Majka 411 - róże 2012 cz.2 (sezon różany)

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2012 cz.2 (sezon różany)

Post »

Witam Was, przepraszam, ale wyjątkowo w tym tygodniu czasu mi brak na forum.

Nie mogę się doczekać co mi przybyło na rabatce różanej. Jutro raniutko już jadę. :tan

Grardinię i Gartentraume mam z nasadzenia jesiennego. Jeżeli nie pomyliłam się w swoich notatkach, to Gartentraume jest bardzo ładnym krzaczkiem z pączusiami. Natomiast Gardinia rośnie po prawej stronie tej nowej do wsadzenia. Gardinia jest małym krzaczkiem z jednym pączkiem.
Kupiłam w donicach już kwitnące, bo musiałam się nacieszyć ich kwiatami i zapachem. :heja :heja
Niestety nie chodziło o wsadzenie w dziury, raczej miałam problem gdzie je wsadzić.
Gadrdina będzie rosła obok tej z jesieni, niech obie dają czadu. Bardzo czekam na takie kwiaty jak u Ani ? An-ki. Natomiast Gartentraume będzie na jesieni musiała być przesadzona w bardziej obszerne miejsce. :heja :heja

W dziury na rabatkach wsadzam byliny i jednoroczne. Tylko te dziury, to trochę wolnego miejsca zanim rozrosną się róże w sezonie. :;230
Beatko, Twój M ma rację później i moim jest za ciasno. :D

Zapach Gartentraume jest nieziemski, no właśnie Gosiu jak ja powąchałam to też zapragnęłam drugiej. Krzaczki kupiłam w centrum ogrodniczym Erwas, było bardzo dużo innych pięknych róż.
Były również róże z Florybundy, dziękuję Tomku za pozdrowienia. Pani Jola mi je przekazała. ;:196

Asiu jej musisz szukać w wysyłkowej sprzedaży, albo na jesieni z odkrytym korzeniem. ;:108

Kasiu wiem, że Twoja Heidi kwitnie, jestem u Ciebie co dziennie. U mnie jest jednak trochę zimniej niż
w Poznaniu. Już powinna zakwitnąć. ;:333

Wiecie, że ja też nie mam już cierpliwości, stąd te zakupy kwitnących, nie mogę się doczekać na ich kwiaty. Wszystkie tak pięknie rosną i mają pączki. Mam tyle nowych róż, a planując nasadzenia na jesieni i wiosną szukałam nowych połączeń kolorystycznych. Czy mi się udało to ogarnąć ??. Czekam z niecierpliwością. ;:65 ;:65

Moniczko to powojnik Popiełuszko. :D

Aniu dokupiłam przetaczniki i nowy gatunek szałwii. Przetaczniki mi się gdzieś zapodziały, pomarzły czy co. :roll: Wsadziłam sporo krzaczków lawendy, również starałam się dobrać róże odmiany.

Przed wyjazdem coś z ogrodu :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gardinia w donicy, jeszcze w pączkach :D
Obrazek
Gartentraume :D
Obrazek

