Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

Jezu, dziewczyny, nie wiem, co sobie wyobrażacie, ale ostatnim epitetem pasującego do mojego ogrodu to "wypieszczony i wylizany" najbardziej odpowiednie określenie to "rozpie..." no, bałagan, znaczy się :oops: Wrzosowisko nadaje się do pokazywania i chyba tylko tyle. Macie :twisted: :;230 :

Obrazek

Widać, że niestety nie obyło się bez ofiar podczas walki za pomocą glifosatu z ostami :( Wypadły całe rośliny, a niektóre trochę w środku wypaliło tylko (wrzośce powinny to szybko odrobić, bo one się bardzo szybko rozrastają, wrzosy miałam dosadzić, ale tak kombinuję, czy by nie zrobić tego odwrotnie, tzn. wrzośce niżej, a wyżej wrzosy (wtedy górka wydawałaby się wyższa).

Obrazek

Obrazek

A tu od jakiegoś czasu ryjemy - fotka sprzed kilku dni:

Obrazek

Właśnie tam na końcu jest ta trochę podobna rabata, z jałowcowym półkolem, ale nie widać go tu raczej, bo Rysiek zasłonił :lol: Niestety nie mam innej fotki.

Agunia, Twoja propozycja mnie rozwaliła :;230 :;230
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No nareszcie ktoś zmusił Dominikę do pokazania zdjęć :uszy .
Wrzosy szaleją a trawa jak z obrazka.

No i ucieszyło mnie, że zaliczam się jeszcze do młodzieży (netto) :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to sobie używacie jak mnie nie ma :tan Bardzo mi miło ;:63

Iwono, dziękuję za spojrzenie fachowym okiem na moją propozycję rabaty. Przedstawię swój tok myślenia i proszę popraw mnie. Cyprysy mają tworzyć tło gęste, są to wąskie odmiany kolumnowe Alumii. Za nimi jakiś metr na szerokość pas żurawek. Wybierałam odmiany takie wyższe 40-50 cm, żeby dotykały z czasem do cyprysów tworząc całość. I przed nimi ta trawa Imperata, która też dorasta nie więcej niż 40 cm więc żurawki będzie widać. Chcę żeby był to zwarty dywan roślin i żeby chwasty były bez szans :lol: A rozchodniki okazałe mają swoją rabatkę bliziutko, tak z pięć metrów w lewo zaraz za hortensjami ogrodowymi. Myślisz że te moje założenia są błędne? Jeszcze mam czas to ewentualnie zmienić ;:224

Wando, jeżeli i Ty sądzisz że powinnam posadzić odwrotnie, najpierw trawy potem żurawki :oops: To pewnie macie razem z Iwoną rację :oops: Ale bądź tak miła i prześledź to co napisałam wyżej Iwonie. Wydaje mi się że też ważne jest jaka to odmiana żurawki a ja wybrałam te wyższe. Myślisz że nie dadzą sobie rady? Przed trawkami już nic innego nie będzie, tylko ścieżka.
I jeszcze jedno: Wando, Iwono, bardzo proszę nie postarzajcie się, jesteście młode duchem, macie tyle energii że Wam zazdroszczę :wink: Koleżanka w pracy z mojego rocznika ma już wnuka w szkole :lol: a ja swojemu synowi powtarzam ciągle że nie czuję się i nie wyglądam na babcię więc niech mnie nią nie zrobi :;230

Aniu, może Tobie się chce ale mnie już coraz rzadziej ( i też bez podtekstów) :;230 Gdyby nie FO to bym pewnie nie wykrzesała i tej odrobiny energii ;:4

Dominiko, SĄ ZDJĘCIA ;:63 To jednak masz ogród i w nim pracujesz a nie mydlisz nam oczu :wink: Uwielbiam takie wrzosowe rabatki. Trawka wypieszczona ;:108 i pewnie wiele innych miejsc też. To kolejnym Twoim krokiem będzie już tylko założenie wątku ;:65 Jestem pewna że najlepsze ukrywasz bo po tym ile już nabyłaś roślin to masz już wiele obsadzonych rabat ;:215

Asiu, młodzież to chyba do 35 roku życia (plus vat) więc wszyscy jesteśmy młodzi. No przynajmniej ja pamiętam takie czasy, że to była ta granica ;:131

To teraz poproszę Was o jeszcze jedną poradę w kwestii mojego klonika, który chyba choruje ale nie wiem na co. W kwestii chorób roślin jestem totalnie tabula rasa. Początkowo myślałam że to ślady po jakimś oprysku ale nie daję rady usunąć :(

Obrazek
Obrazek To coś nie jest na wszystkich liściach. Taki biały nalot :(

I dla poprawienia nastrojów dla całej młodzieży duchem i ciałem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Jeszcze zakwitną mi chyba w tym roku lilie
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Młodzież od rana czuje się znakomicie ;:138 Słońce świeci. Niec nie boli. ;:224 ;:224 ;:224
No i bardzo energetyczne te biało-czerwone dalie :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Młodzież od 5:55 na nogach i jeszcze jakoś zipie ;-) Dobrze, że ładny dziś dzień to i nastrój lepszy...

Dziwny ten nalot na Crimson Sentry, ale chyba to nic poważniejszego, niż mączniak prawdziwy?

