Byliny z nasion,wysiew,rozsady
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Które byliny polecacie wysiać?
Wygląda że wzeszłą dość gęsto, może miałam jakąś wadliwą paczkę nasion... 

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Tydzień temu wysiałam tylko jeżówkę, pojawiają się jakieś rachityczne listeczki, ale obawiam się, że to jednak jakieś chwaściki
Posiałam, płytko przykrywając ziemią, do doniczki ze zwykłą ziemią ogrodową.

Posiałam, płytko przykrywając ziemią, do doniczki ze zwykłą ziemią ogrodową.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
- Galadriela
- 500p
Nie załamuj się. Jeżówka rośnie właśnie tak bardzo powoli. Stronę wcześniej Justka pokazywała siewki jeżówki, porównaj i będziesz wiedzieć na pewno co wzeszło
.

Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Jeżówka wschodzi po 3-4 tygodniach, więc jeszcze nic straconego.
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapisuje, zeby nie zgubić, jak wrócę z pracy zadam kilka pytań.
Wczoraj byłam w ogrodniczym w mieście oddalonym 25 km od mojej wsi nie było żadnych bylin.
Będę miała dużo nasion galilardi, jeśli chcecie wyślę, u mnie rozsiewa się sama i rośnie bezproblemowo.
Wczoraj byłam w ogrodniczym w mieście oddalonym 25 km od mojej wsi nie było żadnych bylin.
Będę miała dużo nasion galilardi, jeśli chcecie wyślę, u mnie rozsiewa się sama i rośnie bezproblemowo.
Rzeczywiście jeżówka pięknie kiełkuje, to o czym pisałam wcześniej to jakaś " trawka".
Nie posiałam jeszcze nachyłka, rudbeki, swoją drogą na torebce z jeżówką było również napisane rudbekia?, gailardii. Posieję jutro. Mimo, że późno spróbuję później wysadzić do ziemi, może przetrwają zimę pod okryciem.
Nie posiałam jeszcze nachyłka, rudbeki, swoją drogą na torebce z jeżówką było również napisane rudbekia?, gailardii. Posieję jutro. Mimo, że późno spróbuję później wysadzić do ziemi, może przetrwają zimę pod okryciem.
Pozdrawiam Justyna
- boja53
- 100p
- Od: 28 maja 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rudbekia a jeżówka,to jest ta sama roślina.
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Paulo Coelho
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
To nie są te same rośliny, choć obie pochodzą z jednej rodziny.
Na jednym z wątków forum czytałam, że to nie te same rośliny, dlatego zwróciłam uwagę na opakowanie.
Naczytałam się, naoglądałam się tych zdjęć i zapałałam miłością do kolejnej jeżówki - hot papaya.
Studzę zapędy.
Na razie porządek muszę zrobić z tym co mam, co rośnie wokół tarasu, bo nie wygląda to w tej chwili najlepiej.
Naczytałam się, naoglądałam się tych zdjęć i zapałałam miłością do kolejnej jeżówki - hot papaya.
Studzę zapędy.
Na razie porządek muszę zrobić z tym co mam, co rośnie wokół tarasu, bo nie wygląda to w tej chwili najlepiej.
Pozdrawiam Justyna
-
- 500p
Justynko jakie już masz jeżówki?
Czy zbierasz nasiona?
Czy zbierasz nasiona?
Ewa05
posiadam jedynie dopiero co zakupioną jeżówkę purpurową,
która po wysianiu wygląda teraz tak

Bałaganik wokół tarasu zrobiłam sadząc na bieżąco różne roślinki które dostałam, bądź kupiłam.
Oczyma duszy jednak widzę i marzę o kontrolowanym bałaganiku różnych jeżówek, do tego jeszcze floksy, rudbekia, gailardia i nachyłek.
Jako początkująca ogrodniczka mam tylko nadzieję, że one wszystkie razem mają podobne wymagania glebowe, bo rosnąć na pewno będą w słoneczku.
Gailardię i nachyłka posiałam wczoraj do doniczek, może jeszcze zdążą się dobrze przyjąć do zimy, gdy przesadzę je do gruntu.

która po wysianiu wygląda teraz tak

Bałaganik wokół tarasu zrobiłam sadząc na bieżąco różne roślinki które dostałam, bądź kupiłam.
Oczyma duszy jednak widzę i marzę o kontrolowanym bałaganiku różnych jeżówek, do tego jeszcze floksy, rudbekia, gailardia i nachyłek.
Jako początkująca ogrodniczka mam tylko nadzieję, że one wszystkie razem mają podobne wymagania glebowe, bo rosnąć na pewno będą w słoneczku.
Gailardię i nachyłka posiałam wczoraj do doniczek, może jeszcze zdążą się dobrze przyjąć do zimy, gdy przesadzę je do gruntu.
Pozdrawiam Justyna
-
- 500p
Ja mam ogród od 2 lat, co zobaczę to już bym chciała.
Czy to normalne?
Gailardia pięknie rozsiewa się sama ja w ubiegłym roku miałam jedną sadzoneczkę od sąsiadki,a w tym roku mam ich dużo.
Czy to normalne?
Gailardia pięknie rozsiewa się sama ja w ubiegłym roku miałam jedną sadzoneczkę od sąsiadki,a w tym roku mam ich dużo.
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Oj normalne niestety 

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Zaczyna powoli wysadzać na miejsca stałe moje maluchy. Cześć z nich była popikowana do osobnych doniczek a część siediała w ciasnocie jak powschodzila
i dla nich to już najwyższa pora.
Póki co jestem bardzo zadowlona z tego jak rosną monarda, galiarda, goździki, kuklik. Jeżówka lepiej rośnie niepikowana
podonie jak chaber wielkogłowkowy, który niezbyt dobrze zniósł pikowanie, może za wcześnie
Dziewanna w całości już na miejscach stałych, wydaje się, że się przyjęła. Stokrotki tezsię rozrastają
No i jeszcze trawa pampasowa, raczej traweczka
, rośnie zadowalająco. Chociaz tyle się naczytałam na forum o niej, że nie wiem czy podołam z jej uprawą.
Zapomnialam o rachitycznej naparstnicy
i maczkach
A jak Wasze sadzonki

Póki co jestem bardzo zadowlona z tego jak rosną monarda, galiarda, goździki, kuklik. Jeżówka lepiej rośnie niepikowana

Dziewanna w całości już na miejscach stałych, wydaje się, że się przyjęła. Stokrotki tezsię rozrastają

No i jeszcze trawa pampasowa, raczej traweczka

Zapomnialam o rachitycznej naparstnicy

A jak Wasze sadzonki

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Galadriela
- 500p
Naparstnica!
Wiedziałam, że o czymś zapomniałam
. Gdzieś ją wysiałam i zapomniałam o niej na śmierć
. Muszę poszukać i sprawdzić - może coś moje gapiostwo przeżyło - bo jak teraz nie popikuje to w zimę padnie...
Justka - Czy masz może zdjęcia swojej gailardii z początkowego stadium rozwoju? Wysiałam po raz drugi i coś mi tam wyrasta, ale nie jestem pewna co

Justka - Czy masz może zdjęcia swojej gailardii z początkowego stadium rozwoju? Wysiałam po raz drugi i coś mi tam wyrasta, ale nie jestem pewna co

Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli