Kolejne lato w wiejskim ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejne lato w wiejskim ogrodzie

Post »

Miiriam pisze:
zuzanna2418 pisze:
Miiriam pisze: Barcarolle - jeszcze w sferze marzeń - bo, po prostu nie mogę jej nigdzie namierzyć :)
Mają ja w wysyłkowej sprzedaży w szkółce Floribunda :)
wow - dzięki :) Zaraz zajrzę na stronkę :)
Nigdy u nich nie kupowałam. Polecacie ?
Ja kupowałam dwa razy i jestem zadowolona.

Marysiu, kolor nowej róży wskazuje na Queen of Sweden.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zuzanna2418 pisze:
Miiriam pisze:
wow - dzięki :) Zaraz zajrzę na stronkę :)
Nigdy u nich nie kupowałam. Polecacie ?
Wczoraj przysłali mi Stephanie Baronin zu Guttenberg i przyszła sadzonka prześliczna i nieuszkodzona :)
Kupiłam u nich 2/3 wiosennego sadzenia róż, jakieś 30. Wszystkie pięknie się przyjęły i rosną zdrowo.

Marysiu, a jakby tak kupić nasionka i wysiać jesienią do gruntu? Niektóre gatunki same się wysiewają przecież. Można sypnąć i wspomóc rozsianie się chcianych roślin i kwiatów. Zobacz, takie chabry dzikie. One też jednoroczne, sieją się i są. Może te gatunkowe też dałyby radę?
Ostróżki, naparstnice, onętki, aksamitka. Jak myślisz, warto spróbować? W rozsady nie bardzo mam chęć się bawić, po tegorocznym niewypale i ziemiórkach.
Kwiaty skąpane w kroplach rosy są najpiękniejsze.
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Marysiu znów musiałam Cię szukać. Piękne zdjęcia i niech ten remont przebiegnie szybko i sprawnie, bo forum bez Twoich wpisów jest niepełne. :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bernadetko dziękuję ;:180
Iwonko również dziękuję za życzenia bo już działają zakupy nie dość, że poszły sprawnie to jeszcze z zarobkiem chyba już ok 1000 jesteśmy do przodu :lol: chociaż w tą kartę nie wierzyłam za bardzo :lol:
Małgosiu tak się spieszyłam, że nawet kawy nie zaproponowałam ;:180
Pati doniczki w poczekalni trawka skoszona zakupy zrobione, a ja na FO :lol: ale muszę jeszcze sobie coś do jedzenia zrobić bo głodna po tym obiedzie jestem dalej :?
Bogusiu jak ją zobaczyłam w ofercie to musiałam mieć i będę mam nadzieję zadowolona. ja też przed FO miałam różę biała, różową (QE) i żółtą a teraz......widzisz sama i to pewnie nie koniec, bo coraz inne mnie urzekają. Ale nie od razu Kraków zbudowali! ;:168
Aniu myślisz o tej różowej? to kupiona na FO od Danusi Tacca , a Kasia rozpoznała w niej Pomponellę , tylko ta podobno nie powtarza kwitnienia a P. tak :?
Zuziu moja jest od Strl
Linetko jak miło ;:196 domagały się dziewczyny zdjęć no to wstałam raniutko i zrobiłam - to dla Was w podzięce, że mnie odwiedzacie ;:196 a remont szczególnie na początku i na końcu to ja nawet lubię, byle się nie przeciągał ;:215
Bernadetko ja nie kupowałam ;:185
Agnieszko to H. ogrodowa, rok temu nie kwitła a w tym roku otuliłam ją i ma setki kwiatostanów!
kwiatuszek to margerytka kolorowa jednoroczna :) a chaberki już tradycyjnie będę pokazywać :lol:
Zuziu widziałam Twoją Stefcię - cudowna!
Kropelko Mariolko ale jak ktoś jest na kilku forach to tu ma mniej wpisów, bo czas jest jeden i trzeba go dzielić :D
Ja kupiłam ND i niestety coś chorowała i po spryskaniu się zbiera ale... Jednak dostałam od kolegi różę dwa lata temu i przypuszczałam że to ND ale dopiero teraz wstawiłam do identyfikacji i potwierdziło się. A ta jest zdrowym krzewem!
Eluś nasturcja dosłownie zaczęła kwitnienie więc pewnie i u Ciebie będzie, Kwiatki ma jaśniejsze i ciemniejsze. A tyle nasion skiełkowało że będzie w przyszłym roku co dzielić :lol:
Aniu to dobra wiadomość, bo już się martwiłam że nie ma Szwedki? :D
Marzenko te chabry na pewno nie wysieją się i posiane na jesień zmarzną. U mnie tak było z onętkiem był a którejś zimy przestał być. Tak zima była łagodna i widzę lewkonie i nagietki przetrwały.
Aksamitki u mnie nigdy nie przetrwały zimy ;:185
Beatko ale mnie znalazłaś i to mnie bardzo cieszy ! dziękuję za życzenia i ciepłe słowa ;:196 i jak się tu nie cieszyć z Twojej wizyty ;:138
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witaj Marysiu.Ja w tym roku pogniewałem się na chabry, a w zasadzie nie ja tylko moja LP.To są jej ulubione kwiaty.W zeszłym roku pięknie kwitły.W tym roku kupilismy 3 odmiany. Wyobraż sobie nie wzeszedł ani jeden. ;:202
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję dziewczyny za opinie :) Obejrzałam tę stronkę - wiele róż chętnie nabyłabym - ale dużo jest na razie niedostępnych. Chyba trzeba poczekać ...

