Storczykowa pasja Andzi !
Re: Storczykowa pasja Andzi !
Przeglądam wątek i muszę powiedzieć że masz śliczne storczyki a i fajnie wykorzystane akwarium 

- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę Aniu, że na tym forum pięknie się rozwinęłaś
Zainteresowało mnie Twoje orchidarium. Mam w domu akwarium 200 litrowe i jak ostatnie dwie ryby odejdą, chcę zagospodarować je storczykami. Jak utrzymujesz w środku odpowiednią temperaturę, za pomocą lamp?

Zainteresowało mnie Twoje orchidarium. Mam w domu akwarium 200 litrowe i jak ostatnie dwie ryby odejdą, chcę zagospodarować je storczykami. Jak utrzymujesz w środku odpowiednią temperaturę, za pomocą lamp?
Marzenko, Miniulek, dziękuję Wam za odwiedzinki i tak miłe słowa
.
.
Już odpowiadam na Twoje pytanie : samo akwarium stoi w ciepłym pomieszczeniu (25 st. C). Dodatkowo lampy też podnoszą trochę temp. (średnio o dwa st. zimą). Nocą, gdy wyłączam oświetlenie i spada też trochę temp. powitrza robi się chłodniej i uzyskuję w ten sposób dobową różnicę temp. co jest przecież wskazane. Jednak żadnym ekspertem nie jestem - dopiero raczkuję w tej dziedzinie.
Pozdrawiam serdecznie

Dzika, witam, witamdzika pisze:
Zainteresowało mnie Twoje orchidarium. Jak utrzymujesz w środku odpowiednią temperaturę, za pomocą lamp?

Już odpowiadam na Twoje pytanie : samo akwarium stoi w ciepłym pomieszczeniu (25 st. C). Dodatkowo lampy też podnoszą trochę temp. (średnio o dwa st. zimą). Nocą, gdy wyłączam oświetlenie i spada też trochę temp. powitrza robi się chłodniej i uzyskuję w ten sposób dobową różnicę temp. co jest przecież wskazane. Jednak żadnym ekspertem nie jestem - dopiero raczkuję w tej dziedzinie.
Pozdrawiam serdecznie
Siedze sobie tak i mysle...kurcze a mnie akwarium sie marnuje na strychu.Musze o nim pomyslec.Tak więc wszystkie wskazówki i inf.na temat akwarium mile widziane.
Urocze kwitnienia hybryd-jakie piękne jeden mi wpadł w oko szczególnie:)
Co do orchidarium-jak na wersję roboczą całkiem całkiem:)
Też robię orchidarium i w dalszym ciągu nie skonczone
Pozdrawiam

Co do orchidarium-jak na wersję roboczą całkiem całkiem:)
Też robię orchidarium i w dalszym ciągu nie skonczone

Pozdrawiam

:)Pozdrawiam Raspberry 

- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Jaki fajny ten "Arletkowy Łaciak".Daje powera 

- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Śliczne storczyki
Widok okna niesamowity, sama rozważam zakupienie takich kwietników wiszących i zawieszenie ich na karniszu
Bardzo ładnie to wygląda, taka dżungla.. 

Oto co obecnie kwitnie na moich parapetach :
Na początek pachnąca pół miniatura :

Niestrudzona hybrydka. Kwitnie już bez przerwy prawie dwa lata. obecnie to jej ostatni kwiatek :

Myślałam, że zrobi sobie w końcu przerwe ale przy podlewaniu zauważyłam, że nadal coś knuje ;) :

Doritis. Żadne zdjęcie jak dotąd nie oddaje jego urody. To na prawdę piękna roślina o pokroju multiflory. Ja akurat uprawiam go w wiszącym koszyku, uważam, że tak prowadzony też fajnie wygląda :

Taki sobie "pudrowy" :

To kwitnienie mnie fascynuje. Jakiś czas temu dostałam od koleżanki hybrydę Phalaenopsis o nakrapianych liściach. Wiedziałam, że ma kwitnąć na biało. Na króciutkim pędzie pokazały się kwiatki w perłowym kolorze, bardzo delikatne, z żółtą warżką i nakrapianym (czego nie udało się uchwycić na zdjęciach) środkiem. Jest śliczna, taka szlachetna:

