Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Krysiu! Pięknymi kwiatami musimy się dzielić, muszą krążyć i cieszyć oczy.
A dla Ciebie uszykować "Gamelana" i co jeszcze - jak zwykle dopadła mnie demencja, a pw od Ciebie mi niestety się skasowała po akcji "Katalog dalii" :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, dalie piękne! Niektóre rozpoznaję ale te o postrżępionych końcówkach płatków są niesamowite :!: Takich jeszcze nie miałem. Podoba mi się sposób suszenia. Muszę zrobić podobnie, choć ja moich nie myję .
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

No jak dobrze,że załapałam się na bieżącą informację co zrobić z wykopanymi daliami.
Pomimo, że u mnie 1 duża + maluszki wysiane w tym roku.
Tak sobie pomyślałam czy przypadkiem nie uśmierciłam kiedyś dalii dlatego, że nie odwróciłam ich do góry "nogami" po wykopaniu :(
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu widzę, że już czas wykopać dalie :D
ja jeszcze swoich nie wykopałam , bo jeszcze kwitną i trochę ich szkoda . Chyba już w sobotę je wykopię , nie wiedziałam, że trzeba je odwrócić. Zawsze u ciebie coś nowego się dowiem . Jesteś naprawdę skarbnicą wiedzy ;:196
Dziękuję również za miłe słowa ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Tosia1- Tosiu tak czasami wychodzą nam te aranżacje - czasami za niskie a czasami za wysokie i nijak nie pasuje do wizji jakie miałyśmy wiosna przed oczami.
Moja przyjaciółka tez pokochała kwiaty dalii ale mając mało miejsca w ogdodzie została przy uprawie pojemnikowej karłowych i niskich. Świetnie się sprawdzają nie mówiąc o tym,że te kolorowe elementy sa ruchome i w zależności od potrzeby zmieniają stanowiska.
Reszta na PW

JAKUCH - Jadziu zaopiekuję się , oby zechciały zamieszkać na dłużej u mnie.

ewamaj66 - Ewciu w wątkach na naszym Forum traktujących Chryzantemy jako główny temat doczytałam się, że jeśli mają sucho to nie rozrastają się - chodzi o te pędy czyli młode sadzonki ale to chyba tak do końca prawda nie jest. U mnie roślinkom raczej nigdy nie jest za sucho, jedynie pod koniec sezonu krzewy Hortensji podlewałam bo az uginały się od ilości kwiatów.
Sadze,że niektóre odmiany tak mają. Przyjdzie wiosna wtedy będziemy myśleć - mamy za soba niejedną wspólną wymianę więc szlak przetarty.
Początek listy w Twoja stronę już jest - nasionka Totonii zbierałam z myślą o Tobie. Złe stanowisko wybrałam bo rosłą obok kępy Dzielżanów ciemno czerwonych i niezbyt rzucała się w oczy. Liczyłam na większe rozmiary a ledwo półtora metra miała - słabo na początku rosła i jeszcze przymrozek jej zaszkodził.

Obrazek

iwona0042 - Iwonko faktycznie jesień pogodowo nas nie rozpieszcza a praca w szalejącym wietrze do przyjemności nie należy.
Wczoraj tylko chwilę byliśmy na działce, chciałam pospisywać dalie i podzielić które sie da od razu. W ruch poszła siekiera, szpadel i już mi na niczym nie zależało - liczył się tylko czas bo zaczynało padać. Zdrowie cenniejsze niż cokolwiek innego.

marpa - Maryniu zaczynam wszystko wcześniej bo wolę rozłożyć w czasie - lżej i do tego nie boję się,że zastanie mnie zima.Mam już w domu większość cebulek kwiatowych tych które teraz wykopujemy - w ciepełku przebieram, moczę w środku grzybobójczym, przeschnięcie i do piwnicy. Wolę na wszelki wypadek zabezpieczać aby wiosną nie przeżywać stresu.

