Mój mały zielony zakątek :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały zielony zakątek :)

Post »

Dzieje się u Ciebie dużo.
Bardzo ładnie rozplanowany balkon ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
ania1101
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rośliny przepiękne i różnorodne,przejrzałam z zachwytem cały wątek,nie wiedziałam,że awokado może tak wyrosnąć w szklanym naczynku z wodą ;:oj też kiedyś miałam ale pestkę włożyłam do ziemi.

Paprotka wspaniała ;:oj ja mam jeszcze małą ale marzę o takiej pięknej,dużej i zwisającej :D

Amarelis przepiękny no i drzewko z benjaminka cudoooo!!

Storczyki wspaniałe...oczko wodne świetne a ta lilia w nim kwitnąca ;:138 gratuluję

Będę tutaj częstym gościem :wit
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

Piękne rośliny ;:3 Avocado ;:138 i dracena pasiasta - śliczna :wit
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz rację - Twoje lilie są duuużo piękniejsze od tych z filmu (który zresztą oglądam regularnie, w kółko, bez znudzenia)
;:3 ;:167 ;:3 ;:167 ;:3
Ale również papirus mnie bardzo zaskoczył ;:oj
Stoi pięknie "na baczność" (mój się "rozlewa" na boki), wygląda zielono (u mojego końcówki regularnie podsychają), i jest dość gęsty.
Co Ty mu robisz, że tak rośnie?
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

Feratin No właśnie ciągnie mnie do roślin śródziemnomorskich :)

aturi Za dracenę dziękuję, a Pelargonie mamy :)

justus27 Rozplanowanie balkonu jest przypadkowe ale z jakim efektem :D

ania1101 Dziękuję za tyle miłych słów :) Staram się dbać o rośliny a one się odwdzięczają tym że są i rosną. :)

koniczynka2014 Awokado to był eksperyment, czytałam że ludzie mieli z nim problemy, ze nie przyjmował się do ziemi, usychał, gnił. Ale teraz jak widzę, że w ziemi ma dobrze to szkoda by było, gdyby akurat teraz mu się coś stało. :)

ewa321 Papirus nie znosi suszy, ja go trzymam tylko w wodzie, no i codziennie pół litra trzeba wlewać :) Ale jak nie ma mnie woda wyparowuje, to końcówki usychają. Jak widzę, ze liście usychają to obcinam całą łodygę, wtedy młode przyrosty mają więcej światła i wody dla siebie :) Dużą zasługą sztywnego wyglądu, jest to, że stoi na wschodnim oknie. Jak stał na podłodze to wyciągał się, "rozlewał" :) Zrób sadzonki i wynieś na balkon/taras na lato. Gwarantuję, że będziesz mieć sztywny, zwarty i zielony papirus, wtedy ma warunki podobne do naturalnych, świeże powietrze, słońce :)

A teraz Awokado. Myślałam, że mu czubek usycha, a to młode listki maja taki kolor brązowawy. :) Okazuje się, że postanowiło się rozkrzewić bez mojej ingerencji. :) Za jakiś czas będzie drzewko awokadowe. :tan

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Hibiskus Apollo matka :D po podcięciu wypuszcza młode gałązki

Obrazek

a szczepki rosną w mini szklarenkach i jedna w wodzie :D

Obrazek Obrazek

na balkonie Żeniszek ogłuszył Pelargonie. Hibiskus Ketmia Syryjska pojechała na działkę i została uziemiona :) Pomidorki szaleją i tylko czekać aż będą kolorów nabierać :D

Obrazek

i na koniec etapu rozwoju balkonowych :)

http://images67.fotosik.pl/20/584f9b9985b9ef05.jpg
Za duży format. Zamieniłam na link./Iwona
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

orzechovvy pisze:Fraszka_1 Zielonych radości nigdy za mało. Niby mówimy sobie koniec to ostatni kwiatek, a tu kolejny przybywa. :) Ale mam na to sposób coś przychodzi, coś odchodzi... np. oddałam Fikusa benjamina vargiegata, a w zamian przyszła Dracena. :D W ten sposób mogę pozbyć się niepotrzebnych, nudnych kwiatków i zastąpić je czymś nowym bez wyrzutów sumienia. :D
Trochę spóźniona, ale nareszcie mam czas, żeby Ci odpowiedzieć: robię tak samo :wink: Sporo kwiatków przybywa, ale też sporo ubywa :) Masz już swoje wymarzone oleandry? :)
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

jeszcze nie mam szukam czegoś oryginalnego, może by na pieńku, albo samemu uformować drzewko, odmiana Variegata jest piękna, a ile kolorów jest :D :roll: :roll:
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

No to fajny sposób, ja trochę za bardzo sentymentalny jestem żeby oddać roślinkę hodowana od malucha, ale Ty masz zdrowe podejście do tego :wink: Balkon z każdym dniem coraz bardziej kolorowy a rośliny bujniejsze ;:138
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

;:108 Też na początku nie chciałam oddawać roślin. Ale przyszła siostra i powiedziała, że ona chce w domu posprzątać i nie zrobi tego, póki będzie tyle kwiatków :wink:
I trzymam kciuki, żebyś znalazła oleandry :wink:
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetne fotki porównawcze balkonu i jego szybka metamorfoza ;:138
No cóż, ja też jak coś już przytaszczę, to już do końca świata zostaje ze mną ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

Witam :wit mam dziś dla Was dużo zdjęć jakie zaszły u moich podopiecznych.

