Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w cieniu sosen - cz.6.

Post »

Obrazek

Ewelino co za iglak rośnie obok forsycji
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To ŚWIERK SERBSKI (Picea omorika) :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Ewelino czyli nie tylko sosny :D u siebie posadziłem Pendulę ale te typowe też są jak widać urokliwe
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Ja swoją też przycinam, tzn.mój M ją ciął. Doczytałam jednak, że ciął ją zabardzo. mam 2 kwiatki na całym krzaku, a mój M ma zakaz zbliżania się do forsycji z sekatorem.
Ewelinko poradź, podziel się tajemnicą. Na skalniaku ciągle dosadzasz sezonowe kwiaty czy masz jakieś stałe dyżurne i tylko dosadzasz sezonowe, bo u Ciebie ciągle coś kwitnie na skalniaku
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Obejrzałam sobie Twoją forsycję :shock: O matko, jaka cudna ;:138 Poczytałam Wasze komentarze i nie wiem co Ewelinka robi ze swoją forsycją ;:224 , bo ja też ją przycinam zawsze po przekwtnięciu, a w tym roku znowu ma tylko 10 kwiatków ;:14
Ewelinka, zdradź nam swój sekret ;:65
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

ZbigniewG pisze:Ewelino czyli nie tylko sosny :D
No nie tylko... ale tak naprawdę sosny " robią "mój ogród. Ale inne iglaki tez w nim są : jakieś TUJE, ŚWEIRKÓW kilka,KOSODRZEWINY,CISY,JAŁOWCE.
Sosenki4 pisze: Ewelinko poradź, podziel się tajemnicą. Na skalniaku ciągle dosadzasz sezonowe kwiaty czy masz jakieś stałe dyżurne i tylko dosadzasz sezonowe, bo u Ciebie ciągle coś kwitnie na skalniaku
Na każdym z moich trzech skalniaków mam część roślin stałych ( wieloletnich) i po kilka miejsc , w które wsadzam rośliny jednoroczne.Dzięki temu zawsze coś na nich kwitnie :) A rośliny "stałe" to obok niskich jałowców rozmaite rozchodniki, rojniki, rojnikowce, janowiec, pragnie, runianki, bodziszki, miodunki, gęsiówki, zawciągi, macierzanki,barwinki, tojeści,goździki skalne, niziutkie dzwonki, i inne.

Co do FORSYCJI - warto ją przyciąć solidnie ZARAZ po kwitnieniu raz na jakiś czas , ale poza tym ostrożnie. Ten krzew kwitnie na dwuletnich gałązkach , ale najobficiej obsypuje się kwiatami na pędach 3-4 letnich.Nie mam żadnego "sekretu". Wiosną sypię pod krzewy po garści azofoski i mocno podlewam. Potem, w ciągu sezonu ,dostają tylko tyle wody , ile im nakapie z nieba. No i rosną w pełnym słońcu.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Beata/ Misia Przysłała mi w zeszłym roku KRWIOWIEC KANADYJSKI pełnokwiatowy (SANGUINARIA CANADENSIS "Multiplex" ).
Roślinka, choć jeszcze niewielka sprawiła mi niespodziankę - popatrzcie , rozwija 3 paki kwiatowe :heja :heja :heja

Obrazek

A poniżej również prezent- AGAWY białoobrzeżone, które już sezonuję się na rabacie.
Obrazek
Bernadko , poznajesz ? Rosną bardzo wolno, ale są zdrowe i ładne.

I na koniec mój FRASOBLIWY ... Mąż stwierdził,że figurka "wisi w powietrzu", więc przytargał z lasu gruby konar, przyciął go , osadził w drzewie i teraz wygląda to chyba lepiej - Chrystus siedzi sobie na konarze, zadumany nad losami świata, a może tylko ogrodu ? Myślę ,że z czasem gałąź oplecie wszędobylska HEDERA i wtedy będzie super :)
Dla porównania - było tak:
Obrazek

A teraz jest tak.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dziękuję za podpowiedź, teraz będę mieć szukanie w sieci wiadomości o roślinkach skalniakowych, ktore wymieniłaś. Ja swoją forsycję podlewam latem, bo czasem to ma normalnie zwiędnięte liście. Myślę, że u mnie to złe cięcie szkodziło i w tym roku podmarzła. Mam kwiatuszki.