;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudowne różyczki,szałwie za mną wciąż chodzą,muszę dokupić sporo krzaczków jako tło,śmiem nawet twierdzić,że szałwia wygrywa lekko z lawendą.
Gardinia niezły okaz,moja po jesieni też ma się dobrze i ma sporo przyrostów ;:108
Masz rację,że w oczekiwaniu na kwiaty człowiek biega po sklepach w poszukiwaniu już kwitnących,ale z nas niecierpliwce...
I do tego biegamy po forum,cieszymy oczy i ciągle mało ;:oj
Prawdziwe różomaniaczki :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ale to sama przyjemność, biegać i je wyszukiwać. Czas nam szybciej schodzi.
Szałwia jest ładna, ale jednak ja wolę lawendę.
Szałwia rozrasta mi się bardzo agresywnie i muszę w sezonie ją mocno weryfikować.
Lawendę lubię taką co się pokłada. Wtedy nie widać kwitnącej wiechy tylko gdzie niegdzie kwitnące gałązki.
Jaka jestem ciekawa czy Edeny zgrubiały. :heja
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majeczko, witaj... wcale się nie dziwię, że nie możesz się doczekać wyjazdu na działkę... masz cudowne królewny!
Fantastyczne zakupy, wspaniałe odsłony róż...
Powiedz mi kochana, czy za rok, dwa, jak już moje róże spędzą w ogrodzie kolejny sezon, też tak wcześnie zakwitną? Teoretycznie zima była u mnie łagodniejsza niż u Ciebie, a jednak ruszają z kwitnieniem dużo wolniej...
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, moje nie są aż tak wyrywne. Zauważ, że Alutka mieszka niedaleko ode mnie a u niej już kwiaty się pootwierały.
Jej ogród jest w mieście i prawdopodobnie bardziej zaciszny.
Mnie zakwitł tylko wygrzany przy murze Chippendale. Reszta jest w pąkach.
Nie wydaje mi się, że wiek róży ma tu duże znaczenie, raczej miejsce gdzie ona rośnie. ;:168
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Zapewne masz rację... Ciekawostka, że mój Chippendale w ogóle mizerny na razie jeśli chodzi o wzrost... o pakach na razie nie ma mowy, także chyba sadzonka była średniej jakości... Albo po prostu na razie nie powinnam być tak niecierpliwa i pozwolić różom odnaleźć swój właściwy rytm...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, masz rację niech róże się dobrze ukorzenią. Jest taka zasada masz tyle na górze, co pod ziemią.
Jak róża marnie rośnie, to i nie jest dobrze ukorzeniona. Podsyp ją częściej ale w małych dawkach naturalnym nawozem i dobrze podlewaj. Może, to zadziała. ;:168
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Gartentraume jest piękna i duża, niestety gdy płatki dostaną wody to sklejają się.
Jak tam róże z jesiennego zakupu od Petrovicza?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Majeczko naprawdę cuda.....różyczki kwitną Ci przepięknie. U mnie strasznie słabiutkie......wypadło ponad 20 krzaczków, a te co pozostały takie marne, mikre krzaczki . Na razie zakwitł tylko jeden....i to dwoma kwiatuszkami...Mam nadzieję, ze przez sezon się wzmocnią i w przyszłym roku będą już wyglądały dobrze....Dziś połamałam szpadel wykopując jednego z Westerlandów ....korzenisko było ogromne....
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, śliczna jest Gartentraume, jestem ciekawa jakie rozmiary osiągnie u mnie ;:108
Róże od Petrovica tak jak pisałam rosną bardzo ładnie. One są bardzo żywotne. Jak sadziłam na jesieni, to nie przypuszczałam, że w tym sezonie mi zakwitną ;:oj . Mają paczusie największym krzaczkiem jest St. Swithun z kilkoma pączkami :heja :heja
Jestem z tych róż bardzo zadowolona. Może jeszcze się skuszę na jakieś, ale jesienią.
Dodam jeszcze, że kolejna angieleczka Janet od Schmida też ma pączusie. :heja :heja
Czekam niecierpliwie na każdy kwiatuszek ;:65

Aga, powiem szczerze, że jest mi głupio chwalić się moimi różami, bo wiem ile ich straciliście.
No nic, może zaczniecie bardziej dobierać zarówno odmiany róż jak i miejsce zakupu.
Jestem u Ciebie co dziennie i podziwiam piękne zakątki w ogrodzie, ale nie chcę poruszać tematu róż.
Wiem, że to bolesne tematy. ;:168
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Majeczko niektóre moje róże miały już wiele lat i nigdy nic im nie było....wiele razy zimowały nawet bez kopców i było ok....tak naprawdę , to róże w moim ogrodzie były zawsze, a nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek coś wypadło ( poza The Fairy które kupiłam maluteńkie) ....no ale trudno....już żal mi przeszedł. Miejsca po różach pomalutku zapełniają sie 8-) :lol: Tak, że pokazuj swoje cudeńka, pokazuj jak najwięcej.....w ogródku nie ma, więc przynajmniej można się nacieszyć pięknymi widokami na Twoich fotkach ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Majeczko, dla Janet dobrze jest szybciutko zrobić podórkę. Kwiaty ma piękne, ja jestem w nich zakochana ;:167 ale często lubią się dosłownie 'tarzać' w ziemi :wink:
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Majeczko ;:196 udało mi się w końcu Ciebie znależć. :tan Teraz już prędko nie wyjdę. Twoje królewny śliczne i zdrowiutkie. Jest co podziwiać, oj jest. Czekamy na ciąg dalszy....
Majeczko piszesz, że już opryskałaś profilaktycznie Heidi Klum. Możesz zdradzić czym? Też je mam i chciałabym uchronić przed chorobami.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

To czy dana róża przeżyje czy nie nie wiadomo od czego zależy, z jednego źródła część rośnie ślicznie i zaczyna kwitnąć , inne ledwie żyją a niektóre całkiem wyzionęły ducha. A sadziłam wszystkie jednakowo i tylko ja. :roll:
Majeczko bardzo miłego pobyty na działeczce. ;:7
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

aguniada pisze:mój Chippendale w ogóle mizerny na razie jeśli chodzi o wzrost... o pakach na razie nie ma mowy
Dziewczyny, ja kupiłam w marcu Chippka w R. i ku mojemu zachwytowi ma chyba z 7 pąków, w tm 2 już całkiem spore. Natomiast New Dawn nie ma jeszcze pączków, ale ona bardzo późno u mnie ruszyła. Czy powinna mi już w pierwszym roku pokazać choć 1 kwiat?
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”