Mój mały, piękny świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój mały, piękny świat

Post »

Fakt Dosiu, pogoda szaleje na całego.. W niedzielę, gdy pojawiło się trochę słońca, na moim rododendronie było jak w ulu :) Pszczoły, trzmiele i przeróżne inne brzęczące (nie znam się niestety). Sąsiad ma kilka uli, więc u mnie pszczółek zawsze sporo przylatuje w odwiedziny. Jakoś pszczół się nie boję, boję się za to strasznie szerszeni. Zazdroszczę własnego miodku :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zeszłoroczny nabytek a już taki dorodny :tan I nareszcie zakwitł, to mój pierwszy powojnik w tym roku. Reszta jeszcze czeka na lepszą pogodę :D
Little Mermaid
Obrazek Obrazek
krise1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2013, o 13:03

Post »

Dobrosia piękny ogród, a grudzień biały widzę pierwszy raz, super.
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Krise - tak się cieszę, że ten grudzień w końcu zakwitł. Czekałam od lutego 2012. Nieważne, że zakwitł w czerwcu a nie w grudniu. Ważne, że żyje i jest piękny :D Witaj w moich progach
fiwonka

Post »

Dosiu, z naszą Iwą jest tak samo. Chociaż w tym roku jakieś 1.5 tygodnia po świętach, pojawiły się śliczne bazie. Nie było ich jednak dużo.
A powojnik masz śliczny. Uwielbiam róż, fiolet i błękit w ogrodzie ;:173
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dosiu wpadłam z rewizytą i wręcz oniemiałam, piękne aranżacje, wszystko takie przemyślane, poukładane i dopieszczone, po prostu pięknie. Troszkę zazdroszczę Ci tej powierzchni dla tych rarytasików, które masz, a masz ich naprawdę sporo ;:63. Przeczytałam, że tniesz wierzbę hakuro trzy razy w roku, to tak jak ja, ale przeczytałam też że tniesz tawułę szarą, a ja się właśnie zastanawiałam czy jej nie zaszkodzę myśląc o jej cięciu. Podoba mi się strasznie, ale nie chciałabym, aby urósł taki gigant jak to ona potrafi, jak myślisz nie za późno na przycięcie i jak mocno mogę ją ciachnąć skoro nigdy jeszcze nie była cięta. Przez te deszcze zapomniałam też o forsycji, która powinna być przycięta po przekwitnięciu, ale chyba jeszcze to zrobię, najwyżej będzie miała za rok mniej kwiatków.
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Cześć Ilonko. Tawuły właściwie niedawno przekwitły i moim zdaniem można je jeszcze uciąć. Ja też mam jeszcze dwie o których zapomniałam ;:223 Nie wiem jaką masz dużą i nie wiem jaką byś chciała. Ja ścinam prawie metrowe przyrosty. Tak naprawdę to najważniejsze żeby ściąć przekwitłe pędy. Ja tnę na kształt kulki, bo bo chcę żeby zachowała zwarty pokrój z przewieszającymi pędami. Na jednym ze zdjęć pokazałam porównanie kwitnącej i ściętej. Jak się boisz to zetnij tylko przekwitnięte pędy, wtedy na pewno nie wytniesz zawiązujących się pąków na następny sezon.
A tak w sumie to ja już nie wiem które moje tawuły to szare a które wczesne. One są takie podobne.

Ilonko, obejrzałam Twoję tawułę. Ma w sumie taki sam pokój jak moja. Jeżeli Ty jej nie tniesz a ja tnę - z tego wynika, że jej wszystko jedno.
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21

Post »

Dosiu, przejrzałam cały Twój wątek i oniemiałam - masz wszystko pięknie przemyślane i dobrze wiesz co robisz :) Ja sie dopiero uczę, więc będę u Ciebie podglądać to i owo :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dosiu,pięknie urządzasz swój ogródek,jak się ma marzenia,i chce się je zrealizować to człowiek ma wtedy jakąś nadzwyczajną siłę i ani się nie obejrzysz jak ten ogród zamieni się w piękny park,pozdrawiam :wit ;:180
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Cześć Marto - witam Cię. Trafiłaś w sedno. W życiu trzeba mieć marzenia wtedy chce się coś robić. Ja ciągle bym tworzyła jakieś nowe nasadzenia :D Jest tyle roślin o których marzę.

Celinko, witam Cię serdecznie. Ja byłam u Ciebie wczoraj i zagoszczę tam na dłużej. Masz dużo róż i innych kwitnących roślin (nazwałam krzewuszkę kwiatuszką ;:138 - byłam juz zmęczona). Jestem pod wrażeniem roślin jadalnych - jeżyny, pomidorki. Ja kiedyś tez uprawiałam ogródek, sadziłam truskawki, maliny. Niestety nie dałam rady tego wszystkiego ogarnąć. Ale wspominam te czasy bardzo miło. Teraz mój oródek pielęgnuje moma mama a ja tylko jestem złodziejką jej plonów :D
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Dosiu, śliczny jest Little Mermaid. Nie mam takowego w swojej powiększającej się kolekcji, więc podglądam u Ciebie. Grudnikowe kwiaty śliczne i jakie wielgachne ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Dzięki Magdo za odwiedziny, polecę dzisiaj na rewizytę. Moje clemki dopiero pękają, begonie i róże też jeszcze w pąkach. A niektóe dziewczyny już takie piękne kwitnące pokazują. Mieszkam na zachodzie a tak wszystko późno u mnie kwitnie
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Pokarzę Wam dzisiaj mój piękny ale i dziwny powojnik. Little Mermaid. Ma dwa, a nawet trzy rodzaje kwiatów. Jedne pojedyncze, drugie sa pełne a trzecie.... sami zobaczcie.
Czy ktoś wie co to jest???
Obrazek

To są "normalne" kwiaty
Obrazek

-- 6 cze 2013, o 21:33 --

"pękający" perukowiec
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

obsypana kwiatami krzewuszka
Obrazek Obrazek Obrazek

-- 6 cze 2013, o 21:40 --

ostatnie tchnienia azali

Obrazek

i moje szczęśliwe psiaki
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

U mnie deszcze przestały już padać i to w samą porę ponieważ rzeki już wylały i teraz przynajmniej sytuacja ma szansę się zmienić na lepsze. Droga dojazdowa do mojej ulubionej szkółki jest zalana i nieprzejezdna. Jedyny pożytek z tych ulew i podtopień jest taki, że nie wydaję kasy na kolejne roślinki. Taki czarny humor :wink:
Mam wrażenie, że roślinność tej wiosny jakby "buchnęła", zrobiłam się o wiele bardziej dorodna niż powinna :D Wygląda pięknie i zdrowo.
Zrobiłam porównanie jednego zakątka. Jedno zdjęcie przedstawia wiosnę 2012, drugie wiosnę tego roku. Różnica jest ogromna.

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”