Kaktusy Rafała

ODPOWIEDZ
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy Rafała

Post »

Fajnie jest mieć takiego niezawodnego kaktusa :)
U mnie takim kaktusem jest G. damsii i kilka Mammillarek.

Ciekawy ten Echinopsis haku-jo :idea:

Tutaj: http://www.ptmk.warszawa.pl/kolekcje/si ... _gym6.html znalazłam Gymnocalycium bruchii var. albispinum kwitnące na różowo. Na mój chłopski (yyy babski) rozum to G. bruchii mogą kwitnąć i na biało i na różowo, a nazwa odmiany albispinum dotyczy koloru cierni a nie koloru kwiatu. Z łaciny spina - cierń/kolec, alba - biały.
Czyli G. bruchii var. albispinum to są gymnokalycja z białymi cierniami ale mogące zakwitnąć i na biało i na różowo.
Dobrze myślę :?: :lol:

Co nie zmienia faktu, że ładnie podrosły, nabrały ładnego pokroju i pięknie zakwitł jeden z nich ;:303
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44

Post »

Inez
Inez pisze:Ciekawy ten Echinopsis haku-jo :idea:
Pochodzi z Japonii nie wiadomo do końca jak wyhodowano tą formę a przynajmniej tak jest napisane w mojej książce :wink: Jak wspominałem nie przepadam za takimi mutacjami dostałem ją od dziewczyny więc się nie pozbędę a że mam jeszcze trochę miejsca to co mi tam niech rośnie ;:173 Co do Gymnocalycium bruchii faktycznie chyba masz rację z tym że te moje ma też białe ciernie więc może byc to te albispinum chyba :? Poczekamy może ktoś się jeszcze wypowie w temacie. Dzięki za podjęcie próby identyfikacji i wyjaśnienia kwestii kwiatu ;:63
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Rafale,jeżeli chodzi o ten Twój G. bruchii,to Inez ma rację i co do cierni,i co do koloru kwiatu.

http://www.gymnocalycium.org/gatunki/bruchii.html
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

:wit Maryjan13 Dobrze wiedziec dzięki za zabranie głosu ;:333 Czyli moje podejrzenia się nie sprawdziły to dobrze :D Pozdrawiam.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rafał poczekaj aż haku-jo podrośnie to zobaczysz ile będziesz miał odrostów ;:108
Ta forma jest nadzwyczaj odrostolubna, więc będziesz miał się czym dzielić ;:224 ... a chętnych na pewno znajdziesz ... coś o tym wiem ;:306
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

:wit BigDonn
BigDonn pisze:Ta forma jest nadzwyczaj odrostolubna, więc będziesz miał się czym dzielić ;:224 ... a chętnych na pewno znajdziesz ...
Zanim ten maluch puści jakiś odrost to jeszcze sobie poczekam. W przyszłości chętnie się z kimś podzielę (wymienię ;:333 )
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

;:7 Nie wiem jak u was ale u mnie po 5 deszczowych dniach nareszcie było ;:3

Gymnocalycium denudatum f.J.Szuba 2010-07-17
Obrazek
2013-04-22
Obrazek
Tephrocactus articulatus var. papyracanthus 2013-04-22 Miałem kiedyś sporo większego ale zaczepiony kołdrą spadł z balkonu i się rozpadł na kilka części :cry:
Obrazek
Mammillaria zeilmanniana 2009-09-14 Nie zawodna roślina kwitnie bez przerwy od marca do listopada. W tym roku zauważyłem że ma owoc. Szkoda że nie wypuszcza odrostów.
Obrazek
2010-04-15
Obrazek
2012-06-02
Obrazek
Obrazek
2013-04-22
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

U mnie też od dwóch dni słoneczko :D dobrze ...pączki podrosną :D
Twoje ładniutkie Mammillaria zeilmanniana ładny ma wianuszek i ładnie podrosła .Moja jakoś stoi w miejscu :wink:
Gymnocalycium denudatum f.J.Szuba to jeszcze pryszczyk ,ale urośnie i bedzie piękny :D
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

