Renowacja,odnowienie stołu drewnianego i innych mebli

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nigdy nie mów "nigdy"

Post »

Marzenko, szkoda ,że wyrzucone, drewna pewnie by mole nie ruszyły :;230
Moja teściowa miała sporo starych rzeczy, ale one nigdy mi się nie podobały :oops: , ale niedawno zmieniłam zdanie i teraz przygarniam starocie ;:108
A teściowie przeprowadzili się na mniejsze, nowocześniejsze mieszkanie, i niektóre rzeczy im zawadzają i już ich nie chcą :wink: tak jak kufer :D

-- Pt 05 kwi 2013 19:49 --

Chciałabym pokazać jeszcze jeden, bardzo nietypowy mebelek :wink:
Szafę pancerną , kasę , sejf .... Zamykaną na klucze, każde środkowe drzwiczki mają swoje klucze i jest klucz do drzwi zewnętrznych .

Szafa przed laty miała być zezłomowana w urzędzie, ale spodobała się mojemu M i kupił ją dosłownie za złotówkę.

Gdy prawie dwa lata temu przeprowadzaliśmy się na dolny śląsk, zamknęłam ją i schowałam klucze aby nie zawieruszyły się w trakcie przeprowadzki i ... już ich nie znalazłam :cry: . Po pół roku wróciliśmy, szafa także , ciągle zamknięta. Przeszukałam cały dom, wszystkie możliwe i przychodzące mi do głowy miejsca , kluczy nie znalazłam :cry: I tak sobie stała, do teraz , aż kilka dnie temu, może tydzień, całkiem przypadkiem je odnalazłam :tan , po prawie dwóch latach :tan , cieszyłam się jakbym znalazła wielki skarb :tan

A tak wygląda moja ulubiona kupa złomu która znowu jest szafą :heja
Służy za szafkę na buty i inne rupiecie :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj
Superowo wygląda i w dodatku ta donica na niej ;:333 .
Chociaż jak rozmawiałyśmy wcześniej to miałam wrażenie, że ona jest wielka.
Chyba ta Twoja radość z odnalezienia klucza dodała jej centymetrów w mojej wyobraźni :wink:
Ona stoi za drzwiami wejściowymi, bo tak fajnie się mieści?

A kto malował Wenecję? :lol:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko, ona stoi w korytarzu ale na wprost drzwi wejściowych, po wejściu widać ją od przodu . Z prawej strony szafy widać fragment drzwi do łazienki .
Nie jest wielka , ma 130 cm wysokości, ale jest głęboka i pojemna :D Donica trafiła z dworu i tak sobie na niej czeka na wiosnę :lol:

Wenecję malowała jakaś pani J. Bęś, niestety ja nie jestem taka zdolna ;:185
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

Szafa z nadstawką wymiata! ;:138
po dwóch latach klucze znalazłaś....gratuluję, ja aż tak cierpliwa nie jestem....chyba bym kazała "coś z tym zrobic" ;:65
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, ja już straciłam nadzieję na ich odnalezienie, przeszukałam dawno każdy kąt i nie miałam nadziei , że się znajdą ;:185 Nawet miałam się zorientować o otworzenie i dorobienie kluczy w zakładzie ślusarskim :wink:
To był całkowity przypadek i jak je znalazłam to cieszyłam się jak dziecko i dalej się cieszę gdy o tym pomyślę :tan
A klucze były w kartonie z akcesoriami do akwarium, i szukając czegoś innego zauważyłam je zawinięte w woreczku z czymś tam innym. Dodam tylko ,że w tym kartonie grzebaliśmy nie raz przez te dwa lata :;230

Teraz wierzę ,że nic w przyrodzie i domu nie ginie :tan :tan Zawsze , wcześniej czy później się znajduje :tan :tan
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

Dokładnie tak jak mówisz.
Ja na kompoście odnalazłam mój dawno zaginiony sekator (kilka lat) chyba spadł na samo dno, oczywiście zardzewiały, ale jaka radocha! :wink:
albo piłki gumowe na dnie stawiku......a zwalałam winę na psa, że gubi....
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda, fajnie jest znaleźć coś co już spisało się na straty, jaka radocha ;:108 ;:108
Też znalazłam kiedyś piłkę psa w oczku wodnym, a w kompostowniku nożyk -obieraczkę i nawet nie był zardzewiały ;:215 Służy do dziś :D

