Sosna - choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Elu sosna ta jak wiele innych rośnie u mnie od ponad 10 lat, objawe te występuja od 3 lat . Zainfekowana jest tylko jedna strona sosny,i pomimo wielu opryskom objaw nie ustępuje.
Pozdrawiam Zenek
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Czyli to pewnie jednak szkodnik :cry:

Wygląda, że obumierają igły z sezonu 2006, a powinny żyć 4-7 lat.

Czy odpadające igły nie mają żadnych plam, widocznych owadów?
karolo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2009, o 10:50

Czy to osutka?

Post »

Witam wszystkich.
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji choroby sosny. Już w zeszłym roku zauważyłem, że strasznie opadają z niej igły, ale że jestem kompletnym amatorem pomyślałem, że to naturalne zjawisko zrzucania starych igieł. Dopiero niedawno oświeciło mnie, że coś jest nie tak, skoro trwa to już tak długo. Przyjrzałem się sosence (ma z 10 lat), i po poszperaniu w internecie doszedłem do wniosku, że prawdopodobnie jest to osutka sosny. Niestety nie jestem tego pewien na 100% i dlatego chciałbym aby ktoś bardziej obeznany z tematem orzekł czy to rzeczywiście może być osutka, a jeśli nie, to co. Od pewnego czasu zacząłem drzewko opryskiwać na przemian Dithane Neo Tec 75 i Topsinem 500SC.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dodam jeszcze, że wygląda to tak, że na usychających igłach przeważnie w połowie znajduje się poprzeczny, ciemny, brązowy pasek (ok. 2mm). Igła usycha od czubka do paska i dalej do nasady, przy czym na całkowicie uschniętych pasek jest także widoczny. Dodatkowo wierzchnia strona igieł pokryta jest nalotem w postaci czarnych cętek co wygląda jakby igły były brudne. Na czubku wielu chorych igieł znajduje się jasna cętka, którą idzie zdrapać. Co gorsza czubki niektórych igieł z tegorocznego przyrostu też już czczynają gdzieniegdzie żółknąć.
I jeszcze takie pytanie na temat oprysku na wypadek osutki. Jak to jest z tym pryskaniem i opadami? Czy należy w przypadku tej choroby pryskać przed deszczem, czy też po?
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moje oko masz rację, to osutka sosny, moja też na to choruje. Ja spryskuję naprzemiennie Amistarem i Topsinem. Podobno aby je całkowicie wytępić należy zebrać WSZYSTKIE zaatakowane igły i je spalić.

Ja w tym roku mam kolejny problem z sosnami (wejmutki i górskie), a wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy to osnuja sadzonkowa i czeka mnie rozkosz zbierania jej? :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczywiście... dawno to powinno być posprzątane :D
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, dopiero dziś zobaczyłam ten bałagan :evil: :evil: :evil:

już się biorę do sprzątania :roll: :oops: :cry: :(

Czy mordować je ręcznie (nożnie) po zdjęciu z sosen, czy wystarczy wizyta w śmietniku?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do podłoże? :wink:
Z kompostu raczej nie polezą na sosny :D Ale dłużej będą się męczyć.... :wink:
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, będę więc humanitarna :D
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Proszę o pomoc gdyż pojawiło mi się takie coś na dwóch sosenkach na których mi wyjątkowo zależy. Czy to choroba, czy szkodnik? co z tym zrobić?
Obrazek
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osnuja sadzonkowa - musisz ręcznie zebrać wszystkie kokony z larwami w środku. Ja to mam już za sobą - obrzydliwość :evil:
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

A gdybym tak po prostu obcięła te porażone pędy? Chyba zadziała, no nie? W sumie to i tak jeden już obcięty w celu zrobienia fotki, a na drugiej sośnie też tylko na jednym pędzie takie coś mi się uchowało. Dzięki za odpowiedź. Już wiem co z tym zrobić.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja za swoich sosen uzbierałam 5-litrowe wiaderko kokonów :x
iwa_c
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2009, o 13:36

Na co chorują te sosny? Proszę o poradę.

Post »

Proszę o poradę na co chorują te sony (czarne) i jak je uratować.
Bardzo dziękuję Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
swierku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2009, o 16:37

Post »

Nie jestem co prawda specjalistą, ale wydaje mi się, że może to byc efekt działania przędziorka sosnowca. W takim przypadku http://iglaki.agrosan.pl/szko.htm.
Dominika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2009, o 09:48

Sosna bośniacka karłowata - usycha

Post »

Witam,

mam problem z sosną bośniacką. Zaczęła usychać kilka tygodni temu. Jest już prawie cała żółta. Została opryskana preparatem na przędziorki, nie wiem jednak czy ma jeszcze szansę przeżyć. Może ktoś miał podobną sytuację i może podpowiedzieć co z nią zrobić (wyrzucić, nawozić itp.)?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”