GrzegorzR pisze:Otóż znam badania, które mówią, że nie ma związku między stężeniem w organizmie człowieka glifosfatu a występowaniem chorób. (Za wyjątkiem bardzo dużych ich stężeń spotykanych przy zatruciach). (...)
(...) Nie ma takich badań. Ani modeli zwierzęcych
Jest, nie ma, zdecyduj się, nie filozofuj. Dyskutuj merytorycznie. Dlaczego nie napiszesz wprost - "wiem, że herbicydy to toksyczne świństwo, ale ich używam, bo np. sprzedaje pomidory i chce więcej zarobić." Na siłę chcesz wmówić bardziej lub mniej udolnie, że glifosat jest zupełnie nie szkodliwy. Może jeszcze można by sobie usta odświeżyć nim zamiast miętówkami?
GrzegorzR pisze:Udowadniania, że czegoś nie ma, to nie domena nauki, lecz teologii.

Nie rozumiem co chciałeś powiedzieć? Domeną teologii jest... udowadnianie, że czegoś nie ma?

Hmm, chyba odwrotnie? Pytam tak z ciekawości poza tematem.
GrzegorzR pisze: Nauka stwierdza, że przy obecnym poziomie wiedzy nie ma podstaw do stwierdzeń o szkodliwości glifosfatu dla ludzi stosowanego na uprawy rolne. Nie przyczynia się do powstawiania żadnej choroby.

Dowód? Nie ma! To jest albo zupełny brak wiedzy, albo po prostu ignorancja. Jestem w szoku jak twardo obstajesz przy swoim zdaniu nie mając kompletnie żadnych argumentów.
Natomiast jest sporo dowodów na to, że roundup (i inne herbicydy) jest toksyczny i to nawet w minimalnych ilościach. Link na dole, albo wpisz w google glifosat, roudup, nowotwór, rak itp - wyskoczy cała masa materiałów do czytania. Nie chce z góry Ci narzucać materiałów do czytania.
GrzegorzR pisze:Są lepsze źródła wiedzy, niż Wikipedia.
No oczywiście, że są, ale ja wiele nie wymagam. Napisałem w poprzednim poście aby zajrzeć CHOCIAŻBY na stronę wikipedii. Zresztą zajrzyj gdziekolwiek, z wyjątkiem strony --nazwa zastrzeżona1--, to dowiesz się wiele ciekawych rzeczy. Raczej przerażających!
GrzegorzR pisze:P.S. Więcej jest dowodów na szkodliwość chlorku sodu niż glifosfatu. CZy zaniechałbyś stosowania tej substancji?

Grzegorz, nie przestajesz mnie zadziwiać, Ty chyba faktycznie nic nie wiesz o roudupie i glifosacie? Może i lepiej?
http://www.monitor-polski.pl/glisofat-z ... ch-zabija/