Wnioski - maszynka super, cicho i bez zbędnej pracy wykonuje swoją czynność. Kosz faktycznie jest niepotrzebny - pierwsza praca na trawniku po 4 latach

Z pierwszych wrażeń maszyna wygląda jak kosiarka i tak samo pracuje, ale robi całkiem inną pracę.
Zbiornik paliwa fajny bo duży i zapewne długo będzie się jeździło bez uzupełniania.Olej to 0,4 l - dostałem gratis przy zakupie.
Kupiłem z nożami uchylnymi i chyba to był najlepszy zakup bo noże rewelacja prócz tego, że tną darń i zbierają mech to jeszcze wyciągają kamyki i elementy o których nawet nie sądziłem, że są w ziemi ?.po budowie.
Jeśli mogę wypowiedzieć się o mechanice to rewelacja wszystko takie ?zbite? i sztywne?.to nie chińczyk.
Regulacje wysokości w pełnym zakresie co 1mm więc i tu nic dodać nic ująć.
Bardzo dobry sposób przejazdu wyłączonej maszyny- transportowa jazda.
No i to co zaznaczyłem noże ?to kawałki blachy narzędziowej jest ich 30 i zapewne wystarczą na długo, ale jeśli ktoś jest domowym majsterklepką to takie coś można zrobić samemu i naprawdę wymiana czy konserwacja elementów tego urządzenia jest rewelacyjna.
Jestem zadowolony, chociaż cena jest ze średniej półki, a na takie urządzenie może nawet z wysokiej.
Zapewne wertykulator przeżyje wszystkie urządzenia i sprzęt jaki posiadam, a jest już tego trochę.
Mam jeszcze wątpliwości co do silnika bo kupiłem z tym francuskim?.ale jest cichy i równo pracuje, to nowy sprzęt więc nie ma się co dziwić- wcześniej jednak sprawdzałem opinie o tych silnikach i nikt nie wypowiadał się jakoś nieprzychylnie.
Pozostałe urządzenia mam z silnikami hondy więc i tu była taka możliwość, aby posiadać taki silnik ..no cóż wybrałem tańszy egzemplarz o 600 zł.
Co do samej pracy na trawie- nacina i wyszarpuje wszystko to co niepotrzebne, a jest tego dużo po pierwszym przejechaniu może z 40m2 trawnika - kosz pełen i dwie taczki 150l jakiegoś mchu, starej trawy, i innych "drobiazgów" widać, że działa i robi swoją pracę.
Potem posypałem nawozem...a na następny dzień deszczyk podlał - zobaczę co będzie bo obecnie trawnik wygląda źle - ale to normalny objaw po wertykulacji.
Co jeszcze mogę napisać, zawsze wychodzę z założenia , że jeśli coś kupić to kupić dobrego, zastanawiałem się nad innymi modelami ale jak nie chińczyk, to wałki wymienne tylko całościowo(pomimo, że dodadają jakiś dodatkowy który się do niczego nie przydaje). albo opinie nieprzychylne no i całość konstrukcji - tak wytłumaczę od siebie - jeśli po uruchomieniu nie słyszę tylko silnika ale mnóstwo innych dźwięków jakieś metaliczne stuki, świsty, brzdęki, a próba ruchu urządzeniem powoduje, że wygina się ono we wszystkie kierunki tylko nie ten w którym to pcham - to dyskwalifikuje to urządzenie. To które kupiłem pozbawione jest tej wady.
Nie piszę po to aby zaraz je kupować jest drogie ja zapłaciłem 1800 zł, ale są droższe

Pozdrawiam
...a żeby nie było - urządzenia szukałem już od jesieni ubiegłego roku