Balkonowe zielonych palców poczynania

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowe zielonych palców poczynania

Post »

Natalio, mnie też się podoba, zatem nie przestaję chwalić cieśli, który ją wykonał, by mieć szansę na więcej :wink: :D
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto ciekawostki, z którymi po raz pierwszy mam do czynienia: sandersonia, która ma kwiaty w kształcie pomarańczonych lampionów oraz pnącze, które mnie zachwyciło kształtem i kolorami kwiatów, czyli glorioza. Posadziłam dwa kłącza gloriozy: czerwonej i żółtej. Raczyło wypełznąć tylko jedno, które? - zobaczymy, gdy zakwitnie :wink: :D .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj sklerozę mam ;:223 zapisałam sobie gdzieś że mam kupić gloriozę i oczywiście zapomniałam o tym ;:224
Hm, można jeszcze sadzić kłącza? Bo kusi mnie strasznie ;:224
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie, że można :D . Przy dobrym starcie zacznie kiełkować nawet po tygodniu. Pamiętaj, że sadzimy kłącze w pozycji poziomej :wink:
daria11715
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 14:18

Post »

Jeju, przeglądając twój wątek ciągle widuję przedziwne nazwy roślinek o których pojęcia nie miałam. A co kolejna to piękniejsza. Muszę ich poszukać gdzieś :)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Super,że masz gloriozę, bardzo lubię jej kwiaty;). :wit
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

daria11715, nawet nie masz pojęcia, ile frajdy sprawia mi właśnie odnalezienie (przeważnie w necie) jakiejś rośliny, o której wcześniej nie słyszałam, która nada się na moje balkonowe warunki, i która mnie oczaruje :wink: . Z takich ciekawostek, to niedawno kupiłam sadzoneczkę cestrum,a dzisiaj dotarła do mnie paczka ze skimmią japonica. :D :D

-- 8 kwi 2014, o 19:40 --

Filigranowa27, w gloriozie zakochałam się na zabój, gdy ją tylko zobaczyłam, bo różni się zupełnie od znanych mi pnączy. Taka z niej zwiewna i delikatna baletnica :) . Mam nadzieję tylko, że moja kicia nie pomyśli, że to jakaś specjalna dla niej witamina na wiosnę i nie wtryni wierzchołka wzrostu, bo potrafi tak robić od czasu do czasu ;:14 :wink: .
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57

Post »

Witaj Sąsiadko :wit .
Wielkie DZIĘKUJĘ za sadzonkę fuksji , ale mam już taką odmianę,kilka sadzonek ,które mam tym razem zamiar wyprowadzić na drzewko,więc nie ma potrzeby bym się zaopiekowała kolejną ;:180 . Dziękuję Ci bardzo .Mogę Tobie zaproponować na jesieni sadzonki z moich przyszłych fuksji na które czekam z utęsknieniem od Fuksjany. Obawiam się że jak otrzymam ,mam nadzieję wkrótce sadzonki ,to nie będzie co ciąć. Przypomnij mi się proszę w sierpniu.
Swoją drogą to za długo się czeka na sadzonki od nich...
Tak że Sąsiadko dziękuję Ci i polecam się na przyszłość.

Pozdrawiam :wit
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
daria11715
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 14:18

Post »

Oj co to to tak. Ja tak też znajdowałam różne roślinki. Chociaż w sumie więcej znalazłam owoców dziwnych w sklepach i po ich zjedzeniu wysiewałam:) Tak doczekałam się kolekcji roślin z nasionek od owoców pozyskanych:) ale szukam teraz nowych roślinek. Widziałam u ciebie gloriozę patrzyłam na necie jak wygląda. Roślina cudowna,Teraz muszę ją znaleźć heh:)
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, a ja właśnie wczoraj dostałam paczkę ze sklepu Adriana - jedna, cudowna pelargonia i kilka sadzonek fuksji, które wpadły mi w oko bardziej, niż inne. Zwłaszcza jedna - z wiązkami kwiatów, przypominającymi trąbki, w końcu ją upolowałam :wink: . Właśnie na tym forum zobaczyłam ją po raz pierwszy i od razu w głowie uformowałam z niej drzewko :D . Poza tym, to ja z wszystkiego próbuję drzewka robić - nawet z sałaty. ;:14

daria11750, cebule gloriozy można dostać na allegro, czerwona kosztowała 8 zł, a żółta 15. Nie wiem, która mi wzeszła :?: :wink: .
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kłącza, a nie cebule :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Trzymam kciuki za gloriozę ;:333
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzięki, Natalko :D
Sama też jestem ciekawa, czy odpowiadać jej będą warunki na moim balkonie i czy zakwitnie tak, jak to widziałam na zdjęciach w sieci. Już się nie mogę doczekać.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Moja psianka Rantonettiego właśnie dostała doniczkę trzykrotnie większą w porównaniu do tej, w której do tej pory rosła. Mam nadzieję, że mi się odpowiednio odwdzięczy za ten gest :wink: . Na razie wygląda dosyć marnie, bo mocno ją przycięłam po zimie, ale specjalnie się tym nie martwię, gdyż należy do roślin bardzo szybko rosnących. Dostałam ją, jako małą sadzoneczkę zeszłej wiosny, a tu proszę, jaki wielki badyl z niej wyrósł :D . Kwitła już tamtego lata niebieskimi kwiatuszkami, podobnymi kształtem do ziemniaczanych. W tym roku pokusiłam się ponadto na sadzonkę psianki, kwitnącej biało. Nie pstrykam jej jeszcze, bo niewielka jest, kilkucentymetrowa zaledwie, ale gdy zmężnieje, zrobię to na pewno :heja

Obrazek

Obrazek
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57

Post »

Basiu fajne te Twoje drzewka.Ciekawie będą wyglądać jak się zazielenieją .Mi też bardzo podobają się roślinki wyprowadzane na drzewko ale one więcej zajmują miejsca ,a ja mam najlepsze miejscówki w jednym rogu balkonu osłoniętego ścianą ,albo pod samymi oknami na podłodze.W tych miejscach mniej wieje.
Basiu gdybyś chciała to służę wspomnianymi wcześniej sadzonkami fuksji.

Mam jeszcze pytanie ,czy sadzonki od Fuksjany są poprzycinane ? Czy da się je wyprowadzić na drzewko ,czy trzeba pobrać sadzonkę i samej ukorzenić żeby miała prosty ''stożek'' wzrostu? Tak się już na zapas martwię jakie będą moje :).
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”