Stewia (Stevia rebaudiana)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2012, o 16:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: herbata lub stevia ( stewia )
Także zainteresowała mnie ta roślinka. Chyba skuszę się kupić sadzonki, bo "pustych" doniczek z ziemią mam już dość. Nawet jak nie będzie smaczna, chyba warto dla wyglądu ;D
regulamin
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brzoskwinia!
Jak masz nasionka stevii to siej.Na pewno wzejdą.
Jak masz nasionka stevii to siej.Na pewno wzejdą.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lut 2012, o 23:37
Tu się dowiesz za jakiś hmm... tydzień?Brzoskwinia pisze:Czy jak wysieję stevię pod koniec maja to Waszym zdaniem coś jeszcze urośnie w tym roku?

Jeśli chodzi o nasiona stewii to naprawdę bardzo słabo kiełkują, / bardzo słaba zdolność wschodu / ale po wielu próbach doboru odpowiedniego podłoża udało mi się wychodować ładne roślinki. Nawet kilka zakwitło. Obecnie próbuję rozmnażać przez szczepkę; podobno dużo bardziej skuteczne.
Moje roślinki najlepiej rosną w domu. Przesadzone do gruntu jak na razie kiepsko wyglądają oraz z tego co zauważyłem mogą być podatne na mszyce. Będę mógł jednocześnie sprzedać wychodowane sadzonki do domowej uprawy.
Moje roślinki najlepiej rosną w domu. Przesadzone do gruntu jak na razie kiepsko wyglądają oraz z tego co zauważyłem mogą być podatne na mszyce. Będę mógł jednocześnie sprzedać wychodowane sadzonki do domowej uprawy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lut 2012, o 23:37
A dałoby co nieco opowiedzieć o tym odpowiednim podłożu?
Nie zalecam uprawy na podłożu torfowym . Ziemia luźna przepuszczalna.robertx pisze:A dałoby co nieco opowiedzieć o tym odpowiednim podłożu?
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moją kupioną stewię zaatakował mączlik i nie wiem jak się go pozbyć. Może jest jakiś sposób żeby go "przepędzić" ? Stewia stoi w doniczce w ogrodzie.
Pozdrawiam Elżbieta
-
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 16:34
Re: Stewia
Witam serdecznie! Od miesiąca posiadam dość sporą sadzonkę stewi. Niestety przez niewiedzę wystawiłam ja na balkon (płd), teraz stoi na parapecie (również Płd). W efekcie zbrązowiały jej krańce listków, niestety na nowych przyrostach mlode listki również brązowieją
Nie mam pojęcia jaka jest przyczyna oraz co mogę zrobić, aby nie zabić roślinki?
Proszę o wszelkie rady i pomysły.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Obstawiam że ją przelałaś. Jeśli możesz zmień okno na mniej nasłonecznione, i nie podlewaj dopóki ziemia nie przeschnie.
A jak używacie te stevie? Dzieci czasami sobie listek zerwią, ale mnie to smakuje na słodzik jak się bezpośrednio zje. Dodajecie listki do jedzenia?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
ja głównie dosładzam nią potrawy i napoje ;)
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
tomate suszę liście i nimi dosładzam, ale słyszałamn że robi sie też syrop ala sok i tego się używa.....niestety aż takich ilości nie miałam aby mi na sok starczyło więc tylko suszę 
Ale dosładzać możesz też zielonym listkiem - spróbuj wrzucić świezy listek do herbaty ;)

Ale dosładzać możesz też zielonym listkiem - spróbuj wrzucić świezy listek do herbaty ;)
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Witam
Ja też jestem po pierwszym sezonie uprawy stevii.Moje spostrzeżenia:rośliny rosły w gruncie i zdecydowanie lepiej miały się te,które wyściółkowałam skoszoną trawą/stała wilgotność/.Błąd jaki popełniłam to ziemia/lubi jednak lekko kwaśną/zdecydowanie zmieniły wygląd ,gdy podlałam je wodą z cytryną.Kolejny to podlewanie ich gnojówką z pokrzyw-doczytałam,ze nie lubią nawozu.Teraz wysadziłam je już z gruntu/aż 6 sztuk
/ i stoją sobie na parapecie.Pierwsze próby zbioru były rozczarowaniem,okazało się ,że wcale nie jest taka słodka,ale...do suszenia wzięłam czubki roślin,doczytałam teraz ,ze najwięcej słodyczy mają te najstarsze liście czyli dół.Więc zamierzam ściąć je na wysokość 10 cm i pozostawić część na parapecie,a część przenieść do chłodnej piwnicy,by sprawdzić jaka forma przechowania im pasuje.
Widzę,że niektórzy chcą eksperymentować z pobieraniem sadzonek,też jestem zainteresowana tym tematem z uwagi na słabe kiełkowanie nasion...no ale to dopiero wiosną.
Gdybyście jednak trafili na jakieś informacje o pobieraniu szczepek to wrzucajcie na forum
Ja też jestem po pierwszym sezonie uprawy stevii.Moje spostrzeżenia:rośliny rosły w gruncie i zdecydowanie lepiej miały się te,które wyściółkowałam skoszoną trawą/stała wilgotność/.Błąd jaki popełniłam to ziemia/lubi jednak lekko kwaśną/zdecydowanie zmieniły wygląd ,gdy podlałam je wodą z cytryną.Kolejny to podlewanie ich gnojówką z pokrzyw-doczytałam,ze nie lubią nawozu.Teraz wysadziłam je już z gruntu/aż 6 sztuk

Widzę,że niektórzy chcą eksperymentować z pobieraniem sadzonek,też jestem zainteresowana tym tematem z uwagi na słabe kiełkowanie nasion...no ale to dopiero wiosną.
Gdybyście jednak trafili na jakieś informacje o pobieraniu szczepek to wrzucajcie na forum