Więc zaczynamy od storczyka w szkle i Nephrolepis cordifolia duffii

Obrazek

następnie storczyk miniaturka wypuścił liść

Obrazek

Grubosz coraz wyższy

Obrazek

Motylnik ma już długi pęd i mnóstwo pączków :tan

Obrazek

Storczykowa roślinka wypuszcza chyba młody przyrost

Obrazek

Pędy wierzby - próba rozmnażania plus badylek z hibiskusa Apollo

Obrazek

Awokado rośnie jak na drożdżach :D

ObrazekObrazek

Hibiskus Apollo też podrósł, ale jest problem bo niby ma pączki kwiatowe, ale nie chce ich rozwijać... :|

Obrazek Obrazek

Hibiskus Boreas White puścił korzonka :D

Obrazek Obrazek

Palmie madagaskarskiej służy jednak w domu, nie mam czasu bawić się w hartowanie roślin i wyprowadzanie i zabieranie z balkonu na dwór. A tak w domu to jednak ciepełko non stop. :)

Obrazek

Storczyk w plamki wypuścił nowy liść

Obrazek

Dracena pasiasta wypuszcza młode listki, a między listkami a ziemią pajączek zrobił sobie pajęczynę i zajada muszki, komary itp. :D

Obrazek

Pitaja została przycięta

Obrazek

Bluszcz Hedera mix. dostał miejsce na szafie :)

Obrazek

Na półce zostały paprotki, Fikus bonsai oraz bluszcz Hedera mix.

Obrazek

Parapet, widać jak Awokado zasłania okno ;:224

Obrazek

Widok z okna pokoju :) ;:167

http://images68.fotosik.pl/102/eab263a3dab6100f.jpg

Balkonik czuje już powoli jesień.

http://images67.fotosik.pl/102/b77da2e9a1bc7a14.jpg

Ale za to Echinopsis multiplex postanowił zakwitnąć, ma dwa pąki.

Obrazek

Panorama z balkonu. :tan :tan Tak wiem zdjęcie nie powala, ale jestem bardzo początkującym fotografem :D

Obrazek

I na koniec oczko w wersji późno sierpniowej :)

http://images69.fotosik.pl/101/4fd4d896b1d5b309.jpg
Za duży format. Zamieniłam na link./Iwona

Dziękuję za wszystkie odwiedziny oraz miłe słowa. Piszcie wszelkie uwagi, zażalenia, pytania :) :) :wit :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale Cię dłuuugo nie było - witaj :wit
No to widzę, że mamy wspólnego "fiołka" - próba rozmnażania ... drzew. U Ciebie wierzba, u mnie leszczyna :;230
Kibicuję całej akcji ;:63 ;:63 ;:63
Ale będę również śledzić awokado ;:172 Ostatnio mam taką potrzebę, żeby stworzyć "coś" z "niczego", w sensie z pestki ...
Bluszczyka zafundowałaś sobie cudnego - niech się trzyma dzielnie i rośnie szybko i gęsto !!!
Bo z moimi odmianami, to ... różnie bywa.
Papirus nadal strzelisty i strasznie mi się podoba ;:167
No i skoro można zażalenia, to proszę bardzo - dlaczego w dzisiejszej sesji nie było ani jednej ... hoji ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

Nephrolepis cordifolia duffii cudna roślinka uwielbiam je, więć dzięki za pokazanie cudnej roślinki. Ta wierzba ma takie pstre listki, życzę szybkiego ukorzenienie. Hibiskus gratuluję ukorzenienia ;:333 Awokado faktycznie szaleje ze wzrostem, ale fajnie jest oglądać tak piękna i dorodna roślinę. Dracenka jest super, niech rośnie jak największa ;:215 No i Palma madagaskarska też bardzo lubię tą roślinę mimi, że nie mam jej w domu.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Zajrzałam nie pierwszy raz, ale pora wreszcie się ujawnic :wit
Roślinki łądnie przyrastają, więc należą im się ;:138
W bluszczykach się zakochałam ;:167 Będę im się przyglądac. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

ewa321 dziękuję ;) ja z pestki wyhodowałam awokado, palmę daktylową, cytrynę (chyba) i ananasa z rozety także życzę powodzenia w rozmnażaniu i bawieniu się z nasionami :) Jak będę przycinać go, to poukorzeniam i będę dawała znać :) Nie mam Hoji w pokoju, bo jakoś nie przepadam za tymi kwiatkami, chociaż podoba mi się tricolor :) Ale za to moja mama ma u siebie aż trzy egzemplarze :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Marcin01988 no ta paproteczka uratowana z Praktikera rośnie jak an drożdżach :) Tak ta wierzba ma pstre listki, wyglądała podobnie do Hakuro nishiki, tylko jak wielka, stara, przerośnięta i zaniedbana :) Zobaczymy co z niej będzie. Akurat najbardziej liczyłam na tego Boreaska i pierwszy wypuścił korzonka. Na awokado już niedługo miejsca nie będę miała, mama mówi że dżungla mi rośnie :D

elcia1974 Witamy :) :wit Ano roślinki szaleją i rosną lato im pomaga, tylko niedługo jesień i zima i przyhamowanie wzrostu i znowu czekanie do wiosny i te budzące się do życia rośliny :) Z bluszczami kiedyś miałam problemy, bo zbyt bardzo o nie dbałam i padały, teraz jak ma sucho to podlewam, nie chucham nie dmucham, tylko traktuję je normalnie :) Kiedyś miały przędziorki, ale preparatem psik psik i już nie ma ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”