Ewiczka52 - Ewciu dziękuję - wreszcie ktoś mnie pochwalił bo okuliści wiecznie narzekają,że słabo widzę i że zawęża mi się pole widzenia.
Nie jest tak ze mną źle... :;230

ilona2715 - Ilonko dziękuję w imieniu dalii.
Nasiona tych kołnierzykowych kupowałam wiosną u nas w ogrodniczym - trafiły ładne kolory.
Zbierałam nasiona i jeśli myśl nowej aranżacjo dojrzejże to służę nasionkami.
Dalia o którą pytasz to

Obrazek
Aha ... i jeszcze jedno Ilonko - pamiętaj
NIGDY NIE MÓW NIGDY ;:124

takasobie-Miłko na takie akcje jak katalog itp to przydałaby się maxi skrzynka bo tak to w 3 dni stare PW giną.
A demencja ludzka rzecz i jest na nia rada...
Z dalii to mam w notatkach GAMELAN i APACHE lub JIVE.
Tobie White Star i Barbary Noble. Już wiem, że wysyłać będę wiosną bo pierwsza nie dała się podzielić a jest za cenna aby ja czymś ostrym potraktować. Drugiej nie pamietam a notatki na działce.

JacekP - Jacku te postrzępione jak to nazywasz to kwiaty kaktusowe ale dokładniej jeleniorożne ( jeleniorogie) bo widzę,że oba określenia sa w użyciu.
Przy ścinaniu sam zobaczysz ile jest w tych grubych pędach wody - to puste rurki i dlatego odwracam aby wysączyła się do ostatniej kropelki - lepiej dla kłaczy.

imwsz - Ilonko szczęściara z Ciebie .
Ciekawa jestem co Tobie z tych sianych wyrosło - wstaw fotki, wpadnę zobaczyć bo dzis podziwiałam inne kwiaty u Ciebie.

Bożena Śmigielska - Bożenko jak tam ze mnie skarbnica wiedzy.
Mąż i nasi znajomi mówią na mnie "ciekawskie jajo" i gdybym taka nie była pewnie wiele rzeczy bym nie wiedziała i o ile więcej czasu bym miała a tak ... szperam, szukam, czytam i tak wkoło.
Awatar użytkownika
Padawan Collies
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 20:34
Kontakt:

Post »

Witaj Krysiu! Dalie jak zaczarowane, a niektóre wręcz jak barwni przybysze z kosmosu!
Ja niestety z nich zrezygnowałam, i przez coroczne wykopywanie, i przez szczypawki którym moje dalie wyjatkowo odpowiadały! (a ja nie cierpię szypawek, więc..............)
Pozdrawiam - Mariola & Padawanki Copyright@Padawan Collies
Nasz ogród na Forum
GÓRY
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu ile i jakie Ty masz rośliny, no chyba powinnaś otworzyć Ogród dla zwiedzających ;:108 , teraz znowu czytam o titonii, nawet nie słyszałam o niej, a jest taka efektowna, szkoda tylko, że jednoroczna :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu nie wątpię ,że sie zaopiekujesz roślinkami ;:167 ,bo przecież u Ciebie wszystko pięknie rośnie ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Czy ja dobrze zrozumiałam, że nie masz złocienia arktycznego?! Chyba niemożliwe...
Tak czy inaczej to możesz uważać, że masz :D Posiadam kilka różnych odmian, w tym 2 karłowe na skalniaku.
Czas chyba bym i ja wykopała dalie...Niestety pogoda dziś koszmarna i nici z moich działkowych planów :(
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Za titonię będę wdzięczna :D U mnie wyrosła do 180-190 cm, bo była sporo wyższa ode mnie, ale to było trzy lata temu. Jeśli ten czerwony dzielżan Ci się rozrasta, chętnie się na coś zamienię. Z dzielżanów mam tylko pomarańczowo-brązowy, wysoki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Piękne te wspomnienia po daliach. U mnie jak na razie jeszcze kwitną w najlepsze. A że przymrozków nie zapowiadają, to i do wykopywania mi się nie spieszy. Na razie tylko tygrysówki i palczychę wykopałem.

