Moi zieloni współmieszkańcy - AlfaXIII

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Oto fotki

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nazwy w kolejności: epipremnum 'Neon', epipremnum pothos 'Neon', epipremnum pothos 'Lime', epipremnum aureus Engl, epipremnum pinnatum 'Golden Pothos'.

Ja ich nie rozróżniam. Jak dla mnie to wszystko to samo tyle, że hodowcy nazywają je jak chcą ;)

Ps. A teraz idę szukać adresów stronek do zdjęć :?
udało się: www.starkl-wien.at/innenraum/pflanzen_hell.htm www.hort.wisc.edu/.../pothos/pothos.htm www.prathom.swu.ac.th/panmai/show_img.asp?ID=7-10... www.denverplants.com/foliage/html/potneon.htm www.tibidao.sobie/produkter.php?cat=53
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla mnie też wszystkie wyglądają tak samo,wszystkie piękne! :)
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Są śliczne. :)
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ano są śliczne... tak jak i mój :) Tyle, że pojęcia nie mam co mam :)
Może Przemo coś zaradzi.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy mogę prosić o zdjęcie liścia od góry i dołu by zobaczyć użebrowanie oraz zdjęcie łodygi? :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ech... właśnie skończyłam kliszę i porobiłam tylko z góry :( Trzeba będzie nieco poczekać na następne wywoływanie.
Przemo... a co powiesz na tę kolekcję zdjęć powyżej? Różnią się czymś?
x-C-j
---

Post »

Pewnie choć nazwy nie są do końca dobrze określone, min długością pędów pomiędzy liśćmi, unerwieniem liści układem liścia oraz różnymi korzeniami powietrznymi pomimo że są podobne do siebie różnią się a tak przyglądając się twojemu myślę że to Golden Queen jednak. :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Przemku :) Zatem na razie przyjmuję iż mam Golden Queen :) Swoja drogą piękna nazwa. Upewnimy się jak porobię dokładne zdjęcia.
Co do opisów pod fotkami to... wiedza czerpana z netu. Jak wiemy często tam są przekłamania :(
Nastaw się proszę, że we wtorek wkleję parę fotek roślin po przejściach. Dzisiaj do mnie dotarły i pierwszy raz widzę tak zaniedbane rośliny :( Będą wymagały dużej pomocy. Niestety dopiero w poniedziałek mogę dać kliszę do wywołania.
x-C-j
---

Post »

AlfaXIII pisze:Dziękuję Przemku :) Zatem na razie przyjmuję iż mam Golden Queen :) Swoja drogą piękna nazwa. Upewnimy się jak porobię dokładne zdjęcia.
Co do opisów pod fotkami to... wiedza czerpana z netu. Jak wiemy często tam są przekłamania :(
Nastaw się proszę, że we wtorek wkleję parę fotek roślin po przejściach. Dzisiaj do mnie dotarły i pierwszy raz widzę tak zaniedbane rośliny :( Będą wymagały dużej pomocy. Niestety dopiero w poniedziałek mogę dać kliszę do wywołania.
We wtorek będę w domu do 13-stej potem jadę do Poznania i na forum będę znów dopiero w środę rano ale w miarę możliwości postaram się pomóc. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Oj masz też tych doniczuszek z pieknymi roślinkami,oj masz Marto...
Piękne ,śliczne i śliczniusie...gratuluję ... :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję KaRo :) Sama nie wiem kiedy mi sie tego tyle nazbierało. Po dzisiejszej dostawie i zakupach już... chyba zacznę z krzykiem uciekać przed kwiatkowniami ;) Pocieszam się, że mam jeszcze nieco ścian :lol: Ostatecznie są i sufity.
Jednak to ciężka choroba i szalenie zaraźliwa :D Ostatnio podrzucam kumpeli sadzoneczki i zaczyna już patrzeć co by mi tu jeszcze gwizdnąć. A zawsze mówiła, że co jak co ale ona w ziemi grzebać się nie będzie :) U niej "choroba" jest na etapie inkubacji ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Młoda rozsada plektrantusa i rozmaryn. Może nie najpiękniejszy ale stoi w kuchni i ciągle jakiś jego kawałek ląduje w garach. Mniam, mniam :)
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miło się odpoczywa w takim "zielonym" mieszkaniu. Ładna kolekcja Koleusów i fajne Epipremnum "Neon"/"Lime".
:)
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Święte słowa :) Uwielbiam to moje "chaszczowisko" choć wymagają opieki i pracy to jest to przyjemność i to ogromna :)

Koleusy mam jeszcze nowe. Pochodzą z wymiany i są to jeszcze szczepki. Oto one:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I jeszcze parę zdjęć z ostatniej sesji :) Ale nie cieszcie się za bardzo... dzisiaj oddaję następną kliszę do wywołania ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bluszcz ale która odmiana to nie wiem. Dalej sadzonki draceny marginata od Chatte i maleńki nefrolepsis uratowany ze śmietnika.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”