Różane Souveniry wokół Majkowego zielonego domu i ...
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Różane Souveniry wokół Majkowego zielonego domu i ...
Majka - sprawdzałaś u Louberta - tam mają ponad 9 odmian R. moyesi - tylko gdzie Ty byś to wszystko zmieściła?
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Elizabetko
te wyszukane i zdobyte z trudem są najukochańsze
Gosiu bez przesady, wszystkich nie chcę ale mam ochotę na Geranium, ma cudne czerwone kwiaty. Myślałam o zestawieniu jej razem z Rosa Davidii. Geranium ma strefę 3b a Davidii 6b to jedna przed drugą i powinny obie sobie poradzić.

Gosiu bez przesady, wszystkich nie chcę ale mam ochotę na Geranium, ma cudne czerwone kwiaty. Myślałam o zestawieniu jej razem z Rosa Davidii. Geranium ma strefę 3b a Davidii 6b to jedna przed drugą i powinny obie sobie poradzić.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
U Kamili jeszcze nie kupowałam, ale lecę zobaczyć, o co chodzi 

-
Kolejny Souvenir.
Souvenir de Joanne Balandreau, Madame Joanne Balandreau
2011 jesień Petrovic, od Schultheisa padła
hodowca - Altin Robichon i Rose Vilin 1899, h. perpetual, powtarza, pachnie, kwiaty jasno-czerwone pąsowe 17-25 płatków kształt miseczkowaty, wys 1,2-1,5m, sz 0,9m, strefa 5-6b, pochodzenie sport Urlich Brunner Fils
Sadzonka z Serbii ładnie wystartowała i już w połowie maja było widać pączusie, kolor był zauważalny na początku czerwca a kwiat rozkwitł 12 czerwca

po południu był już otwarty

kolejny kwiat 17 czerwca

23 czerwca
lipcowe kwiaty w towarzystwie sąsiedniej lilii

W sierpniu rosła w górę i na szerokość, a powtórzyła jednym kwitkiem we wrześniu

który trzymał się aż do 4 października

Zdrowo rosła, bez zbędnych sensacji, dopiero chyba w listopadzie liście zaczęły dostawać plamy ale to chyba było związane z szykowaniem się do zimy i ogromną ilością skoczków różanych które zżerały wszystko w całym ogródku.
Ogólnie miła róża. Przeleciałam stare wątki i okazało się że prawie wcale jej nie pokazywałam, zaskoczyło mnie to bo jestem z niej zadowolona.
Souvenir de Joanne Balandreau, Madame Joanne Balandreau
2011 jesień Petrovic, od Schultheisa padła
hodowca - Altin Robichon i Rose Vilin 1899, h. perpetual, powtarza, pachnie, kwiaty jasno-czerwone pąsowe 17-25 płatków kształt miseczkowaty, wys 1,2-1,5m, sz 0,9m, strefa 5-6b, pochodzenie sport Urlich Brunner Fils
Sadzonka z Serbii ładnie wystartowała i już w połowie maja było widać pączusie, kolor był zauważalny na początku czerwca a kwiat rozkwitł 12 czerwca
po południu był już otwarty
kolejny kwiat 17 czerwca
W sierpniu rosła w górę i na szerokość, a powtórzyła jednym kwitkiem we wrześniu
który trzymał się aż do 4 października
Zdrowo rosła, bez zbędnych sensacji, dopiero chyba w listopadzie liście zaczęły dostawać plamy ale to chyba było związane z szykowaniem się do zimy i ogromną ilością skoczków różanych które zżerały wszystko w całym ogródku.
Ogólnie miła róża. Przeleciałam stare wątki i okazało się że prawie wcale jej nie pokazywałam, zaskoczyło mnie to bo jestem z niej zadowolona.
- ewamaj66
Mnie się też podoba
Zaglądałam do Kamili, ale tam rozmowy o Darlows Enigma nie znalazłam
W sklepie też nie widziałam.

