Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mulczowanie gleby - plusy i minusy

Post »

Dodałem linki, żeby łatwiej było znaleźć ten wątek. :D

Ruda, nie chcesz sadu owocowego? :lol: Masz rację, na tym metrażu, to na sad miejsca nie wystarczy, a szkoda. :lol:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

romix link przez Ciebie zapodany ;:215 , super, super, super. Przedudlilam 4 strony i czuję się silniejsza o cale niebo. Prawie gotowa na nowy sezon :D
Basiu o drożdżach czytałam już Twój post. Wiem, że stosujesz i to z powodzeniem. :uszy Też będę.
Żebym ja znała wcześniej sposób na pchełki ;:224 ;:131
Doniczkę z roślinkami na mróz wyrzuciłam bo bałam się przeniesienia pchełek na inne doniczki ;:223
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pojeździłem trochę skórką bananową po liściach zamikulkasa.
Ślizga się nieźle, ale zostawia gdzie nie gdzie białe resztki banana. Nieładnie wygląda ;:131 .
Chyba lepiej spróbuję z piwem. Skorzysta podopieczny i opiekun :D .

Ruda, Twój wątek powinien się nazywać
Mulczowanie gleby - i nie tylko ;:333 .

Podrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wieeem :oops:
Myślałam, że na temat mulczowania można długo a tu ...... "wysyp trawę w międzyrzędzia i fajrant". ;:219
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