Marysiu - witam cię dziś z kefirem w dłoni .... i zaraz mykam na ten mój ugorek ....
dzień 4 ogarniania ....
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jureczku a ja pierwszy raz posiałam te chabry i ślicznie rosną co chwile inny kwiatuszek! ale u mnie też w jednym roku pięknie rosną cynie w innych nagietki :lol:
Bernadetko teraz w większości szkółek towaru brak dopiero na jesień będą nowe oferty!

W oczekiwaniu na dostawców materiałów zrobiłam trochę zdjęć, bo bezczynne czekanie jest wkurzające.
Obrazek
Barcarolle długo była w pączkach, a dzisiaj taka niespodzianka!
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Róża okrywowa z LM bez nazwy
Obrazek
Róża, która chorowała rok temu i nie wiem czy to podkładka ?

Obrazek
Obrazek Obrazek

Kupiłam nasiona tej rośliny jako ziele na herbatkę przetrwało zimę i tak pięknie kwitnie!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Marysiu, Ta Twoja lilia kojarzy się troszkę z moimi, " z przebłyskiem pomarańczu".
Śliczne masz kwiaty, różyczki chwytają za serce :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Marysiu piękne kwiaty! Co to za roślinki pod różami? Mają ciekawie zestawione kolory.
Róże zachwycają, masz ich tyle, że każdy znajdzie coś w swoim guście :wink: mnie ostatnio wzięło na bladawce i strasznie podoba mi się New Dawn i Queen of Sweden, oraz jak zawsze Twoja biała popmopnikowa róża.

Co do samosiejek - nie wiem dlaczego, ale u mnie kosmosy, ogóreczniki, aksamitki i nagietki sieją się masakrycznie, byliny trochę mniej, ale na brak ostrożek i sasanek z samosiewu nie narzekam :wink:
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Marysiu, Twoje róże są zachwycające! A i zdjęcia wspaniałe, że tak oddają te żywe kolory. A ta roślinka z nasionek na herbatkę to te białe kwiatuszki? Przypominają mi nostrzyk biały, ale trzeba by też porównać listki, a nie widać ich w tym gąszczu roślin. Może sobie wygooglujesz?
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu lilijki,róze piękne :D
Tawułki zaczynają też ładniutko kwitnąć i przwabiać motylki ;:108
a zdjątko z makami jest cuuudne,,,jak to natura pieknie maluję :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mariolko wszystkie kwiatuszki chwytają nas za serce czasem te najbardziej niepozorne. Lilia jest w tonacji ciemnej i muszę się jej przyjrzeć czy ma coś z pomarańczu :lol:
Olgo witam Cię serdecznie! ;:168 U mnie jednak jest zimniej więc może dlatego i za te wszystkie lata po raz pierwszy wysiał się u mnie w nadmiarze orlik i sieje mi się ostróżka polna czy jednoroczna :lol:
Pod różami pierwszy nagietek a drugi złocień trójbarwny jednoroczny, już kiedyś go siała i powtórzyłam bo bardzo mi się podoba :D No to też podobałaby Ci się Queen Elisabeth - a ja tak bladawce i bardzo intensywne!
A jak Ci się podoba mój najnowszy i ulubiony nabytek?
Obrazek
to różyczka malutka okrywowa ale bardzo mnie zauroczyła :roll:
Linetko bardzo Ci dziękuję to jest nostrzyk biały i przy okazji o nim poczytałam bardzo dobrze wpływa na krążenie ;:180 Miło że zdjęcia się podobają ;:168
Aniu maki są takie malownicze, ale mistrzem fotografowania maków jest Irminka!
Okazuje się, że jedną z najbardziej miododajnych roślin jest właśnie rozpoznany przez Linetkę nostrzyk :D

No to zdjęcia wieczorne.
Jeszcze raz ta piękna dama w cudownym kolorze czerwonego wina o ogromnych kwiatach. Nawet mój M który wszystko akceptuje co się da zjeść, zaprowadził naszego robotnika i pokazywał mu tą różę:
Obrazek Obrazek

I rozkwitają codziennie nasturcje pstre

Obrazek Obrazek

I jeszcze coś, o mało nie przegapiłam kwitnie ruta :lol:

Obrazek

No może na dzisiaj dość ;:131
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Marysiu, wspaniałe te nasturcje ( o róży nie wspominam, bo zbyt ubogi mam słownik przymiotników na takie cudo). 2 lata temu posialiśmy nasturcje, żeby nam kawałek płotka porosły i w czasie kwitnienia cudnie to wyglądało. Żałuję, że w tym roku nie zrobiliśmy powtórki.
Gratuluję dobrego wyczucia i umiejętnych kalkulacji materiałowych/remontowych, początek dobry to i dalej będzie dobrze :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu masz u mnie nasiona tej nasturcji i może jeszcze coś wypatrzysz! Nasturcja bunie rośnie, ale tj taka jakby rabatowa. Nie rozrasta się specjalnie. Bardzo Ci dziękuję za gratulacje i pochwałę wiedziałam, że na FO mogę liczyć na wyrazy uznania, nie tylko dla roślin również dla samej siebie :lol: Muszę Ci zadać pytanie, ale to na pw.
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit Marysiu bo taka piękność każdego mężczyznę zawojuje :lol: Urocze te pstre Nasturcje , ja mam tylko pnące :D
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”