Kawałek szczęścia
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawałek szczęścia
Moi drodzy, sezon wiosenny uważam za rozpoczęty.
Dziś posiałam pelargonie - mix i łososiowa i lobelie - zwisająca i mix kolorów zwykłej.
Na wacikach wylądowały bakłażany. Mam trochę swoich nasion i trochę z akcji wymiany.
Zerkam jeszcze w stronę ostrych papryczek, ale chyba dam im jeszcze trochę czasu, nauczona doświadczeniem z ubiegłego roku.
Z akcji wymiany dostałam trochę nasion kwiatków: rudbekia, ostróżka trwała, jeżówka purpurowa, bieluń i nasturcja.
Teraz muszę przejrzeć FO, czy już na nie czas, czy jeszcze mogą trochę poleżeć.
No i trzeba przejrzeć wszystkie nasiona, co zostało z ubiegłego roku, a co trzeba dokupić. Taki plan na ten tydzień.
W ogrodzie nadal dużo śniegu, ale zakupy zrobione. Teraz trzeba czekać na marzec i szybką wiosnę.
Dziś posiałam pelargonie - mix i łososiowa i lobelie - zwisająca i mix kolorów zwykłej.
Na wacikach wylądowały bakłażany. Mam trochę swoich nasion i trochę z akcji wymiany.
Zerkam jeszcze w stronę ostrych papryczek, ale chyba dam im jeszcze trochę czasu, nauczona doświadczeniem z ubiegłego roku.
Z akcji wymiany dostałam trochę nasion kwiatków: rudbekia, ostróżka trwała, jeżówka purpurowa, bieluń i nasturcja.
Teraz muszę przejrzeć FO, czy już na nie czas, czy jeszcze mogą trochę poleżeć.
No i trzeba przejrzeć wszystkie nasiona, co zostało z ubiegłego roku, a co trzeba dokupić. Taki plan na ten tydzień.
W ogrodzie nadal dużo śniegu, ale zakupy zrobione. Teraz trzeba czekać na marzec i szybką wiosnę.
- matt55
- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Kontakt:
Pelargonie z siewu? Pierwsze słyszę. Rosną normalnie? Zdradzisz mi więcej szczegółów? Może sam zasieję... tylko gdzie tu kupić nasiona pelargonii 

Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
matt55 pisze:Pelargonie z siewu? Pierwsze słyszę. Rosną normalnie? Zdradzisz mi więcej szczegółów? Może sam zasieję... tylko gdzie tu kupić nasiona pelargonii
...mi dzisiaj córcia na a.. zamówiła nasiona pelargoni, teraz czekam na kopertę i sianie tylko przede mną

- matt55
- Kontakt:
To czekam na efekty 
Jak możesz to zdradzaj tutaj jak to będzie rosło

Jak możesz to zdradzaj tutaj jak to będzie rosło

- cyganka77
matt55 , moja mama od wielu lat sieje pelargonie, zawsze pięknie kwitną, kilka zawsze przechowuje przez zimę, potem robi sadzonki i tak to się ciągnie. A że mieszka w bloku to bardzo nie może poszaleć, więc teraz ja stwierdziłam, że posieję. Wczoraj kupiłam nasionka w ogrodniczym i dziś są w ziemi. Nasionka są dostępne i w sklepach i na all. Zdjęcia oczywiście będą.
Jest na forum wątek, który nie dawno znalazłam, bo nie sposób tu wszystko ogarnąć. Możesz poczytać i spróbować.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4450164
Bogusiu, też miałam zamawiać, ale poszłam najpierw do swojego ogrodniczego i znalazłam. Na razie nie ma zwisających, a te zwykłe jak najbardziej.
Jest na forum wątek, który nie dawno znalazłam, bo nie sposób tu wszystko ogarnąć. Możesz poczytać i spróbować.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4450164
Bogusiu, też miałam zamawiać, ale poszłam najpierw do swojego ogrodniczego i znalazłam. Na razie nie ma zwisających, a te zwykłe jak najbardziej.
- matt55
- Kontakt:
Dziękuję za informacje, przy pierwszej lepszej okazji rozglądnę się za nasionami w jakiś sklepach ogrodniczych.
A wiecie może jak robić sadzonki? Mam kilka przechowanych pelargonii z tamtego roku, kilka chyba przemarzło, więc chciałbym je rozmnożyć.
W tym wątku też jest o tym? Zaraz go sobie poczytam
A wiecie może jak robić sadzonki? Mam kilka przechowanych pelargonii z tamtego roku, kilka chyba przemarzło, więc chciałbym je rozmnożyć.
W tym wątku też jest o tym? Zaraz go sobie poczytam

- cyganka77
matt55
tu masz drugi wątek o przechowywaniu pelargonii, bo żeby Ci odpowiedzieć więcej to musiałabym podpytać mamy, jak ona to robi.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=27589
tu masz drugi wątek o przechowywaniu pelargonii, bo żeby Ci odpowiedzieć więcej to musiałabym podpytać mamy, jak ona to robi.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=27589
- matt55
- Kontakt:
Byłbym bardzo wdzięczny 

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Asiu Twój domek już widać będzie Waszą ostoją ...a szczęście Wam dopisze bo z dużą miłością go budujecie... 
..i u mnie zawitała wiosenka na oknie...