Zaglądałam do Kamili, ale tam rozmowy o Darlows Enigma nie znalazłam

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Maju tych róż masz już tyle, że i jedna mogła zginąć w tłumie.
W tym roku na pewno "rzuci się w oczy".
Kolor ma bardzo mocny - przynajmniej tak to widać u mnie na ekranie.
W tym roku na pewno "rzuci się w oczy".
Kolor ma bardzo mocny - przynajmniej tak to widać u mnie na ekranie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
Witaj Majko zaglądam i podziwiam (ja też należe do tych zarażonych choroba różaną
) napisz mi prosze czy ta pięknotka na zdjęciu madame Joanne ma kolor bardziej w róż czy czerwony (na zdjęciach różnie wygląda) a to dla mnie istotna różnica. Pozdrawiam

Niektóre ujęcia Joanny zachwycające... jak ona zmienia kolor w zależności od natężenia słońca! Przepiękny souvenir!
Majutku, nie wiem jak Twoja głowa, ale moja nadaje się do wymiany
Ściskam serdecznie,
A
Majutku, nie wiem jak Twoja głowa, ale moja nadaje się do wymiany

Ściskam serdecznie,
A
-
Piękną zimę mamy za oknami, śniegu sporo i coraz większy mrozik który troszkę ostudził różane zapędy do życia.
Aguś z głowisią tak samo jak z Twoją czyli do wymiany
ale po dawce leków i sesji prądowej już od kilku godzin mam spokój
ciekawa jestem jak Ty sobie radzisz
Souvenir de Joanne Balandreau ma bardzo zmienny kolor, zresztą sporo róż w tych kolorach tak ma, w miarę starzenia się kwiatu kolor się zmienia. Ale mnie to nie przeszkadza bo jak będzie miała ich więcej to krzaczek będzie bardziej kolorowy.
Souvenir de Joanne Balandreau rozkwitając ma kolor czerwony ale nie jest to czysta czerwień, raczej z domieszką różowo-lila , jak dla mnie trudno go określić, w miarę przekwitania traci czerwień i robi się różowo-lila a może bardziej wpada w fiolet.
tu dwa kwiatki w dwóch kolorach
Na Helpie są tylko 4 zdjęcia i każde jest w innym kolorze http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 888&tab=36 nawet piszą że ma paski, moja nie ma pasków
Musisz sobie poszukać zdjęć w necie. https://www.google.pl/search?q=%27Souve ... 73&bih=785
Grażynko ona może nie zaginęła w tłumie tylko została przyćmiona przez sąsiadkę Souvenir du President Lincoln
ale na nią musisz jeszcze troszkę poczekać. Lubię takie mocne kolory, jak wczoraj przeglądałam listę nowych chciejstw to się okazało że królują czerwienie i purpury
dobrze że alby są jasne to troszkę złagodzą te ogniste barwy. Fajnie to napisałam - alby jasne a wśród nich Crimson Blush która czeka na posadzenie http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.1374 śliczny jasny kolorek
Chyba mam jakiś odchył w stronę takich barw.
Ewuś widziałam że sobie poradziłaś.
A w sklepie też jest wystawiona, wśród parkowych.

Aguś z głowisią tak samo jak z Twoją czyli do wymiany

Souvenir de Joanne Balandreau ma bardzo zmienny kolor, zresztą sporo róż w tych kolorach tak ma, w miarę starzenia się kwiatu kolor się zmienia. Ale mnie to nie przeszkadza bo jak będzie miała ich więcej to krzaczek będzie bardziej kolorowy.

Witaj Isiu w różanych zakątkachIsia pisze:Witaj Majko zaglądam i podziwiam (ja też należe do tych zarażonych choroba różaną) napisz mi prosze czy ta pięknotka na zdjęciu madame Joanne ma kolor bardziej w róż czy czerwony (na zdjęciach różnie wygląda) a to dla mnie istotna różnica. Pozdrawiam

Souvenir de Joanne Balandreau rozkwitając ma kolor czerwony ale nie jest to czysta czerwień, raczej z domieszką różowo-lila , jak dla mnie trudno go określić, w miarę przekwitania traci czerwień i robi się różowo-lila a może bardziej wpada w fiolet.
Na Helpie są tylko 4 zdjęcia i każde jest w innym kolorze http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 888&tab=36 nawet piszą że ma paski, moja nie ma pasków
Musisz sobie poszukać zdjęć w necie. https://www.google.pl/search?q=%27Souve ... 73&bih=785
Grażynko ona może nie zaginęła w tłumie tylko została przyćmiona przez sąsiadkę Souvenir du President Lincoln

Chyba mam jakiś odchył w stronę takich barw.
Ewuś widziałam że sobie poradziłaś.