A co to za nowy twór f.J.Szuba? :lol:
Ładnie wyrósł, właściwie od siewki.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Nolina :wit
nolina pisze:Mammillaria zeilmanniana ładny ma wianuszek i ładnie podrosła .Moja jakoś stoi w miejscu :wink:
Jak będzie ;:3 na pewno się poprawi ;:333
nolina pisze:Gymnocalycium denudatum f.J.Szuba to jeszcze pryszczyk ,ale urośnie i bedzie piękny
Mam nadzieję :D

Sokolica
sokolica pisze:A co to za nowy twór f.J.Szuba? :lol:
Krzyżówka G. denudatum i G. baldianum. Chodzi Ci o roślinę czy o literówkę w nazwie czeskiego experta? bo dopiero ją zauważyłem na usprawiedliwienie dodam że pod taką nazwą ją nabyłem. A więc sprostowanie Gymnocalycium denudatum f.J.Suba ;:173 ;:108 ;:19
Pozdrawiam Rafał
Inez
500p
500p

Post »

Piękny tefrak, bardzo spragniony wody :)
Mammillarka też cieszy różowym wiankiem ;:138
Nareszcie słońce, co mam nadzieje pchnie wszystkie kaktusy do kwitnięcia :!:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Inez
Inez pisze:Piękny tefrak, bardzo spragniony wody :)
Już się napił :D

Echinopsis arachnacantha 2010-07-17 Raz kiedyś zakwitł niestety tylko raz i wtedy kiedy mnie nie było i nie mam zdjęcia :(
Obrazek
2012-03-02
Obrazek
2013-04-22
Obrazek
Mammillaria supertexta Oaxaca B
Obrazek
2013-04-22
Obrazek
Najprawdopodobniej Gymnocalycium friedrichii 2011-09-28 roślina nie jest już w moim zbiorze a zdięcia zostały :roll:
Obrazek
Obrazek

Mam jeszcze 2 pytania:
Wrzucam zdjęcia kaktusów przez fotosik a nie rejestrowałem się na tej stronie czy nie mam tam jakiegoś ,,haka" np. że zdjęcia osób nie zarejestrowanych giną po pół roku czy coś? Bo jak nie to po co się rejestrowac? Ja już tak mam jak coś zbyt dobrze to podejrzane ;:108

Kupiłem anty grzyba pierwszy raz będę używał takiego specyfiku mam Previcur Energy 840 SL czy ktoś to stosował? Mam tym podlac czy spryskac roślinę czy jedno i drugie w ulotce o spryskiwaniu nie piszą. Czy stosowac ten środek na roślinach z pąkami :?:
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
LUKASxd
500p
500p
Od: 30 wrz 2012, o 13:07

Post »

Gymnocalycium i echinopsis super ;:215
Pozdrawiam :D
Zapraszam was do mojego wątku :wink: :
Kaktusiki - LUKASxd
Łukasz
Inez
500p
500p

Post »

Previcur stosuje się do podlewania, to środek systemiczny, który wnika do rośliny i krąży w jej sokach. Działa na na wszelkiego rodzaju zgnilizny i zgorzele siewek. Nie powinien też zaszkodzić na pąki. Mi zdarza się często w razie inwazji jakiegoś syfu podlewać systemikami kaktusy z pąkami lub kwiatami i nie zauważyłam nigdy zasychania czy odpadania.
A coś dzieje się z kaktusami czy ten Previcur tak prewencyjnie?

Piękny kolor kwiatów tego Gymnocalycium...szkoda, że wybrał się do krainy wiecznego kwitnienia...
A kępka Echinopsis jest przepiękna :)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Rafał, chodziło mi o literówkę :wink: Friedrichii ładny był, szkoda go. Zwłaszcza, że kwitnie niezawodnie. Zastanawiam się, czym pędzisz rośliny, że w 3 lata tak się rozrastają ;:oj Moje nie są wcale dużo większe niż trzy lata temu. I nie mam na myli gymnoli, które i tak raczej rosną dość wolno.
Ja wrzycam zdjęcia przez fotosik od 2 lat i nic nie znika :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”