Canna-Paciorecznik cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
ELWIRA
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna-Paciorecznik cz.5

Post »

Ja trzymam canny w nieogrzewanej komórce lokatorskiej ,zasypane piaskiem. Ta zima była moim debiutem przechowywania i się udało. Oczywiście dzięki wam. Sporo się tutaj dowiedziałam i mogłam przekazać tę wiedzę dalej w świat ;:138 .

Janusz nie mogę pisać w dziale ogłoszeń, a widziałam , że sprzedajesz kłącza. Czy można jeszcze złożyć zamówienie?
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Wow, Januszu, czy w tych workach jest ziemia? Da radę podpędzać potem wiosną je w tych workach?
ponkers73
50p
50p
Od: 22 sie 2011, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich
Jestem amatorem działkowcem (od 2 lat) na swej działce mam canny ,dzis wymieniłem się z sasiadką na inne kolory .Jednak do tych co dziś zobaczyłem na forum to mi daleko .
Wiec proszę o rady
1. kiedy najlepiej znów je posadzić? kwiecień czy maj ?
2W jakim miejcu? Cień ,półcień ,pełne slońce?
3 Duzo podlewać?
4 mam dość duże karpy ,czy je dzielić czy w całości do ziemi?
5 czy nawożić? jezeli tak to czy więcej azotowych czy wieloskładnikowe?
6Czy jak w 2013 dorobię się nasion to siać je w 2013 czy 2014?
Proszę o odpowiedzi :D
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

ponkers73
1. posadzić najlepiej w lutym do doniczek celem podpędzenia - wcześniej zakwitna ( możesz również posadzić w maju do grunty - analogicznie - później zakwitną)
2 .Sa to rośliny z tropików wiec słońce uwielbiają - ( ja w tym roku miałam posadzone w pólcieniu - słońce od 14 do 19 i tez dały rade ale zakwitły później mimo że były podpędzone
3.Rośliny te jak zauważyleś mają dośc grube kłącza więc krótszy brak wody tolerują ,ale jak to rośliny trzeba podlewać ,tym bardziej jak mają zawiązane pąki i kwiaty - jak mają sucho szybko przekwitają- to sa moje obserwacje
4 bodajże w czwartm watku jest pokazane przez drozda jak dzielimy całą karpę wiosną
5 Sa to bardzo żarłoczne rośliny i zjedza wszystko co im dasz -myślę że wieloskładnikowy nawóz jest lepszy bo zadziała również na kwiaty a azotowy popędzi je w górę
6 jeżeli dorobisz się nasion w 2013 to w 2014 pod koniec stycznia możesz wysiewać - tylko trzeba spiłować nasiono aby szybciej przebił sie korzonek-( Chyba też w czwartej części jest sesjia zdjęciowa od spiłowania do sadzoneczki)
Od siebie dodam że lubią glebę zasadową na kwasnej ziemi nie wybarwią się tak pięknie - szczególnie te o kolorowych lisciach . ( Durban)
Powodzenia i siły zyczę w uprawie :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piotr zazdroszczę szklarni, nic dziwnego, że rosną jak na drożdżach.

Ewa ;:196 Byłaś teraz szybsza to poprawiam cały post.

Janusz piękne karpy. Nie wiedziałam, że planowałeś sprzedaż. No cóż gapowe się płaci. :wink:
Intrygują mnie one niezmiernie, ja też w tym roku zobaczę jak sobie poradzi nasionko zimą w gruncie.

Yvona jak Ci wybiją to możesz ściąć a jak w przyczepie będziesz miała poniżej zera to już będzie po nich.

Adrian mnie trochę przymroziło te w donicach przy domu a tym w gruncie nic nie jest.

Cebula pozwolę sobie odpowiedzieć za Janusza. To są wykopane tak jak rosły a na wiosnę Janusz oczyszcza, dzieli i sadzi do skrzynek i doniczek.

Ponkers. Witaj pochwal się jakie masz, wstaw fotki. Polecam przeczytaj poprzednie części tego wątku, Janusz tam wszystko przepięknie opisuje.

Gdyby nie nadchodzące mrozy to jeszcze by kwitły. Ja też lada dzień wszystkie wykopie.

Obrazek
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Powiedzcie mi jedno, skoro to roślina tropikalna to gdyby się tak ją przeniosło do ciepłego miejsca i przechowało normalnie( w sensie bez ścinania liści) przez zimę to stałoby się coś? Miałoby to wpływ na przyszłe kwitnienie w następnym sezonie? Bo ciągle mnie to zastanawia.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tak osłabiłoby to roślinę. U nas niestety nie tropiki i słońca jak na lekarstwo, nie da się zimą zapewnić odpowiednich warunków.
ponkers73
50p
50p
Od: 22 sie 2011, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MEWA
Dzięki za odpowiedź ,na pewno ta wiedza mi się przyda ;:333
Ale jeszcze jedno pytanie co do podziału karp.
lepiej je podzielić czy posadzić w całości? Co będzie lepsze dla roślin i ich kwitnienia?
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ponkers na pewno lepiej jest podzielić.
Tutaj masz jak to zrobić.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p2801222
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Witajcie. Mam prośbę do ekspertów. Czy ten Durban ma nasionka nadające się do posadzenia?

Obrazek Obrazek

W porównaniu do Russian Red one wyglądają bardzo niepozornie.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Helenko. To tylko opakowanie. W środku pusto. Zduś palcami jedno a przekonasz się. U mnie 'Durban' jeszcze w żadnym roku nie zawiązał nasion. Podobnie Pretoria, Miss Oklahoma,President, Woming, Ambasador, Stuttgart, Cleopatra, Orange Bauty.
pull pisze:Obrazek 22 kwitnące pędy. Kto da więcej? :wink:
Piotrusiu trochę przesadziłeś z tymi kwitnącymi pędami. Żadna kanna nie jest w stanie tyle zawiązać kwiatów. Wszystkich pędów zgodzę się -miewałem i więcej.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Januszu, może mnie poniosła, odrobinę, ułańska fantazja. Dobrze. Niech będą 22 pędy kwiatowe plus kilka mniejszych. :roll: Postaram się w przyszłym roku osiągnąć 2.50 m. i 30 pędów. ;:173
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Dzięki Januszu, tak właśnie podejrzewałam. Obiecałam nasionka Zeberce, a ich po prostu nie ma. ;:174
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Witam miłośników pacioreczników.
Jestem posiadaczką kilku popularnych odmian cann. Chciałam powiększyć kolekcję kupując w sklepach internetowych, ale z 9 z żadna nie była zgodna z zamówieniem. Teraz, po lekturze wątków na forum wiem, że nie jestem jedyną oszukaną klientką....
Mam pytanie dotyczące serii Tropical: czy te drobne kłącza należy przechowywać w jakiś szczególny sposób? I czy Maja ma jakąś inną nazwę handlową?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ewo witaj, wszystkie kłącza przechowujesz w ten sam sposób. Pochwal się jakie masz, wstaw fotki.

Moje dzisiejsze kwitnienia, niestety to już ostatnie aktualne fotki tego sezonu. Oj, jak szkoda wykopać.....nienawidzę zimna.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”