- kogra
- Przyjaciel Forum
No tak, co jedna to urodziwsza.
A widziałaś Souveniry w nowych linkach Kamili ?
Mnie tam podkręciły mocno Guillotki, ale ceny mają jak dla mnie zaporowe.
Może uda mi się gdzieś indziej kupić taniej - mam 3 faworytki.
A widziałaś Souveniry w nowych linkach Kamili ?
Mnie tam podkręciły mocno Guillotki, ale ceny mają jak dla mnie zaporowe.

Może uda mi się gdzieś indziej kupić taniej - mam 3 faworytki.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Majeczko ta co ma śliczny kolorek to jest i mój kolorek.
Kwiaty piękne ma ta róża, dobrze się połączą z jasnymi kolorami innych różyczek.
Czekam spokojnie na następne pięknotki

Kwiaty piękne ma ta róża, dobrze się połączą z jasnymi kolorami innych różyczek.

-
W nowych linkach od Kamili to są te Souveniry które już mam czyli te od Louberta sadzone jesienią choć kilka mi zabrakło. A w Petales de Roses jest tylko jeden którego nie mam i muszę go upolować.
Wiesz ja je już chyba znam na pamięć, tzn róże no i szkółki też
Kamila pisała że u Louberta kupiła taniej niż oni mają wystawione ceny, 8 euro to nie jest tak dużo za różę.
Ja ostatnio przeglądam wszystkie możliwe szkółki w poszukiwaniu nowych chciejstw i porównuję ceny, czasami różnica wynosi 2-3 euro w tych szkółkach co mają podane ceny. Petrovic i Sip mają całkiem znośne ceny choć nie wiadomo czego można się spodziewać.
Wiesz ja je już chyba znam na pamięć, tzn róże no i szkółki też

Kamila pisała że u Louberta kupiła taniej niż oni mają wystawione ceny, 8 euro to nie jest tak dużo za różę.
Ja ostatnio przeglądam wszystkie możliwe szkółki w poszukiwaniu nowych chciejstw i porównuję ceny, czasami różnica wynosi 2-3 euro w tych szkółkach co mają podane ceny. Petrovic i Sip mają całkiem znośne ceny choć nie wiadomo czego można się spodziewać.

- ewamaj66
Dlatego ostatnio obstawiałam tylko tych dwóch
W dodatku oferta Petrovica jest bardzo obszerna, chociaż trudno się do niej dobrać
W sklepie szukałam przez wyszukiwarkę, może dlatego nie znalazłam.
Śniegu brak, mróz i owszem, występuje

Śniegu brak, mróz i owszem, występuje

- kogra
- Przyjaciel Forum
U mnie jak na razie wszystko od nich się zgadza a sadzonki przyjęły się najszybciej i urosły też szybciej niż z innych szkółek.
Więc nie mogę nic złego na razie o nich powiedzieć.
Tyle, że miejsce na nowe chciejstwa się już skończyło i muszę co nieco wymienić na wartościowsze do mojego klimatu.
Tyle, że miejsce na nowe chciejstwa się już skończyło i muszę co nieco wymienić na wartościowsze do mojego klimatu.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
Majeczko ale chyba nie chcesz tej o ślicznym kolorku posadzić u siebie bo to jest potwór nie różamajka411 pisze:Majeczko ta co ma śliczny kolorek to jest i mój kolorek.![]()

Ewuś też obstawiałabym tylko tych dwóch ale Sip bywa niepewny tzn nie wiadomo co z zamówienia się dostanie, a Petrovic mógłby zrobić sobie lepiej ustawioną stronę bo ciężko się tam szuka czegokolwiek.ewamaj66 pisze:Dlatego ostatnio obstawiałam tylko tych dwóchW dodatku oferta Petrovica jest bardzo obszerna, chociaż trudno się do niej dobrać
W sklepie szukałam przez wyszukiwarkę, może dlatego nie znalazłam.
śniegu brak, mróz i owszem, występuje

Nie masz śniegu

Grażynko ja też jestem bardzo zadowolona z róż od Petrovica, ślicznie rosną i poprzednia zima wcale nie była dla nich straszna.kogra pisze:U mnie jak na razie wszystko od nich się zgadza a sadzonki przyjęły się najszybciej i urosły też szybciej niż z innych szkółek.
miejsca ci u mnie od groma więc i chciejstw nie muszę ograniczać.