Mój M znalazł na komputerze kilka zdjęć dawniej odnawianych mebelków :D , już po renowacji

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Świetny pomysł z tą kasą pancerną! A nie myślałaś, że skoro już klucz jest i można korzystać, to tam dobra rodowe, zgodnie z przeznaczeniem mebla chować? :wink:

moje przyobiecane meble mają podobno dojechać za dwa tygodnie...ale że już rok jadą i dojechać nie mogą to się do tego terminu nie przywiązuję...zresztą moja pracownia renowatorska w holu nadal wyziębiona.... współcześni projektanci chłodni wszelakich powinni tu przyjeżdżać i oglądać z otwartymi ustami, jak zbudować w środku domu pomieszczenie, w którym temperatura nigdy nie przekracza 10 stopni... :)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, myślę i myślę i nie wiem co bym tam mogła schować za dobra rodowe :;230 chyba takich nie mam na stanie :;230 żadnych sreber ani biżuterii ;:145
Ona stoi w przedpokoju i dlatego mieszkają w niej buty, płyny do sprzątania, i jeszcze powkładam narzędzia ogrodnicze a co, niech będzie użyteczna :wink:

Bardzo ciekawa jestem Twoich mebelków, może jednak przyjadą za dwa tygodnie, trzymam kciuki ;:215 , czy skrzynia posagowa też przyjedzie ?
Ta chłodnia u Ciebie to przez te grube, kamienne mury, ciekawe czy jak zaczniecie tam grzać to tak samo solidnie będzie trzymać ciepło? pewnie tak będzie ;:108 W ogóle macie bardzo ciekawy i niezwykły dom :roll:
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Obrazek
Obrazek
No i właśnie zobaczyłam jak krzywo przybilam szyld :evil: trzeba wyciągnąć gwoździki i znowu tłuc w tę cholerną sklejkę. Ze starej apteczki wyszła mi fajna szafka na przyprawy :D
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, skąd masz taką cudną apteczkę?? Szukam takiej ale na alle...moda chyba teraz na nie, bo sobie życzą jak za mebel stylowy...

Kasiu, meble mocno niewyraźne są u mnie w wątku domowym...muszę poprzesuwać, żeby lepsze zdjęcia zrobić, ale są diabelsko ciężkie - solidna niemiecka robota :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

O qrcze! To jestem taka modna? Apteczka stała sobie w byłym biurze od czasow słusznie minionych :D
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, śliczna szafeczka-apteczka ;:138 ;:138
Wyszła rewelacyjnie ;:108
Nie spotkałam się nigdy z taką szafeczką, też nie wiedziałam ,że są modne :wink:
Domyślam się jak ciężko wbić gwoździk w sklejkę :?

Pati, widziałam mebelki , super ;:138 ;:138
Niedługo będziesz miała umeblowany cały dom :D
A skrzynia też dojechała ?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wnioskuję, że są modne po gwałtownym wzroście cen: parę lat temu się namierzałam na kupno, ale nie miałam na taką szafkę miejsca w mieszkaniu...teraz miejsce mam i jak zaczęłam znowu szukać, to ze zdumieniem stwierdziłam, ze ceny skoczyły kilkukrotnie :roll: Poczekam zatem, aż moda przeminie :wink:

Kasiu, skrzyni nie ma...eM to zlewa, nie zadzwonił w ogóle się umówić na odbiór :evil: ale jest jeszcze druga część do przywiezienia, może wtedy uda się go zmusić...
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję , że w końcu wszystkie mebelki dotrą do Ciebie i skrzynia także :D
Do dużego domu potrzeba dużo mebli i wszystko się zmieści :tan

Teraz jest ogólnie moda na starocie, i na all żądają krocie za każdy drobiazg.
Najlepiej wyhaczyć w innych miejscach :wink:
I powiem z doświadczenia, że ludzie w miastach mają jeszcze dużo mebli i staroci, na wsi o to już bardzo trudno :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”