Spacerkiem po Tatrach

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Spacerkiem po Tatrach

Post »

piofigiel pisze: ..., za Zbyszka oczywiście odpowiadać nie mogę, ale On Człowiek Gór, na pewno by Cię nie zrzucił, wręcz przeciwnie, ...... Pozdrawiam Tomek
Tomek i tej wersji się trzymajmy ;:224

Renia zasięg mam spory to i w z krótkim rękawkiem dam radę :wink: aczkolwiek domniemanie Tomka na temat mojej rycerskości może być mocno przesadzone :;230 bo czasami nawet tak poczciwemu człekowi jak ja zbójowanie się marzy :pogon

guru patrz i już planuj swoje tatrzańskie wycieczki :D -
"guru" był i zniknął gdzieś we mgle :roll:
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

No widzisz Tomku..strach się bać... ;:224 ...Niby taki grzeczny ...hehehe
No to ja już rękawy założyłam..teraz czekam na ratunek..bo strasznie zaczęło wiać i śniegiem sypać.Czerwone Wierchy...Małołączniak ( 2096 m) ? szczyt w Tatrach Zachodnich .. Małołączniak z Gronika Okolice Zakopanego odległość: 7.5 km podejścia: 1170 m najwyżej: 2096 m .

Obrazek

wspaniała trasa tylko trzeba trafić na dobra pogodę...wtedy jest na co popatrzeć..ja mam ten szlak do powtórki..

bo widoków mam niedosyt :(

Obrazek

Szlakiem z Gronika -Przysłop Miętusi-
. Szlak prowadzi dalej przez siodło Kobylarza, a następnie dużym piarżystym Kobylarzowym Żlebem. Mniej więcej w połowie żlebu dochodzimy do jedynego trudniejszego miejsca - ubezpieczonej łańcuchami gładkiej płyty, po której musimy się wspiąć na wyższy poziom.

Podejście pokonane;. Na szczycie Małołączniaka wita nas paskudny wiatr deszcz ze śniegiem przenikliwe zimno...ale jesteśmy szczęśliwi że doszliśmy:))) Teraz jest znowu chęć aby tu wrócić..dla pięknej panoramy Tatr Słowackich. Uroczo prezentuje się stąd Krywań, tajemniczo wyglądają Liptowskie Kopy, a w dole kilkaset metrów poniżej widać Dolinę Rozpadłą. Na wschodzie ciekawie prezentuje się Świnica, ładnie widać też Rysy i pozostałe, widoczne stąd szczyty Tatr Wysokich. (to już nie było mi dane zobaczyć bo mgła ,deszcz i śnieg.. :( ...
Wracamy... Szlakiem czerwonym Małołączniak -Kopa Kondracka...schodzimy na żółty..Przełęcz Kondracka-Dolina Małej Łąki-...Gronik

Czerwone Wierchy ? masyw górski znajdujący się w ciągu głównego grzbietu Tatr Zachodnich. Biegnie nim granica słowacko-polska. Położony jest nad dolinami: Cichą, Tomanową, Tomanową Liptowską, Kondratową, Małej Łąki i Miętusią i Kościeliską.

Czerwone Wierchy składają się z 4 wybitniejszych szczytów. Od zachodu ku wschodowi są to:
- Ciemniak ? 2096 m
- Krzesanica ? 2122 m
- Małołączniak ? 2096 m
- Kopa Kondracka ? 2005 m

Są one rozdzielone 3 przełęczami:
- Mułowa Przełęcz ? 2067 m n.p.m., między Ciemniakiem a Krzesanicą
- Litworowa Przełęcz ? 2037 m, między Krzesanicą a Małołączniakiem
- Małołącka Przełęcz ? 1924 m, między Małołączniakiem a Kopą Kondracką.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie tu w dole się schował..;)
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i znowu jestem..tyle że już mam pozwolenie od właściciela.. ;:7 Więc może rozwinę temat moich nieszczęsnych Czerwonych Wierchów..

Start w Dolinie Małej Łąki (przystanek autobusowy Gronik) przechodzący do Przełęczy Miętusie i dalej na Halę Miętusie aż do Kobylażowego Żlebu gdzie wkraczamy na szlak czerwony wiodący przez Czerwony Grzbiet na szczyt Małołączniaka

Obrazek

Zaczynamy wędrówkę...

Obrazek

Wybieramy niebieski...