..i u mnie zawitała wiosenka na oknie...

- cyganka77
Troszkę wspomnieć z tamtego roku.
Pierwsze oznaki wiosny

Moje dalie z nasion. Zebrałam sporo nasionek i mogę się podzielić.

Jedna z lilii. Miałam z nimi dużo przygód. Kupiłam kilka kolorów. Gdy zaczęły wyrastać, nie zauważyłam i przez przypadek wygracowałam. Cebulki zostały i mam nadzieję, że w tym roku wyrosną. A te, które zostały, były tylko białe, ale wraz piękne.

I dalia z bulw. Mam nadzieję, że przetrwa zimę i będzie nadal cieszyć moje oczy.

Pierwsze oznaki wiosny

Moje dalie z nasion. Zebrałam sporo nasionek i mogę się podzielić.

Jedna z lilii. Miałam z nimi dużo przygód. Kupiłam kilka kolorów. Gdy zaczęły wyrastać, nie zauważyłam i przez przypadek wygracowałam. Cebulki zostały i mam nadzieję, że w tym roku wyrosną. A te, które zostały, były tylko białe, ale wraz piękne.

I dalia z bulw. Mam nadzieję, że przetrwa zimę i będzie nadal cieszyć moje oczy.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asiu już obiecuje poprawę! strasznie mi głupio, że Cię zaniedbałam. Ale: pierwsza sprawa ogrodniczka nie taka mała ino patrzeć jak założy swój wątek i stworzy całą rabatkę. Już ją lubię
druga sprawa : ten kurhan to ja bym rozplantowała, tylko szkoda tej Waszej pracy z wybieraniem perzu i nawożeniem, ale można tą ziemię dać na wierzch. Bo co Wy z tym zrobicie, a tam jest pewnie dobra wypoczęta ziemia. po trzecie dlaczego przepadły borówki przecież one są nie do zdarcia, chyba że nie dostały kwaśnego torfu? a teraz to się będzie działo skoro nasionka są to będzie pięknie! bardzo ładna ta czerwona dalia 

- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Asiu
Fajne otoczenie leśne masz wokół swojego ogrodu
Wiem coś o walce z perzem faktycznie jest to walka z wiatrakami, ale opłaca się z nim walczyć
Niestety tu każdy choruje na tą ?dziwną? chorobę, jaką jest ciągła chęć kupowania i dosadzania nowych roślin.
Fajna brzózka, śliczny skalniaczek
Twoja mała ogrodniczka cudna
Ogromna jest radość z własnoręcznie wysianych nasionek
Piękny domek wybudowaliście
Śliczny Hiacynt
Piękne wspomnienia wiosny z tamtego roku
Śliczne te dalie z własnego siewu Piękna lilia
Trzymam mocno kciuki za wszystkie Twoje ogrodowe plany i poczynania!
aby się spełniły

Wiem coś o walce z perzem faktycznie jest to walka z wiatrakami, ale opłaca się z nim walczyć

Niestety tu każdy choruje na tą ?dziwną? chorobę, jaką jest ciągła chęć kupowania i dosadzania nowych roślin.
Fajna brzózka, śliczny skalniaczek

Twoja mała ogrodniczka cudna

Ogromna jest radość z własnoręcznie wysianych nasionek
Piękny domek wybudowaliście

Śliczny Hiacynt
Piękne wspomnienia wiosny z tamtego roku
Śliczne te dalie z własnego siewu Piękna lilia
Trzymam mocno kciuki za wszystkie Twoje ogrodowe plany i poczynania!

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

- cyganka77
Marysiu, ogrodniczka w tym roku idzie do zerówki jako pięciolatka (tylko wysoka jest jakoś tak
). Ziemię będziemy rozgarniać, z przodu domu i z prawej strony jest niżej, więc wyrównamy, a z reszty może te podwyższone rabaty zrobię (chociaż dwie). Z borówkami było tak, jak mówisz. Posadziłam drugie już z torfem.
Paulii bardzo dziękuję za wszystkie pochwały. Jeszcze dużo pracy przed nami. Cieszę się, że eM. pomaga przygotować ziemię, jak coś większego to wsadzi w ziemię. A później chodzi i podziwia. Również mam nadzieję, że za kilka lat ogród będzie miejscem naszego wypoczynku po całym dniu pracy.

Paulii bardzo dziękuję za wszystkie pochwały. Jeszcze dużo pracy przed nami. Cieszę się, że eM. pomaga przygotować ziemię, jak coś większego to wsadzi w ziemię. A później chodzi i podziwia. Również mam nadzieję, że za kilka lat ogród będzie miejscem naszego wypoczynku po całym dniu pracy.