Trawka może służyć za nawóz, należy tylko pamiętać, że nie pod każdą roślinkę się nadaje.
Trawka sprzyja rozwojowi szarej pleśni, nie wspomnę o niektórych gatunkach chrząszczy i insektów które w ten sposób przenosimy z baru mlecznego do 3 gwiazdkowej restauracji. Nie wspomnę o ślimakach które bardzo lubią wilgoć i cień, a mokra skoszona trawa to dla nich jak oaza na pustyni.
Pozdrawiam
brak polskich znaków
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Majs , to jak ze wszystkim . :uszy Jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego ( albo od niczego). ;:306 ;:306 Z trawą także. Pod drzewa niezastąpiona, pod truskawki poziomki różne zdania. Choć szarą pleśń żywi , to jednak ma także zalety. Kora powszechnie stosowana , także można przyczepić się nie do jednego . Nie ma uniwersalnego i wszechstronnego ''mulczu'' . ;:108 ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tade k pisze:Majs , to jak ze wszystkim . :uszy Jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego ( albo od niczego). ;:306 ;:306 Z trawą także. Pod drzewa niezastąpiona, pod truskawki poziomki różne zdania. Choć szarą pleśń żywi , to jednak ma także zalety. Kora powszechnie stosowana , także można przyczepić się nie do jednego . Nie ma uniwersalnego i wszechstronnego ''mulczu'' . ;:108 ;:108 ;:108 ;:108
Czy do wszystkiego czy do niczego, oto właśnie jest pytanie każdego człowieka który chce uprawiać warzywka ekologicznie.
Co zrobić aby uniknąć problemów?
Jak i w jaki sposób zagospodarować, to co nam zostaje po trawniku czy po uprawie i innych warzyw, bez szkody dla pozostałych roślin?
Trzeba dobrze przeliczyć zyski i straty, albo zapobieganie, albo leczeni. W większości przypadków leczenie to chemia, albo palenie sadzonek.
Czemu zaraz po kąpieli mam iść odgarniać śnieg i narazić się na przeziębienie, jak mogę zrobić to przed kąpielom.
Ekologiczne uprawy to przede wszystkim unikanie problemów, takich jak np. trawa pod warzywkami itp.
Jak rozlizą się grzybki czy inne żyjątka po warzywniku, to żaden uzdrowiciel nie wyleczy już ziemi.
Pozdrawiam.
Ps.
Oklaski zostawmy dla tych którzy dla nich pracują. Czasami zastanawiam się co jest leprze, być cicho i przyklasną większości, czy może wyjść przed szereg i wytłumaczyć myślącym człowiekom, że rozum powinien iść przed tłumem.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Majs... my tu wymieniamy doświadczenia i nie trzeba sie irytować.Pisać i podpowiadać by kto chce mógł skorzystać.
Ja muszę opisać co robię z resztkami roślin, łodygi, patyki itp.układam w pryzmę i w tej pryźmie mam "hotel" dla trzmieli :D, a że pszczół jest nie wiele to trzmieliki zapylają... :heja
Jesienią kopce resztkowe przewracam by sie napowietrzyły po jakimś czasie 2-3 lata pryzmę rzucam do kompostu.
Szyszkami prosto z lasu ( bezmyślna baba) narobiłam sobie bałaganu, popleśniały i umiera mi biały świerk :( Natomiast świerki pospolite z lasu mają się dobrze z tymi szyszkami :D
Pozdrawiam :wit
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Majs , nie wiem , czy dokładnie czytasz to co piszę . ;:333 Nie pisałem nigdy o ''wysypywaniu trawy pod warzywka'' Z tego powodu , że pod warzywka nie nadaje się. Pod warzywka kompost z trawy jest wskazany.
Basiu , trzmieliki nie zapylą tego co ma zapylić pszczoła. Te dwa gatunki mają swoje rośliny. Nie zapyli trzmiel drzew owocowych , tak jak pszczoła koniczynę. U mnie także w czasie kwitnienia drzew owocowych czy lipy nie uświadczysz ''stad'' pszczół , jak to kiedyś bywało. Jakieś pojedyncze ''dzikuski'' latają. Ostatnia pasieka wytruta w czasie kiedy rzepak kwitł. Warto ściągnąć murarki do siebie , wywieszając ''budki'' dla nich. ;:333
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majs pisze:
tade k pisze:Majs , to jak ze wszystkim . :uszy Jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego ( albo od niczego). ;:306 ;:306 Z trawą także. Pod drzewa niezastąpiona, pod truskawki poziomki różne zdania. Choć szarą pleśń żywi , to jednak ma także zalety. Kora powszechnie stosowana , także można przyczepić się nie do jednego . Nie ma uniwersalnego i wszechstronnego ''mulczu'' . ;:108 ;:108 ;:108 ;:108
Czy do wszystkiego czy do niczego, oto właśnie jest pytanie każdego człowieka który chce uprawiać warzywka ekologicznie.
Co zrobić aby uniknąć problemów?
Jak i w jaki sposób zagospodarować, to co nam zostaje po trawniku czy po uprawie i innych warzyw, bez szkody dla pozostałych roślin?
Trzeba dobrze przeliczyć zyski i straty, albo zapobieganie, albo leczeni. W większości przypadków leczenie to chemia, albo palenie sadzonek.
Czemu zaraz po kąpieli mam iść odgarniać śnieg i narazić się na przeziębienie, jak mogę zrobić to przed kąpielom.
Ekologiczne uprawy to przede wszystkim unikanie problemów, takich jak np. trawa pod warzywkami itp.
Jak rozlizą się grzybki czy inne żyjątka po warzywniku, to żaden uzdrowiciel nie wyleczy już ziemi.
Pozdrawiam.
Ps.
Oklaski zostawmy dla tych którzy dla nich pracują. Czasami zastanawiam się co jest leprze, być cicho i przyklasną większości, czy może wyjść przed szereg i wytłumaczyć myślącym człowiekom, że rozum powinien iść przed tłumem.
Pozdrawiam.
Przepraszam Majs - nie rozumiem Twojej wypowiedzi :oops:
Jakie jest Twoje zdanie na temat zagospodarowania nadmiaru trawy ?
Czym ściółkujesz poziomkę ( jeżeli ją masz - oczywiście ) ?
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tadku hm. mówisz nie zapylają to po co siadają na wszystkich roślinach? Przecież skoro przelatuja z kwiatka na kwiatek to coś tam pyłku maja na odnóżach :?: Aaale brzęczą,,,cuuuudownie ;:333 A od murówek to Ruda jest fachman ;:215 i ja też mam w dziurkach mej drewnianej chałupy, ale sobie rurek trzcinowych nazbieram i też gdziesik powieszę ;:224
:wit
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Basiu , może siadać , ale trzmiel nie zapyli innych kwiatów niż koniczyna , wszystkie pokrzywo podobne , Coleus na przykład. Ma specyficzny przyrząd do zbierania nektaru , bardziej do trąbki motyla podobny. Może i coś przypadkowo zapyli , ale to nie to co być powinno. Dzikie pszczoły tak , bo że dzikie to nadal pszczółki. ;:215
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Trzmiele bardzo dobrze zapylają kwiaty borówki, dużo lepiej niż pszczoły.
:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wyczytałam ;:oj Trzmiele systematycznie odwiedzają kwiaty
Praca trzmieli jest znacznie skuteczniejsza w porównaniu z innymi owadami zapylającymi (w ciągu minuty odwiedzają średnio 20-30 kwiatów)
Posiadają lepszy kontakt ze znamieniem i słupkiem kwiatowym
W przeciwieństwie do pszczół miodnych, trzmiele nie komunikują się między sobą o atrakcyjnym pokarmie poza uprawą, co powoduje że są bardziej wydajne na obszarze uprawy
W tej sytuacji chyba nie trzeba kogokolwiek przekonywać, że konieczna jest czynna ochrona trzmieli. Stwierdzenie to nie oznacza, że pszczoły to "nieroby" i nie warto o nie dbać. W obecnych czasach jest ich coraz mniej i dlatego o wszystkie owady zapylające musimy się troszczyć mam tu na myśli również pszczołę dziką.

W podziękowaniu za Wasze wiadomości o Trzmielach ;:180
http://www.youtube.com/watch?v=ucrKUO9FVfY
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ra_barbara
W piątek wieczorem, to raczej bardzo rzadko się irytuję :) .
tade k
Może i wczoraj miałem pewne problemy ze zrozumieniem tekstu :wink:

Spadam i nie przeszkadzam.
brak polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”