Obrazek

widok z Przysłopu Miętusiego (1189 m)

Obrazek

Piękny widoczek..Przysłop Miętusi, Zawiesista Turnia i Czerwona Skała..dodaje nam otuchy...

Obrazek

Czerwona skała a nad nią wita Nas tęcza...

Obrazek

Na szlaku.... widoki rekompensują .....brak pogody....deszcz..):

Obrazek

Coraz więcej mgły)

Obrazek

Jakby odrobinę lepsza widoczność się robi..

Obrazek

Lecz deszcz nadal pada..a my idziemy z nadzieją że wreszcie wyjdzie słonko..skoro tęcza już była ma być pogoda..tak powiadają..;)

Obrazek

Na szlaku..

Obrazek

Widok ...ze szlaku..za nami.. ..pierwsza chwila zwątpienia..tam tak ładnie ...czy wracać..u nas dalej pada deszcz):

Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesienne kolory witają... Szlak prowadzi dalej przez siodło Kobylarza, a następnie dużym piarżystym Kobylarzowym Żlebem.

Obrazek

Obrazek

Mniej więcej w połowie żlebu dochodzimy do jedynego trudniejszego miejsca - ubezpieczonej łańcuchami gładkiej płyty, po której musimy się wspiąć na wyższy poziom. Deszcz nadal pada):

Obrazek

Obrazek

Maluch napotkany ..na kamiennym szlaku..

Obrazek

Podejście pokonane;)

Obrazek

Mgła zostaje w dole.. i znowu nadzieja..że pogoda idzie ku lepszemu..

Obrazek

Mimo mgły ..chwila zachwytu..
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie tu..ale to nie to na co liczyłam):

Obrazek

.grzbiet Małołączniaka. ..to za nami już.. Przed nami jeszcze daleka droga..

Obrazek

Grzbiet Małołączniaka. Wita nas "ożywczy" powiew wiatru i widok na wierzchołek Giewontu...który to chowa się w mgle;)

Obrazek

Wiatr .mgła...zero widoczności.. chwilami nie da się iść...

Małołączniak ..tu już wcześniej pisałam że wiatr Nas pokonał...deszcz , śnieg i przerażające zimno..peleryny podarte przez lodowaty śnieg..nogi robią się sztywne jak z drewna..decyzja zapada ..Wracamy):Mimo że do Ciemieniaka już tak blisko..ryzyko jest zbyt wielkie.. ;:222

Obrazek

Wracamy... Szlakiem czerwonym Małołączniak -Kopa Kondracka...schodzimy na żółty..Przełęcz Kondracka-Dolina Małej Łąki-...Gronik

Obrazek

Widoki z Przełęczy..

Obrazek

Tu widać..podejście na Giewont..

Obrazek

Schodzimy na żółty..Przełęcz Kondracka-Dolina Małej Łąki-... do Gronika:)

Obrazek

Strome zejście...śliskie kamienie nie ułatwiają schodzenia..): Ciągle pada deszcz.. Tu zaliczam mój pierwszy upadek ..woda leje się strumieniem po kamieniach ślisko..gdyby nie plecak mogłoby to się skończyć..paskudnie):Ale zbieram się i dalej przed siebie..

Obrazek

Żółtym..Przełęcz Kondracka-Dolina Małej Łąki-...Droga powrotna niby zawsze jest krótsza...jednak ta jest taka sama jak pod górkę...tyle że inne na niej widoki;)))

Obrazek

I znowu ..wracamy tam gdzie zostawiliśmy mgłę.. Żółtym..Przełęcz Kondracka-Dolina Małej Łąki-... Tam we mgle...gdzieś majaczą góry...może kiedyś je znowu zobaczę...;))

Obrazek

Mijane na szlaku ..szkoda że nie ma słońca..):

Obrazek

Szlak do powtórki...lecz w lepszej pogodzie... Zostało jeszcze... - Ciemniak - 2096 m - Krzesanica - 2122 m Gdyby nie wichura i padający śnieg już nam nie wiele zostało..trzeb było jednak wracać...z taką pogodą tam wysoko nie ma żartów):

Obrazek

Przemoczone pod plecakiem": dzieści parę lat;)))
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie ;:138 ;:138
Renia grzech byłoby odmówić (takim widokom) :wink:

