na 3-4 tygodnie, a potem zobaczymy co sie da z tego zrobić

Obrazek
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p

Post »

Zupełnie inne niż moje ;)
. L. Staff

ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”