Tosia1- Tosiu tak czasami wychodzą nam te aranżacje - czasami za niskie a czasami za wysokie i nijak nie pasuje do wizji jakie miałyśmy wiosna przed oczami.
Moja przyjaciółka tez pokochała kwiaty dalii ale mając mało miejsca w ogdodzie została przy uprawie pojemnikowej karłowych i niskich. Świetnie się sprawdzają nie mówiąc o tym,że te kolorowe elementy sa ruchome i w zależności od potrzeby zmieniają stanowiska.
Reszta na PW
JAKUCH - Jadziu zaopiekuję się , oby zechciały zamieszkać na dłużej u mnie.
ewamaj66 - Ewciu w wątkach na naszym Forum traktujących Chryzantemy jako główny temat doczytałam się, że jeśli mają sucho to nie rozrastają się - chodzi o te pędy czyli młode sadzonki ale to chyba tak do końca prawda nie jest. U mnie roślinkom raczej nigdy nie jest za sucho, jedynie pod koniec sezonu krzewy Hortensji podlewałam bo az uginały się od ilości kwiatów.
Sadze,że niektóre odmiany tak mają. Przyjdzie wiosna wtedy będziemy myśleć - mamy za soba niejedną wspólną wymianę więc szlak przetarty.
Początek listy w Twoja stronę już jest - nasionka Totonii zbierałam z myślą o Tobie. Złe stanowisko wybrałam bo rosłą obok kępy Dzielżanów ciemno czerwonych i niezbyt rzucała się w oczy. Liczyłam na większe rozmiary a ledwo półtora metra miała - słabo na początku rosła i jeszcze przymrozek jej zaszkodził.
iwona0042 - Iwonko faktycznie jesień pogodowo nas nie rozpieszcza a praca w szalejącym wietrze do przyjemności nie należy.
Wczoraj tylko chwilę byliśmy na działce, chciałam pospisywać dalie i podzielić które sie da od razu. W ruch poszła siekiera, szpadel i już mi na niczym nie zależało - liczył się tylko czas bo zaczynało padać. Zdrowie cenniejsze niż cokolwiek innego.
marpa - Maryniu zaczynam wszystko wcześniej bo wolę rozłożyć w czasie - lżej i do tego nie boję się,że zastanie mnie zima.Mam już w domu większość cebulek kwiatowych tych które teraz wykopujemy - w ciepełku przebieram, moczę w środku grzybobójczym, przeschnięcie i do piwnicy. Wolę na wszelki wypadek zabezpieczać aby wiosną nie przeżywać stresu.
Ewiczka52 - Ewciu dziękuję - wreszcie ktoś mnie pochwalił bo okuliści wiecznie narzekają,że słabo widzę i że zawęża mi się pole widzenia.
Nie jest tak ze mną źle...
ilona2715 - Ilonko dziękuję w imieniu dalii.
Nasiona tych kołnierzykowych kupowałam wiosną u nas w ogrodniczym - trafiły ładne kolory.
Zbierałam nasiona i jeśli myśl nowej aranżacjo dojrzejże to służę nasionkami.
Dalia o którą pytasz to

Aha ... i jeszcze jedno Ilonko - pamiętaj
NIGDY NIE MÓW NIGDY
takasobie-Miłko na takie akcje jak katalog itp to przydałaby się maxi skrzynka bo tak to w 3 dni stare PW giną.
A demencja ludzka rzecz i jest na nia rada...
Z dalii to mam w notatkach GAMELAN i APACHE lub JIVE.
Tobie White Star i Barbary Noble. Już wiem, że wysyłać będę wiosną bo pierwsza nie dała się podzielić a jest za cenna aby ja czymś ostrym potraktować. Drugiej nie pamietam a notatki na działce.
JacekP - Jacku te postrzępione jak to nazywasz to kwiaty kaktusowe ale dokładniej jeleniorożne ( jeleniorogie) bo widzę,że oba określenia sa w użyciu.
Przy ścinaniu sam zobaczysz ile jest w tych grubych pędach wody - to puste rurki i dlatego odwracam aby wysączyła się do ostatniej kropelki - lepiej dla kłaczy.
imwsz - Ilonko szczęściara z Ciebie .
Ciekawa jestem co Tobie z tych sianych wyrosło - wstaw fotki, wpadnę zobaczyć bo dzis podziwiałam inne kwiaty u Ciebie.
Bożena Śmigielska - Bożenko jak tam ze mnie skarbnica wiedzy.
Mąż i nasi znajomi mówią na mnie "ciekawskie jajo" i gdybym taka nie była pewnie wiele rzeczy bym nie wiedziała i o ile więcej czasu bym miała a tak ... szperam, szukam, czytam i tak wkoło.