PS. W mojej opinii żurawki powinny być posadzone na pierwszym planie od strony frontu rabaty.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, dalie koniecznie szykuj do podziału :wink: . Z chorobą klonika nie poradzę :( . Rabatę chyba zrobiłanym jak radzi Wanda. Ale to Twój ogród i Ty tu rządzisz. Tak jakoś wzrokowo bardziej mi pasuje. Nie wiem, może to opatrzenie na innych wątkach, ale żurawki są zawsze na brzegu, a nie w środku rabaty. Nawet jak będą tak samo wysokie jak trawa, to one powinny być z brzegu, ale jak wspomniałam to jest moje skromne zdanie. Zupełnego laika.
Miłego dnia i dużo słońca
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jolu, przy limonkowych zurawkach swietnie wyglada szałwia omszoną - gdybyś chciała wprowadzić kolor na tą rabatę to taki kontrast wyglądałby super ;:333 trawki na środku bedą tworzyć zwarte kępy, potem szalwia a żurawki widzę poniżej...ma się podovać jednak przede wszystkim Tobie więc sadz jak czujesz!Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Starsi też już od dawna na nogach, a ja nawet już byłam w Biedronce na rowerku i przywiozlam sobie cebulowe za parę groszy.
Jolu, upieram się przy swoim wcześniejszym zdaniu. Najpierw żurawki, a za nimi trawa. Żurawki mogą sprawiać wrażenie wyższych, gdy kwitną, ale w ogóle są przecież niższe niż trawy. No i nie posadz tych dwóch rzędów zbyt blisko siebie, bo jak się żurawki rozrosną w krzaczorki (u mnie tak się wlaśnie rozrosły), to trawa się znajdzie między nimi.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, a pamiętasz to powiedzenie że jak w tym wieku nic nie boli to znaczy że nie żyjesz :;230 oczywiście żartuję, mam nadzieję że się nie obraziłaś :wink: Cieszę się że jesteś w dobrym nastroju i zdrowiu. A ta wycieczka dzisiejsza to z powodu jakichś roślinek? No wiem że nie tylko wokół roślinek świat się kręci ;:14

Aguniu, no właśnie nie wiem co na tym klonie jest, miałam nadzieję że tu ktoś podpowie. Też obstawiałam mączniaka ale nie chciałam sugerować.
Dzięki za opinię o nowych nasadzeniach. Pewnie nie powinnam się upierać przy swoim zdaniu jak bardziej doświadczeni są zgodni że robię błąd. Ale tak mi szkoda tego kontrastu żurawek w środku między czerwoną trawką a cyprysikami ;:145

Marzenko pamiętam o tych daliach dla Ciebie :D Z rabatą jeszcze się biję z myślami ale chyba zmienię ;:174

Kasiu, dziękuję za podpowiedź ;:180 Zapisałam sobie pomysł ale tu już nie wykorzystam bo nie mam miejsca na dodatkową roślinę. zaraz obok jest już ścieżka. To jedyne tak wąskie miejsce w moim ogrodzie i nie mogę sobie z nim poradzić. To już drugie podejście do zmiany nasadzeń i ciągle porażka ;:223

Wando błagam, jacy starsi? No chyba że masz na myśli doświadczenie to z tym się absolutnie zgodzę. I jeżeli Twoje doświadczenie mówi że trzeba zmienić kolejność i dać na brzeg żurawki to chyba powinnam tak zrobić ;:173 Choć tak się zafiksowałam na tą kolorystyczną kolejność że ciągle jakoś to w sobie obrabiam i nie czuję. Może jak posadzę i spojrzę na gotowe to do mnie ten fakt dotrze ;:218
Żurawki posadziłam w odstępie 60 cm. Uważasz że to za gęsto?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybaczcie, chyba dziś już się zmyję bo jakiś niewybuch znaleźli przy budowie i zaraz nas będą ewakuować. Bank już o okolicy opróżnili. Chałas taki że nie da się myśleć. Mam nadzieję że do zobaczenia jutro ;:224
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Właśnie słuchałam o tym w radiu. No to ewakuułuj się, żebyś nam cała i zdrowa wróciła do domku.

udanego popołudnia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ojej ;:202 Zamelduj się później :!:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, Dominiko, ale było wesoło ;:124 Zamieszanie, paraliż komunikacyjny ale się udało wyrwac z tego bajzlu. Niestety w zamieszaniu nie zabrałam z pracy swojego pendriva i nie mam jak ściągnąc zdjęc. A korzystając z tego że miałam więcej czasu przez tę ewakuację to skończyłam rabatkę ostatnio prezentowaną i nie mogę jej pokazac ;:223 Będzie niespodzianka bo jeszcze coś zmieniłam :tan
Pa, dzięki za troskę ;:196
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

O, to miałaś dzisiaj atrakcje. :lol: I przerwę w pracy. :lol:
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Cześć Jolu :wit
Postanowiłam sie zameldować w końcu w twoim wątku. Widziałam nową rabatkę, jesteś bardzo pracowitym człowiekiem ;:173 i masz piękny kawałek ogrodu leśnego.
Też mam swoje osobiste wiewiórki ;:173
Odnośnie tych żurawek, to oczywiscie dziewczyny mają rację ;:108 .
Pracujesz bardzo blisko miejsca pracy mojego męża. On też miał dzisiaj te przeżycia z powojenną spuścizną..... ;:219
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”