McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Ja chciałbym niektóre warzywa uprawiać na przetwory, przede wszystkim ogórki, fasolę. Groch mrożę. Buraki i marchewki, cukinie są do takiego "normalnego" spożycia (chcę jednak zrobić z cukini przetwory). Mam jeszcze w piwnicy właśnie buraki u marchew, więc liczę na to, że mama też coś z nich zrobi. Sałata i rzodkiewka to wiadomo :wink: Zioła również. Czosnek całą zimę wisi sobie w piwnicy i wykorzystywany jest w miarę potrzeb.

A co się tyczy kapusty, cały czas zastanawiam się czy jest sens jej uprawy.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ja się w kapustę nie bawię, mimo że lubię włoską (kilka razy do roku się kupuje do gołąbków lub kurczaka z kaszą), nie mam niestety tyle miejsca :D, ale jakbym miała wybierać czy wolnym poletku to zamiast ziemniaków jak niektórzy wolałabym właśnie kapustę :lol: ...albo chociaż brukselkę, co do białej na kiszoną to też nie jest jakoś masakrycznie droga w warzywniaku...a dodatkowo posiekana, więc najgorsza robota z głowy i 3 10l wiaderka w piwnicy sobie spokojnie stoją czekając na spałaszowanie :heja .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Jeśli mieszkasz blisko sklepów, względnie jeździ sklep objazdowy, to ja stwierdziłam,
że nie ma sensu zawracać sobie głowy kapustą. Zważywszy, że masz mnóstwo innych zajęć.

Ja mieszkam na uboczu, ale jeździ sklep i co chcę z warzyw to mi przywiezie.
Kapustą nie zawracam sobie głowy.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Marchewo :) dlatego wybieram groch o krótkim okresie wegetacji (Iłówiecki cukrowy i Cud Kalvedonu łuskowy) i tak sieję żeby zlazł z grządki przed pomidorami okolice 20 maja lub przed paprykami 27 maja. Jeśli Ci zależy na intensywnym wykorzystaniu ziemi to zrób jak ja, jeśli musu nie masz to nie kombinuj (ja muszę, bo mam tylko 100m2 na warzywa ;) ).
Kapustę też będę mieć 10 główek i wcale nie jest mi ani szkoda miejsca ani zachodu - bo w sklepie tania. Chcę mieć swoją i smakującą jak kapusta. Na kilkanaście surówek, ze dwa razy na gołąbki i do kiszenia z 5 głów, więcej nam nie potrzeba. To samo z gorczycą, sieję ją jako poplon na poszczególnych grządkach żeby ziemi gołej nie zostawiać a nie po to żeby mieć tony nasion na musztardę :;230
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Polecam kapustę czerwoną stożkową, rewelacyjna na surówki. Na inne szkoda czasu i miejsca. Na targu kupuję poszatkowaną i do beczki. Przez 20 lat tylko raz się naciąłem i kapusta po ukiszeniu była do d..y. Tak jest zawsze bardzo dobra i bez problemów jest aż do jesieni następnego roku ( po ukiszeniu w beczce przekładam do litrowych weków).
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na ogrodowy poplon gorczyca to oczywiście :D, chociaż ja mam żyto bo późno się wzięłam za pomysł siania. Ale przed zimowym poplonem, fajnie jest jeszcze wysiać jakieś inne warzywko co do zimy zdąży urosnąć :D. Jeśli melonowo-arbuzowy eksperyment nie wypali, to kto wie :D może jakaś sałata zagości u mnie, lub inna zimozielona jażynka (jak jarmuż, który mam w planach w następnych latach).
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

W tym roku rezygnuję na pewno z kalarepy, papryki. Jeśli chodzi o kapustę to może wysieję w lecie odmianę Pak Choi. W tym roku kilka główek ukisiłem (ciekawe z jakim efektem :D ). Wszyscy mi mówili, że lepiej kupić sobie już poszatkowaną.
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak ciągle przyglądam się tym planom. I nasuwa mi się takie pytanie czy ty jesteś jakimś super miłośnikiem zjadania rzodkiewki i kopru. Jeśli miało by to wystarczyć do np zaprawiania ogórków i na koperek zielony do ziemniaków, to wystarczy rzutowo rozsiać go po zagonach i w zupełności wystarczy. Jeśli zaś idzie o rzodkiewkę to na pewno nie robiłbym dla niej specjalnego zagoniku, nawet najmniejszego. Wysiałbym ją punktowo w rządek marchewki i pietruszki oraz naokoło zagonu ogórków, zanim one urosną rzodkiewka dawno już zniknie.
Pozdrawiam Jarek
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Jarek nie mierz wszystkich swoją miarą :D.
Ja np. zjadam bardzo duże ilości zieleniny i takie punktowe sianie zupełnie nie dla mnie ;:oj.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Tak czytam tu o tym,że tego się nie opłaca,że z kapusty lepiej zrezygnować...Trudno niby się nie zgodzić ale...W Biedronce np za kg pora,selera czy pietruszki już tak mało nie zapłacimy.Wiem-warzywa niektóre są dosyć ciężkie w pielęgnacji ale smak i jakość tego co wyrasta nam w naszych warzywnikach jest nieporównywalne do sklepowych.Ja osobiście jeszcze długo będę uprawiała większość gatunków,zaznaczam,że mieszkam w mieście,do działki mam jakieś 6-7 km i pracuję.Takie to moje marudzenie przedświąteczne :oops:
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39

