Różane Souveniry wokół Majkowego zielonego domu i ...

Zablokowany
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różane Souveniry wokół Majkowego zielonego domu i ...

Post »

Majka - sprawdzałaś u Louberta - tam mają ponad 9 odmian R. moyesi - tylko gdzie Ty byś to wszystko zmieściła?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Elizabetko :wit te wyszukane i zdobyte z trudem są najukochańsze ;:167
Gosiu bez przesady, wszystkich nie chcę ale mam ochotę na Geranium, ma cudne czerwone kwiaty. Myślałam o zestawieniu jej razem z Rosa Davidii. Geranium ma strefę 3b a Davidii 6b to jedna przed drugą i powinny obie sobie poradzić.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U Kamili jeszcze nie kupowałam, ale lecę zobaczyć, o co chodzi :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny Souvenir.
Souvenir de Joanne Balandreau, Madame Joanne Balandreau
2011 jesień Petrovic, od Schultheisa padła
hodowca - Altin Robichon i Rose Vilin 1899, h. perpetual, powtarza, pachnie, kwiaty jasno-czerwone pąsowe 17-25 płatków kształt miseczkowaty, wys 1,2-1,5m, sz 0,9m, strefa 5-6b, pochodzenie sport Urlich Brunner Fils
Sadzonka z Serbii ładnie wystartowała i już w połowie maja było widać pączusie, kolor był zauważalny na początku czerwca a kwiat rozkwitł 12 czerwca
Obrazek

po południu był już otwarty
Obrazek

kolejny kwiat 17 czerwca
Obrazek

Obrazek 23 czerwca

Obrazek lipcowe kwiaty w towarzystwie sąsiedniej lilii

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sierpniu rosła w górę i na szerokość, a powtórzyła jednym kwitkiem we wrześniu
Obrazek

który trzymał się aż do 4 października
Obrazek

Zdrowo rosła, bez zbędnych sensacji, dopiero chyba w listopadzie liście zaczęły dostawać plamy ale to chyba było związane z szykowaniem się do zimy i ogromną ilością skoczków różanych które zżerały wszystko w całym ogródku.
Ogólnie miła róża. Przeleciałam stare wątki i okazało się że prawie wcale jej nie pokazywałam, zaskoczyło mnie to bo jestem z niej zadowolona.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się też podoba :D
Zaglądałam do Kamili, ale tam rozmowy o Darlows Enigma nie znalazłam :( W sklepie też nie widziałam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Maju tych róż masz już tyle, że i jedna mogła zginąć w tłumie.
W tym roku na pewno "rzuci się w oczy".
Kolor ma bardzo mocny - przynajmniej tak to widać u mnie na ekranie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Witaj Majko zaglądam i podziwiam (ja też należe do tych zarażonych choroba różaną :wink: ) napisz mi prosze czy ta pięknotka na zdjęciu madame Joanne ma kolor bardziej w róż czy czerwony (na zdjęciach różnie wygląda) a to dla mnie istotna różnica. Pozdrawiam
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Niektóre ujęcia Joanny zachwycające... jak ona zmienia kolor w zależności od natężenia słońca! Przepiękny souvenir!
Majutku, nie wiem jak Twoja głowa, ale moja nadaje się do wymiany :twisted:
Ściskam serdecznie,
A
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękną zimę mamy za oknami, śniegu sporo i coraz większy mrozik który troszkę ostudził różane zapędy do życia. ;:215
Aguś z głowisią tak samo jak z Twoją czyli do wymiany ;:222 ale po dawce leków i sesji prądowej już od kilku godzin mam spokój ;:333 ciekawa jestem jak Ty sobie radzisz ;:168
Souvenir de Joanne Balandreau ma bardzo zmienny kolor, zresztą sporo róż w tych kolorach tak ma, w miarę starzenia się kwiatu kolor się zmienia. Ale mnie to nie przeszkadza bo jak będzie miała ich więcej to krzaczek będzie bardziej kolorowy. ;:173
Isia pisze:Witaj Majko zaglądam i podziwiam (ja też należe do tych zarażonych choroba różaną :wink: ) napisz mi prosze czy ta pięknotka na zdjęciu madame Joanne ma kolor bardziej w róż czy czerwony (na zdjęciach różnie wygląda) a to dla mnie istotna różnica. Pozdrawiam
Witaj Isiu w różanych zakątkach :wit
Souvenir de Joanne Balandreau rozkwitając ma kolor czerwony ale nie jest to czysta czerwień, raczej z domieszką różowo-lila , jak dla mnie trudno go określić, w miarę przekwitania traci czerwień i robi się różowo-lila a może bardziej wpada w fiolet.