"..Nieś po błocie w dal,
W zapłakany świat,
Przemoczone pod plecakiem
Osiemnaście lat..."
to dobrałaś w sam raz do miejsca zakończenia -Gronik wojskowy ośrodek szkolenia - kiedyś chyba wojsk lotniczych teraz raczej dla ;:148
czasami spotykam na szlaku grupki dostające wycisk od instruktorów :?
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki...kiedyś znowu wpadnę..:)) :wit
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

ZbigniewG pisze: "..Nieś po błocie w dal,
W zapłakany świat,
Przemoczone pod plecakiem
Osiemnaście lat..."
Reniu przejrzałem fotki i jestem zachwycony.
Teraz dopiero widzę, ze w temacie Tatr mam wiele braków. Dzięki Twoim relacjom jest szansa, że je uzupełnię i po latach wrócę na górskie szlaki.
Dziękuję :D

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rotos....Więc wracaj na szlak...choć w ten tydzień nie polecam dopiero od wtorku coś może się zmieni...mój kolejny dzisiejszy wypad odwołany :evil: Załamanie pogody ...paskudne http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... -tego-lata
Ale co się odwlecze to nie uciecze jak to powiadają.. ;:7
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renia a córuś moja jutro właśnie rusza do Zakopanego - zostają jeszcze doliny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszku ..też był taki plan jeszcze wczoraj...ale dzisiaj już nam się nie chce...dość mamy przemoczonych pleców ostatnim razem,,teraz jak jechać to choć i te dolinę zobaczyć..a jak zapowiadają ...to mgły i deszcz pewnie i jutro dolin nie opuszczą):Mówi się trudno..
http://zakopane.webcamera.pl/
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ponownie na szlaku w Twoim wątku..jak już raz rzekłam swego zakładać nie będę..razem raźniej;)))
Pogoda pod psem kto to widział w sierpniu 10st...a było dopiero co 35):
Tak więc mimo nie udanej sobotniej próby wypadu w Tatry...zapraszam za mały spacer do Czarnego Stawu Gąsienicowego:)(wspomnienie)
Wysokość - 1622 m.n.p.m.
Powierzchnia - 17,94 ha
Długość - 665 m.
Szerokość - 425 m.
Głębokość - 51 m.

Czarny Staw Gąsienicowy położony jest po wschodniej stronie Doliny Gąsienicowej. Czas dojścia do Stawu od Kuźnic to ok. 2,5 godz. Czwarty, co do wielkości staw w polskich Tatrach. Nazwa jak najbardziej trafna, gdyż bez względu na pogodę jest czarny lub grafitowy. Powoduje to położenie Stawu wśród wysokich szczytów Kościelca, Koziego Wierchu i Granatów. Po stronie południowo-wschodniej wystaje wysepka z góry przypominająca kształtem żółwia. Z nad Czarnego Stawu Gąsienicowego rozchodzi się kilka szlaków turystycznych, na Zawrat, Granaty, Kościelec. Zimą Staw jest całkiem zamarznięty.

Tatry - Kuźnice - Boczoń - Hala Gąsienicowa - Czarny Staw - powrót Doliną Jaworzynki..

Widok z Boczonia..Giewont

Obrazek

widok z Boczonia.. Kasprowy

Obrazek

Jeszcze raz rzut okiem na Giewont..

Obrazek

Na szlaku do Hali Gąsienicowej..

Obrazek

Spotkane na szlaku..piękności;))

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na Hale Gąsienicową..w tle Mały i Duży Kościelec..

Obrazek

Powoli dochodzimy.. widoki coraz piękniejsze..

Obrazek

Te dwa już pokazywałam ..ale na tej trasie to one powtarzać się będą często;))

Obrazek

i jeszcze jeden widok..troszkę inaczej..

Obrazek

Wybieramy od razu szlak z Hali Gąsienicowej na Czarny Staw Gąsienicowy...mijamy Murowaniec.

Obrazek

Tyle już za nami od schroniska..

Obrazek

coraz bliżej można podziwiać Kościelec..

Obrazek

I sam Czarny Staw Gąsienicowy...chwila na odpoczynek...

Obrazek

Czarny Staw jest jeziorem oligotrofonicznym. (bardzo ciężkie słowo). Oznacza to, że charakteryzuje się ono niską zawartością substancji odżywczych rozpuszczonych w wodzie i dobrym natlenieniem. Cała wyprodukowana materia organiczna podlega procesowi mineralizacji i powraca do obiegu, stąd mała ilość osadów.