Post »

Agnieszko, nie mam najmniejszego zamiaru mówić komukolwiek, kto ile ma jeść warzyw. Chciałem tylko napisać, że jak dla mnie to szkoda na nie miejsca, na osobnych zagonach. Te warzywa mogą śmiało rosnąć naokoło zagonu ogórków, pomidorów czy cukinii. Myślę, że jest to lepsze wykorzystanie niewielkiej powierzchni warzywnika. A koper u mnie to najlepiej rośnie ten, którego nasiona same się wysieją, lub wysiane bardzo wczesną wiosną gdy jeszcze liźnie nasiona przymrozek wiosenny. Siany u mnie w rządkach jest zawsze mizerny i chorowity.
Pozdrawiam Jarek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Też sieję rzodkiewkę punktowo z marchewką, jako wskaźnik rządków. Przy ogórkach i cukini pełne rządki rzodkiewki i sałaty.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Więc tak:

marek69 Nigdy nie praktykowałem tego, aby rzędy marchewek lub czegokolwiek innego zaznaczać rzodkiewką. Wychodzę z założenia, że jeśli coś sieję to wiem co i gdzie. Ja bardzo lubię rzodkiewkę, w okresie wiosennyn je się jej u mnie dużo, także myślę, że stopniowo obsiewany zagon w całości zaspokoi potrzeby :wink:
Dalej: osobiście nie przepadam za koperkiem (nie lubię smaku etc...), jednak inni domownicy go jedzą, wiec ze względu na nich uprawiam tę roślinę.
Chcę, aby rzodkiewka i koperek rosły sobie, jako przedplon dla cukini. Uważam, że nie ma sensu, aby ten cukiniowy zagon leżał ugorem do maja.

Marzenka79 Masz rację, smak własnych warzyw jest niepowtarzalny :) Przeglądam wątki i dochodzę do wniosku, że na tle innych forumowiczów, mój ogródek jest mały. W tym roku miałem kapustę i kalarepę oraz pory. Powiem tak: kalarepa kompletna klapa, pory rosną mi strasznie mizerne, kapusta zajmuje dość dużo miejsca. Poza tym była ona taka sobie, głowki były małe, często pogryzione i z jakimiś ślimakami w środku :? Uważam, że w tym przypadku uprawa kalarepy, kapusty i porów jest zwykłym marnowaniem miejsca. No, chyba że chcę jakąś późną kapustę (typu Pak Choi). Wtedy, ze względu na większą ilość miejsca na półmetku sezonu, można zaryzykować jej uprawę :wink:

pomidormen Ja wszystkie dyniowate, które będę miał (ogórki, cukinie, ewentualnie dynie) planuję uprawiać z rozsady ;:215
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

McMArchewka pisze:... Nigdy nie praktykowałem tego, aby rzędy marchewek lub czegokolwiek innego zaznaczać rzodkiewką. Wychodzę z założenia, że jeśli coś sieję to wiem co i gdzie....
Rzodkiewkę sieje się w rządkach marchewki, pietruszki nie dlatego, że nie pamięta się gdzie się co posiało, tylko szybko wschodząca rzodkiewka wyznacza rządki wtedy, gdy marchewce jeszcze się nie śni wychylać, a trawa już rośnie. Można zmotyczkować i marchewce łatwiej wychylić się z ziemi zruszonej bez zbitego trawnika wkoło.
McMArchewka pisze: ... Powiem tak: kalarepa kompletna klapa, ... uprawa kalarepy,... jest zwykłym marnowaniem miejsca. ...
Wypróbuj kalarepkę Tytan. Rewelacyjna, duża bez łyka w środku. Posiałam, posadziłam wiosną i pojedyncze kalarepy zostały mi do jesieni na grządce - dalej smaczne bez łyka.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koper chyba nie lubi się z marchewką :roll: . Racja, rzutowe sianie kopru jest najlepsze (mszyce nie rzucają się tak na nie), szczególnie jest to dobre jak się potrzebuje łodygi do ogórków (rosną wyśmienicie jako samotniki, rodzina do nas przychodzi po suszki do ogórków, bo nad nimi chyba jakaś klątwa ciąży i nigdy im nie rosną badyle :lol: ). Ja posiałam na jesieni pod tunel razem z rozsadą sałaty lodowej i szpinaku Matador, zebrało się tego z 3m wielki pęk młodych gałązek na mrożenie (babcia była wniebowzięta). Co do rzodkiewki chyba się skusze na mieszanie z marchewką na wiosnę (zimowa już śpi w grządce)..bo osobiście nie przepadam za nią, wolę kalarepę.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”