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

"Dalie jeleniorożne" - ładne określenie :)
Titonia mówisz, że nie za wysoka Ci wyrosła? A jak z szerokością? Bo u mnie była uciążliwie rozkrzewiona, a żal było ścinać boczne pędy.
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Krysiu dziękuję ci za pomoc juz sobie poczytałam i jestem spokojniejsza. Widzę że już wykopałaś dalie a ja jeszcze swojej nie wykopałąm bo tak pięknie nadal kwitnie że nie mam serca jej ruszać.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Melduję, że posadziłam cebulki od Ciebie! zaangażowałam całą rodzinę, by za mnie pamiętali! :;230 ale sobie poradziłam! ;:108
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Padawan Collies - Mariolko pamiętam Ciebie własnie przez te szczypawki, no i przepiękne psy. Możesz być z nich dumna.
Wiele osób rezygnuje z nich bo kłopotliwe jest wykopywanie i zimowanie w odpowiednich warunkach. Ogród przy domu jednak stwarza lepsze warunki niż my mamy na działkach bo trzeba wszystko zwozić. Prawda jest,że są kłopotliwe z tego powodu ale za to jakie piękne.
Popatrz na nie i spróbuj zaprzeczyć ... :;230

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

iwona0042 -Iwonko to spora przesada choć faktycznie trochę się uzbierało. Gdyby tak trawnik zlikwidować , staw i parę innych zakątków to wtedy można by poszaleć z roślinami. Uzbierało by się ponad 200m kw.

JAKUCH - Jadziu dziękuję za zaufanie.

tu.ja - Izuniu możliwe., możliwe ... jakoś przegapiłam ta grupę.
Skorzystam na 200% z propozycji i na wiosnę przypomnę się.
Gdy się pracuje ( tak jak Ty teraz) to dużo trudniej złapać o tej porze roku wolny czas i do tego odpowiednią pogodę.
Ciekawi mnie czy udało Ci się coś z robić z zaplanowanych prac?
Pozdrawiam

ewamaj66 - Ewciu nasionka Titonii podeślę jak już będziemy odpoczywać. Dzielżany faktycznie w wysyconej czerwieni - dostałam je wiosną od Halinki (hala67 ) i nawet ładnie się zadomowiły. Skubnę dla Ciebie czyli już mamy 2 pozycje na wiosną ... :;230 Takie jak Twoje chyba mam - rdzawo-żółto-czerwone.
Skoro Dzielżany wywołane do tablicy więc niech się pokażą - próbowałam znaleźć do porównania obu odmian odpowiednie kwiaty ale z jaśniejszych slaby wybór.
Mam je na 2 rabatach i w obu przypadkach dwie odmiany obok siebie posadzone.
Te różowe kosmosy to już działka sąsiadów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Locutus - Loki troszkę zazdroszczę dłuższego sezonu ale tak po koleżeńsku. Tygrysówki wykopane i Palczycha ... czyli początek wykopek jest - brawo ;:138

JacekP - Jacku "Dalie jeleniorożne" - ładne określenie i do tego bardzo dobrze określające kształt jaki tworzy się na końcach płatków.
Mam nadzieję,że wybrałam dobry przykład na odmianie TSUKI YORI NO SCHISA.
Rozwidlenie i lekki skręt tak jak rogi u jeleni.

Obrazek

Moja Titonia to pierwszy sezon , zaniedbana z wiosny przeze mnie, podniszczona przez przymrozek wielkich rozmiarów nie miała. Sa 2 odmiany - pomarańczowa i okrągłolistna i ta druga uprawiana jest z racji dużej masy i szybkiego przyrostu jako pasza dla zwierząt .

szyszunia - Iwonko mówią,że ... co 2 głowy to nie jedna ... więc jak razem przemyślimy temat to coś z tego wyjdzie ale na efekty przyjdzie nam poczekać do wiosny.
Pozdrawiam

takasobie - Miłko to się chwali ... słowność i dobra organizacja - no nic tylko brać przykład z Ciebie.
Az wstyd ale moje wszystkie 3 odmiany Kamasji jeszcze w koszyczkach czekają na zasypanie ziemią. Ostatnio tymi daliami i innymi byłam zajęta - wykopać jest łatwo ale czyszczenie, segregacja itd to już czasochłonna sprawa.
W tym roku koszyczki bo jeszcze nie mam docelowego miejsca dla nich a koszyczek zawsze można wczesna wiosną przenieść.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”