Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Post »

PaulaPola

To się tyczy Ciebie i nie tylko Ciebie. W swoim własnym interesie jeżeli pokazujecie uszkodzony liść to pokażcie i cały krzak. Oceniając pojedynczy liść można dojść czasem do wniosku, że pomidor powinien już nie żyć :lol:
To jest niedobór fosforu. Może coś bliżej powiesz o uprawie swoich pomidorów bo powodów takiego wyglądu liści może być wiele. Nie każcie sie ciągnąć za język bo to naprawdę męczace zajęcie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomidor rośnie w tunelu, pod pomidora dany obornik koński. Wysadzony do tunelu jakiś tydzień temu. Dolne liście lekko przyżółkłe ale góra bardzo ładna. Hartowane były słabiutko. Jaki nawóż mam kupić żeby ten fosfor uzupełnić. Najlepiej kilka nazw podajcie bo nie wiem co w sklepie bedzie.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

PaulaPola pisze: ale góra bardzo ładna.
To coś tak jak na avatarze :lol:

No i o ta górę chodzi. To ją należało też pokazać. Jeżeli jest zdrowa i ładna to dolnymi liśćmi sie nie przejmuj. Na nich mogą być ślady błędów uprawowych z przeszłości. Jak obornik koński był przekompostowany to na razie nic nie dawaj

:wit
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A te liście mam oberwać? co musi sie dziać z górnymi liśćmi żebym wiedziała że to obecny niedobór fosforu? To na razie nic nie daje. forumowicz dziekuje za komplement :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

PaulaPola pisze:co musi sie dziać z górnymi liśćmi żebym wiedziała że to obecny niedobór fosforu?
http://www.bejo.pl/?idp=586
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz a powiedz mi jeszcze jak dlugo hartować pomidory? te co chce do gruntu wysadzić, wystawiam już 2 dni na dwór na jakieś 8 godzin. A od 2 tygodni stoją w foliaku. Nie wiem kiedy bedą gotowe na grunt.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

PaulaPola pisze: co musi sie dziać z górnymi liśćmi żebym wiedziała że to obecny niedobór fosforu? D
Oprócz tego co napisali na stronie, do której linka podał forumowicz, pomidor z objawami braku fosforu ma ręce (liście) cały dzień złożone do modlitwy (są ustawione na sztorc). Zdrowy pomidor macha sobie liśćmi cały dzień dość ostro. Gdyby to sfilmować i puścić w przyspieszonym tempie, wyszłoby że chce fruwać.

Takie objawy jak u Tournesol, może wywołać końska dawka fosforu i potasu, przy jednocześnie małej ilości azotu. Bardzo duża dawka wapnia też daje podobny wygląd roślin, ale są wtedy jeszcze białe plamki.

Pozdrawiam, kozula
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2012, o 23:21

Post »

forumowicz pisze:Bastek76

Widzę, że pomidory są w cylindrach i jest tam jakieś podłoże inne niż macierzysta gleba. Co to jest za podłoże ?
Dobrze by było gdybyś pokazał cały krzak. Ja na swoich wysadzonych do gruntu pomidorach to zrobiłbym całą sesję takich zdjęć liści ze zmianami co nie znaczy, że moim pomidorom coś dolega.
Pomidory są w cylindrach, ponieważ decyzja o tunelu i pomidorach zapadła w marcu, więc za późno by przygotować glebe macierzystą. Do cylindrów dałem ziemie uniwersalną (nie pamiętam firmy) ale opartą na odkwaszonym torfie i dodatku nawozu NPK firmy PG mix. pH 5-6. Natomiast na podłożu macierzystym przez ostatnie 10 lat rosła trawa. Wg płynu Helliga 7-8 pH.
A oto fotka całego krzaczka..

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

bastek76

Zobacz pokrój tego krzaka i porównaj z tym co pisze wyżej kozula
kozula pisze:Oprócz tego co napisali na stronie, do której linka podał forumowicz, pomidor z objawami braku fosforu ma ręce (liście) cały dzień złożone do modlitwy (są ustawione na sztorc).
Dokładnie jak u Ciebie.. Ponieważ nie jest to raczej pierwotny brak fosforu w podłożu proponuję sprawdzić pH ziemi w cylindrach.
Czy to pH , jak podajesz 7-8 tyczy się gleby czy ziemi w cylindrach ? I ile upłynęło czasu od wysadzenia rozsady w te cylindry ?.
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Rzeczywiscie liscie tego krzaka jak i paru innych są przez cały czas na sztorc. Co do pH to te 7-8 tyczyło się podłoża macierzystego. Ziemia, której użyłem do cylindrów wg. producenta powinna mieć 5-6 pH. Dla pewności dziś zmierzyłem i o dziwo wyszło wyższe, tak koło 7 pH. Wcześniej kalibrowałęm test na ziemi do pikowania i torfie i wkazania zgadzały się z tym co podaje producent, więc test raczej jest kompetentny.

Mam w domu KH2PO4 ponieważ dozuje fosfor w takiej postaci do akwarium, nie wiem czy się nada do gleby przy tak wysokim pH i temperaturze gleby ok 10 st. ??? A może przykwasić glebe siarczanem amonu ??
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Możesz podlać siarczanem amonu i to nie tylko bezpośrednio pod krzak ale i wokół cylindrów. Korzenie o ile już się nie dostały do alkalicznej gleby macierzystej to wnet się tam znajdą i znów sytuacja się może powtórzyć. Stężenie 5 deko na 10 l. Fosforanu potasu na razie nie dawaj bo możesz zasolić podłoże.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak też uczynię. Kolejny raz dziękuje forumowicz za pomoc.. Pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U nas nie mogę dostać saletrzaka. Czy saletra amonowa nadaje sie do podlana na start dla sadzonek?
Asia

-- 16 maja 2012, o 11:21 --

W jakiej fazie sadzonki nadają sie do posadzenia do gruntu? Pytam sie ,bo mam takie sadzonki posiane na początku kwietnia,maja około 20 cm,zaczątki liści z pierwszego grona. Mam je jeszcze przetrzymać w doniczkach czy już można posadzić?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pelasia pisze:Czy saletra amonowa nadaje sie do podlana
Nadaje
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43