Obrazek

Piękne widoczki ..troszkę mało światła aby złapać odbicie w wodzie ale troszkę mi się udaje;))

Obrazek

Obrazek

Fragment Orlej..i trasa na Granaty ..

Obrazek

Staw położony jest na wysokości 1622 m n.p.m. w cyrku polodowcowym (powstaje powyżej granicy wiecznego śniegu w wyniku erozyjnej działalności lodowca górskiego). Jego powierzchnia wynosi 18 ha, a głębokość 51 m. Swoją nazwę zawdzięcza ciemnogranatowemu, a nawet czarnemu odcieniowi wody, związane z ocienianiem wód pobliskim szczytem i sinicami porastającymi przybrzeżne głazy.

Obrazek

podejście...na szlak na Zawrat..

Obrazek

Na jeziorze, w pobliżu jej północno-wschodniego brzegu znajduje się niewielka wysepka porośnięta kosodrzewiną.

Obrazek

Trochę roślinności...Tojady pięknie kwitły..

Obrazek

Kaczusia w stawie ...też piękna;)

Obrazek

Od wschodniej strony mamy widok w stronę Orlej Perci, z Czarnego Stawu prowadzi tam szlak na Zawrat i Skrajny Granat
Tutaj się chwilę zatrzymam..popatrzę jak tu na tego Kościelca wyjść...lecz nie tym razem ..zbyt już późno więc trzeba będzie wracać...a to już za chwilkę...;))

Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wracamy niebieskim szlakiem do schroniska...

Obrazek

na szlaku..

Obrazek

Kosodrzewiny , borówki ..wspaniała zieleń..zachwyca ;:108

Obrazek

I jeszcze za plecami zostawiamy tak wspaniałe widoczki...
Kościelce ,Świnica..

Obrazek

Kawałek Orlej..

Obrazek

Na rozdrożu... :wink:
Tu można wybrać albo Murowaniec albo Kasprowy...My wybieramy Murowaniec..

Obrazek

Schronisko położone jest w Dolinie Suchej Wody Gąsienicowej (Tatry, Hala Gąsienicowa) na wys. 1500 m npm. Posiada 116 miejsc noclegowych w pokojach 2-, 3-, 4-, 5-, 6-, 8-, 10- i 12-osobowych. Restauracja, bufet, pośrednictwo pocztowe, sala TV, automat telefoniczny, prysznice, ciepła woda, Po chwili odpoczynku..szarlotce i piwku...

Obrazek

Droga powrotna..i znowu coś pięknego musimy za plecami zostawić... :(

Obrazek

Chwilę się zastanawiałam nad tą fotką..ale jednak wstawię..ze względu na widok...tak bardzo mi się to podoba....nazwałam ją..Pożegnanie doliny Gąsienicowej.. było pięknie...
ale wracam tu ...po raz kolejny..i kiedyś znowu wstawię następną wędrówkę..która to przez tą dolinę prowadziła;)))

Obrazek

Tu jest rozwidlenie na szlaku ..w prawo na Kasprowy w dół na wprost do Murowańca..

Obrazek

W drodze powrotnej wybieramy szlak przez Dolinę Jaworzynki...

Obrazek

Dolina Jaworzynka jest długa i bardzo wąska, z trzech stron otoczona masywami górskimi: od wschodu Boczoń i Skupniów Upłaz; od zachodu Czoła Jaworzyńskie, Zawrat Kasprowy, Czuba Jaworzyńska; od południa Kopa Magury, Wielka Królowa Kopa, Mała Królowa Kopa. Jej wschodnie stoki są bardzo strome. Znajdują się na nich charakterystyczne wapienne ostańce skalne. W przeszłości dolina była jednym z ośrodków pasterstwa w Tatrach.

Obrazek

Obrazek

widoki ze szlaku..

Obrazek

To na koniec..Oset dziewięćsił ...w dolinie Jaworzynki...piękna trasa i polecam...Idzie się łatwo i podziwia piękne widoki...:)))

Obrazek

Koniec wędrówki...wracamy do Kuźnic..szarówka...i jeszcze ostatnie fotki..

Obrazek

Jak to mówią co dobre szybko się kończy...

Obrazek
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to do kompletu Czarny czy Orla ;:224

Obrazek
ODPOWIEDZ