Obrazek tu dwa kwiatki w dwóch kolorach

Na Helpie są tylko 4 zdjęcia i każde jest w innym kolorze http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 888&tab=36 nawet piszą że ma paski, moja nie ma pasków

Musisz sobie poszukać zdjęć w necie. https://www.google.pl/search?q=%27Souve ... 73&bih=785

Grażynko ona może nie zaginęła w tłumie tylko została przyćmiona przez sąsiadkę Souvenir du President Lincoln ;:306 ale na nią musisz jeszcze troszkę poczekać. Lubię takie mocne kolory, jak wczoraj przeglądałam listę nowych chciejstw to się okazało że królują czerwienie i purpury ;:306 dobrze że alby są jasne to troszkę złagodzą te ogniste barwy. Fajnie to napisałam - alby jasne a wśród nich Crimson Blush która czeka na posadzenie http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.1374 śliczny jasny kolorek ;:306
Chyba mam jakiś odchył w stronę takich barw.

Ewuś widziałam że sobie poradziłaś. ;:333 A w sklepie też jest wystawiona, wśród parkowych.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No tak, co jedna to urodziwsza.
A widziałaś Souveniry w nowych linkach Kamili ?
Mnie tam podkręciły mocno Guillotki, ale ceny mają jak dla mnie zaporowe. ;:222
Może uda mi się gdzieś indziej kupić taniej - mam 3 faworytki. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majeczko ta co ma śliczny kolorek to jest i mój kolorek. :D
Kwiaty piękne ma ta róża, dobrze się połączą z jasnymi kolorami innych różyczek.
Czekam spokojnie na następne pięknotki 8-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W nowych linkach od Kamili to są te Souveniry które już mam czyli te od Louberta sadzone jesienią choć kilka mi zabrakło. A w Petales de Roses jest tylko jeden którego nie mam i muszę go upolować.
Wiesz ja je już chyba znam na pamięć, tzn róże no i szkółki też ;:306
Kamila pisała że u Louberta kupiła taniej niż oni mają wystawione ceny, 8 euro to nie jest tak dużo za różę.

Ja ostatnio przeglądam wszystkie możliwe szkółki w poszukiwaniu nowych chciejstw i porównuję ceny, czasami różnica wynosi 2-3 euro w tych szkółkach co mają podane ceny. Petrovic i Sip mają całkiem znośne ceny choć nie wiadomo czego można się spodziewać. ;:173
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego ostatnio obstawiałam tylko tych dwóch :D W dodatku oferta Petrovica jest bardzo obszerna, chociaż trudno się do niej dobrać :wink: W sklepie szukałam przez wyszukiwarkę, może dlatego nie znalazłam.
Śniegu brak, mróz i owszem, występuje :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie jak na razie wszystko od nich się zgadza a sadzonki przyjęły się najszybciej i urosły też szybciej niż z innych szkółek.
Więc nie mogę nic złego na razie o nich powiedzieć.
Tyle, że miejsce na nowe chciejstwa się już skończyło i muszę co nieco wymienić na wartościowsze do mojego klimatu.
Grażyna.
kogro-linki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:Majeczko ta co ma śliczny kolorek to jest i mój kolorek. :D
Kwiaty piękne ma ta róża, dobrze się połączą z jasnymi kolorami innych różyczek.
Czekam spokojnie na następne pięknotki 8-)
Majeczko ale chyba nie chcesz tej o ślicznym kolorku posadzić u siebie bo to jest potwór nie róża ;:306 ale takie kolorki to są moje ulubione. Połączenie z jasnymi dodatkami da wspaniały efekt. ;:215
ewamaj66 pisze:Dlatego ostatnio obstawiałam tylko tych dwóch :D W dodatku oferta Petrovica jest bardzo obszerna, chociaż trudno się do niej dobrać :wink: W sklepie szukałam przez wyszukiwarkę, może dlatego nie znalazłam.
śniegu brak, mróz i owszem, występuje :evil:
Ewuś też obstawiałabym tylko tych dwóch ale Sip bywa niepewny tzn nie wiadomo co z zamówienia się dostanie, a Petrovic mógłby zrobić sobie lepiej ustawioną stronę bo ciężko się tam szuka czegokolwiek. ;:173
Nie masz śniegu ;:202 ale pewnie napada bo zapowiadali u Was na jutro. ;:108
kogra pisze:U mnie jak na razie wszystko od nich się zgadza a sadzonki przyjęły się najszybciej i urosły też szybciej niż z innych szkółek.
Więc nie mogę nic złego na razie o nich powiedzieć.
Tyle, że miejsce na nowe chciejstwa się już skończyło i muszę co nieco wymienić na wartościowsze do mojego klimatu.
Grażynko ja też jestem bardzo zadowolona z róż od Petrovica, ślicznie rosną i poprzednia zima wcale nie była dla nich straszna.
miejsca ci u mnie od groma więc i chciejstw nie muszę ograniczać. ;:306
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”