Na rozgałęzieniach p pędów kwitną Tolumnie :

Na deser "Liodoro". najstarsze kwiatki bledną, młodsze są bardziej wybarwione :

Pozdrawiam
.
Na początek pachnąca pół miniatura :

Niestrudzona hybrydka. Kwitnie już bez przerwy prawie dwa lata. obecnie to jej ostatni kwiatek :

Myślałam, że zrobi sobie w końcu przerwe ale przy podlewaniu zauważyłam, że nadal coś knuje ;) :

Doritis. Żadne zdjęcie jak dotąd nie oddaje jego urody. To na prawdę piękna roślina o pokroju multiflory. Ja akurat uprawiam go w wiszącym koszyku, uważam, że tak prowadzony też fajnie wygląda :

Taki sobie "pudrowy" :

To kwitnienie mnie fascynuje. Jakiś czas temu dostałam od koleżanki hybrydę Phalaenopsis o nakrapianych liściach. Wiedziałam, że ma kwitnąć na biało. Na króciutkim pędzie pokazały się kwiatki w perłowym kolorze, bardzo delikatne, z żółtą warżką i nakrapianym (czego nie udało się uchwycić na zdjęciach) środkiem. Jest śliczna, taka szlachetna:

Na rozgałęzieniach p pędów kwitną Tolumnie :

Na deser "Liodoro". najstarsze kwiatki bledną, młodsze są bardziej wybarwione :

Pozdrawiam

- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Ależ różnokolorowo się u Ciebie zrobiło
Pół miniaturka jest taka urocza i do tego pachnie
Zgadzam się, że uroda wielu storczyków jest tak subtelna, że żadne zdjęcie nie odda tej delikatności i piękna. Trudno często uchwycić odpowiedni odcień, kolor i tą szlachetność kwiatów, którą dostrzegamy obserwując stopniowy ich rozwój.

Pół miniaturka jest taka urocza i do tego pachnie

Zgadzam się, że uroda wielu storczyków jest tak subtelna, że żadne zdjęcie nie odda tej delikatności i piękna. Trudno często uchwycić odpowiedni odcień, kolor i tą szlachetność kwiatów, którą dostrzegamy obserwując stopniowy ich rozwój.
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem, co masz na myśli pisząć 'pół miniaturka' - chodzi o rozmiar? Jeśli tak, to jest to po prostu storczyk w rozmiarze midiajania pisze:Na początek pachnąca pół miniaturka

Piękna ta biała, liście ma jak Philadelphia..

Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Cudownie dbasz o swoje storczyki...później odwdzięczają się cudownymi obfitymi i długimikwitnieniami;).A ten na niebieskim tle... cudowne tło do fotografowania;) 

- anabell
- 200p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Kontakt:
Super kwitnienia - miniaturka phalaenopsis śliczna
, tolumnia rewelacja
no i Phal. Liodoro -piękna

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Aniu jak mnie położyło do łóżka to wreszcie nadrobiłam zaległości tu na forum i odkryłam tu też i Twój wątek.
Podziwiam Twoje śliczne kwitnienia.
Jak tam mini paprotki w orchidarium? Żyją u Ciebie? Moje już niestety na tamtym świecie.
Nie umiem ich utrzymać ani dużych ani małych. 

Podziwiam Twoje śliczne kwitnienia.

Jak tam mini paprotki w orchidarium? Żyją u Ciebie? Moje już niestety na tamtym świecie.

- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
Doritis jest cudownej urody
Ma piękną "burzę" kwiatów i ten kolor 

Pozdrawiam Mariusz3357
- busybees
- 100p
- Od: 21 lip 2010, o 10:22
Pięknie i kolorowo, tym orchidarium mnie zastrzeliłaś
marzy mi się już od dawna ale jakoś małż nie ma czasu zbudować.
MM najpiękniejsze ze wszystkich, moi faworyci...
a w hodowli D.Phalaenopsis powinnaś być wyrocznią

MM najpiękniejsze ze wszystkich, moi faworyci...

a w hodowli D.Phalaenopsis powinnaś być wyrocznią

Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.