Chrystus lepiej wygląda siedząc na konarze, przedtem rzeczywiście "wisiał" w powietrzu. Gratuluję męża z dobrym smakiem, choć przy Tobie to inny nie mógł być.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ewelino, no właśnie... nie wiem czy zauważyłaś moj poprzedni wpis. Pytałam, czy Chrystus jest jakoś podwieszony, bo takie miałam wrażenie. Zdecydowanie lepiej wygląda teraz... Frasobliwy przysiadł zmęczony na pniu i się frasuje :D
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Spokojnie u ciebie i anielsko. A frasobliwy rzeczywiście wyglądał jakby lewitował. Teraz jest świetnie!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

[Iza] pisze:Ewelino, no właśnie... nie wiem czy zauważyłaś moj poprzedni wpis. Pytałam, czy Chrystus jest jakoś podwieszony, bo takie miałam wrażenie. Zdecydowanie lepiej wygląda teraz... Frasobliwy przysiadł zmęczony na pniu i się frasuje :D
Dwa metalowe pręty osadzone są w pniu sosny i w "plecach" figurki, więc FRASOBLIWY naprawdę "wisiał" lub , jak mówi Lucy "lewitował". Teraz mnie też bardziej się podoba :)

Dziś zapowiada się naprawdę piękna pogoda , więc niebawem zmykam do ogrodu . :heja Trzeba odpalić wreszcie nawadnianie i podlać trawnik !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Frasobliwy pięknie sie prezentuje na tym korzeniu... ;:215
U mnie brzydka pogoda...pochmurko-zaczęła mżawka padać...potem ma być deszcz...siedzenie w domku mnie czeka po pracy....
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewelinko, poza hortensją jak marzenie, podobają mi się rowniez paprocie w cieniu Twoich sosen..bardzo malownicze. Trochę się waham, co powinnam posadzić pod moimi sosnami..mam 3 wejmutki na froncie działki i pod nimi sporo miejsca, delikatny polcień, bo gałązki dają azurowy parasol..możesz doradzić mi jakies nasadzenia? Musza być niskie, do metra maksymslnie. Wczesniej myślałam tez o wrzosach, ale troszkę się zniechęcilam bo sporo mi pomarzlo.. ;:24
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja dzisiaj miałam rozległe plany ogrodnicze, ale nic z tego nie wyszło, bo cały dzień siąpiło, wiało i ogólnie było szaro i nieprzyjemnie. Mam nadzieję, że jutro w końcu będzie ciepło i można będzie zająć się tym, co naprawdę lubimy. Do jutra zatem :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewelino! :wit
Podążyłam Twoim tropem za sprawą Agatki123, która zachwalała Twój ogród pełen rh... faktycznie, po obejrzeniu Twojej wizytówki można dostać zawrotu głowy... piękne okazy w pięknym ogrodzie... Na razie zwiedziłam aktualną część Twojego wątku, ale muszę cofnąć się do poprzednich... czeka mnie na pewno ciekawa lektura, a że chcę dobrać rh i azalie na nowo-tworzoną rabatę, na pewno będzie też przydatnym poradnikiem w tej kwestii... Możesz coś polecić na południową, ale lekko ocienioną wystawę? Preferuję klorystykę białą, kremową, różową...
Ogród masz zjawiskowy, rośliny dorodne, pięknie wkomponowane elementy małej architektury i złoty pupil - będę u Ciebie częstym gościem, jeśli pozwolisz :)
Pozdrawiam Cię serdecznie!

EDIT: przejrzałam poprzednią część - pełnia sezonu w Twoim ogrodzie jest zniewalająca... klimat jedyny w swoim rodzaju, jestem zachwycona...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”